Liga Šampiona 2020-2021.

Najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje pod organizacijom FIBA i treće po kvalitetu košarkaško klupsko takmičenje u Evropi ove godine počinje 20. oktobra. Takmičenje će brojati 32 tima iz 18 zemalja, koji će biti raspoređeni u 8 grupa. Najveći broj klubova dolazi iz turkse lige, čak 5, po četiri ekipe dolaze iz španske, francuske i italijanske lige, a tu su predstavnici manje “košarkaških” zemalja poput: Kipra, Belorusije, Češke, Danske, Mađarske i Belgije. Jedini predstavnik ABA lige, ove godine će biti Igokea iz Aleksandrovca, a takmičenje je zbog prelaska dugogodišnjih Evrokup timova poput Darušafake, Ritasa, Bamberga i Galtasaraja, dobilo dodatni kvalitet.

Zanimljivo je da je Fibina Liga šampiona jedino evropsko internacionalno klupsko takmičenje koje je zvanično okončano. Naime utakmice 1/8 finala ovog takmičenja odigrana su još pre pandemije korona virusa, dok je završnica u vidu plej ofa od 1/4 finala, odigrana u periodu od 30. septembra do 4. oktobra u Atini. U finalu su se sastali atinski AEK, koji je praktično igrao “kod kuće” i španski Burgos. Klub iz San Pabla odneo je pehar iz Atine, nakon relativno lake pobede od 85-74, a najzaslužniji za ovaj podvig bio je Tadus MekFaden sa 18 poena, koji je proglašen i za MVP-a završnog turnira.

Ove godine u Ligi šampiona će biti nekih zvučnih imena, koja su svoje ime stekla na parketima Evrolige i Evrokupa, kao i proslavljeni reprezentativci svojih država, ali i neki bivši NBA igrači sa zapaženim karijerama. Neka od onih najzvučnijih su: Tajler Enis, Kit Lengford, Ondrej Balvin, Marselinjo Uertas, Aleks Hamilton, Sem Deker, Šon Kilpatrik, Omar Kuk, Nikos Zizis, Enru Gaudlok, Demetrius Džekson, Aleks Renfro, Jonas Mačiulis, Miro Bilan, Brok Motum, Luka Mitrović, Gaj Pnini, DeMarkus Nelson, Lukas Mavrokefalidis, Semaj Kriston, Majkl Erik,Vasilij Veremenko, Jorgi Šermandini, Robin Benzing, Markus Sloter, Vojčer Hruban, Sinan Guler, Pjetro Aradori, Ćavi Rabaseda, Nikos Papas…

Učešće kroz kvalifikacioni turnir su obezbedile ekipe Baken Bersa, Igokee, Keravnosa i Tsmokija. Fiba je organizovala tri kvalifikaciona turnira, jedan na Kipru u Nikoziji, drugi u bugarskom Botevgradu i treći u Minsku. Na Kipru je odigrano šest mečeva u kojima su učešće u Ligi šampiona obezbedili danski Baken Bersi, koji su eliminisali Hapoel iz Tel Aviva i Belfius Monse, kao i kiparski Keravnos, koji je izbacio Iraklis i Groningen. U Bugarskoj je Igokea na putu do Lige šampiona eliminisala rumunski Kluž i portugalski Sporting. A u Minsku, je domaćin Tsmoki trjumfovao, izbacivši na svom putu bugarski Balkan i litvanski Neptunas.

Grupu A regularnog dela takmičenja čine: Galatasaraj, Tenerife, Dinamo Sasari i kvalifikant Baken Bersi. Grupu B čine: Dižon, Nimburg, Tofaš i Keravnos, u grupi C nastupace: Šole, AEK, Hapoel Holon i Tsmoki, dok će u grupi D biti: Saragosa, Nižnji iz Novgoroda, mađarski Szombatel i jedini poljski predstavnik Lublin.

U grupi E učestvovaće VEF Riga, grčki Peristeri, francuski Stazbur i Ritas, dok će Bilbao, Pinar Karšijaka, Bamberg i bolonjski Fortitudo, činiti grupu F. Jedini predstavnik ABA lige, Igokea će igrati u grupi G sa Turk Telekomom, Hapoelom iz Jerusalima i francuskim Limonžom. U poslednjoj grupi H, igraće aktuelni šampion – Burgos, bivši osvajač Evrokupa – Darušafaka, Ostende i Brindizi.

Pročitajte i   Šta se dešava sa atinskim gigantima? (part 2)

Kao i u Evrokupu, po dve najbolje ekipe iz grupe idu u sledeću fazu, medjutim u Ligi šampiona eliminacioni sistem se igra u vidu plej ofa. Dakle 16 najboljih timova će se takmičiti u 1/8 finalu, odakle će pobednici serija od dve utakmice ići u 1/4. Pobednici 1/4 finalnih serija, koje se takođe igraju na dve dobijene utakmice idu na fajnl for, grad domaćin završnog turnira još uvek nije poznat. Najbolji na završnom turniru će odneti titulu prvaka Lige šampiona i tako će se završiti ovo takmičenje. 

Kada smo kod završnice, ‘ajde da vidimo ko su to najveći favoriti za osvajanje ovog takmičenja. To je veoma komplikovano i teško pitanje, prvo zbog izjednačenosti u kvalitetu timova koji se takmiče, drugo iz razloga što pojedini španski timovi nemaju preterane ambicije i neretko se čuvaju za domaću ligu. Treći i verovatno najveći razlog je zapravo potencijalni zdravstveni problemi uzrokovani situacijom oko korona virus pandemije, sa kojim se trenutno susrećemo u takmičenjima pod organizacijom ULEB-a. 

Po mom mišljenju u krug favorita treba svrstati: AEK, Turk Telekom, Saragosu, Lijetuvos Ritas, kao i aktuelnog šampiona – Burgos. Pored njih u završnici svakako treba očekivati: Dinamo Sasari, Nimburg, Hapoel iz Jerusalima, Galatasaraj i Tenerife.

Razloge za svrstavanje nekih od ovih 10 ekipa u grupu favorita, daću u moja sledeća dva bloga u kojima će biti analizirani rosteri pojedinih timova, kao i njihovi dosadašnji učinci u tekućoj sezoni. Do tada, možete nam se priključiti u diskusijama o ovoj, kao i svim ostalim aktuelnim, ali i onim bezvremenskim košarkaškim temama na https://kosarkars.com/forum/.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *