Teme o mladim igračima i reprezentacijama
Korisnikov avatar
By Zex88
Karaburac napisao: Pon Feb 16, 2026 6:58 am Kusturica postigao prve poene za prvi tim Barse u ACB ligi :dance: :clap:
Кад си већ код Кустурице, твитер налог "nbadraftpoint" је направио рангирање српских талената у три генерације.. Слажеш ли се са листом и потенцијалом и успеваш ли да пратиш те наше клинце?

Slika
Slika
Slika
Korisnikov avatar
By Karaburac
Za 2008 godiste sam napisao detaljan post na prethodnoj strani.

Za 2009 godiste jos uvek pisem.

2010 godiste samo par igraca koji igraju JKLS.

Moram da se ogradim da ja gledam samo domace takmicenje i to jedinstvenu kadetsku (nosece godiste 2009) i jedinstvenu juniorsku ligu (nosece godiste 2007).

Od Evropskih takmicenja ispratim samo juniorske tyrnire evrolige i fibine lige sampiona.

Tako da su mi nasi "spanci" malo ispod radara. Pogledam statistike i to i onda ih cekam na evroliginim juniorskim turnirima da ih snimim i naravno da ih vidim za reprezebtaciju kako igraju.

Ti rankingsi po meni nisu narocito bitni, to se izbacuje jer je kul i popularno.

Po meni u 2008 godistu ne postoji igrac koji je telo za NBA. Mislim da to nisu ni Bjelic ni Karalic, a ovde su dobili 5 zvezdica. Bjelic je svakako najzanimljiviji igrac te generacije.

U 2009 su po meni Kusturica, Bjelica i Djurovic kandidati da nekad dobiju sansu u NBA. Takodje, mali Milicic ako se razvije dobro ima tu sansu jer je fizicki zaista jako dobar. Za ostale mislim da nisu kandidati za NBA.

A ako nisi za NBA nebitno je da li si prvi ili tridesetprvi na listi.
Korisnikov avatar
By Karaburac
Skip to content
Go to
Од 23. до 25. фебруара, одржане су мини припреме мушке У17 репрезентације Србије у Београду. Екипа и стручни штаб били су смештени у хотелу “Трим”, док су тренинзи одржавани у “Мултифункционалној дворани” Републичког завода за спорт и медицину спорта у Кошутњаку.

Припреме је водио Стеван Мијовић, тренер који је са овом генерацијом летос освојио златну медаљу на Европском првенству, а сада ће спремати момке за Светско првенство У17 које ће се од 27. јуна до 5. јула одржати у Истанбулу.

“Ово нам је прво окупљање након успешног лета. Jако смо задовољни развојем играча, сви су напредовали у кошаркашком и физичком смислу. Имамо неколико нових имена, потрудили смо се да окупимо све момке који су показали завидан таленат у својим клубовима. Ова три дана су нам доста донела, јер смо успели да видимо како се играчи развијају и боље упознамо нова имена. Планирамо још један циклус оваквих контролних тренинга пред званичне припреме за Светско првенство, а настављамо да пратимо све играче у њиховим клубовима и лигама” – објашњава Стеван Мијовић.

На мини припреме били су позвани следећи играчи:

Лука Јањушевић – Црвена звезда

Данило Бубања – Црвена звезда

Марко Веселиновић – Црвена звезда

Филип Ђурашиновић – Црвена звезда

Душан Пајевић – Црвена звезда

Милош Ђурић – Црвена звезда

Лука Павловић – Партизан

Никола Ђуровић – Партизан

Урош Драмићанин – Партизан

Лука Миладиновић – Партизан

Стефан Радовановић – Партизан

Душан Томанић – Мега

Вук Степановић – Мега

Владан Вујовић – Мега

Алекса Шараба – Мега

Ђорђе Симић – Тријумф Ниш

Јован Илић – Војводина

Васо Шапоњић – Чачак 94

Матеј Јанковић – Чачак 94

Мирослав Влад Маћешић – Динамик

Лазар Миличић – Динамик

Филип Павловић – Динамик

Филип Глишовић – СПД Раднички Крагујевац

Филип Стевић – СПД Раднички Крагујевац

Трифун Спасојевић – Реал Београд

Александар Ашћерић – БКК Раднички

Вељко Петровић – Беовук

Лука Шћекић – Борац Бања Лука (Реп. Српска)

