NBA, NCAA & High School Basketball, NBDL
Korisnikov avatar
By zola
Citao sam da je Konektikatu ove godine zabranjeno ucesce na finalnom turniru zbog loseg akademskog uspeha. Kakvo je to pravilo?
Korisnikov avatar
By Antoine
zola napisao:Citao sam da je Konektikatu ove godine zabranjeno ucesce na finalnom turniru zbog loseg akademskog uspeha. Kakvo je to pravilo?
To je stara vest, još od pre godinu dana. UConn-u je po tzv. APR (Academic Progress Rate) pravilu zabranjeno učešće na post-sezonskim turnirima, prethodno im je smanjen procenat dozvoljene školarine koje mogu dati stipendistima, smanjen im je broj pripremnih i sezonskih utakmica,... UConn se žalio, ali je odluka potvrđena letos. Još 9 timova je u istoj situaciji, ali je UConn jedini iz best six konferencija u I diviziji.

Ako si gledao film Coach Carter sa Samuelom L. Jacksonom imaš otprilike ideju kakvo je to pravilo. APR u stvari predstavlja koeficijent akademskog uspeha NCAA tima (u svim sportovima). Ne znam tačno kako se računa, ali maksimum je 1000 (ako svi studenti upišu sledeću godinu ili diplomiraju), a granica za uspeh je 925 (što odgovara situaciji u kojoj 50% igrača dobije akademsku dozvolu da igraju, odnosno, pojednostavljeno, ne padnu godinu). Pravilo koje je ustanovljeno početkom prošle sezone kaže da svaki univerzitet mora da ima prosečan dvogodišnji skor APR-a 930 ili četvorogodišnji 900 i veći da bi dobio dozvolu da igra završne turnire. Caka je u tome što se ne uzimaju najsvežiji rezultati, već oni koji kasne jednu sezonu, odnosno, za sezonu 2012/13 gledaju se dvogodišnji rezultati iz sezona 2009/10 i 2010/11, ali ne i 2011/12. UConn se žalio zbog toga, jer da su im se računali rezultati iz sezone 2011/12 imali bi dovoljno bodova, ali je žalba odbijena.

Dakle, poenta je da se insistira na akademskom razvoju igrača, a ne samo na sportskom, jer su, na kraju krajeva, ipak su u pitanju univerziteti. Postoje kazne i za igrače koji propuste više od tri predavanja u sezoni neopravdano, timovima se može umanjiti školarina (čiji maksimum propisuje NCAA, nešto kao salary cap za univerzitete), izbacivanje sa završnog turnira ili čak izbacivanje iz divizije I. Syracuse je recimo letos kažnjen sa smanjenjem stipendija, pa neki igrači koji su trebali da pristupe timu ipak nisu došli.

To bi otprilike bilo to. Ne znam koliko je jasno i koliko konfuzno izgleda post, verovatno sam još nešto zaaboravio da napišem, ali ne zamerite mi, ipak 36 sati nisam oka sklopio zbog Super Bowl-a...
Korisnikov avatar
By zola
Antoine napisao:
zola napisao:Citao sam da je Konektikatu ove godine zabranjeno ucesce na finalnom turniru zbog loseg akademskog uspeha. Kakvo je to pravilo?
To je stara vest, još od pre godinu dana. UConn-u je po tzv. APR (Academic Progress Rate) pravilu zabranjeno učešće na post-sezonskim turnirima, prethodno im je smanjen procenat dozvoljene školarine koje mogu dati stipendistima, smanjen im je broj pripremnih i sezonskih utakmica,... UConn se žalio, ali je odluka potvrđena letos. Još 9 timova je u istoj situaciji, ali je UConn jedini iz best six konferencija u I diviziji.

Ako si gledao film Coach Carter sa Samuelom L. Jacksonom imaš otprilike ideju kakvo je to pravilo. APR u stvari predstavlja koeficijent akademskog uspeha NCAA tima (u svim sportovima). Ne znam tačno kako se računa, ali maksimum je 1000 (ako svi studenti upišu sledeću godinu ili diplomiraju), a granica za uspeh je 925 (što odgovara situaciji u kojoj 50% igrača dobije akademsku dozvolu da igraju, odnosno, pojednostavljeno, ne padnu godinu). Pravilo koje je ustanovljeno početkom prošle sezone kaže da svaki univerzitet mora da ima prosečan dvogodišnji skor APR-a 930 ili četvorogodišnji 900 i veći da bi dobio dozvolu da igra završne turnire. Caka je u tome što se ne uzimaju najsvežiji rezultati, već oni koji kasne jednu sezonu, odnosno, za sezonu 2012/13 gledaju se dvogodišnji rezultati iz sezona 2009/10 i 2010/11, ali ne i 2011/12. UConn se žalio zbog toga, jer da su im se računali rezultati iz sezone 2011/12 imali bi dovoljno bodova, ali je žalba odbijena.

