Sve je isto samo Sterna nema (deo drugi)

Nastavljamo priču o draftu započetu u prethodnom postu. Nakon onih najpoznatijih, upoznajte neke igrače koji ne iskaču iz frižidera, a po kojima bi baš mogao da se pamti ovogodišnji draft:

Iznenađenja

Grupa u kojoj se nalaze momci za koje verovatno niste čuli zbog velike konkurencije, a koji i te kako imaju šta da (po)kažu na ovogodišnjem draftu.

Elfrid Payton

Louisiana-Lafayette, plejmejker, 191 cm, 86 kg, raspon ruku 203 cm, 20 godina

35.9 min, 19.2 p, 6.0 sk, 5.9 as, 51% iz igre, 26% za tri, 61% sa penala

Prednosti: Izuzetan atleta, fantastična građa za poziciju pleja. Veoma brz i eksplozivan igrač, bez problema atraktivno završava akcije zakucavanjima. Jako dobar u kontroli lopte, ubitačan u tranzicionoj igri. Jako dobar u prodoru zahvaljujući eksplozivnom prvom koraku. Odličan u pick&roll igri, dobro koristi blokove uz koje sklizne na putu ka košu gde obično efektno napada sam obruč. Napadački orijentisan igrač (19 poena) solidnih organizacionih sposobnosti (6 asistencija), koristi visinu za dobar pregled igre i ima dobar osećaj za pravovremenu asistenciju. Veoma nesebičan igrač. Fantastičan defanzivac, kako na igraču sa loptom tako i na liniji dodavanja. Izuzetne defanzivne kretnje, fantastično brze ruke (2.4 ukradene po meču), dovoljno brz i snažan da isprati skoro svakog plejmejkera. Jako dobro neutrališe postavljene blokove. Aktivno učestvuje u skoku. Sposoban da čuva različite profile igrača, na koledžu je često čuvao igrače od pozicije jedan pa sve do četvorke.

Mane: Šut spolja, definitivno najveća boljka ovog igrača. Njegovih 26% za tri i 56% sa penala su poražavajući za poziciju koju igra. Pri tom su i ti procenti iz igre došli u situaciji kada mu protivnički defanzivci daju dva metra prostora za šut. Nema toliko lošu tehniku šuta, pa bi u ovom segmentu igre mogao (i morao) da napravi veliki pomak. Payton postaje 50% slabiji igrač kada se igra prenese iz tranzicije u postavljeni napad i igru 5 na 5 na pola terena. Osim spektakularnog atleticizma, Payton nema mnogo drugih oružja u igri jedan na jedan. Levu ruku gotovo da i ne koristi. Često beži od kontakta i zadovoljava se teškim floaterima, nije dovoljno agresivan finišer. Gotovo bezopasan kada ga usmerite u levu stranu. Prilično jednodimenzionalan i predvidljiv napadač. Totalno odsustvo igre sa poludistance. Dešava mu se da uđe u seriju grešaka kada veoma lako gubi lopte. Payton je u ovom trenutku zanimljiv potencijal za mnoge NBA klubove zahvaljujući pre svega fizičkim atributima.

Draft prognoza: sredina prve runde

Best case: Rajon Rondo

Prospekt: Backup

Dwight Powell

Stanford, krilni centar, 210 cm, 106 kg, raspon ruku 214 cm, 22 godine

32.4 min, 14.0 p, 6.9 sk, 3.1 as, 56% iz igre, 26% za tri, 69% sa penala

Prednosti: Ozbiljan napadač kako sa posta, tako sa perimetra. Horog desnom rukom mu je ubitačno i gotovo neodbranjivo oružje. Jako dobra igra licem, mekan i visok izbačaj i veoma dobar polazak u dribling mu omogućavaju da izađe na kraj sa većinom čuvara. Lepa motorika šuta mu omogućava dosta prostora za napredak u tom segmentu igre. Solidan šuter iz driblinga, što je retkost za visokog igrača. Veoma pokretan, brz, solidan u kontroli lopte. Izuzetan dodavač sa niskog i visokog posta, veoma košarkaški inteligentan, sa dobrim pregledom igre i čitanjem kretnji. Jako dobar u saradnji sa bekovima, odlično prati njihove kretnje i upućuje dobar i pravovremen pas. Dobra pick&pop opcija. Veoma dobar sa penala. Odličan roling i promena kretnje. Solidan potencijal za face-up četvorku.

Mane: Iako je Stanford imao odličnu sezonu zatvorenu jako dobrom predstavom na završnom turniru, Powell ipak nije zabeležio napredak kakav se od njega očekivao. Razlog tome leži i u napretku ostalih igrača, pre svega Randle-a, Brown-a i našeg Nastića, zbog čega je Powell često bio limitiran na ulogu dodavača sa niskog posta u trougaonom napadu Cardinalsa. Iako solidan sa niskog posta, još uvek mu je potrebno mnogo vežbe da bi postao ubojit, pogotovo kada je korišćenje leve ruke u pitanju. Nedovoljno snažan za ozbiljniju igru leđima na NBA nivou. Dobar šuter za svoju poziciju, ali često previše insistira na šutu zbog čega opada njegova efikasnost. Previše ograničen na šut, nedovoljno koristi brzinu i pokretljivost za kontakt igru. Nedovoljno dobar skakač za svoje fizikalije. Slab u ofanzivnom skoku i borbi za poziciju pod košem. Nedovoljno snažan da odbrani dominantne unutrašnje igrače. Često ulazi u probleme sa faulovima.

Draft prognoza: sredina druge runde

Best case: Pau Gasol

Prospekt: Backup, potencijalni starter

Deonte Burton

Nevada, plejmejker, 185 cm, 84 kg, raspon ruku 200 cm, 22 godine

38.6 min, 20.1 p, 4.3 sk, 4.4 as, 47% iz igre, 32% za tri, 74% sa penala

Prednosti: Burton je napadački orijentisan plejmejker, pomalu undersized, ali to gotovo ne možete primetiti u njegovoj igri. Odličan je u prodoru, izuzetan prvi korak i eksplozivnost, fantastične atletske predispozicije koje mu omogućavaju igru iznad obruča. Ne beži od kontakta, često uspeva da poentira uz faul, u seniorskoj sezoni imao prosečno 1 and one po meču. Ubitačan u tranziciji. Odličan sa loptom, jako dobro koristi pik da se provuče ka košu. Solidan šuter, malo sporija mehanika, ali mu visok izbačaj omogućava šut iz driblinga preko ruke. Dobar kao catch&shoot opcija i kada treba da iskreira sopstveni šut. Dobar u kontroli lopte, ne pravi mnogo grešaka u vođenju i predaji. Odličan defanzivac na loptu, brz, dobar raspon ruku, agresivan, oko 2 ukradene lopte po meču. Igra sa dosta energije, ne štedi se tokom meča. Izuzetan u pick&roll igri, kao i u izolaciji. Burton može biti jako dobra backup akvizicija, možda i krađa drafta ako se kockice poklope.

Mane: Nije plejmejker, iako ima telo pleja. Slabije čita odbrane i pronalazi otvorene saigrače. Često dribla spuštene glave, generalno ima slabiji pregled terena. Često i previše drži loptu i rešava situacije po svaku cenu. Slabi procenti šuta rezultat nedovoljno izgrađene mehanike i pre svega loše selekcije šuta. Nije imao mnogo komparativnih mečeva u koledž karijeri, dobri proseci su uglavnom rezultat slabije konkurencije. Nedovoljne liderske sposobnosti, pogotovo nerazvijen pobednički mentalitet, što je teško uraditi kada igrate za gubitničku ekipu. Navikao da se pita za sve u timu, nije mnogo sarađivao sa saigračima u dosadašnjoj karijeri. Sa skoro 23 godine ne može se očekivati neka eksplozija talenta, uglavnom je već pokazao šta ima.