Лука Галић – Игокеа (Реп. Српска)

Матија Илић – Игокеа (Реп. Српска)

Борис Дрезгић – Хајделберг (Немачка)
By Bojdo
Slovenci u posljednjih 20 godina su stvorili dva beka koja su ispred svih nasih bekova po kvelitetu Doncic i Dragic. Cini se da su na putu da stvore i u novoj generaciji beka koji ce biti bolji odnasih, Joksimovica. Mozda Topic bude taj rang plafona.
Korisnikov avatar
By Karaburac
Mislim da je Bogdanović po kvalitetu blizu Dragiću. Dončić je ipak vanserijski talenat, isto kao naš Jokić. Nit će Slovenci narednih 30 godina dobiti igrača tog kvaliteta, niti mi.

Što se Joksimovića tiče, slažem se potpuno. Dečko je 2008,godište, i to je rođen krajem novembra. Realno je očekivati da će se fizički još razvijati. On je potpuno dominantan u odnosu na naše momke, a nije da kod nas nema talenata.
By Bojdo
Bogdan je blizu vise u fiba kosarsci, ali je Dragic ipak i tu klasa više. Njegovo EP 2017 je veliki uspjeh, odveo ih je do zlata, nas razbio u finalu i uzeo MVP. U NBA je uspio da dogura do allstara i generalno ozbilJnog startera koji je bio bitna opcija u NBA timu, a Bogdan je nista vise nego igrač rotacije.

Ako Slovenci nece Doncica ili Jokica, odnosno igrača takve klase dobit tridesetak godina, onda po zakonima vjerovatnoce mi bismo trebali mnogo ranije :D . Ako uzmemo Srbiju i RS kao bezen odakle crpimo talente, plus ogromnu dijsporu, pa najmanje nas ima 4 puta više. :D
Korisnikov avatar
By Karaburac
Sta znam, pitanje sta je kome vrednije. Dragic ima samo tu medalju, Bogdan ih ima, ako se ne varam 5, osvojio evroligu itd.

Bogdan ima dobru nba karijeru, slazem se da je Dragic bolji u nba, ali u evropi i u reprezentaciji Bogdan je po meni ostvario vise.

Doncic je tu u klupskim okvirima neprikosnoven. Biti mvp evrolige i mvp F4 sa 18 godina mislim da niko vise nece da ponovi. I posle sve sto je radio u nba. Tu nema poredjenja.

EDIT:

Što se tiče talenata, a ovo pogotovo važi za bekove o kojima trenutno pričamo, najveći problem je prelazak iz juniora u seniora i tu bih istakao nekoliko problema za koje bojim se da ne postoji namera da se zaista reše:

1) poplava američkih bekova u evropskoj košarci od kojih se skoro uvek traži da budu skoreri i najveći potrošači lopti, time se naši najtalentovaniji bekovi granaju u dva smera:
a) ''Klupiranje'' gde teren ni ne vide, ali su u 12 zbog alibi priča
b) ''Kalupljenje'' gde se svode na odbranu i ''give ball to xyz''.

I jedno i drugo je pogubno za našu košarku.

Onda taj period da bi premostili, imaju samo mogućnost ili odlaska u Megu, ili pošto ne mogu svi u Megu onda u NCAA.

Sad, u NCAA je drugi problem, naši bekovi su atletski inferiorni i kao po pravilu se jako teško nameću tamo. Uglavnom se opet svode na odbranu i neke catch and shoot varijante.
Nama prosto nedostaje nekoliko stepenica gde bi se bekovi istrpeli.

