Stare teme
Korisnikov avatar
By familija
strelac napisao:Ono sto je mene fasciniralo na jucerasnjoj utakmici,to je fizicka sprema Amerkanaca.Oni su svetlosnu godinu ispred nas.Nacin treninga ,doziranje treninga na atletskim sposobnostima je na vrhunskom nivou.
Ima tu do selekcije igraca,ali neverovatno je koliko oni odskacu od svih drugih.Metodologija rada im je dovedena na najvisi nivo.

Svojevremeno davnih 80 godina pre nego sto je presao u KKCZ,Zoran Radovic je proveeo godinu dana u Americi.Pre odlaska posedovao je brzinu,i atletiku,kad se vratio to je bilonezamislivo,koliko je popravio brzinske sposobnosti i atleetiku.Bio je zateegnut ko struna.To je samo godina rada tamo.
Druze, slazem se sa tvojim postom, ali si jednu bitnu stvar zaboravio....
U pitanju je selekcija igraca do 19 godina, znaci 1994 godiste i poneki mladji (USA: Gordon i Okafor 1995 i Vinslou 1996....Srbija: Jokic i Salic 1995)..ali nisi pomenuo BAZU, odakle se ti igraci izvlace...Jedna Amerika sa 300 miliona stanovnika i kakvom tradicijom kosarke u vidu srednjih skola i koledza i jedna osiromasena i napacena Srbija sa svojih 6-7 miliona i kakvim uslovima za razvijanje kosarke i mladih igraca...
Kada uporedimo ove dve stvari, mislim da smo mi napravili cudo na ovom SP U19...... :think: :think: :think:
By strelac
jednom prilikom sam sluzao Ranka kad je izjavio da je dao predlog savezu da se ukine sutiranje trojki za pionire i cak je sugerisano trenerima da zabranjuju igracima da sutiraju za tri poena.Onda je to obrazlozio na sledeci nacin:
Igraci tj ta deca su isuvise mlada i fizicki nedorasla da sutiraju na kos sa 6 metara.na taj nacin sticu pogresne navike pokusavaju da dobace ili ubace u kos.jedna od najvecih mana je sto im se ubija kreativost u igri i igra 1 na 1.Kad bi se toj deci zabranilo da sutiraju,onda bi bili prinudjeni da iznadju resenje kako da pridju,tj dodju do kosa,a samim tim da bi prisli kosu savladali bi tehniku vodjenja lopte ,kretnje kako zaobici cuvara sa loptom ,uopste ono sto im kasnije najvise nedostaje a to je igra 1 na 1.

Taj predlog nije prosao u savezu.Mislim da je obrazlozenje bilo da deca pocinju da igraju kosarku da bi dala kos ili neka slicna nebuloza.

Mi imamo pametne ljude,sa iskustvom kroz cije ruke su prosle hiljade dece,kosarkasa,ali nemamo sluha.
By strelac
@
Familija slazem se.Ima genetike kao sto rekose,uslovi rada,baza.Mi ako zelimo da se vratimo u vrh,moramo da primenjujemo najbolje metode rada.Mislim da nismo na tom nivou.
Korisnikov avatar
By Antoine
Ovo je ogroman uspeh. Osim isključivog posmatranja baze iz kojih crpe igrače, imajte na umu da se u USA održavaju lige i u predškolskom uzrastu, i to na nivou države! Znači, imate klince od 6-7 godina koji igraju turnire na nivou grada, regiona, države a na kraju i nacionalni turnir. U osnovnoj školi pikaju ligu svake nedelje, da ne spominjem srednjoškolsku i koledž košarku. Čak imaju i organizaciju Preschool Sports U.S.A. koja se bavi fizičkim razvojem i pripremama za bavljenje sportom klinaca od 2 do 5 godina :!: Od malena su naviknuti na loptu, nije ni čudo da od tolikog kvantiteta ispliva i kvalitet. Neverovatno je koliko je sport ozbiljno organizovan u USA. Ja sam bio fasciniran kada sam video do kog nivoa se to proteže. Ne volim Amerikance zbog mnogo toga, ali što se tiče sportske organizacije, tu im skidam kapu. I pored takve sile smo uspeli da odigramo egal u većem delu meča. Za mene, i više nego dosta.
Korisnikov avatar
By Karaburac
strelac napisao:jednom prilikom sam sluzao Ranka kad je izjavio da je dao predlog savezu da se ukine sutiranje trojki za pionire i cak je sugerisano trenerima da zabranjuju igracima da sutiraju za tri poena.Onda je to obrazlozio na sledeci nacin:
Igraci tj ta deca su isuvise mlada i fizicki nedorasla da sutiraju na kos sa 6 metara.na taj nacin sticu pogresne navike pokusavaju da dobace ili ubace u kos.jedna od najvecih mana je sto im se ubija kreativost u igri i igra 1 na 1.Kad bi se toj deci zabranilo da sutiraju,onda bi bili prinudjeni da iznadju resenje kako da pridju,tj dodju do kosa,a samim tim da bi prisli kosu savladali bi tehniku vodjenja lopte ,kretnje kako zaobici cuvara sa loptom ,uopste ono sto im kasnije najvise nedostaje a to je igra 1 na 1.

Taj predlog nije prosao u savezu.Mislim da je obrazlozenje bilo da deca pocinju da igraju kosarku da bi dala kos ili neka slicna nebuloza.

Mi imamo pametne ljude,sa iskustvom kroz cije ruke su prosle hiljade dece,kosarkasa,ali nemamo sluha.

Sutiranje trojki na utakmici je najmanje bitno. Mnogo je bitnije sta se radi na treningu u najmladjem uzrastu i jos bitnije koliko ti mladi igraci sami vezbaju u kraju ili se nakon treninga odmah dohvate fejsbuka. Da se razumemo sat vremena dnevno nije dovljno da se razvije ozbiljna tehnika, ni da se nadograde fizikalije. Igraci moraju u slobodno vreme od najmladjih dana sami da vezbaju, naravno da im se daju smernice, da im se kaze sta i kako da rade, a sta da ne rade nikako (ovo vise za vezbanje snage koje ukoliko se ne radi pravilno moze da ih osakati). Osim toga sto klinci ne rade dovoljno sami, realno je reci da ni treneri ne posvecuju dovoljno paznje tehnici. Evo moj cimer je kosarkaski trener u mladjim pionirima jednog beogradskog kluba, od njega u klubu zahtevaju da su igraci obuceni u nekim segmentima tipa levi dvokorak, desni dvokorak, dodavanje itd. Dok kod njegovog kolege koji radi u drugom klubu traze da igraci igraju samo 1na1 na treningu sa idejom da ce kroz to unaprediti ostale elemente igre. I to 1na1 na razne moguce nacine, sa sto vise driblinga, sa sto manje driblinga, sa zavrsnicom na sut, sa zavrsnicom na forsirani ulaz, sa igrom ledjima, odresene ruke, na sirokom prostoru, na skupljenom prostoru itd, itd. Moje misljenje je da bi treneri nakon prvobitne tehnicke baze morali da insistiraju u igri 1na1 i da je to jedini pravi put jer se time vezba napad 1na1, ali i odbrana 1na1, a to je ipak po mom misljenju osnov kosarke.
Korisnikov avatar
By MILOS OBILIC
Ovo jeste uspeh,ali za mene je polufinale bilo i ocekivano jer smo imali talentovane momke.Uspeh ne mora nista da znaci,pa i pre dve godine smo bili drugi.
Korisnikov avatar
By Lucky
strelac napisao:
Kum Žoržo napisao:
strelac napisao:Ono sto je mene fasciniralo na jucerasnjoj utakmici,to je fizicka sprema Amerkanaca.Oni su svetlosnu godinu ispred nas.Nacin treninga ,doziranje treninga na atletskim sposobnostima je na vrhunskom nivou.
Ima tu do selekcije igraca,ali neverovatno je koliko oni odskacu od svih drugih.Metodologija rada im je dovedena na najvisi nivo.

Svojevremeno davnih 80 godina pre nego sto je presao u KKCZ,Zoran Radovic je proveeo godinu dana u Americi.Pre odlaska posedovao je brzinu,i atletiku,kad se vratio to je bilonezamislivo,koliko je popravio brzinske sposobnosti i atleetiku.Bio je zateegnut ko struna.To je samo godina rada tamo.
Aj za nas neuke molim te objasni ko je Zoran Radovic. Hvala!
Zoran Radovic je poceo sa igranjem U OKKBeogradu.Bio je juniorski reprezentativac Jugoslavije.Godiste 61.Sa svoji 19 godina odlazi u Ameriku gde je proveo godinu dana,vraca se i potpisuje za KKCZ.Bio je rprezentativac Jugoslavije i ono po cemu ga ljudi pamte to je odbrana na pok,Drazenu Petrovicu kad su izbacili Cibonu u polufinalu.Posle su u finalu izgubili od KKP,generacija Djordjevic,Divac,Grbovic i sledece godine je KKP bio ucesnik prvog FF.Na toj utakmici je promasio odlucujuca bacanja.
Odlikovala ga je izuzetna brzina,atletski je bio besprekorno spreman,vrhunski je igrao odbranu.Igrao je na poziciji playa i imao je slabiji sut.Izuzetno je bio radan i posvecen igri.
Jedna od stvari po kojim ga ja pamtim:

[BBvideo 560,340][/BBvideo]
Korisnikov avatar
By Karaburac
@Serbian

Za nas koji ne znamo spanski, moze li ukratko objasnjenje? Iskoristio sam google translate, ali on obicno nije najsrecnije resenje, pa ne bih da donosim zakljucke samo preko njega...
Korisnikov avatar
By Nookie
Kolko sam skapirao uz pomoc gogla,on je sjebo ledja,al mi Mijatovic nije verovao,pa ga izbacio...
  • 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61

Калина је баш успорио.. Изгледа да га полако сти[…]