Draft prognoza: sredina druge runde

Best case: Steve Francis

Prospekt: Backup

Isaiah Austin

Baylor, centar, 216 cm, 102 kg, raspon ruku 225 cm, 20 godina

28.0 min, 11.2 p, 5.5 sk, 3.1 blk, 45% iz igre, 28% za tri, 68% sa penala

Prednosti: Izuzetna fizička građa, visina i raspon ruku. I na sve to, nestvarno meka ruka. Austin je izuzetan šuter sa poludistance, čak i sa perimetra na koledž nivou. Ubitačan iz pick&pop akcija. Jako dobro barata loptom i dobro se kreće s obzirom na gabarite. Odlična igra licem, brži od većine čuvara što mu omogućava da prođe igrača koji ga isprati na šutu, ili da lako šutira preko čuvara koji mu daje dovoljno prostora. Solidan u igri pod samim košem, dobro se koristi obema rukama. Izuzetno prisustvo u odbrani, jako dobar tajming za blokadu, vrlo dobro štiti obruč i pored nedostatka snage. Ubitačan u odbrani iz drugog plana. Veoma agresivan defanzivac, pokretljivost mu omogućava da jako dobro brani pick&roll. Inteligentan igrač sa dobrim osećajem za igru. Vrlo dobar atleta za svoju visinu.

Mane: Kada je stigao na koledž, predviđana mu je one and done karijera i visoko mesto na prošlogodišnjem draftu, ali njegov razvoj nije prošao baš kako je očekivano. Previše se oslanja na šut i mnogo vremena u napadu provodi van reketa, više kao stretch četvorka nego kao centar. Nedovoljno eksplozivan i čvrst u igri. Fizička snaga mu je velika mana u duelima sa dominantnim centrima pod oba koša. Slab u kontakt igri, previše beži od duela. Nedovoljno dobar skakač uzimajući u obzir fizikalije, često biva izguran sa pozicije za skok. Slab u građenju na skoku, često zaboravi čoveka koji lako pokupi ofanzivni skok. Pregled terena mu je velika mana, i to u bukvalnom smislu: Isaiah Austin je potpuno slep na desno oko.

Draft prognoza: sredina druge runde

Best case: Channing Frye/Andrea Bargnani

Prospekt: Backup

Update: Dok su pisani ovi redovi, na rutinskim pred draft testiranjima,. Iasaiah Austin-u je dijagnostikovan Marfanov sindrom, genetsko oboljenje koje izaziva različite koštane, očne i srčane probleme, oboleli su najčešće visoki, mršavi i neproporcionalno dugih ekstremiteta, što je oduvek smatrano za Austinovu prednost, a u stvari je posledica nesrećne bolesti. Tako je jedna potencijalna NBA karijera završena i pre nego što je počela. Zbog velikog potencijala koji nikada neće biti realizovan, Isaiah Austin se i pored ovoga našao u ovom tekstu.

 

Honorable mention

 

Igrači vredni pomena koji jednostavno ne pripadaju ni jednoj od gorenavedenih grupa, a opet ne smeju biti izostavljeni:

TJ Warren

NC State, krilo, 203 cm, 98 kg, raspon ruku 209 cm, 20 godina

35.4 min, 24.9 p, 7.1 sk, 1.1 as, 52% iz igre, 27% za tri, 69% sa penala

Upoznajte TJ-a: TJ je scorer, igrač koji jednostavno ima poene u rukama. Odlično koristi i najmanju šansu koja mu se ukaže da postigne koš. Ima odličan osećaj za loptu zbog kojeg često kupi dosta ofanzivnih skokova. Warren može biti dobar igrač zadatka koji igra daleko od lopte, ali i neko ko sipa kada je potrebno. U NBA ipak teško da će biti go to opcija u bilo kom klubu,l i pored 24.8 poena po meču i titule igrača godine u ACC konferenciji. I pored toga, Warren može biti značajan pro igrač. Izuzetno dobro se kreće bez lopte, kruži oko blokova i odlično utrčava u prazan prostor. Jako dobro koristi tablu, igra sa puno osećaja i ima dovoljno dobre atletske sposobnosti da prilagodi svoj šut dok je u skoku. Odličan je kao catch&shoot opcija sa perimetra, mada je pitanje koliko će biti ubojit sa NBA razdaljine. Izuzetno efikasan igrač, ne treba mu mnogo lopti da postigne dvocifreni broj poena, idealan kao treća ili četvrta opcija u napadu. Glavni problem u NBA bi mu mogla biti igra u odbrani. Imaće velikih problema sa NBA swingmanima. Nedovoljno brze noge za dobrog defanzivca.

Draft prognoza: Sredina prve runde

Best case: Trevor Ariza

Prospekt: Starter

Jordan Adams

UCLA, bek, 196 cm, 100 kg, raspon ruku 208 cm, 19 godina

30.1 min, 17.4 p, 5.3 sk, 2.3 as, 2.6 uk, 48% iz igre, 36% za tri, 84% sa penala

Upoznajte Jordana: Jordan Adams je profilisani košgeter. Verovatno nije najatletskiji bek kojeg ćete videti, ali košarkaški instinkt i inteligencija mu omogućavaju različite načine za postizanje poena. Adams je izuzetno jak, često na silu prolazi pored defanzivaca i finišira uz kontakt. Sposoban je da postuje niže čuvare. Jako dobro koristi backdoor utrčavanja. Dobar šuter spolja i sa poludistance gde odlično koristi postavljene blokove da se izvuče na šut. Primetno slabiji šut iz driblinga nego iz catch&shoot situacija. Nedovoljno konstantan šut van linije za tri poena.Dobar floater. Izuzetan u ofanzivnom skoku, s obzirom na poziciju koju pokriva. Veoma dobar defanzivac, koristi visinu i duge ruke da pokupi veliki broj ukradenih lopti, ali mu se ipak dešava da lako ispadne u odbrani, pogotovo kada čuva bržeg igrača. Nisko težište mu pomaže u duelima sa snažnijim igračima. Solidan sa loptom kada se kreće pravolinijski, nedovoljno dobar u promenama pravca i brzine kretanja.

Draft prognoza: Kraj prve runde

Best case: James Harden

Prospekt: Backup/potencijalni starter

DeAndre Daniels

UConn, krilo, 206 cm, 90 kg, raspon ruku 218 cm, 22 godine

29.0 min, 13.1 p, 6.0 sk, 1.4 blk, 47% iz igre, 42% za tri, 79% sa penala

Upoznajte DeAndre-a: Ako ste gledali March Madness, već ste ga upoznali. Daniels je bio igrač koji je pravio razliku u Napier-ovom Connecticutu i drugi najveći razlog zašto iz NCAA košarke odlazi kao pobednik. O Danielsu NBA skauti nisu mnogo razmišljali dok nije na prečac osvojio mnoge svojim partijama na turniru. Njegova najveća prednost je odličan šut koji je konstantno popravljao za tri godine na koledžu. Visina i dužina ruku uz visok izbačaj mu omogućavaju da nesmetano šutira preko većine čuvara. Nije u pitanju samo spot-up šut, već i dobar fadeaway, kao i šut iz driblinga. Veliki nedostatak mu je dosta spor izbačaj, zbog čega mu treba dosta vremena da se namesti. Solidan je i kada se spusti na niski post gde se dobro služi obema rukama. Osim šuta, nije naročito opasan po koš. Slab je sa loptom, nedovoljno agresivan u polasku u dribling i nije neko ko gradi sopstveni šut, ali ni šut za saigrače (samo 17 asistencija u čitavoj sezoni). Dobar je atleta, ali ne i odličan. Zahvaljujući fizikalijama ima solidan defanzivni potencijal, ali opet treba očekivati probleme kada bude u duelima sa NBA trojkama. Izuzetno je slab fizički, nema šta da traži u unutrašnjoj igri.

