Stare teme
Park napisao:
Jomer napisao:nije imao nastup ni za jednu reprezentaciju BIH, nego u bih ima neki debilan zakon, koji je po meni krsenje ljudskih prava, a to je da igrac koji hoce da ode vani mora prvo da potpise pristupnicu njihovom savezu :shock: , tako je Todorovic kad je prelazio u Unikahu potpisao tu pristupnicu, ovog leta smo ispeglali to sa savezom BIH tako sto smo mi njima ustupili ispisnicu Kenana Karahodzica a oni nama ispisnicu Todorovica, samo sto smo zakasnili sa papirologijom u FIBI, sledeceg leta ce sbe biti OK
Al sto me nasmija ovim gore debilan zakon: :lol: Prvo da ti kazem jer vjerovatno ne znas posto vidim da ga vezes za BIH.,taj propis postoji i u Srbiji i u svim ostalim savezima.Na osnovu toga Cucovic i Karahodzic su potpisali da ce igrati za Srbiju, a htjeli su za BIH pa te ja pitam jel to kako ti kazes krsenje ljudskih prava?Plus dosta djece iz Srbije koji su otisli da igraju u Spaniju, Italiju su potpisali isto to. Da nema tog "debilnog zakona" sve yu zemlje bi bile pokradene od strane jacih ekonomskih zemalja koje bi odvodile odavde djecu nudeci im uslove sto nase zemlje ni u snu ne mogu pruziti i bez problema ih ubacivali u svoje reprezentacije bez ikakvih zapreka.Htio sam ovim postom da ukazem da taj propis je itekako dobar nekad bude ovih slucajeva Todorovic ali i to se eto rijesi.
ne znam sto si se osetio prozvanim, pa jos da ovako reagujes sa ovi podsmehom, nigde licno za tebe nisam napisao nista u postu, pissao sam u skladu sa temom i klincima ;) , za bih znam da ima to pravilo, kod nas iskreno ne znam, ispravi me ili neka me neko ispravi na forumu, aili imas slucajeve Cantekin,Radosavljevic.... isto za HArisa Cucovica debelo gresis on nista nije potpisivao kako ti kazes, mogao je glat da igra za Slo ili neku drugu reprezentaciju, on je licno insistirao za Srbiju, setio sam se jos jednog primera Peno nista nije potpisao mogao je da igra za Spaniju, u ovim slucajevima nema tu tih famoznih potpisa, sta mislis zbog cega je SAle stavio Pena vec sada na siri spisak za SP?
hteo sam da skrenem paznju na to pravilo i BIh, jer ta deca koja dolaze iz RS treniraju i sanjao o balkonu skupstine grada u BG, kosarku su poceli da treniraju zbog Divca,Danilovica,Djordjevica,Paspalja,Bodiroge,Rebrace,Stojakovica,Tomasevica,Obradovica, pa sada Teodosica,Raduljice,Krstica, i to pravilo po meni oduzima njihove snove
Svi igraci koji su jedino drzavljani Srbije pri odlasku iz Srbije posle cetrnaeste godine da igraju i treniraju vani a vec su registrovani u nekom domacem klubu ili skoli kosarke moraju da dobiju papire to jest potpisu da ce igrati za Srbiju, ako savez to proceni i zahteva.To su prihvatili i Peno,Vucetic,Karahodzic,Cucovic,Nesic....,svi oni su mogli da se odluce da igraju za druge zemlje/ako nisu igrali kao juniori za nas/stim da bi se u seniorskom uzrastu racunali kao naturlizovani igraci slucaj Ibaka,Mirotic a takav moze samo jedan da bude u sastavu.Zato Spanci dovode i daju drzavljanstvo deci od 12 godina da bi se racunali kao Spanci.Hrvati su u prednosti jer rodjenjem automatski dobijaju i Hrvatsko drzavljanstvo tako da njima nisu potrebne nikakve saglasnosti KSBiH ako idu vani.Nasi su poceli da traze od dece/roditelja/iz RS koji dolaze na kontrolne treninge da vade Srpska drzavljanstva na vreme,mnogi to ne urade pa se desi kao slucaj Sikirasa ciji su roditelji potpisali/mnogi misle da je to nebitno i neobavezujuce nekima to preporuce i menadzeri,tako da tada odluce o sportskoj buducnosti svoje dece/ pri odlasku u Italiju pa sada igra za BiH.Ima i interesantnih slucajeva ka super talentovanog Marica koji ce i pored potpisa izgleda moci da igra za nas jer mu je majka rodjena u Srbiji.Inace ovi potpisi su uskladjeni sa propisima FIBA,a nama niko nije kriv sto kao Hrvati deci iz RS ne dajemo automatski drzavljanstvo odmah po rodjenju.
To jeste problem, ali mnogo je veci problem sto u Srbiji daj Boze da mozes na prste jedne ruke da nabrojis prave strucnjake za mladje kategorije. Klubovi su nam u ocajnim stanjima, igraci koji izlaze iz pogona nasih najvecih klubova su cesto tehnicki apsolutno neobuceni. Ne kazem ja da se u Spaniji radi bolje, da budem iskren nemam pojma kakva je situacija, ali kod nas je zaista zalosna. Ukoliko bismo samo uveli zakon da ne mogu u inostranstvo pre 18, a ne pomognemo sustinski (strucno i finansijski) regionalne centre koji vuku u radu sa mladima onda smo dzabe krecili.
Korisnikov avatar
By miki
Slazem se pogotovo ako pogledamo sadasnju U16 selekciju odnosno igrace koji su otkazali Trunicu a koji bi po kvalitetu trebali da budu okosnica reprezentacije, svi su iz inostranstva sem Miskovica iz Mege(kome je noga u gipsu).Jovicic(Spanija),Nikolic(Italija),Petrovic(Italija),Pavicevic(Italija),Koprivica(SAD).
Ne znam koji su razlozi ne odazivanja, ne verujem da su sva petorica povredjeni, ne verujem ni da su menadzeri u pitanju jer nemaju iste menadzere, mozda klubovi insistiraju da leto provedu individualno radeci pod njihovim nadzorom, nemam pojma ali znam sigurno da nije isto kada je igrac ovde pod nadzorom ljudi iz saveza nego kada je u inostranstvu gde se mnogo teze odrzava kontakt sa njima (ako se uopste odrzava).

