Stare teme
Korisnikov avatar
By Karaburac
Pa pazi, po meni ima mnogo razlike izmedju igranja 1na1 i klasicnog silovanja. Jedno je da se klinac zaleti kao muflon po sistemu APP, a drugo je ako napravi fintu izbaci igraca i sutne otvoren sut ili jednostavno napravi fintu pa doda. Ne mora da ode do kraja, nek napravi poziciju nekom drugom, ali jednostavno mislim da bi se trebali forsirati da prave visak bilo da to on sam iskoristi bilo neko drugi. Neko junacenje tipa sam protiv svih je po meni divljanje, ali ovo ne bi trebalo da bude. Previse nam klinci zavise od blokova, sve je manje igraca koji mogu nesto sami da iskreiraju. To ti je kao ona prica da je najlosiji sut onaj za dva poena iz driblinga, a onda vidis da najbolji igraci na svetu napravise karijere upravo na tom sutu. Poenta je da kod vecine nasih trenera taj sut je potpuno zabranjen, jer za ime Boga nije on Dzrodan da to sutira. Pa ako mu ne das, nikad nece ni postati... Zato i kazem da ima previse taktiziranja kod trenera nasih mladjih kategorija. Zamisli na sta bi licio jedan Bogdanovic da mu je neko pre 5 godina rekao ''ne sutiraj iz driblinga, ne sutiraj sa 8 metara, itd'' jer su to procenutalno najlosiji sutevi... Ne pricam ovo sad samo zbog reprezentacije, mnogo su bitniji klubovi. Ok je meni da klincu usadis neke takticke osnove i razumevanje kosarke, ali klinac bi ipak trebao da bude klinac, pa i da izdivlja i sve ostalo ukoliko zelis da zaista postane kvalitetan. Naravno, ne bih hteo da neko ovo shvati u smislu da bi Kosta Perovic postao bolji igrac da je forsirao igru ledjima i sut sa jedne noge kao Novicki, ali klinci koji imaju ruku, koji imaju tehniku ne bi trebali da budu sputavani u tom smislu. Bar po meni.
Korisnikov avatar
By miki
Pa samo to srljanje i sistem APP govori da nemamo igrace koji imaju kvalitet da igraju 1na1.Na neki od prethodnih postova sam komentarisao za U17 ekipu kako svi sem mozda Pena nemaju tu lucidnost,tu neku fintu,neki potez koji odudara od rutine nego su svi kao neki roboti.
Bas zato i kazem da mnogo zavisi od trenera kojima su povereni ti klinci.Ne samo u reprezentaciji nego i u klubovima.Ali ja iskren da budem ne znam da li bi mogao sem Zarka Vucurovica, pa i Darka Jakovljevica, da izdvojim trenera koji stvarno dobro radi sa ml. kategorijama.
By objektivni_navijac
ne sjećam se ko je od igrača nekad govorio, kao zašto su amerikanci tako bolji? pa zato što su odmalena učeni da igraju individualnu košarku, od odbrane, driblinga, jurišanja na koš i slično, dok evropljani već od pionira igraju zonu, igraju timski u napadu, bez iskakanja i rade na šutu puno više nego amerikanci, puno više nego što je potrebno u toj dobi...
Korisnikov avatar
By miki
Amerikanci se tek na koledzu upoznaju se ozbiljnijim taktickim sistemima, kako napadackim tako i odbrambenim, dok u srednjoj skoli imaju svu slobodu da igraju kako hoce.I mislim da je kod njih prednost ta sto svaka srednja skola ima po jednu-dve "zvezdice" u ekipi koje imaju potpunu slobodu u igri i kredit od trenera koji im dozvoljava da se ispucavaju do mile volje.I naravno kad imate po jednog-dva takva igraca pa x broj srednjih skola dobicete odredjen broj jako kvalitetnih igraca.
Dok je recimo kod nas najveci talenat i potencijal skoncentrisan u 3-4 kluba (Partizan,Zvezda,Mega) i normalno da ne mogu da dodju svi do izrazaja.E ovde se javlja problem jurenja rezultata gde veliki klubovi pokupe sve sto valja u tom trenutku u zemlji ne bi li napravili rezultat.
Ali opet razumem igrace i njihove roditelje sto iz manjih klubova(pogotovo van beograda) prelaze u vece klubove (citaj beogradske).Verovatnoca da se cuje za nekog klinca iz lupam Zajecara,Vranja,Sombora koji sije u nekoj regionalnoj ligi je jako mala .Pojave se oni na nekom kontrolnom treningu ili nekom okupljanju ali svaki trener ce dati prednost igracu iz BG ili ti igracu kojeg je mogao da gleda cele sezone nego nekom igracu kojeg je video 2-3 treninga.
I zato je odlicna stvar sto su napravljene JKL i JJL,i sad ce biti jos bolje jer su prosirili broj ekipa na 16 za sledecu sezonu ali ce biti drugaciji sistem takmicenja ( evo imate ovde http://www.ksb.rs/admin/aktuelnosti/arh ... 014-15.pdf ).
Tako da sto je vise ekipa samim tim je i veci broj igraca koji su na skeneru ljudima iz Saveza.
Pa jedan Bogdanovic je tako postao igrac, tako sto je Zitko odveo na finalni turnir juniorske lige.I u tom Zitku je imao svu slobodu ovog sveta, ali opet zahvaljujuci treneru koji je to umeo da prepozna tj. Darku Jakovljevicu.Pa je posle sa 18 godina kao vec polu formirani igrac presao u Partizan.Nesreca njegova sto ga je zadesila vladavina Vlade Jovanovica (opet se vracamo trenerima) pa nije mogao da pokaze svoj potencijal odmah.
Treneri su mnogo vazan sraf u razvoju mladih igraca.Oni su ti koji trebaju da imaju "onu" stvar pa da puste nekog 18-19-godisnjaka u vatru.