Draft prognoza: druga runda

Best case: Tayshaun Prince

Prospekt: backup

James McAdoo

North Carolina, krilni centar, 206 cm, 104 kg, raspon ruku 219 cm, 21 godina

30.1 min, 14.2 p, 6.8 sk, 1.7 as, 46% iz igre, 54% sa penala

Upoznajte Jamesa: Još jedan zlatni dečko koji nije procvetao na koledžu u cvet koji se očekivao. McAdoo je i dalje izuzetan fizikalac, možda i undersized za poziciju četvorke, ali izuzetno snažan i ogromnog raspona ruku. Igra sa mnogo energije, često ćete ga videti kako se baca po terenu, bez obzira na rezultat i protivnika. McAdoo je jedan od onih koji rade nekoliko stvari dobro, ali skoro ni jednu odlično. Dosta je brz za poziciju četvorke, veoma upotrebljiv u tranziciji. Eksplozivan prvi korak mu omogućava lake prodore pored tromijih defanzivaca. Solidan je finišer, često i uz kontakt. Ne predstavlja nikakvu opasnost van reketa, šut gotovo i ne poseduje, u problemu je kada mu se čuvari odmaknu. Solidan u igri dva na dva, dobro se odmotava iz pika i dugim rukama sa lakoćom hvata lob pasove. U odbrani može da isparira snagom i brzinom većini rivala. Nedovoljno dobar u skoku. Prilično jednodimenzionalan igrač, nekada smatran za legitimnog top 5 pika, sada će imati sreće ako uopšte bude draftovan.

Pročitajte i   Any given march

Draft prognoza: druga runda

Best case:Tyrus Thomas/Ed Davis

Prospekt: backup

CJ Fair

Syracuse, krilno, 203 cm, 98 kg, raspon ruku 207 cm, 22 godine

37.8 min, 16.5 p, 6.4 sk, 1.3 as, 1.3 uk, 43% iz igre, 28% za tri, 73% sa penala

Upоznajte CJ-a: CJ je dosta napredovao u svojoj koledž karijeri i od uloge igrača zadatka postao jedan od glavnih protagonista igre Narandžastih. Pri tome je najveći napredak napravio u šutu, od nekoga ko gotovo ni ne pokušava da šutne ni kada je sam, postao je sasvim solidna opasnost sa perimetra. Mnogo je radio na mehanici šuta, pogotovo na postavljanju i rezultati su došli u vidu drastično uvećanih procenata. Još uvek nije neko ko može da kreira šut za sebe, za njegov uspeh je ključno da igra uz rasnog plejmejkera, kao što je bio slučaj na Syracuse-u (Michael Carter-Williams, pa Tyler Ennis). Fair je izuzetan atleta, levoruk, težak machup za čuvanje. Veoma je aktivan u odbrani gde skuplja dosta blokada zahvaljujući odličnom tajmingu i skočnosti. Jako dobro se kreće, prosto klizi po terenu. Zbog svog atleticizma često je igrao na poziciji četvorke na koledžu, ali u NBA nema šta da traži na tom mestu zbog vidnog nedostatka snage. Nedefinisana pozicija, pogotovo u odbrani, mora još mnogo da ojača i popravi šut spolja da bi bio solidna NBA trojka.

Draft prognoza: druga runda/nedraftovan

Best case: Thaddeus Young

Prospekt: backup

Jahii Carson

Arizona State, plejmejker, 180 cm, 81 kg, raspon ruku 188 cm, 21 godina

35.4 min, 18.6 p, 4.0 sk, 4.6 as, 43% iz igre, 39% za tri, 72% sa penala

Upoznajte Jahii-ja: U ogromnoj konkurenciji, Jahii je možda i najbolji atleta ovogodišnje klase. Uz Markela Browna, Carson ima sedmi najbolji ikada izmereni odraz na pred-draft testiranjima sa fantastičnih 110 cm. Fantastično brz, eksplozivan, izuzetan napadač sa preko 21 poenom za 40 minuta na koledžu. Fantastičan prvi korak, kontrola lopte i pogotovo odraz mu omogućavaju da igra na mnogo višem nivou od njegovih 180cm. Naravno da mu fizikalije ostavljaju tek odškrinuta vrata ka njegovoj NBA budućnosti, samo pet igrača nižih od 182cm su draftovana od 2000. na ovamo, a samo trojca su odigrala nešto prošle sezone (D.J. Augustin, Shane Larkin i Nate Robinson), ali Carson ima šta da pokaže u najboljem društvu. Vrlo verovatno bi bio jedan od najbržih, ako ne i najbrži igrač lige. Izuzetan je u kontroli lopte, fantastičan u promeni pravca kretanja, može da izludi i najboljeg defanzivca svojim promenama. Veoma prodoran, često ide na sam obruč i završava akcije zakucavanjima ako ima dovoljno prostora. Jako je težak za čuvanje kada počne da pogađa floatere. Odlično dodaje loptu iz punog trka, lako nalazi slobodne saigrače. Šut mu nije najjača strana, može da pogodi spolja, ali nije preterano sigurna opcija. Solidan je sa poludistance kada šutira iza postavljenog bloka, ali generalno nije mnogo opasan što se šuta tiče kada je u gužvi. Većinu lopti gubi kada je udvojen, laka je meta za double team, pogotovo kada izgubi drigling. Dešava mu se neretko da se jednostavno zaglavi među blokovima. Solidan je defanzivac, ali izgleda kao da ne želi mnogo da se troši u tom segmentu. Veoma zanimljiv prospekt, solidan pik druge runde iako su biologija i statistika protiv njega.

Draft prognoza: druga runda

Best case: Nate Robinson

Prospekt: backup

Patric Young

Florida, centar, 206 cm, 109 kg, raspon ruku 218 cm, 22 godine

26.4 min, 11.0 p, 6.2 sk, 1.1 blk, 54% iz igre, 60% sa penala

Upoznajte Patrica: Da se na draftu gledaju samo fizikalije, Young je već pre nekoliko godina mogao da završi u NBA ligi, bar što se snage tiče. Izuzetan fizikalac, snažan, možda ne dovoljno visok za poziciju NBA centra, ali neko ko sigurno ima šta da traži u borbi pod košem. Odličan raspon ruku nadoknađuje limit u visini.Glavna njegova snaga je u odbrani. Izuzetan je pick&roll defanzivac, dosta brz kad atreba da isprati nižeg igrača, izuzetno snažan u borbi sa visokim centrima. Uz to, ima odličan osećaj kada treba pomoći u odbrani, pravovremeno ide na udvajanja i ne ispada lako iz rotacije. Uz to je i izuzetan borac, nije propustio ni jedan meč u koledž karijeri. Jako dobar u ofanzivnom skoku, ne toliko dominantan u defanzivnom. Fantastičan u postavljanju blokova. Nije naročit napadač, elementarna tehnika pod košem, bezopasan spolja. Poentira uglavnom iz zakucavanja i sa zicera, 94% poena ako hoćete precizno, mada dovoljno snažan da apsorbuje kontakt. Jako loš sa linije penala. Prosečan atleta, nedovoljno eksplozivan, ponekad izgleda tromo i nedovoljno pokretno. Obećavao je više nego što je postigao, nekada McDonald’s All American i jedan od top 20 srednjoškolskih igrača, iako je imao solidnu koledž karijeru, nije se razvio u dovoljnoj meri i pored odličnog programa i vrhunskog trenera.

Draft prognoza: druga runda

Best case: Antonio Davis

Prospekt: backup

James Young

Kentucky, bek/krilo, 198 cm, 98 kg, raspon ruku 213 cm, 22 godine

32.4 min, 14.3 p, 4.3 sk, 1.4 as, 41% iz igre, 35% za tri, 71% sa penala

Upoznajte Jamesa: James Young je šuter, to je jasno svakome ko ga je makar jednom gledao, to je bilo jasno i treneru Calipariju koji je izjavio da je Young najbolji šuter kojeg je trenirao. Šutira na sve moguće načine: iz mesta, iz driblinga, posle istrčavanja iz bloka, kada je sam, kada je čvrsto čuvan,… i sa gotovo svakog mesta na terenu. Izuzetno je fizički građen, solidna visina za beka i albatroski raspon ruku. Uz to je i dobar, ne spektakularan atleta. Young nije ograničen samo na šut spolja, iako često igra kao da jeste, može da probije i završi akciju na obruču, odlično se kreće bez lopte, levoruk je i jako težak za čuvanje. Solidan je u skoku, a u odbrani ima još mnogo prostora za napredak, zahvaljujući izuzetnom telu. Ono što ga je često pratilo na koledžu je činjenica da ga uglavnom nije bilo nigde kada se meč rešavao. Ne koristi dovoljno prodor, često umire u lepoti sopstvenog šuta, ne koristi dovoljno desnu ruku i kada je jače čuvan ima probled da uopšte krene u dribling. Ako ne pogodi prva dva, tri šuta možete slobodno da ga pošaljete u svlačionicu. Veoma zanimljiv potencijal, s obzirom na fizikalije i meku ruku. Potencijalno solidan backup swingman u NBA, ali gotovo sigurno nikada franšizni igrač, kao ni neko ko će poenima donositi pobede timu.