Ali ne mozemo da krivimo te roditelje koji se odlucuju za takav korak, potpuno ih razumem, razlozi su jasni.Samo na njima je velika odgovornost, u njihovim rukama je buducnost njihovog deteta.Na njima je da procene da li je to sredina gde ce njihovo dete napredovati.Ima primera dece koja su odlazila odavde kao veliki potencijali pa su stagnirala u inostranstvu dok su ih neka dece ovde kroz Kadetsku i Juniorsku ligu igraci prevazisli.Npr. Stefan Nikolic '97 iz Zvezde ili Bojan Nesic '98 iz Kris Krosa.Videcemo kako ce se snaci ova deca '99 snaci.

Ne znam sta bi nas savez mogao da uradi po tom pitanju, ali u pitanju je masovno odlazenje sto u Italiju,Spaniju,Nemacku tako i u USA na koledze.
Evo najskorije je odlazak Nikole Popovica '97 koji je odbio da potpise za CZV i otisao na High School u Ameriku,Voja Stojanovic jako bilizu odlazka u Italiju.Jbg kad nam je kosarka na rubu amaterizma.

Zato bi trebalo sve te talente koji se razvijaju po Americi pomno pratiti i ako imaju zelju da igraju za Srbiju oberucke prihvatiti.

Na primer Nick Rakocevic ('97 210cm KC) ima zelju da igra za Srbiju, mislim da je cak i bilo kontakta sa Savezom oko sredjivanja papira ali ne znam zasto je sve stalo.
https://www.youtube.com/watch?v=VHsxV-8RNck

Ima jos par klinaca koji vuku korene odavde:

Rade Kukobat ('97 208cm KC)
Odrastao u SAD i trenutno ima samo drzavljanstvo SAD, u srednjoskolskoj ligi u Indijani, prosecno 27 poena (sut iz igre 70%, bacanje 78%), 14 skokova, skoro 3 rampe. Igrao takodje na turnirima Srpskog Narodnog Saveza.
https://www.youtube.com/watch?v=8rPzolfcmTc

John Koncar ('96 194cm B)
Najbolji strelac u istoriji srednje skole Zapadnog Cikaga. Nažalost, iako je potomak srpskih iseljenika u SAD i ima zelju da nastupa za Srbiju, ne može biti primljen u drzavljanstvo Srbije zbog sadašnjih zakona Republike Srbije.
Navodno potreban mu je rodni list njegovog dede rođenom u Srbiji da bi podneo zahtev za prijem u državljanstvo RS, a nažalost Dzonov deda i baba su se rastali kad je njegov otac imao svega 2 godine i nije nikad upoznao oca.Njegov stariji brat pokusava da sredi papire kako bi dobio rodni list njegovog dede rodom odavde.
https://www.youtube.com/watch?v=czvD4JXeCYs

Nick Tupanjanin ('97 191cm B)

Ivan Cucak ('98 210cm C/KC)
https://www.youtube.com/watch?v=CcZY0uRa-b0

Isto tako ima dece koja su se vec odlucila za druge zemlje

Danilo Djuricic ('99 200cm K/KC)
Njega je Kanada kaparisala,selektor kadetske repke Kanade licno dolazio na njegove treninge i razgovarao sa njim.Na nedavnom zavrsenom prvenstvu Amerike, gde su izgubili od USA u finalu, izabran je u prvu petorku sampionata.
https://www.youtube.com/watch?v=E9P3pbUDCJI

Bivsi plej kadetske ekipe Partizana Sava Dukic ('98 187cm P) koji trenutno igra u SAD ce izgleda ubuduce nastupati za reprezentaciju Australije.Inace, rodjen je u Izraelu, a odrastao je u Australiji.
https://www.youtube.com/watch?v=B1b4Qw1d6zA
Poslednja izmena od miki u Pon Avg 10, 2015 6:03 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Ја стварно не капирам зашто се Саша овако губи.. […]

Gledam sad malo drugu špansku ligu, kakvih […]

Takmicenja mladjih kategorija

Bojdo, da li si ispratio Albert Svajcer? Ja nisam […]