Srbija do Chattanooge

Odlazi circus iz našeg malog grada. Oduvek smo gravitirali ka drugim mestima, duhovno ka istoku, stomakom ka zapadu. Ponosili smo se što smo na raskrsnici svetova, samo da bismo kroz tu raskrsnicu projurili kao kroz kružni tok vikendom. Nema ničeg lošeg u stremljenju boljem, lepšem, većem. Da li su to bolji uslovi za napredovanje, sistem školovanja ili jednostavno, želja da se virne preko plota, u to što tamo nazivaju životom. Ovo je ipak blog o koledž košarci. O momcima naše krvi koji su sreću potražili u kampusima američkih univerziteta. Priča o nekima za koje ste čuli, za koje ćete tek čuti, ali i o onima kojima će ovo bistovanje u skromnom amaterskom tekstu biti nešto najbliže pojavljivanju u domaćim “medijima”.

Spisak naših igrača u prvoj diviziji NCAA košarke navešćemo taksativno, po starosnim kategorijama, sa poseban osvrt na neke od “posebnijih” među njima.

Freshman:

Simeon Jović, South Dakota, krilo, 206cm, 3.9min, 0.5p, 0.8sk

Veljko Radaković, Maine, krilo, 206cm, 5.8 min, 2.3p, 0.3as

Marko Lukić, Little Rock, bek, 198cm, 17.7min, 8.8p, 1.7sk

Jovan Štulić, Little Rock, bek, 198cm, 21.7min, 5.7p, 1.8sk

Lazar Nekić, Loyola Marymount, krilni centar, 211cm, 7.1 min, 1.4p, 1.3sk

Lazar Živanović, Loyola Marymount, bek, 198cm, 9min, 2p, 0.5as

Marko Šarenac, Marshall, krilo, 201cm, 15.6 min, 4.9p, 3.1sk

Uroš Plavšić, Tennessee, centar, 216cm, 8.5 min, 3.2p, 1.1sk

Uroš Plavšić, Tennessee

Transfer sa Arizona State-a igra svoju freshman sezonu iako je već u 22. godini života. Igrači od 216cm i takvim rasponom ruku kao Uroš uvek zavređuju dodatnu pažnju, čak i ako statistički ne odskaču. Ko je beše prvi rekao da centri kasnije sazrevaju? Plavšić je preko Mege stigao u pripremnu Hamilton Heights školu, odakle je stigao prvo na Arizona State kod trenera Bob Hurley-a, da bi veći proctor za igru i razvoj potražio na Tennessee-ju. Uroš je solidno napadački potkovan, koristi svoju visinsku prednost, još uvek nije pokazao dovoljno da bi se o njemu pričalo kao o budućoj zvezdi, ali još par sezona učenja i sazrevanja je pred njim i ko zna, možda i solidna karjera u nekom od lokalnih klubova.

Balša Koprivica, Florida State, centar, 216cm, 10.8min, 4.7p, 2.6sk

Balša Koprivica, FSU

Pre par godina ime Balše Koprivice se široko pominjalo među najperspektivnijim prospektima generacije koja diplomira 2019.g. Čak se išlo dotle da se smatrao jednim od 5 najvećih talenata svoje klase. Vremenom, hype ja malo opao, što može biti i najbolja stvar za Balšu i njegov razvoj. Ponuda zainteresovanih univerziteta je bila ogromna, Balša se odlučio za Floridu i to državnu varijantu. Balša je visok, snažan i jako talentovan centar. Vrlo rano je počeo da koristi visinsku prednost za dominaciju na srednjoškolskom nivou, vremenom su i drugi momci porasli pa je morao da nauči i poneki trik. Ima dobar osećaj za igru, skok, asistenciju. Pomalo je povukao na tatu, pa nije prototip modernog pokretnog centra, već je malo tromiji i ne pipa vrh table. Više je Nurkić nego Zion. Balša dobija dovoljno prostora da se dobro razvija, još uvek uči i ne forsiraju ga sa instant rezultatom. Najbolje od njega tek dolazi.