I jos jedna naizgled bezazlena stvar zbog koje su Ameri to sto jesu i zasto su uspesnji tako uspesni.Pa kod njih se na svakom kosarkskom terenu igra basket bilo to klinci,matorci,srednjoskolski,koledz pa i NBA igraci ali se igra.Dok kod nas su uglavnom tereni pusti, nekim fali pola table,nekima mrezica,a preko nekih je postavljen kanap i pika se tenis.Tuga.
By Čarls Bukovski
Bez uvrede ali stvarno mi nije namjera da uvrijedim bilo koga i nadam se da se niko neće naći u ovome.Shvatam ja da na ovom forumu ima ljudi koji prate košarku od Indijanapolisa2002 godine ali ne shvatam kako oni ne shvataju da se košarka igrala i prije toga. U zadnjih 15-20 godina Srbija ma kako se zvala u tom periodu je najuspješnija zemlja u kadetskoj konkurenciji.Neko je dobro primijetio da sve počinje od klubova.Tačnije od trenera koji rade sa djecom i želie da zadrže posao.A to je najlakše ako osvoje neku titulu u klupskoj ili reprezentativnoj kategoriji u mlađim uzrastima.I recept za to je -pronađi što više akceleranata ,pukni zonu u odbrani,uvježbavaj do besvijesti taktiku djeci od 15 godina.I rezultat je da ćeš stvano dominirati u dječijim uzrastima ali ćeš stvoriti košarkaške bogalje.Znate šta smo prvo izgubili? Šut. Svi pamte ,valjda pamte,Stojakovića ali slabo ko se sjeća Dalipagića i možda najboljeg srpskog šutera svih vremena Kićanovića.I milion drugih.Slabo ko pamti čačansku školu šuta.Pa postojala je izreka :Ko opere ruke u Moravi taj ne može promašiti.
Sve ono što nas je krasilo decenijama:Šut,inteligencija u igri,vic,košarkaške osnove,sve je nestalo.Tragedija je da jako veliki broj naših košarkaša ima problem sa košarkaškim osnovama a nekad smo u tome bili najbolji.E do svega toga nas je doveo sistem medalje u mlađim kategorijama po svaku cijenu.Pa u zadnijh 12 godina osvojili smo nebrojeno medalja u mlađim kategorijama.Ako izuzmemo Litvance možda više nego svi ostali zajedno.A koliko smo asova proizveli?Koliko medalja osvojili?
Korisnikov avatar
By Poska
http://live.fibaeurope.com/www/Game.asp ... meID=43426

Едит: На 5:42 до краја прве је нешто стало. Ни на резултатима не извештавају...
Korisnikov avatar
By Jomer
danas smo pobedom nad Hrvatima obezbedili 1/4 EP, ovi Letonci se kao prze na basket a veliko nista od prenosa, Ukrajinci su prosle godine bolje odradili prenose sa u16 EP
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 24
Re: KK Crvena Zvezda 25/26

Na osnovu toga sto je vas predsednik izjavio da je[…]

Ma da, o veteranima i pričam i generalno koliko […]