Evo recimo Cimbaljević, najbolji strelac juniorske lige prošle godine je u seniorima Vojvodine ili klupiran ili kalupljen.

Čačak 94 najtalentovanije svoje klince ima na poziciji 2, vrsne napadače. Šansu u prvom timu dobija isključivo Maksić kao najsnažniji i kao neko ko može da pegla odbranu do iznemoglosti. Bugarčić koji je doveden kao jedan od najboljih strelaca juniorske lige prošle sezone praktično ni ne dobija priliku i to u Čačku 94 jbt.

Šekularac, Illes i Danilović su svi momci koji imaju izraziti napadački pedigre, a u Metalcu samo Šekularac donekle ima pravo da spusti loptu na parket u pozicionom napadu. Illes koji je kao kombo back ima ulogu ko Lakić u Partizanu. Danilović je specifičan, njemu ne treba lopta da bi bio produktivan jer sa malo driblinga pravi prostor sebi.

U Dinamiku koji je najavljen kao rasadnik FMP-a doveden je onaj mali Amer Smit koji ispucava zilion lopti po utakmici, a sad su se pojačali i Lakićem pred kraj sezone da uzme još više minuta klincima.

Jedino OKK, kao Megina ispostava zaista pruža šansu bekovima i daje im da kreiraju nešto.

Kako posle očekujemo da dobijemo dobar proizvod za reprezentaciju?

Borac bih pohvalio ove sezone zbog Radovića i Ćurčića koji dobijaju priliku u nekim bitnim minutima. Opet, čak i kod njih, u trenucima kada im fali visoki igrač, čak i oni dovode malog Amera na beku da bude skorer u ekipi gde jedino što imaju su bekovi.

Tako da, dokle god tretiramo Amere kao bogom dane poentere koji trebaju da nam pobede utakmicu, mi krštene bekove nećemo izbaciti. Ja sam niko i ništa i nikad ništa neću biti u košarci, ali da se zaista pitam u nekom klubu, stranci bi mogli da mi budu fizikalci, nikad glavni igrači i organizatori igre.
By Bojdo
Za par dana (13. mart) počinje ANGT. Pored Kusturice kojice nastupiti za Barcu, takodje ce igrati i Matija Lukic za NGT.
Korisnikov avatar
By Karaburac
Inače, kad smo već kod juniorskih turnira, na prekinutom turniru u Abu Dabiju, Bjelić je igrao jako dobro.
Na dve utakmice, u proseku 20 poena i 4 asistencije, sa dobrim procentima šuta.

Što se tiče ovog turnira u Bolonji, ne treba zaboraviti ni Andriju Sušića koji će igrati za Bajern.

Inače, očekujem da Barselona izdominira, fizički mislim da niko neće moći da im odgovori.

Kad ovo prođe, imaćemo i turnir u Beogradu oko 20-og marta. Turnir na kojem će prvi put posle dugo vremena Partizan imati tim da legitimno napadne završnicu turnira pošto se i Dinamik (FMP) i Zvezda u juniorskoj ligi dosta oslanjaju i na igrače koji su 2007 godište, a Partizanovi svi igrači iz JLS imaju pravo nastupa na turniru.
By Bojdo
Dobra partija Kusturice u borbi za finale.
Danas ga očekuje duel protiv Joksimovica kojeg ce vjerovatno dirktno da cuva.
Joksimovic je odigrao jos brutalniju partiju ali treba da ga vidimo protiv Barcine odbrane koja je bas fizikalna.
  • 1
  • 348
  • 349
  • 350
  • 351
  • 352

Koga imas jos na spisku? Пик број 1 ми је Павле Н[…]

Takmicenja mladjih kategorija

Objavljeni rosteri i satnica za nextgen u Beogradu[…]

KK Partizan 2025/26.

Neverovatno je koliko je Osetkovski nemocan protiv[…]