Sophomore:

Miloš Apić, Long Beach State, krilni centar, 208cm, redshirt

Ivan Hadžić, Canisius, krilo, 206cm, 7.8min, 0.6p, 0.9sk

Andrija Ristanović, Iona, krilni centar, 211cm, 10.7min, 2.2p, 1.3sk

Aleksa Matić, North Alabama, bek, 193cm, 8.6min, 2.6p, 1.3sk

Miloš Stajčić, Campbell, krilo, 207cm, 13.7min, 4.8p, 2.6sk

Aleksandar Zečević, Florida Atlantic, krilni centar, 208cm, 17min, 6.3p, 4.4sk

Nikola Čolović, Hartford, krilo, 208cm, 5min, 0.2p, 0.7sk

Luka Vasić, Charlotte, krilo, 202cm, 11.4min, 3.8p, 1.4sk

Lazar Škorić, Fordham, bek, 191cm, 2min, 0p

Stevan Krtinić, St. Francis NY, bek, 195cm, 23.5min, 6.4p, 2.4sk, 2.1as

Stevan Krtinić, St. Francis NY

Još jedan momak koji je pre NCAA prvi dodir sa američkim sistemom imao u srenjoj školi, Carnegie School-Riverside, gde je bio jedan od najboljih igrača, čak je i biran u neke od najboljih timova države Kalifornija u svom rangu takmičenja. Nakon sazrevanja u KK Vojvodina, rođeni novosađanin svoj talenat je preneo preko bare. Reč je o kombo beku, jako dobrog šuta, koji dobija sve veću ulogu u timu St.Francisa. Treća godina je po mnogo čemu ključna za njegovu karijeru.

Sasha Stefanović, Purdue, bek, 193cm, 26.7min, 9p, 2.3sk

Sasha Stefanović, Purdue

Potomak srpskih iseljenika je rođeni amerikanac, rođen pre 21 godine u Crown Piontu, Indiana, gde je u lokalnoj srednjoj školi dominirao , donevši svom timu prvu titulu u poslednjih 20 godina. Uvršten je u treći najbolji tim sezone, kada se u obzir uzmu sve srednje škole u USA, što je privuklo mnoge dobre košarkaške programe. Izabrao je lokalni Purdue. U prvoj sezoni se prilagođavao na novi sistem, da bi ove godine postao i jedan od bitnijih protagonista u timu Boilermakersa. Imao je nekoliko fantastičnih partija, 17 poena i 5 trojki Minnesoti, 23 poena i 7/10 za tri Central Michiganu ili 20 poena izuzetnoj odbrani šampiona Virginia Cavaliersa. Stefanović je fantastičan šuter, igra na pozicijama 2 i 3 i još uvek unapređuje svoju napadačku igru. Za dobrog 3&D igrača uvek ima mesta.

Filip Petrušev, Gonzaga, krilni centar, 210cm, 25.8min, 17.4p, 7.8sk

Filip Petrušev, Gonzaga

Definitivno najbolji prospekt među našim klincima, ne samo među našim, verovatno i jedan od najtalentovanijih igrača cele generacije 2000. Dobre role u reprezentativnom dresu doprinele su ogromnom porastu samopouzdanja, Filip u svojoj drugoj sezoni igra izuzetno kvalitetno, iskoristio je proctor koji je dobio olaskom nekih od nosilaca igre Gonzage, već je imao nekoliko maestralnih double double partija, a utisak je da još nije pokazao vrhunac svoje igre. Filip je išao postepeno, ne preskačući međukorake, na Gonzagu je stigao sa Montverde akademije, u timu su ga projektovali kao logičnog naslednika dominantnih visokih igrača, posle Karnowskog i Sabonisa. Na odličan način je iskoristio povredu Tillie-a i nametnuo se kao prvi centar tima. Petrušev je moderan centar, visokog košarkaškog IQ-a, izuzetan napadač, jako dobar timski igrač sa odličnim osećajem za pozicioniranje i snalažljivost pod košem. NBA karijera deluje kao zicer.

Junior:

Mladen Armuš, Boise State, krilo, 207cm, redshirt

Miloš Jović, Miami OH, bek, 193cm, 18.8min, 4.8p, 2.6sk

Dimitrije Spasojević, UMBC, krilo, 205cm, 19.3min, 9.1p, 3.2sk

Miloš Šupica, Charlotte, krilo, 204cm, 15.3min, 5.6p, 4sk

Miodrag Dronjak, William&Mary, bek, 188cm, 3min, 1.7p, 0.3as

Mitar Stanojević, Texas San Antonio, krilo, 201cm, 5.2min, 1.4p, 1,4sk

Stefan Kenić, Chattanooga, krilo, 204cm, 16min, 7.5p, 2.8sk

Stefan Kenić, Chattanooga

Bivši junior Crvene Zvezde i clan mlađih nacionalnih selekcija nakon sezone u KLS u timu Smedereva odlučio je da dalje usavršavanje nastavi u NCAA, i to u ekipi Cleveland State-a, da bi pred početak ove sezone napravio iskorak ka ekipi Chattanooga Mocsa. Za evropske standard, Stefan je dobar atleta, sposoban je da igra na više pozicija i pre svega, da isto toliko pozicija uspešno isprati u defanzivi. Solidan je šuter, ne forsira previse i najbolje se snalazi kao igrač koji dejstvuje iz drugog plana. Odličan u defanzivi i u skoku, jako dobro se kreće i uživa u igri sa dosta trčanja. Poređenja su uvek nezahvalna, ali recimo  da podseća malo na Kalinića. Videćemo dokle će njegovi Mocsi moći ove sezone, možda ga vidimo i na Madnessu.

Filip Rebrača, North Dakota, krilni centar, 206cm, 32.2min, 14.5p, 9sk

Filip Rebrača, North Dakota

Veoma zvučno košarkaško ime koje sa sobom nosi mnogo više od samog talenta. Željkov sin možda nema očevu visinu, ali je zato otišao čak i korak dalje kada je atleticizam u pitanju. Ne treba ni pominjati urođeni osećaj za blokadu. Izuzetan je skakač, veoma pokretan i snažan. Ove godine igra svoju breakthrough sezonu na North Dakoti, dosta je napredovao u šutu sa poludistance, postao je legitimna pretnja kao stretch četvorka, ali se i dalje najbolje snalazi u reketu ili blizu njega. U fantastičnoj je formi, na poslednja 3 meča postigao je 67 poena i imao 27 skokova. Sasvim sigurno igrač koga treba upamtiti. A kako i da ga zaboravite?

Senior:

Milija Ćosić, St.Francis NY, krilo, 198cm, 13.6min, 4.1p, 2.5sk

Nikša Nikolić, Iona, krilo, 203cm, 6.6min, 0,9p, 1.3sk

Nedeljko Prijović, Maine, krilo, 203cm, 30.3min, 9.7p, 5.5sk

Đorđe Dimitrijević, Mercer, bek, 188cm, 34.2min, 17.1p, 4.1sk, 3.7as

Đorđe Dimitrijević, Mercer

Rođeni Leskovčanin je shvatio da u ekipi Zdravlja neće imati toliko prilike da usavrši svoju igru, iako je kao klinac dominirao u juniorskoj kategoriji. Preko pripremne akademije u Češkoj, Đorđe stiže u koledž svet, i to prvo u NJCAA tim Western Nebraske, gde je u dve sezone postao najbolji igrač tima čime je skrenuo pažnju timova prve divizije. U pitanju je odličan plejmejker, izuzetno efikasan kao skorer, jako dobar razigravač. Sa 23 godine života ne može se smatrati prospektom u pravom smislu reči, ali jako zrele partije koje pruža na svom koledžu mogu ga na mala vrata uvesti u svet profesionalne košarke. Koje spomenuo Vasu Pušicu?

Nikola Popović, Boston, centar, 210cm, 25.8p, 11p, 5.2sk

Još jedan bivši junior crveno-belih koji je preko prep school-a stigao u NCAA. Snažan i stamen, kao valjda i svi Banjalučani, veoma brzo je našao svoje mesto na Boston koledžu i već u drugoj sezoni je postao starter. Prošle godine je igrao fantastično, sa 15 poena i 7 skokova u proseku, ove godine igra nešto manje, ali je zato popravio mnoge segmente igre, pre svega šut sa poludistance i distance, što mu otvara novi spektar napadačkih poteza. Veoma je pokretan i skočan, izuzetan osećaj za skok u napadu. Nije veliki potrošač lopti, ne beži od prljavog posla. Veoma zahvalan momak koji završava svoju koledž priču ove godine.

Nick Rakočević, Southern California, krilni centar, 211cm, 27.5min, 11p, 8.5sk

Nick Rakočević, USC

Nick Rakočević je rođen u najsrpskijem gradu zapadno od Atlantika, Čikagu, pre 22 godine kao druga generacija srpskih iseljenika. Bio je deo nacionalnog tima na U20 evropskom prvenstvu 2017.g, u ekipi koju su, ne baš uspešno, Peno, Marinković i Simanić. Rakočević je posle odlične srednjoškolske karijere krenuo putem Vučevića i Nikole Jovanovića i odabrao USC Trojanse. Izuzetan je p&R igrač, pokretan, snažan, sposoban i da se otvori na pop. Veoma je agresivan u skoku, poseduje odlično telo i prošle sezone je smatran kao mogući draft pik, nakon odlične sezone za Trojanse sa 15 poena i 9 skokova. Ove godine igra na malo slabjem nivou, ali je svakako igrač koji tek treba da sazri na pravi način.  

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *