Teme vezane uz regionalnu ligu
Korisnikov avatar
By Karaburac
Mislim da Žo treba najviše da drži svlačionicu i da bude primer nekim novim generacijama kako se trenira i ponaša kako na terenu, tako i van njega. Ekstremno mi je žao što nije bilo sluha da se dovede kada je i igrački mogao više da doprinese.
Ubedjen sam da bi Koprivica na primer mnogo bolje napredovao da je neko poput Žoa bio tu tada. No jbg, za prosutim mlekom ne vredi plakati.
Korisnikov avatar
By Salvatore Guliano
Karabu brate, evo B92 prenosi da neki Litvanac kaže da smo zainteresovani za Veličku... Igrač kojeg si pominjao, oko kojeg sam se složio da bi bio odlična akvizicija. Igrač koji je prerastao EK, još prošle godine, očekivao sam ga posle onog EP letos da pređe u Žalgiris ili negde dalje, ali eto ostade u Neptunasu i overio sezonu. Spreman je dečko za korak dalje, 27 godina, tako reći u prajmu je i ima još barem 5 godina da da. Mislim da bi to bio dobar potez, pogotovo što bi bio rezerva Karliku, te bi mu minutaža varirala. Mada sam pre da to mesto zauzme Kondić ako može, no ovo bi bilo mnogo bolje nego ostaviti Kalatesa od 37 godina.

S druge strane na više mesta vidim da je Olman završen za sledeću sezonu, što se toga tiče ne znam šta da mislim baš... Bek od 30 godina, koji nije do sada igrao na EL nivou, u EK je ove godine bio jedan od najboljih igrača i deo je prve petorke. Svakako igrač upitnog plafona, s druge strane evo imali smo primer da jedan Brajan Angola koji se vukao po FIBA LŠ i EK ekipama godinama dođe u EL i ima brutalne partije u jednom Asvelu sa 32 godine. Ne znam, može biti, ne mora da znači, ne znam koja je razlika između njega i Miltona ili DW npr. Ne razumem koncept u kojem ga vide i koja mu je uloga, da li skorer ili plej, ako je plej onda je to promašaj, ako je skorer, onda mislim da je suludo dovoditi igrača kad imaš DW, a i ima boljih skorera na tržištu.

Da smo se zaleteli i uzeli npr. rising stara EK, a to je Tobajas Jansen iz Ulma, imalo bi mi više smisla. Ili da smo uzeli onog Derona Rasela koji je bio najbolji strelac EK iz Kluža, bivši igrač Mornara iz Bara, Manrise, Galatasaraja... Njegova statistika mi je zanimljivija od Olmanove, jer je u pitanju skorer čistokrvni, a uz to dečko i u EK i ABA ima po 6 asistencija po meču i 3 skoka, sa svojih 180cm.

Kad smo kod EK igrača, izneću jednu zanimljivost, igrač kojeg sam ja predlagao kao opciju umesto Kalatesa, Aleksej Nikolić iz Cedevite, naš bivši igrač i slovenački reprezentativac, ima bolju statistiku od Olmana u EK. Na sve to Aleksej je imao 2 utakmice više odigrano i stariji je 2 godine od Olaman.
Nikolić - Olman
pts - 15,4. - 14,3
ast - 3,8 - 3,6
rb - 2,2 - 2,4
stl - 0,8 -0,6
to - 1,5 -2,5
PIR 16,8 - 16,1

Igrač kojeg sam pominjao kao želju za "ispod radara" Adama Sanogo produžio ugovor sa Hapoel Holonom do 2028. Čovek je potpisao ugovor na dve godine vredan 850K, dakle nešto iznad 400K po sezoni.

Dok se drugi bakću sa preplaćivanjem igrača, Šaras i Fener opet idu u Litvaniju i uzimaju iz Ritasa Ignasa Sargiunasa. Dečko od 27 godina, bek u FIBA LŠ imao 12.1 pts, 3.1 reb, 2.4 ast na 14 utakmica. To mu dođe kocka kao one godine sa Žagarsom, s tim da je Žagars tada bio 3 godine mlađi.
Korisnikov avatar
By Karaburac
Video sam brate, već sam počeo da razmišljam da ponudim svoje usluge sportskom sektoru Partizana :lol:
Velička jeste donekle mačka u džaku jer nije imao priliku na velikoj sceni. Bio je veliki talenat, prošao mlađe kategorije Žalgirisa i Barse, posle gradio karijeru kroz uslovno rečeno slabije ekipe, ali ja imam dobar osećaj za njega. Nisu te asistencije slučajnost, čovek vidi i zna i to nam treba. Samo ne bih voleo, ako dođe, da se baci drvlje i kamenje na njega ako se bude tražio prvih par mečeva. Svima treba neko vreme da se naviknu na povećanu fizikalnost EL.

