- Ned Avg 17, 2025 2:50 am
Ne znam cime se ko bavi na forumu i kakva su poslovna iskustva, ali posto znam iz svog licnog iskustva nestrucnost u drzavnim firmama (konkretno bankarstvo) je na uzasno visokom nivou. Kad god pomislim da ne mogu vise da se iznenadim i da sam sve video desi se nesto novo i takav mi je svaki dan vec 4 godine.
O nepotizmu, stranackom zaposljavanju, pritiscima, deljenju bonusa i jos mnogim stvarima koje nisu ni za pominjanje, zaista ne bih.
Siguran sam da je sve to postojalo i ranije, ali razmere svega sada dosezu zaista epski nivo. Ja se svakodnevno trudim da sto manje gledam i da sto manje cujem, ali toliko je oko tebe da ne mozes da ne vidis.
Dajem mogucnost da u drugim sferama drzavne sluzbe nije tako, ali iz iskustva koje sam imao sa drzavnim firmama, lokalnom samoupravom i raznim ministarstvima stanje je svuda uzasno lose.
Kada bi danas svi kolektivno resili da se nista ne krade i da se sve radi fer i po zakonu nama bi trebale godine da samo osnovne stvari koje su neophodne za glatko funkcionisanje uvedemo u red.
Mi smo mala zemlja, okruzena NATO paktom, svako nase lelemudanje ce se zavrsiti samo lupanjem po nosu. Stvari koje NATO od nas zeli cemo morati da damo na ovaj ili onaj nacin, samo je pitanje da li i koliko se moze dobro nesto ispregovarati. Ono sto znam je da ovi teletabisi tu sigurno nece obaviti dobar posao sve i da to zaista zele, a ne zele. Sve sto zele je da bogate sto vise svoja dupeta i nase nacionalne interese svud redom dozirano daju kako bi za svoje licno bogacenje imali sto vise vremena.
Ono sto sam siguran pak je da NATO boli djoka da li mi zivimo u otvorenoj diktaturi ili uredjenoj drzavi. Da li se krade na infrastrukturi ili ne. Da li je obrazovanje dobro ili lose. Da li je zdravstvo funkcionalno ili se razgradjuje. Da li su drzavna i lokalna samouprava jedan glomazan birokratski aparat ili moderna digitalizovana uprava po meri coveka itd. To je na nama da izaberemo i sami sebi uredimo.
I da, bicemo vazali, ali mozemo da biramo da li zelimo da budemo kao Slovenija, Ceska ili Slovacka ili jebena Belirusija ka cemu sve brze i brze idemo.
Nije neka tajna, moze se i naci u arhivi da sam ja prethodnu vlast kritikovao i bio njen protivnik bas zbog nacionalnih interesa i pljackaskih privatizacija i da sam kao glup klinac od 18-20 godina verovao da ce ova stoka biti drugacija i ako ne bude drugacija da cemo smenom barem kazniti one sto su krali. Opet glupo verujuci da cemo smeniti i ove ako ne budu valjali. Da sam tad znao da ce svi najveci lopovi iz prosle vlasti biti sad ponovo u ovoj i da ce se prema nacionalnim i drzavnim interesima ophoditi ovako kako se ophode veruj mi da bih se obukao u neku zutu pidzamu i besplatno bio celogodisnja maskota za DS.
Ranije je lakse bilo biti neutralan, sad je jako tesko. Nije cak ni stvar u parama stvar je u osecaju ponizenja kojeg ne mogu da se otmem svakog dana. Ne gledam tv, ne citam novine, dao sam ostavku na sve politicke funkcije. Sve sto sam ja pokusao u svom zivotu politicki da promenim bilo je bez uspeha i posle 17 godina borbe protiv vetrenjaca uvek protiv svake vlasti stvarno sam se umorio, neka preuzmu drugi. Imam klinku i posvecujem se njoj u potpunosti i prvi put u zivotu pocinjem da razmisljam o tome da se iselim iz ove zemlje.
Ovaj rezim nece dopustiti da bude smenjen na izborima, a pokazali su da su spremni bilo kakav pokusaj revolucije da uguse u krvi. Druga strana, studentska, ma koliko pametni bili, nema resurse da se adekvatno suprotstavi.
Ja sam prvi put u svom zivotu dosao u stadijum da sam potpuni pesimista po pitanju toga da se stvari mogu promeniti. Uvek sam zastupao tezu da nemas prava nista da kritikujes ako nisi spreman da preuzmes odgovornost da to nesto promenis. Evo, ovih zadnjih godinu dana se trudim da vise ne kritikujem jer vise ne vidim scenario koji nas vodi ka svetloj buducnosti kao drustvo.
Zivecu ja svoj zivot ok finansijski, radovacu se u okviru porodice nekim licnim desavanjima i stalno cu imati neku prazninu u sebi da nisam uspeo nista da uradim za svoj narod i drzavu od stvari koje sam zeleo. Jebiga.
A sto se dzumbusa tice, u Severnoj Koreji nema nikakvog dzumbusa, vlada savrsen red. Tog reda se bojim vise nego dzumbusa.
I kad ne budes prvi ti...