Draft prognoza: kraj prve runde

Best case: Michael Redd

Prospekt: backup

Cleanthony Early

Wichita State, krilo, 203 cm, 99 kg, raspon ruku 210 cm, 23 godine

27.4 min, 16.4 p, 5.9 sk, 49% iz igre, 38% za tri, 84% sa penala

Upoznajte Cleanthony-ja: Early nije tako rano procvetao u NCAA (kapirate, early, rano?), put ga je vodio preko junior koledža, da bi eksplodirao u prasku koji je stvorio novu generaciju Wichita State Shokersa koja je šokirala košarkaški svet u Americi. Early je ono što se naziva combo forward, tj. igrač koji može da pokrije pozicije tri i četiri, tj. bar je mogao na koledžu. Izuzetan je atleta, veoma skočan, prodoran i eksplozivan, jako efektan u završnici. Odlično se kreće bez lopte i jako lepo otvara za pas. Veoma dobar ofanzivni skakač. Odličan šuter sa poludistance, malo manje opasan sa perimetra. Ne baš najbolja, pogotovo ne najbrža mehanika šuta, ali solidna pick&pop ili catch&shoot opcija. Dobar potencijal kao stretch četvorka. Previše slab u kontroli lopte za poziciju niskog krila. Ne uspeva na najbolji način da iskreira sopstvene poene. Slab dodavač, često gubi loptu na začuđujuće glupe načine. Solidan šuter, ali veoma često forsira mnogo više nego što bi trebalo, pogotovo van linije za tri poena. Solidan defanzivac, ali često veoma lako ispada u timskoj odbrani. Nedovoljno visok i snažan da sačuva većinu NBA četvorki. Sa 23 godine relativno kasno dospeo u fokus skauta, nije neko od koga se može očekivati veliki upside u razvoju.

Draft prognoza: kraj prve, početak druge runde

Best case: Cliff Robinson

Prospekt: backup

Jerami Grant

Syracuse, krilo, 203 cm, 95 kg, raspon ruku 220cm, 20 godina

31.4 min, 12.1 p, 6.8 sk, 1.4 as, 50% iz igre, 67% sa penala

Upoznajte Jeramija: Kada vidite da neko visok 203 cm i ima raspon ruku 17 cm veći, ne morate mnogo vremena trošiti na priču o njegovim fizikalijama. Posle freshman sezone u kojoj nije dobijao mnogo prostora kod trenera Boeheima, Grant je prosto eksplodirao u drugoj godini. Grant ima odličan frame na koji se može dodati još mnogo kvalitetne mase. Nije mnogo visok za krilo, ali njegov raspon ruku (sedmi izmereni u ovogodišnjoj klasi) i elitni atleticizam govore da može da pokrije čak i poziciju četiri u nekim rotacijama. Kreće se lagano po terenu, izuzetno je skočan i okretan, ima lateralne kretnje jednog beka. Dobro se kreće bez lopte, agresivan je u skoku i pokazuje potencijal da napadne koš koristeći eksplozivan prvi korak ili u odmotavanju iz pika. Fantastičan u tranzicionoj igri. Jako dobar u odbrani, nedovoljno snažan, ali veoma pokretan, odlično koristi raspon ruku u igri na liniji dodavanja. Ipak, nedovoljno zapažen kao bloker. Još jedan igrač iz specifičnog okruženja naviknut isključivo na igranje zone 2-3. Igra u napadu u potpunosti zavisi od saigrača, nije neko ko kreira sopstvene poene. Jako dobar u završnici kada dobije upotrebljov pas pod košem ili alley up dodavanje, ali u igri 1 na 1 je dosta predvidljiv i gotovo neutralisan ako ga usmerite u levu stranu. Najveća ofanzivna mana je ispodprosečan šut spolja. Slobodno ga možete ostaviti samog na pet-ššest metara od koša i povući se korak unazad. Sa 20 godina ima još uvek mnogo prostora za napredak, veoma zanimljiv atletski i fizički potencijal.

Draft prognoza: kraj prve, početak druge runde

Best case: Thaddeus Young

Prospekt: backup

Glenn Robinson III

Michigan, krilo, 198 cm, 100 kg, raspon ruku 208 cm, 20 godina

32.4 min, 13.1 p, 4.4 sk, 1.2 as, 49% iz igre, 31% za tri, 76% sa penala

Upoznajte Glenna Trećeg: GR3 je atletski swingman, koji može uspešno da napadne u otvorenoj igri i odlično da odbrani tranzicioni napad. Sigurno nije najtalentovaniji igrač u klasi i od slavnog oca je verovatno pokupio samo ime i prezime, ali Robinson ima nešto što treneri vole – konstantnost. Skoro uvek možete računati na njegov doprinos u odbrani i napadu, neće postizati 30+ poena svako drugo veče, ali sigurno neće ni nestati sa terena kada je frka. Uvek će biti prisutan i to na obe strane terena. Robinson nije vrhunski napadač. Njegova građa i atleticizam su dobri za NBA uslove, iako je undersized za poziciju niskog krila, a šut spolja je, recimo, diskutabilan. Dobar je u šutu sa poludistance, nedovoljno konstantan van linije za tri poena. Iskreno, nije imao baš nekih nezaboravnih partija u koledž karijeri koje bi ga preporučile budućim poslodavcima, ali je konstantno pokazivao ogroman timski duh kao i hrabrost da preuzme odgovornost kada ekipi ne ide najbolje. Solidan igrač iz senke, nije naviknut da bude prva zvezda ekipe. Jako dobro se koristi obema rukama. Snažno napada obruč ako ima dobvoljno prostora pred sobom. Veoma aktivan u ofanzivnom skoku, često skuplja otpatke i realizuje promašaje saigrača. Ne forsira previše u napadu, igra prilično oportunistički i koristi greške odbrane, iako ponekad izgleda previše pasivno.Veoma dobar u odbrani, dobar u kretnji kao i u anticipaciji dodavanja. Šut spolja mu je glavna prepreka za igru na poziciji dva, iako ima jako dobru mehaniku i izbačaj, često ne napravi dovoljno dobar balans nogama zbog čega mu i procenti šuta nisu na zavidnom nivou. Još uvek se igrački razvija.

Draft prognoza: početak druge runde

Best case: Trevor Ariza

Prospekt: backup

Jordan Clarkson

Missouri, plej/bek, 195 cm, 85 kg, raspon ruku 203 cm, 22 godine

35.1 min, 17.5 p, 3.8 sk, 3.4 as, 45% iz igre, 28% za tri, 83% sa penala

Upoznajte Jordana: Transferom sa Tulse u Mizzou, Jordan Clarckson je napravio odličan posao i šnažnim startom sezone brzo se našao u mock draftovima. Clarckson je combo bek, ali drugačiji od većine. Jordan ima telo beka šutera, a brzinu i kreativnost plejmejkera. Izuzetan je napadač, sposoban da pronađe lopti put do koša na različite načine. Iako nije toliko u centru pažnje kao ostali bekovi na draftu, Jordan može napraviti podjednaku pometnju među odbranama. Brzina, eksplozivnost i odličan odraz (98cm) su mu glavni atributi. Fantastične fizikalije za pleja, uz odlične atletske sposobnosti, omogućavaju mu da izađe na kraj sa sporijim bekovima ili slabijim plejmejkerima, a da i jedne i druge isprati u odbrani. Clarckson je slasher, kako u tranziciji tako i u postavljenoj igri, sposoban da sa lakoćom probije prvu i drugu liniju odbrane na putu ka košu. Ne ide samo na snagu i odraz, pokazuje izuzetnu snalažljivost i osećaj kada se nađe blizu koša. Clarkson je na koledžu igrao prividno na mestu pleja jer je uvek bio prva ili druga napadačka opcija, ali i pored toga pokazao je zavidan pregled terena i osećaj za asistenciju. Jako dobar u drive&dish situacijama. Najveće mane za uspešno igranje na bekovskim pozicijama na NBA nivou su nedovoljno siguran šut spolja i igra u odbrani, dok za poziciju jedan nema dovoljno razvijen pass first instinkt i često lako prodaje loptu. Ukoliko poradi na ovim nedostacima, mogao bi biti jako dobra backup opcija, možda čak i starter u nekim projekcijama.

Pročitajte i   Srbija do Chattanooge

Draft prognoza: kraj prve runde

Best case: Vernon Maxwell

Prospekt: backup

CJ Wilcox

Washington, bek, 196 cm, 91kg, raspon ruku 207 cm, 23 godine

34.9 min, 18.3 p, 3.7 sk, 2.5 as, 45% iz igre, 39% za tri, 87% sa penala

Upoznajte CJ-a: Senior sa Washingtona je jadan od najstarijih igrača na ovogodišnjem draftu. Već nekoliko godina se nalazi u tefterima NBA skauta. Ima telo NBA beka, solidan raspon ruku mu omogućava da igra kao da je viši nego što zaista jeste, ali ono što ga ograničava je nedostatak vrhunskih atletskih predispozicija. Wilcox nije naročito snažan, iako je veći od većine svojih koledž rivala, i generalno je spor, nije imao vrhunske rezultate na draft combine testiranjima. Solidan odraz, ali ništa spektakularno. Iako se fizički ne ističe naročito, Wilcox je jedan od najčistijih šutera u ovogodišnjoj draft klasi. Ubitačan sa perimetra, uzima dosta šuteva, ali ih opravdava solidnim procentima. Ono što ga razlikuje od drugih dobrih šutera je njegova sposobnost da pogađa iz različitih situacija, kao catch&shoot opcija, iz mesta ili iz driblinga, obično izlazeći iz bloka. Dobro se snalazi sa loptom u rukama, u izolacijama, u postavljanju pick&roll igre, u tranziciji. Solidan dodavač. U ovom trenutku, izgleda kao da je osuđen na jednodimenzionalnu ulogu sharpshootera u NBA ligi. Solidan je defanzivac, ništa više od toga. Svim šuterima se dešava da prolaze kroz svoje „vruće“ i „hladne“ faze, ali Wilcox ponekad zna da bude hladniji od poljupca maćehe. U takvim trenucima je praktično neupotrebljiv u napadu. Iskusan i školovan igrač, formiran, bez ogromnog prostora za napredak. Šuteri su i dalje cenjena roba u najjačoj ligi, pogotovo oni raznovrsni, pa sigurno da za Wilcoxa ima mesta u rotaciji mnogih klubova.

Draft prognoza: prva polovina druge runde

Best case: Daequan Cook

Prospekt: backup

Spencer Dinwiddie

Colorado, plej/bek, 198 cm, 94kg, raspon ruku 204 cm, 21 godina

31.1 min, 14.7 p, 3.1 sk, 3.8 as, 47% iz igre, 41% za tri, 86% sa penala

Upoznajte Spencera: Spencer Dinwiddie je svojevremeno smatran legitimnim lottery pikom, ali je iznenađujuće odlučio da ostane na Coloradu i u juniorskoj sezoni. Kako to obično biva, kidanje ukrštenih ligamenata sredinom prošle sezone smanjila je vrednost njegovih draft deonica. I pored toga, Dinwiddie je prijavio na ovogodišnji draft nadajući se da će NBA skauti prepoznati njegov potencijal koji je već odavno nagovestio. Dinwiddie ima fizikalije neophodne da igra beka u NBA ligi, a što je još bitnje, one su pokrivene sasvim dobrim atletskim predispozicijama. Brzina, eksplozivnost i odličan prvi korak su mu na dosta visokom, reklo bi se i na NBA nivou. Jedini problem je rovito desno koleno koje brine mnoge. Dinwiddie je na koledžu uspešno pokrivao obe bekovske pozicije, u NBA je uglavnom viđen na poziciji dva, ali nije loše imati mogućnost secondary ball handlera u situaciji visokog presinga, matchupsa ili povreda. Dinwiddie je podjednako skorer koliko i razigravač. Izuzetan dodavač odličnog pregleda terena, odličan osećaj za asistenciju i sposobnost da lopti nađe put kroz gomilu ruku. Dinwiddie je jako dobar i kada treba da kreira sopstveni šut, odličan u igri bez lopte, dobar u šutu kao i u prodoru, igrač koji ima pomalo od svačega, kao košarkaški švajcarski vojni nož. Veoma dobar skorer, odličan šuter koji igra na kontakt i često uspeva da iznudi faul, veoma precizan sa penala. Ima odlične defanzivne predispozicije, ali ih nije u najboljoj meri demonstrirao na koledžu, često ispadajući u odbrani i gubeći se u blokovima. Lateralna kretnja i brze ruke mu omogućavaju da ostane ispred čak i najeksplozivnijih bekova i dobro odigra na liniji dodavanja. Nedostatak „killer instinct“-a bi mogao dosta da ga košta u borbi za svoje mesto pod NBA suncem. Ostaje da se vidi šta je skautima značajnije, njegov široki igrački potencijal, ili teška skorašnja povreda.

Draft prognoza: sredina druge runde

Best case: Kevin Martin

Prospekt: backup

Semaj Christon

Xavier, plej, 190 cm, 84kg, raspon ruku 199 cm, 21 godina

35.3 min, 17.0 p, 2.7 sk, 4.2 as, 48% iz igre, 39% za tri, 67% sa penala

Upoznajte Semaja: Semaj Christon je napravio izuzetan napredak prošle sezone, poboljšavajući gotovo sve statističke kategorije u svojoj igri. Njegov NBA potencijal se najčešće procenjuje sa aspekta atleticizma i agilnosti sa loptom. Semaj odlično koristi svoje fizičke i atletske atribute i ima mogućnost da postane jako dobar slasher i defanzivac na NBA nivou. Ima dobru visinu za pleja, i ne naročito dobar raspon ruku. Izuzetan je sa loptom, odličan crossover, floater sa velikim lukom i šut iz poluokreta. Izuzetno ja agresiva, kako u tranziciji, tako i u postavljenom napadu. Konstantno agresivno napada odbranu, ali se ne zaleće preterano, uspeva da nađe načine da zaobiđe ili nadvisi defanzivca. Izuzetan kada se ukaže brisani prostor ka košu. Jako dobaru iznuđivanju faulova. Jako dobro se diže da šut sa poludistance iz driblinga. Dobro prepoznaje udvajanja i odlično nalazi slobodnog čoveka. Christon je izuzetan defanzivac na perimetru. Odlično koristi fizikalije da konstantno pritiska napadača i često uspeva da iznudi mnogo grešaka. Defanzivni potencijal mu omogućava da izađe na kraj sa većinom Nba plejmejkera. Izuzetno je napredovao u šutu spolja, ali i dalje nije legitimna pretnja, posebno sa NBA razdaljine. Popravio je i mehaniku šuta, sada ima brži i više izbalansiran nego ranije, ali još uvek ima elementarnih propusta. Još uvek nema dovoljno dobre organizacione sposobnosti, kontrolu lopte niti osećaj za asistenciju da bi bio vrhunski NBA plejmejker. Slabije se koristi levom rukom i u problemu je kada je usmeren u tu stranu. Još uvek mu fali dosta obrade da bi se pokazao kao igrač na najvišem nivou.

