- Uto Mar 03, 2026 7:21 am
Sta znam, pitanje sta je kome vrednije. Dragic ima samo tu medalju, Bogdan ih ima, ako se ne varam 5, osvojio evroligu itd.
Bogdan ima dobru nba karijeru, slazem se da je Dragic bolji u nba, ali u evropi i u reprezentaciji Bogdan je po meni ostvario vise.
Doncic je tu u klupskim okvirima neprikosnoven. Biti mvp evrolige i mvp F4 sa 18 godina mislim da niko vise nece da ponovi. I posle sve sto je radio u nba. Tu nema poredjenja.
EDIT:
Što se tiče talenata, a ovo pogotovo važi za bekove o kojima trenutno pričamo, najveći problem je prelazak iz juniora u seniora i tu bih istakao nekoliko problema za koje bojim se da ne postoji namera da se zaista reše:
1) poplava američkih bekova u evropskoj košarci od kojih se skoro uvek traži da budu skoreri i najveći potrošači lopti, time se naši najtalentovaniji bekovi granaju u dva smera:
a) ''Klupiranje'' gde teren ni ne vide, ali su u 12 zbog alibi priča
b) ''Kalupljenje'' gde se svode na odbranu i ''give ball to xyz''.
I jedno i drugo je pogubno za našu košarku.
Onda taj period da bi premostili, imaju samo mogućnost ili odlaska u Megu, ili pošto ne mogu svi u Megu onda u NCAA.
Sad, u NCAA je drugi problem, naši bekovi su atletski inferiorni i kao po pravilu se jako teško nameću tamo. Uglavnom se opet svode na odbranu i neke catch and shoot varijante.
Nama prosto nedostaje nekoliko stepenica gde bi se bekovi istrpeli.
Evo recimo Cimbaljević, najbolji strelac juniorske lige prošle godine je u seniorima Vojvodine ili klupiran ili kalupljen.
Čačak 94 najtalentovanije svoje klince ima na poziciji 2, vrsne napadače. Šansu u prvom timu dobija isključivo Maksić kao najsnažniji i kao neko ko može da pegla odbranu do iznemoglosti. Bugarčić koji je doveden kao jedan od najboljih strelaca juniorske lige prošle sezone praktično ni ne dobija priliku i to u Čačku 94 jbt.
Šekularac, Illes i Danilović su svi momci koji imaju izraziti napadački pedigre, a u Metalcu samo Šekularac donekle ima pravo da spusti loptu na parket u pozicionom napadu. Illes koji je kao kombo back ima ulogu ko Lakić u Partizanu. Danilović je specifičan, njemu ne treba lopta da bi bio produktivan jer sa malo driblinga pravi prostor sebi.
U Dinamiku koji je najavljen kao rasadnik FMP-a doveden je onaj mali Amer Smit koji ispucava zilion lopti po utakmici, a sad su se pojačali i Lakićem pred kraj sezone da uzme još više minuta klincima.
Jedino OKK, kao Megina ispostava zaista pruža šansu bekovima i daje im da kreiraju nešto.
Kako posle očekujemo da dobijemo dobar proizvod za reprezentaciju?
Borac bih pohvalio ove sezone zbog Radovića i Ćurčića koji dobijaju priliku u nekim bitnim minutima. Opet, čak i kod njih, u trenucima kada im fali visoki igrač, čak i oni dovode malog Amera na beku da bude skorer u ekipi gde jedino što imaju su bekovi.
Tako da, dokle god tretiramo Amere kao bogom dane poentere koji trebaju da nam pobede utakmicu, mi krštene bekove nećemo izbaciti. Ja sam niko i ništa i nikad ništa neću biti u košarci, ali da se zaista pitam u nekom klubu, stranci bi mogli da mi budu fizikalci, nikad glavni igrači i organizatori igre.
I kad ne budes prvi ti...