Što se Olmana tiče, ja ga nisam gledao. Ono što sam čuo je da je ozbiljan privatnik (tipa DW), što mi govori da DW sigurno ne ostaje (što mi je drago), ali mi nije drago što se dovodi praktično isti tip igrača. Pozitivno je što ima iskustvo u Evropi, nije igrao EL, tako da kontam da je sigurno jeftinije rešenje od neki proverenih EL igrača. Što mogu da podržim. Ono što mi se ozbiljno ne dopada, a ne znam da li je neko to iko gledao, ali dečko istorijski gledano ima očajne procente šuta za 3. Ovo mu je prva sezona gde je to leglo i gde su procenti dobri... Ali ja nisam siguran koliko se možemo uzdati u to, da će se ponoviti i kod nas.

Video sam da se i Borovičanin pominje na sve strane sve više, ne bi me iznenadilo da se i to realizuje.
Korisnikov avatar
By Salvatore Guliano
Karaburac napisao: Uto Maj 05, 2026 12:55 pm Video sam brate, već sam počeo da razmišljam da ponudim svoje usluge sportskom sektoru Partizana :lol:
Velička jeste donekle mačka u džaku jer nije imao priliku na velikoj sceni. Bio je veliki talenat, prošao mlađe kategorije Žalgirisa i Barse, posle gradio karijeru kroz uslovno rečeno slabije ekipe, ali ja imam dobar osećaj za njega. Nisu te asistencije slučajnost, čovek vidi i zna i to nam treba. Samo ne bih voleo, ako dođe, da se baci drvlje i kamenje na njega ako se bude tražio prvih par mečeva. Svima treba neko vreme da se naviknu na povećanu fizikalnost EL.

Što se Olmana tiče, ja ga nisam gledao. Ono što sam čuo je da je ozbiljan privatnik (tipa DW), što mi govori da DW sigurno ne ostaje (što mi je drago), ali mi nije drago što se dovodi praktično isti tip igrača. Pozitivno je što ima iskustvo u Evropi, nije igrao EL, tako da kontam da je sigurno jeftinije rešenje od neki proverenih EL igrača. Što mogu da podržim. Ono što mi se ozbiljno ne dopada, a ne znam da li je neko to iko gledao, ali dečko istorijski gledano ima očajne procente šuta za 3. Ovo mu je prva sezona gde je to leglo i gde su procenti dobri... Ali ja nisam siguran koliko se možemo uzdati u to, da će se ponoviti i kod nas.

Video sam da se i Borovičanin pominje na sve strane sve više, ne bi me iznenadilo da se i to realizuje.
Ja stvarno ne znam šta rade ti skauti po klubovima i čime se bave...

Jedan moj dobar drug je agent, jednom prilikom pre nekih 10 godina je dobio ponudu da postane sportski direktor jednog od ekipa iz tada ABA lige. Bio je na razgovoru, ali je on odbio tu poziciju iz nekih ličnih razloga. To je napribližnije i nabliže tome što sam imao prilike da vidim kako funicioniše, bio sam tada na par utakmica te ekipe, na treninzima isto s njim.

Deluje mi da bismo nas trojica (Ti, Tonie i ja) kao konzilijum mogli da uradimo odličan posao na polju skautinga za voljeni klub, no naravno to je smešno i pričati. Ko uopšte pripada tom sektoru kod nas u klubu i da li je to samo jedan čovek - sportski direktor ili ima tu još ljudi?

Ne znam stvarno šta je danas u 2026. godini kod skautinga tako teško, kada imaš baze podataka, kada imaš AI i sve klipove i snimke utakmica svih mogućih takmičenja na svetu. Sedneš udariš par filtera, odgledaš par utakmica, odgledaš najbolju i najgoru utakmicu i već možeš da shvatiš šta igrač može da uradi. Onda je na sportskom direktoru da pozove par kontakta i vidi kakav je kao osoba, u svlačionici i slično... mada i to može da se vidi po mrežama i internetu da se nadju neki od podataka.

Što se tiče Borovčanina, videh i to negde, mada mnogo je to imena da bi nekome verovao.

Ni prvi ni poslednji put da Miško i ekipa izbace vest "Dušan Beslać u KKP" ili "Sani Aranitović u KKP" samo da bi im se digla vrednost i da bi mogli da ih uvaljaju u neku Rusiju ili Cibonu ili Breogan. Tako da uzimam sa rezervom sve to.
Korisnikov avatar
By Karaburac
Znaš kako, meni deluje da je to kombinacija 2 stvari:
1) Skautinga u pravom smislu reči ni nema
2) Skautinga ima, ali nije u funkciji ekipe, već ''e ovaj je dobar''.

Mislim, da je jako bitno kada tražiš igrača da to bude u funkciji ekipe, odnosno da ti sportski sektor da neke smernice i onda možeš da predlažeš i da ukazuješ ''tipa ovaj bi se ok slagao sa ovim, verovatno se ne bi dobro slagao sa onim itd''. Ovako, ako gledamo samo igrača kao igrača u vakumu vrlo lako možeš da skreneš sa puta.

Evo daću jedan primer. Ja mislim da bi Pavle Nikolić mogao da bude jako dobar igrač, na visokom nivou, ali ne kao starter nego kao ''džoker'' da spustiš petorku u određenim trenucima meča i da se rastrčiš po terenu. I sad, ako trener ima viziju da želi to da radi, pa recimo upari njega i Smajlija i mi krenemo da letimo, onda super. Ako trener ima viziju da neće to da radi, nego će da igra neku sporiju i metodičnu igru, on tu nema šta da traži. Mislim, ovo je ekstreman primer, ali mislim da je sa Amerima ovo mnogo, mnogo izraženije. Prilično sam siguran da je Majk ispao promašaj baš zbog toga što njegovi kvaliteti nisu bili kompatibilni sa onim što je Željko želeo od ekipe.

Bilo bi lepo kada bismo nekom zapravo mogli da pomognemo (ti, Toine i ja), ali se svaki put tako setim čuvenog scouting report-a i koliko to zapravo nema smisla.... Inače, meni na primer nije jasno zašto Drobnjaka niko iz kluba ne kontaktira da pomogne klubu. Čovek je godinama bio skaut za NBA klubove, a koliko znam trenutno nema zvanični angažman (moguće da sam prezupčio).
Korisnikov avatar
By Salvatore Guliano
Pa i meni deluje da ti tu imaš sportski sektor i direktora i da on je taj koji kontaktira agente, a da skauta kao takvog i nemaš, pa valjda bi nekog crnili po internetima što je doveo ovog ili nije onog, valjda bi se pročulo ko nam je skaut, ako postoji.

Apsolutno mi je jasno da ti igrača moraš da staviš u formu ekipe i uloge koja mu se planira da bi video kako on to može da ispuni. Sve manje kompleksno od toga je suludo i gubljenje vremena i može bilo koji poznavalac košarke na svetu da uradi.

Primera radi, moj drug Pink Panter, bivši član sa foruma iz Zagreba, je radio kao skaut za Cibonu svojevremeno, one godine kada su sa Rimcem osvojili ABA ligu. Ali je on kao skaut radio skautiranje protivnika i analitiku tih podataka, ne igrača za dovođenje. Sada kad glasnije razmislim moguće i da nema takve osobe u timu, jer kao skupo je da ga držiš a treba ti par meseci godišnje... Ne znam, lupam sad stvarno, raspitaću se baš. Svakako bi to bio neki od poslova kojim bih voleo da se bavim u životu.

Što se tiče Drobnjaka, mislim da je on zicer bio kada je otišao Zoran, ali mi deluje da ni on nije podoban za našeg pošumljenog predsednika ili samo nije on hteo da prihvati takav poziv. Ali znam da ga mnogi ljudi vide na toj poziciji kada se jednog dana promeni struktura u klubu...
Korisnikov avatar
By Karaburac
Pink Panteru sam ja svojevremeno radio skauting za utakmicu protiv Mege...

Šta znam, ja sam uvek mišljenja da infrastruktura i korišćenje svoje pameti i kapaciteta uvek košta manje nego da plaćaš tuđe.

Da imaš dva čoveka koji po ceo dan samo gledaju najjače evropske lige, Australiju, koledž i G ligu i da ih platiš lupam 2.000 evra mesečno, to ti je okvirno trošak 50k na godišnjem nivou (ok, više zbog poreza itd). Daš neki bonus ako ti završe baš dobar posao. Ako ti izbunare 3 igrača ''ispod'' radara ti si na razlici u ceni za igrače dobar bar 300.000, a verovatno mnogo više. Njih ubaciš kao asistente sportskog direktora i odmah sve živne.

Taj naš mentalitet da štedimo na pametnim stvarima nas košta više na duže staze.
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
NCAA & High School

То је по мени највећи проблем што неки играчи баш […]

KK Partizan 2025/26.

Pink Panteru sam ja svojevremeno radio skauting za[…]