Draft prognoza: druga polovina druge runde

Best case: Devin Harris

Prospekt: backup

Markel Brown

Oklahoma State, bek, 190 cm, 83kg, raspon ruku 205 cm, 22 godine

35.3 min, 17.2 p, 5.3 sk, 2.9 as, 47% iz igre, 38% za tri, 77% sa penala

Upoznajte Markela: Eksplozivnost i atleticizam. Dve fundamentalne stvari u igri Markela Browna. Iako je igrao u senci Marcusa Smarta, unapredio je svoju igru i pružio nekoliko izuzetnih partija i sveukupno, jako dobru sezonu. Jedan od najatraktivnijih igrača koledž košarke. Uz Jahii Carson-a najbolji odraz ove klase (110cm) i jedan od 8 najboljih ikada izmerenih na draft combine testiranjima. Koristi fantastičan odraz za alley-oop zakucavanja, skokove, vraćanje otpadaka u koš i fantastična kucanja u tranziciji ili kad god mu se ukaže malo dnevnog svetla. Jako dobar raspon ruku i solidna visina za NBA beka. Dominantan u tranziciji. Zahvaljujući atleticizmu, čini da teški potezi izgledaju kao da svako može da ih izvede. Jako dobro koristi prostor, odlično se ubacuje za backdoor dodavanja ili po čeonoj liniji. Solidan dodavač iz punog trka. Konstantno je popravljao šut i došao do solidnog nivoa, opasan sa perimetra ali ne i ubitačan. Jako dobar u igri bez lopte, odlično se kreće i otvara za šut. Izuzetan skok šut. Nije bio defanzivna zvezda na koledžu, neće biti ni u Nba, ali jako dobar defanzivac na lopti. Sa svojim rasponom, brzinom i atleticizmom, ima još mnogo prostora za napredak u ovom segmentu. Izuzetan bloker iz drugog plana, konstantno juri igrača koji ide u kontru. Nije naročito dobar u kontroli lopte, ne uspeva često driblingom da isprati svoju eksplozivnost, lopta ga mnogo usporava i ograničava. Nema razvijenu igru sa poludistance. Veliki potencijal za backup igrača koji unosi dosta energije sa klupe.

Draft prognoza: druga polovina druge runde

Best case: Shannon Brown

Prospekt: backup

Mitch McGary

Michigan, centar/krilni centar, 208 cm, 116 kg, raspon ruku 212 cm, 22 godine

24.6 min, 9.5 p, 8.3 sk, 1.5 as, 1.9 uk, 55% iz igre, 67% sa penala

Upoznajte Mitch-a: Nakon što je eksplodirao na završnom turniru 2013.g. i uz Burke-a bio najzaslužniji za plasman Wolverinesa u finale, McGary je ušao u sezonu sa velikim očekivanjima, ali je završio mnogo ranije zbog povrede i operacije leđa. Na draft se prijavio ranije nego što je očekivano, prvenstveno zato što je krajem sezone bio pozitivan na marihuanu, pa bi morao da presedi čitavu sledeću sezonu na koledžu kada bi ostao. McGary ne izgleda impresivno za NBA centra, čak ni za krilnog, sa prosečnom visinom i rasponom ruku, ali je fizička snaga ono što odlikuje ovog igrača. Njegova mobilnost na terenu i agresivnost sa kojom igra na obe strane terena su izuzetne za visokog igrača. Izuzetno mekano se odmotava u pik&roll igri, jako dobro se kreće po terenu bez lopte, odličan je i u odbrani gde dobro pomaže i udvaja. Nije naročiti atleta, brz je za centra ali nema dobar odraz niti je naročito eksplozivan u završnici. Odličan je asistent za svoju poziciju, jako dobro prepoznaje missmatch ili uočava saigrača koji utrčava na vreme. Može da pogodi sa razdaljine penala, ali nije spektakularno dobar šuter. Izuzetno dobro čita igru, i u napadu i u odbrani. Igra sa dosta energije, ne beži od prljavog posla, odlično se gradi u brobi za poziciju i na skoku. Izuzetan skakač, pogotovo u odbrani. Jako dobar u tranziciji, iako je centar, često je prvi u kontri. Solidna igra licem, sposoban da izvuče sporijeg čuvara i prođe ga, ima dobar potencijal i na niskom postu, iako je još uvek dosta sirov. Povreda leđa koja ga je odvojila sa terena nekoliko meseci, kao i incident sa smešnim cigarama, sigurno mu ne idu u prilog na ovom draftu.

Draft prognoza: kraj prve, početak druge runde

Best case: David Lee

Prospekt: backup/potencijalni starter

Nick Johnson

Arizona, bek, 191 cm, 91 kg, raspon ruku 201 cm, 21 godina

33.0 min, 16.3 p, 4.1 sk, 2.8 as, 1.1 uk, 43% iz igre, 37% za tri, 78% sa penala

Upoznajte Nick-a: Izuzetan atleta, veoma skočan i ekstremno brz. Ne baš fizički adekvatan za poziciju dva, donekle ga čupa raspon ruku, ali slabo može da izađe na kraj u duelu sa fizički dominantnim NBA bekovima. Fantastičan odraz, eksplozivnost i odlične lateralne kretnje mu dosta pomažu na obe strane terena. Izuzetan na otvorenom terenu, ubitačan u tranziciji. Manje opasan u postavljenom napadu, tu će čekati priliku da utrči u prazan prostor ili koristiti brzinu da prođe čuvara, često posle finte šuta. Solidan dodavač, mada najčešće dodaje tek kada nema šanse da ode do kraja. Veoma agresivan u odbrani, konstantno je na lopti, jako dobro čuva brze plejmejkere. Ima potencijal da postane defanzivni specijalista. Šut sa perimetra mu nije najjače oružje, ali nije nikako bezopasan, pre svega, zahvaljujući samopouzdanju sa kojim šutira. Dobar spot-up šuter, ima odličan rad nogu, izuzetan skok šut i tečan izbačaj. Johnson nije dovoljno dobar u kontroli lopte, niti ima izražen osećaj za asistenciju da bi u NBA igrao na mestu plejmejkera, pa će mu budućnost najverovatnije biti vezana za poziciju dva. Nema razvijenu igru sa poludistance, često se odlučuje za isforsirane šuteve sa velike daljine, a kada krene u prostor ide do samog kraja. Solidna opcija za igrača koji unosi veliku energiju sa klupe, uz dobar defanzivni potencijal, igru u tranziciji i korektan napadački potencijal može biti sasvim dobra backup opcija u najjačoj ligi.

Draft prognoza: sredina druge runde

Best case: Gilbert Arenas

Prospekt: backup

Jarnell Stokes

Tennessee, krilni centar, 204 cm, 119 kg, raspon ruku 216 cm, 20 godina

32.4 min, 15.1 p, 10.6 sk, 2.0 as, 53% iz igre, 70% sa penala

Upoznajte Jarnella: Jarnell je veoma rano stigao na koledž, konstantno je igrao i napredovao uz starije saigrače i protivnike i sada kao 20-godišnjak ulazi na draft sa solidnim trogodišnjim NCAA iskustvom. Stokes nije dovoljno visok za poziciju koju pokriva, ali mu fantastičan raspon ruku pomaže da gotovo besprekorno obavlja sve zadatke na četvorci. Nije preterano dobar atleta, trupčaste noge ga sprečavaju da igra mnogo iznad obruča, ali mu zato daju izuzetan oslonac u borbi za poziciju. Veoma snažan igrač, nisko težište i nabijena kvalitetna masa ga čine nepremostivom fizičkom preprekom. Jedan od najboljih skakača u draft klasi. Fantastično se gradi na skoku i dugim rukama skida veliki broj lopti pod oba koša. Odlično koristi snagu i na niskom postu, dobro se pozicionira i ako dobije upotrebljivu loptu, lako završava. Ne poseduje baš najširi dijapazon poteza na niskom postu, pogotovo u igri leđima, najviše se oslanja na dobro pozicioniranje i pravovremen pas. Jako dobar dodavač sa niskog posta, pogotovo kod udvajanja. Veoma je kompetitivan, ne staje ni na sekund, uvek je među prvima u tranziciji i prvi u odbrani, veliki borac za kojeg nema izgubljene lopte. Nije dovoljno eksplozivan napadač, niti vrhunski bloker. Nedovoljno pokretan, brzi igrači ga lako prolaze. U napadu je limitiran na poene iz reketa. Bezopasan u igri van reketa. Od napretka u razvoju igre na niskom postu i leđne tehnike zavisi da li će uopšte biti ikakva ofanzivna pretnja ili samo rodmanovski tip skakača. Konstantan napredak koji je pružao iz sezone u sezonu pokazuju da i te kako ima mnogo prostora pred sobom i u NBA.

Pročitajte i   MARCH SADNESS

Draft prognoza: kraj prve, početak druge runde

Best case: DeJuan Blair

Prospekt: backup/potencijalni starter

Johnny O’Bryant

Louisiana State, krilni centar/centar, 203 cm, 116 kg, raspon ruku 219 cm, 21 godina

30.0 min, 15.4 p, 7.7 sk, 1.6 as, 50% iz igre, 63% sa penala

Upoznajte Johnny-ja: Još jedan undersized unutrašnji igrač. Visina mu sigurno ne garantuje mesto pod NBA koševima, ali raspon ruku ponovo čupa stvar. Dovoljno je snažan i ima dovoljan domet da skače, igra odbranu ili poentira pored većine krilnih centara u ligi. Posle Patricka Younga i Stokesa fizički najjači igrač na draftu. Veoma dobar odraz (90cm), s obzirom na masu koju nosi. Teško je pretpostaviti kako će se ofanzivno snaći u NBA ligi ili da li će biti sposoban da brani dominantne skorere sa unutrašnjih pozicija, ali njegovo prisustvo će se sigurno osetiti u skoku. Veoma dobro se gradi, ima duge ruke i solidnu skočnost pa jako dobro kupi skokove i u odbrani i u napadu. Može donekle da raširi odbranu šutem sa poludistance, dobar je u igri licem, solidno prolazi sporije čuvare, jako dobro koristi snagu u završnici. Solidan na niskom postu, levi i desni poluhorog, dobar fadeaway sa poludistance, dobar roling. Jako agresivan defanzivac, ne spektakularan, pogotovo ne kao bloker, ali izuzetno snažan pod košem. U napadu često pokušava mnogo toga i zato gubi veliki broj lopti, a u odbrani često ulazi u probleme sa faulovima. Solidan projekat za NBA trenere, nema All Star perspektivu, ali može se i te kako upotrebiti sa klupe.

Draft prognoza: sredina druge runde

Best case: Udonis Haslem

Prospekt: backup

Jabari Brown

Missouri, bek, 193 cm, 91 kg, raspon ruku 203 cm, 21 godina

37.0 min, 19.9 p, 4.4 sk, 1.9 as, 47% iz igre, 41% za tri, 80% sa penala

Upoznajte Jabarija: Brown poseduje solidne fizikalije i atleticizam koji sigurno neće impresionirati nikoga, prosečnu brzinu, prosečne lateralne kretnje u odbrani i nedovoljno dobar odraz. Sposobnost da sebi iskreira šut i što je još važnije, da ga pogodi, će mu biti najjače oružje i na sledećem nivou. Izuzetna je catch&shoot opcija, ima tečan izbačaj i veoma je siguran u svoj šut, lako ulazi u šuterski ritam kada je gotovo nezaustavljiv. Osim šuta iz mesta, jako dobar je i iz driblinga, na koledžu je uspešno stvarao za sebe poziciju za šut bez većih problema. Krosover, promena ritma, step back, sve su to oružja kojima stvara neophodan prostor između sebe i defanzivca. Prema naprednoj statistici, čak 80% Brownovih šuteva sa poludistance su bili neasistirani. Zbog limitiranog atleticizma nećete ga često videti da ide skroz do kraja, pa će mu šut sigurno biti glavna snaga u NBA ligi. I pored toga, Brown je sposoban da poentira iz prodora, veoma često uz kontakt. Izuzetno inteligentan u prodoru, u nedostatku eksplozivnosti i skočnosti često se koristi ukrštenim korakom poput stare škole evropskih bekova. Retko kada ide na zakucavanja, samo kada je skroz sam u kontri. Brzina i visina ga dosta limitiraju u odbrani. Očekuje se da će imati dosta problema sa prodorom brzih bekova, šutem visokih igrača ili postovanjem onih snažnijih. Brown dosta odstupa od kalupa modernog beka izuzetnih fizikalija i atleticizma, više podseća na old school skorera koji poene postiže šutem ili na elegantniji način od zakucavanja preko centra. To se ipak danas uzima kao mana.

Draft prognoza: sredina druge runde

Best case: Courtney Lee

Prospekt: backup

KJ McDaniels

Clemson, bek/krilo, 198 cm, 88 kg, raspon ruku 211 cm, 23 godine

33.7 min, 17.1 p, 7.1 sk, 1.6 as, 2.8 blk, 46% iz igre, 30% za tri, 84% sa penala

Upoznajte KJ-a: Za tri godine na koledžu K.J. McDaniels se razvio od samo još jednog atlete u nizu do respektabilnog dvosmernog krila. Eksplozivan igrač, kako prvi korak, tako i poslednji kojim se najčešće diže na spektakularno zakucavanje. Izuzetan atleta, fantastično koristi skočnost, brzinu i raspon ruku, kako u odbrani (skoro 3 blokade po meču za nekoga nižeg od 2m) tako i u napadu na samom obruču. Izuzetan potencijal na obe strane terena. Najveća vrlina mu je fantastična odbrana. Izuzetna pokretljivost, brzina nogu i lateralnih kretnji uz fantastičan raspon ruku glavni su mu atributi u ovom segmentu igre. Jako dobar tajming i osećaj za blokadu. Konstantno lovi loptu, bilo u presingu na igraču sa loptom, bilo iz drugog plana na liniji dodavanja. U napadu se uglavnom oslanja na odlične fizikalije, napadajući obruč brzim prodorima po krilu, zakucavanjima nakon ofanzivnog skoka, alley-oop akcijama ili u tranziciji. Bez problema zakucava preko nižih igrača. Nije još uvek dovoljno ispoliran skorer, sposoban je da prođe većinu čuvara zahvaljujući brini i solidnoj kontroli lopte obema rukama, dobro se snalazi i na niskom postu kada postuje niže čuvare u missmatchu, ali toga ne treba očekivati mnogo u NBA. Solidan šuter iz driblinga sa poludistance, veoma visok skok pri šutu. Van linije za tri poena još uvek nije dovoljno efikasan, ali tu verovatno ima i najviše prostora za napredak. Na preddraft testiranjima je upravo u šutu sa NBA razdaljine imao najviše problema. Često mu se dešava da forsira nemoguće šuteve ili da pravi početničke greške, najčešće prilikom dodavanja. McDaniels je već sada spreman za odbranu protiv NBA bekova, problem bi mogla da mu predstavljaju fizički dominantna krila. Što se napada tiče, trebaće mu još mnogo napredovanja da bi bio na nivou, pogotovo kada su šut spolja i kontrola lopte u pitanju. Moraće da nauči da polaganje uz korošćenje table vredi isto koliko i kucanje preko dva igrača. Ima potencijal da bude jedan od stealova drafta, ali će za njegov pun razvoj trebati još vremena.

