- Uto Maj 05, 2026 11:31 am
Karabu brate, evo B92 prenosi da neki Litvanac kaže da smo zainteresovani za Veličku... Igrač kojeg si pominjao, oko kojeg sam se složio da bi bio odlična akvizicija. Igrač koji je prerastao EK, još prošle godine, očekivao sam ga posle onog EP letos da pređe u Žalgiris ili negde dalje, ali eto ostade u Neptunasu i overio sezonu. Spreman je dečko za korak dalje, 27 godina, tako reći u prajmu je i ima još barem 5 godina da da. Mislim da bi to bio dobar potez, pogotovo što bi bio rezerva Karliku, te bi mu minutaža varirala. Mada sam pre da to mesto zauzme Kondić ako može, no ovo bi bilo mnogo bolje nego ostaviti Kalatesa od 37 godina.
S druge strane na više mesta vidim da je Olman završen za sledeću sezonu, što se toga tiče ne znam šta da mislim baš... Bek od 30 godina, koji nije do sada igrao na EL nivou, u EK je ove godine bio jedan od najboljih igrača i deo je prve petorke. Svakako igrač upitnog plafona, s druge strane evo imali smo primer da jedan Brajan Angola koji se vukao po FIBA LŠ i EK ekipama godinama dođe u EL i ima brutalne partije u jednom Asvelu sa 32 godine. Ne znam, može biti, ne mora da znači, ne znam koja je razlika između njega i Miltona ili DW npr. Ne razumem koncept u kojem ga vide i koja mu je uloga, da li skorer ili plej, ako je plej onda je to promašaj, ako je skorer, onda mislim da je suludo dovoditi igrača kad imaš DW, a i ima boljih skorera na tržištu.
Da smo se zaleteli i uzeli npr. rising stara EK, a to je Tobajas Jansen iz Ulma, imalo bi mi više smisla. Ili da smo uzeli onog Derona Rasela koji je bio najbolji strelac EK iz Kluža, bivši igrač Mornara iz Bara, Manrise, Galatasaraja... Njegova statistika mi je zanimljivija od Olmanove, jer je u pitanju skorer čistokrvni, a uz to dečko i u EK i ABA ima po 6 asistencija po meču i 3 skoka, sa svojih 180cm.
Kad smo kod EK igrača, izneću jednu zanimljivost, igrač kojeg sam ja predlagao kao opciju umesto Kalatesa, Aleksej Nikolić iz Cedevite, naš bivši igrač i slovenački reprezentativac, ima bolju statistiku od Olmana u EK. Na sve to Aleksej je imao 2 utakmice više odigrano i stariji je 2 godine od Olaman.
Nikolić - Olman
pts - 15,4. - 14,3
ast - 3,8 - 3,6
rb - 2,2 - 2,4
stl - 0,8 -0,6
to - 1,5 -2,5
PIR 16,8 - 16,1
Igrač kojeg sam pominjao kao želju za "ispod radara" Adama Sanogo produžio ugovor sa Hapoel Holonom do 2028. Čovek je potpisao ugovor na dve godine vredan 850K, dakle nešto iznad 400K po sezoni.
Dok se drugi bakću sa preplaćivanjem igrača, Šaras i Fener opet idu u Litvaniju i uzimaju iz Ritasa Ignasa Sargiunasa. Dečko od 27 godina, bek u FIBA LŠ imao 12.1 pts, 3.1 reb, 2.4 ast na 14 utakmica. To mu dođe kocka kao one godine sa Žagarsom, s tim da je Žagars tada bio 3 godine mlađi.