- Ned Apr 12, 2015 8:40 pm
Juce sam odgledao NIKE HOOP SUMMIT, pa sam hteo da podelim utiske. Odlucio sam se da to uradim na ovoj temi, posto su igrali uglavnom buduci NCAA igraci. Krajnji rezultat je bio 103-101 za Svet. Treca pobeda ekipe Sveta u poslednjih 5 godina.
U timu sveta je bilo samo 3 igraca iz Evrope, i to sa neznatnim ulogama u timu. Igrali su nas Stefan Peno, Mussini iz Regio Emilia-e i Nedim Buza iz Sparsa. Iskreno, pored ovih vrhunskih talenata su delovali kao da su zalutali. Mussini je imao veliku minutazu ali malo je imao loptu u rukama, a igra pleja. Igrac koji me odusevio je najbolji srednjoskolski igrac u USA, Ben Simmons. Decko je Australijanac, igra krilo, visok je 206cm, i neverovatan je talenat. Ima losiji sut, ali takve atletske i igracke sposobnosti davno nisam video. Protiv strasno brzih i agresivnih americkih bekova on je pola meca igrao pleja za ekipu Sveta. Imao je 13 poena, 9 skokova i 9 asistencija. Postavlja napade, igra pik, asistira, skace, igra vrhunsku odbranu, nezaustavljiv je u kontri i polukontri. Ako malo popravi sut, bice cudo od igraca. Trenutno se ocekuje da bude prvi pik 2016 godine. Pored njega odusevio me Jamal Murray. On je ubacio 30 poena i Ameri nisu imali nikakvo resenje za njega. Momak je visok 196cm, 1997 godiste, nisam siguran da li ce na koledz ove ili sledece godine. Kad god da dodje, bice zvezda koledz kosarke. Primarno je bek suter, ali mislim da moze da odigra kvalitetne minute i na poziciji pleja. Neverovatan prodor, odlican sut za 3, pogadjao je neke jako teske suteve iz driblinga, preko ruke, van balansa. Podelio je i nekoliko asistencija. Komentatori su ga poredili sa Brandon Roy-om, i ima neke slicnosti, ali je trenutno fizicki slabiji. Odlicno je odigrao i Skal Labissiere, igrac koji ce sledece godine igrati za Kentucky. Visok 210cm, jako mrsav ali zilav, skocan, brz igrac koji sa lakocom zavrsava u reketu. Ume da igra i jako dobro u odbrani, pre svega da zatvara prodore bekova. Pored ova 3 glavna igraca, dobru rolu je imao Cheik Diallo, krilni centar iz Mali-ja. Visok je 206-207cm, ali ima neverovatan raspon ruku (226cm). Kad dodje na koledz, bice nocna mora. Sa takvom lakocom udara rampe, strasno je skocan, igra odlicnu odbranu i neverovatno trci po terenu. Istrcao je 2 kontre toliko brzo da nijedan bek u ekipi amerikanaca nije mogao da pomisli da ga stigne. Razocarao me je Thon Maker, koji je jedan od najvise hvaljenih srednjoskolaca u USA. Radi se o krilu-krilnom centru od 215-216cm. Rodjen je 1997 godine i ima neverovatnu gradju za kosarku. Uzasno brz, pokretan, duge ruke, elegantni pokreti. Ali, previse je fizicki slab, ima jako malo dobrih resenja u napadu. Kad god je pokusao da udje u reket, odbijao se od centre Americkog tima. Ostali igraci su uglavnom stajali u cosku i gledali sta ce ovih 4-5 igraca da urade.
U ekipi USA najvise poena je dao Luke Kennard, bek koji ce igrati na Duke-u sledece godine. Levoruki beli bek suter sa iznenadjujucim atletskim predispozicijama. Odlicno ce se uklopiti u sistem coach K-ja. Igrac sa najvecim rejtingom u ovoj ekipi je Jalen Brown, bek-krilo od 200cm, sa neverovatnim atletizmom, ali sam od njega video jako malo. Los je suter, pokusava da igra samo na predispozicije i nije me uopste odusevio. Njega porede po talentu sa Ben Simmons-om, ali je po meni Simmons daleko bolji. Dobar utisak je na mene ostavio Malik Newman, bek od 193cm. Jako dobar suter, vrlo brz, snazan, svestran napadac. U ekipi USA igra beka, ali mislim da moze da bude i plej. Amerikanci nisu bili impresivni, bili su losiji od ekipe Sveta mnogo vise nego sto to rezultat govori, ali se vidi da su puno uigraniji. Dosta njih je igralo zajedno na U17 svetskom prvenstvu, i poznaju se dobro, pa su zaista vise delovali kao tim.
Ekipa Sveta ih je, sto je iznenadjujuce, dobila na suvi kvalitet, pre svega u reketu. Prosto su imali vise dobrih visokih igraca, pa su zatvorili ofanzivni skok. Labissiere, Diallo, Maker, Qi (Kina), pa i Simmons su isterali centre Amera i terali ih da igraju preko bekovskih pozicija.