Draft prognoza: kraj prve runde

Best case: Kawhi Leonard

Prospekt: backup/potencijalni starter

Russ Smith

Louisville, plej/bek, 183 cm, 77 kg, raspon ruku 191 cm, 23 godine

29.3 min, 18.2 p, 3.3 sk, 4.6 as, 2.0 uk, 47% iz igre, 39% za tri, 71% sa penala

Ponovo Russ: Russ Smith je jednostavno morao da se nađe još jednom u ovom blogu, poslednji put. O njemu je već bilo dosta priče u prethodnim postovima. Sada ću pokušati da vam predstavim Russdiculousa iz NBA perspektive. Jedan od najomiljenijih koledž igrača je još jedan undersized bek sa, hajde da kažemo, nekonvencionalnom napadačkom igrom. Njegov uspeh je baziran na brzini i eksplozivnosti, sposobnosti da napada sa loptom u rukama i agresivnoj odbrani. Fizikalije sigurno nisu na njegovoj strani. Smith je bio undersized čak i među koledž bekovima. Ali atleticizam mu daje nadu za uspeh. Briljantno koristi svoju brinu, kako u napadu tako i u odbrani, tranziciju da ne pominjemo. Smith nije pravi plejmejker, iako je u poslednjoj godini na Louisville-u znatno uvećao prosek asistencija, ali je i te kako sposoban da napravi haos iz driblinga sa pozicije jedan. Njegova agresivnost i odličan odraz, kao i instinkt strelca mu omogućavaju da napada obruč kao da igra na poziciji krila. Smith je izuzetan sa loptom u rukama, sposoban da se visoko izdigne, poentira na samom obruču ili iznudi faul. Koristi i najmanji prostor, često eksplodirajući pored postavljenih blokova provlačeći se pored nekoliko defanzivaca odjednom. 75% njegovih šuteva predstvljaju oni na samom obruču posle prodora. Stvari će sada biti neuporedivo teže za Russ-a, ali specifična kombinacija brzine, skočnosti i kontrole lopte ga i dalje čine opasnim napadačem. Tu nastupa Russ-ov šut, jedna od stvari koja od njega može napraviti igrača ili promašaj. Kontrola šuta je oduvek bila misaona imenica za Smitha, često je izluđivao saigrače i sirotog Pittina svojom selekcijom šuta, ispaljivavši oko 5 trojki po meču, od toga najmanje 4 bez ikakvog rezona. Smith je dobar šuter, ne toliko dobar koliko on misli da jeste, ali u NBA ipak neće imati toliko prostora pa će morati da se ograniči na čiste pokušaje. Povećani broj asistencija se poklopio sa poboljšanom selekcijom šuta, što je pravac kojim treba da se kreće. Smith ima potencijal da bude primećen u odbrani kao jedan od boljih defanzivaca na perimetru. Navikao je da igra čvrsto u sistemu Cardinalsa i ne treba očekivati probleme u tranziciji na drugfe defanzivne postavke u NBA. I dalje je veliko pitanje koliko može sa svojom visinom u NBA, pogotovo na kojoj poziciji je njegova budućnost. Dobar šut, eksplozivnost, odlična kontrola lopte i igra u izolaciji mogu od njega napraviti dobrog napadača sa pozicije jedan, ali pravi plejmejker teško da će ikada biti. Naš mali Russ je porastao.

Draft prognoza: druga polovina druge runde

Best case: Patrick Beverley

Prospekt: backup

Toine’s mock draft®

Na kraju je nekako red da sve složimo u jedan mock. Ovaj put neću praviti projekciju po tome šta bih ja uradio da sam NBA gm, pokušaću da tok prve runde drafta projektujem iz ugla timova i njihovih potreba. Prvih pet pikova ću podrobno obrazložiti, kasnije će me to verovatno mrzeti da uradim.

#1 Cleveland: Do skora sam bio siguran da će Embiid biti zakucani prvi pik, ali je još jedna povreda u nizu ipak preveliki rizik. Logično je da se Cavsi okreću nekom od sledeća dva najbolja igrača na draftu: Parkeru i Wigginsu, dva slična a opet potpuno različita igrača. Sve se poklapa, Cavsima treba krilo nakon što je Dengu istekao ugovor. Mislim da će se Cavsi ipak odlučiti za Wigginsa, pre svega jer Parker nije briljirao na workoutima u Clevelandu, kao da nije bio zainteresovan da ode u taj tim. Drugi razlog je ogroman defanzivni potencijal Wigginsa koji bi se lepo uklopio uz Irvinga, Waitersa i Bennett-a čineći možda i najtalentovaniji kvartet u ligi. Ipak, od Cavsa vas ništa ne može iznenaditi, možda opet iskopaju nekog sasvim desetog. Neka bude, pik #1 Andrew Wiggins.

#2 Milwaukee: Bucksima treba neko ko će im pomoći od prvog dana. Zato ne mislim da su dovoljno raspoloženi da čekaju Embiida i da će se odlučiti za sledeći najbolji zdravi izbor na draftu, tj. ako Cavsi pokupe Wigginsa to će biti Parker. Sve se poklapa, Parker ima veliku želju da igra u Milwaukee-ju, Bucksima treba krilo nakon odlaska Carona Butlera, sa Giannisom Antetokounmpom i Parkerom imali bi fantastičan atletski par na krilnim pozicijama. Ne bi me čudilo i da neki trade bude uključen u celu priču, jer Bucksima očajnički treba dobar bek, a i već neko vreme pokušavaju da se reše Ilyasove i pogotovo njegovih 8 mil plate. Dakle, neka bude, pik #2 Jabari Parker

#3 Philadelphia: 76ersi već imaju loših iskustva sa čekanjem povređenog igrača, prošlogodišnji pik su već bacili na Noela, pa sigurno postoji opravdani strah za draftovanje Embiida. Ipak, očajnički im treba centar, makar i za naredne sezone. Ne bi me čudilo da trejduju svoj pik za nekog gotovog igrača, Orlando se ubi od pokušavanja da uzme nekog od top 3 pika, pa ne treba isključiti ni tu opciju. Ako neko od dvojca Wiggins/Parker bude opcija, sigurno neće mnogo razmišljati. Takođe, moguća varijanta je i uzimanje Exuma ili Smarta i pomeranje MCW-a na dvojku, a često se pominje i njegov trade. Neka bude, pik #3 Dante Exum

#4 Orlando: Na Floridi prave rebuilding. Sve glasnije su priče da sa Jameerom Nelsonom neće biti produžen ugovor. U tom slučaju, biće im očajnički potreban plej. Takođe, draftovanje Embiida bi mogao biti veliki izazov. Magični na sve načine pokušavaju da dobiju što veći broj visokih pikova kako bi potpuno osvežili ekipu. Za svog prvog pika. Računam da će sa obnovom krenuti od glave, tj pleja. Pik #4 Marcus Smart

#5 Utah: Još jedan tim kojem trebaju igrači. Sa dobrom spoljnom osovinom Burke – Hayward i solidnim potencijalom Kantera na centru, Utah pažnju okreće ka pozicijama dva i četiri. Bekovi nisu naročito zastupljeni talentom top 5 pikova, pa je logičan izbor PF. Julius Randle može biti velika snaga u reketu, ali po glasinama koje dolaze iz Utaha, ipak veće šanse daju perspektivi Noaha Vonleha. Ne nešto što bih ja uradio, ali ko me pita. Pik #5 Noah Vonleh

#6 Boston: Joel Embiid.

#7 LA Lakers: Julius Randle.

#8 Sacramento: Aaron Gordon

#9 Charlotte: Nick Stauskas

#10 Philadelphia: Doug McDermott

#11 Denver: Zach LaVine

#12 Orlando: Rodney Hood

#13 Minnesota: Dario Šarić

#14 Phoenix: Aedrian Payne

#15: Atlanta: Shabazz Napier

#16: Chicago: Gary Harris

#17: Boston: Elfrid Payton

#18 Phoenix: Tyler Ennis

#19 Chicago: TJ Warren

#20 Toronto: Jusuf Nurkić

#21 Oklahoma: James Young

#22 Memphis: Kyle Anderson

#23 Utah: Jordan Adams

#24 Charlotte: Jordan Clarkson

#25 Houston: Glenn Robinson III

#26 Miami: Cleanthony Early

#27 Phoenix: Jerami Grant

#28 LA Clippers: KJ McDaniels

#29 Oklahoma: Clint Capela

#30 San Antonio: Bogdan Bogdanović

Toliko za sada, ostaje nam da zajedno ispratimo još jednu najveću košarkašku pijacu, u noći između 26.6. i 27.6, nešto posle ponoći po našem vremenu. Za komentare drafta, rasprave, prognoze i još mnogo toga, posetite naš forum. Pozdrav do sledećeg čitanja, ‘Toine.

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *