- Ned Jun 21, 2015 4:45 pm
ajde za se i ja iserem malo...
Ostajem pri istom stavu koji sam imao tokom sezone. Dule i njegova svita su se doslovno posrali na svoj dosadašnji rad ovom besmislenom kampanjom i konstantnom pričom o novcu. Na taj način su i sve svoje prethodne uspehe povezali isključivo sa suvim novcem, iako je tu u velikoj meri bilo i vrhunskog rada i kvalitetnog skautinga, sa dovoljnim prstohvatom košarkaške alhemije.
Da je isto nastavljeno i ove godine, verujem da bi rezultat bio kudikamo bolji. Nažalost, Partizan poslednjih godinu-dve ima očajan skauting, ispodprosečan stručni rad, i to ostavlja ovakve rezultate.
Kada u užoj rotaciji držiš Božu i Borisa, igrače za koje celokupna košarkaška Srbija zna da bi bili prosečni igrači na nivou B lige, jasno je da se radi o promašajima godine, i što je još gore, o prevelikom ponosu da se proguta greška i ispravi.
O ostalim (manje frapantnim primerima) da ne trošim reči...
Ali dosta prenemaganja, da vidimo šta sutra...
Iskreno, pre svega, nadam se da se neće produžavati agonija. Verujem da nećemo upasti u zamku u koju mnogi upadnu, i da možemo nositi svoje grehe do kraja, do pročišćenja. Dakle ni pod koju cenu ne treba ulaziti u neke trule koalicije, ne trebamo se mešati sa drugim klubovima, niti zapustiti ovaj a dati dozvolu nekom drugom da nosi naše ime, bez obzira kako se to dalo opravdati jeftinim političko-uličarskim frazama.
Ako trebamo ispasti iz ABA i vucarati se po KLS-u, ne vidim šta je tu loše, sve dok se u isto vreme vrši sanacija tekućeg računa i klupske infrastrukture. Ako mogu da trpe Limož, Kinder, AEK, Split, Vareze, možemo i mi, nismo bogom dani...
S tim u vezi, verovatno treba početi razmišljati o totalnim low budget rešenjima. Naravno da je prerano, ali treba videti kako stoje
- Stefan Simić: plej dvometraš, iz Miškove ergele, igrao prethodnu sezonu u Kruševcu, solidan šuter, izuzetno pametan igrač, nešto na tragu Tepića (onog starog, naravno). Ne možemo više računati na to da nam Miško daje svoje elitne proizvode, ali ovog dečka sam gledao, verujem da može biti late bloomer i da vremenom dođe na veći nivo od danas izvikanijih kolega Dangube, Vase itd...
- Stefan Pot: par puta nam je bio na radaru, ali nije bilo dogovora. Ovako, možda bi mogao upasti u neku kombinaciju, njegov tim u Rumuniji je bankrotirao i prebačen je u 3. ligu (gle čuda, kod njih je to praksa ::) ). Nije neki uber talenat, ali svakako može biti deo uže rotacije ABA ligaša, vredilo bi probati sa njim
- FMP-ov "škart": ono što u ovom trenutku ima CZVFMP je prilično impresivno, u organizovanom sistemu imaju veliki broj odličnih igrača u svim godištima. Ipak, gde je velika koncentracija dobrih igrača dolazi i do prezasićenja odnosno nezadovoljstva pojedinaca zbog manje šanse. Bilo je tu par primera gde je odnos Čovića sa nekim igračima pucao, a Partizan tu može pronaći svoj interes sistemom "lešinarenja". Ako već nismo mogli uzeti Ristića, možda bi se moglo sa nekim drugim igračima iz tog sistema koji nisu dobili šansu u prvom timu. Meni na pamet pada recimo Ognjen Dobrić kao vrlo zanimljiv igrač odličnih fizikalija, nešto što smo mi planirali dobiti od Bezbradice a nismo uspeli. Da ne govorim o nekim drugim drastičnijim primerima, kao što je recimo ovaj nategnut odnos sa Vojom Stojanovićem koji i dalje nema pro ugovor. Da ne dužim, imena nisu bitna, bitna je ideja.
-Miloš Koprivica: dečko je član ekipa koja je jedva izborila opstanak u B ligi, ali to ne mora biti preterano bitan podatak. On je recimo vršnjak i zemljak (Sokolac) sa Đokom Šalićem, i u poslednje vreme je u mnogo čemu prestigao svog daleko izvikanijeg druga. Prirodna snaga u kombinaciji sa prirodno lakim i brzim nogama, Dule je nekad od takvih drva brusio kapitalce.
- Svetozar Stamenković: najbolji igrač prošlogodišnje B lige, nekada veliki talenat FMP-a koji je imao ličnih demona, a i sukoba sa Čovićem pa je čak u jednom trenutku prekinuo karijeru. Sada se vratio, i dalje je pomalo "rusty", ali klasa se i dalje vidi, recimo to je tip igrača kome bi Božo Đumić trebao da veže pertle u svlačionici.
- Nemanja Đurišić: vrlo porketan visoki, nekada član odlične crnogorske juniorske rep. sa Dubljevićem, a u poslednje 4 godine odličan na Georgia universitiy, agilan, borben... Vredan rizika.
- Petar Popović: još jedan monteniger, Miško ga je pokušao utopiti negde u Grčkoj, ali teško to ide. Omalen, brz, paklen šuter, stara CG škola undersized bekova, tipa Radonja - Gašo Pajović itd...
U svakom slučaju, mogao bih ovako nabrajati do sutra, ali poenta ostaje, u ovoj zemlji se i dalje igra košarka, i ko hoće da radi, može nešto da uradi. A ko hoće gotovog Dženkinsa, jbga, moraće malo bolje da se namaže i uđe u trku za državnim novcima, protiv ovakvog Čokija Dule jednostavno ne može...
paranoja uzela mi dušu, sve mi uzela