Dakle, poenta je da se insistira na akademskom razvoju igrača, a ne samo na sportskom, jer su, na kraju krajeva, ipak su u pitanju univerziteti. Postoje kazne i za igrače koji propuste više od tri predavanja u sezoni neopravdano, timovima se može umanjiti školarina (čiji maksimum propisuje NCAA, nešto kao salary cap za univerzitete), izbacivanje sa završnog turnira ili čak izbacivanje iz divizije I. Syracuse je recimo letos kažnjen sa smanjenjem stipendija, pa neki igrači koji su trebali da pristupe timu ipak nisu došli.

To bi otprilike bilo to. Ne znam koliko je jasno i koliko konfuzno izgleda post, verovatno sam još nešto zaaboravio da napišem, ali ne zamerite mi, ipak 36 sati nisam oka sklopio zbog Super Bowl-a...
Znaci Dramond i Lamb su bili streberi, ali ih je Kemba ponavljac zajebao :D Secam jos prosle godine da su pominjali ovo, a danas mi to pade na pamet. Hvala za iscrpan izvestaj, nisam imao pojma o ovome, a nisam ni gledao taj film (Generalno slabo gledam filmove, ali Semjuela L. Dzeksona bash gotivim, kao i ostale crnce, tipa Morgana, Denzela). Koliko je ozbiljno studiranje tih sportista? Je l univerziteti sami daju stipendije sportistima ili im NCAA to nadoknadjuje?
Korisnikov avatar
By Antoine
zola napisao: Koliko je ozbiljno studiranje tih sportista? Je l univerziteti sami daju stipendije sportistima ili im NCAA to nadoknadjuje?
Ozbiljno je koliko i studiranje ostalih studenata. Sportisti imaju ista prava i obaveze kao i svi ostali studenti, uče po istom programu, polažu iste ispite,...

Univerziteti daju stipendije, NCAA samo propisuje broj studenata koji mogu dobiti sportsku stipendiju, za svaki sport posebno. Stipendija ne sme biti veća od troškova školovanja, smeštaja, prevoza,.. inače se krši pravilo amaterizma. NCAA deo svog profita raspoređuje univerzitetima, ali je to mali procenat svih troškova.
Korisnikov avatar
By Zex88
Da pitam i ja nesto.Zasto Irci ne nose zelene dresove?
Korisnikov avatar
By Antoine
Rey Nemezis napisao: Je l bi mogao da uporedis jedan takav koledz sa elitnim kosarkaskim programom sa nasim Univerzitetom, ako je ikako moguce? Drzavnim ili Megatrend recimo? Mislim na akademski deo, koliko predmeta su, npr Andre Dramond i Kajri, imali po semestru, kako se upisuju godine itd? Secam se filma "Blue Chips" sa Penijem i Sekom, kada Nik Nolt pita onog crnju koji predmet ne moze da polozi a on kaze "TV". Oprosti ako spemujem ovde, ali me to uvek zanimalo a nisam imao nikoga da pitam
Teško je porediti dva različita sveta, ali da probam. Govoriću iz ličnog iskustva, koje nije toliko veliko. Ne znam kako stvari funkcionišu na Megadetu i ostalim pravnim "fakultetima" na kojima se diploma kupuje na određeno vreme, ja sam dete odraslo na drugim vrednostima kada se znalo šta je fakultet.
U USA na jednom univerzitetu imaš više fakulteta: pravni, medicinski, građevinski, arhitektonski, sociološki, prirodno-matematički, fizički,... Na početku biraš šta ćeš da studiraš. Ja sam izabrao School of Engineering. Osnovne godine u USA traju 4 godine, u freshman godini akcenat je na uvodnim predmetima, tj. na opštim predmetima koje polažu svi, bez obzira na kasniji smer i specijalizaciju. Ti predmeti su recimo matematika, fizika, hemija, engleski jezik, istorija, logika, filozofija,... i neki od fakultativnih predmeta. Ja sam na KU koliko se sećam imao prvo seminar o funkcionisanju fakulteta, gde su nas učili o pravilima, obavezima, pravima,... Od predmeta na prvoj godini imao sam engleski jezik, matematiku, science (osnove prirodnih nauka) ili strani jezik, fizičko :) , istoriju i još dva izborna predmeta (meni su to bili fizika i filozofija). I ovde se moje lično iskustvo završava.
Na drugoj godini imaš obavezu da položiš sve predmete iz prve. Sve se polaže pismeno, nema obaveznih kolokvijuma, pismenog i usmenog dela ispita (kao na državnim fakultetima kod nas), ispit predstavlja multiple choice test sa zaokruživanjem jednog od 5 ponuđenih odgovora. U toku semestra postoje i mid term ispiti odnosno neka vrsta parcijalnih ispita preko kojih možeš lakše da položiš ispit. Kao neko ko je studirao naš državni fakultet, mogu ti reći da je ovde teže dobiti potpis profesora iz nekog predmeta nego tamo položiti ispit. Tako je barem bilo po starom programu, ne razumem se u ovu bolonju... Na sophomore godini se dobija spisak obaveznih predmeta. Predmeti su malo više specijalizovani i ovde student bira koje će predmete slušati u zavisnosti od toga koji smer odnosno predmet izabere kao major subject. Na KU sam bio na odseku za engineering i major subjecti su bili aerospace engineering, bioengineering, chemical engineering, civil engineering &architecture, electrical engineering&computer science, engineering management, physics engineering i mechanical engineering.
Na trećoj godini, nakon što si odabrao major, dobijaš usko specijalizovane predmete iz svoje oblasti. Ovde je obaveza da očistiš ispite iz druge godine.
Na četvrtoj godini čistiš treću i polako pripremaš diplomski rad, u zavisnosti od fakulteta i predmeta imaš i praksu i usavršavanje. Polažu se završni ispiti i stiče se bachelor diploma iz izabrane oblasti. Nakon toga su moguće i postdiplomske studije i zvanje master, doktorske studije (ako je univerzitet u pitanju) itd.

Što se tiče obaveza na fakultetu, predavanja su 3-4 sata dnevno, obično od 9 do 13h. Ako si sportista, posle predavanja imaš ručak i odmor i treninge od 15-18h (ako nema utakmica). Desi se nekad da treninge imaš i rano ujutro, pre predavanja, ako je trener ludak, ili do kasno uveče. Ispiti su blago rečeno smešni u odnosu na naše, nisam sreo našeg čoveka koji je imao problema sa studiranjem u USA. Uglavnom se uči kampanjski, pred ispit, mada ima i štrebera, naravno. Vikendom nema predavanja, postoje i raspusti (zimski, prolećni i letnji), završni ispiti na godini su uglavnom u maju, pa si onda slobodan do septembra. Svaki univerzitet ima svoju priču, svoja pravila i uslove, svoj raspored predavanja i ispita, svoje predmete, čak i svoje semestre (dva, tri ili četiri semestra).

NE znam koliko sam ti pomogao sa odgovorom, ali je poenta cele priče da univerziteti u USA nude fantastičnu mogućnost za mlade ljude da se bave sportom, postave osnovu za profesionalnu karijeru, razvijaju i usavršavaju na visokom nivou, da imaju svu moguću stručnu podršku i pažnju, a da uz sve to i steknu fakultetsku diplomu.
Korisnikov avatar
By Zex88
A moji Irci(ND)? :)
Korisnikov avatar
By Antoine
Zex88 napisao:Da pitam i ja nesto.Zasto Irci ne nose zelene dresove?
Zato što su im gold&blue tradicionalne boje. Boje su koliko znam vezane za hrišćansku tradiciju, za Devicu Mariju i simbolišu nešto, ne mogu sad da se setim tačno šta. Inače, fakultet je osnovan još u prvoj polovini 19. veka i pre svega je katolički, pa tek onda irski. Imaju i varijante sa zelenim dresovima, uglavnom za St. Patric's Day.
Poslednja izmena od Antoine u Uto Feb 05, 2013 10:21 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
By Antoine
Zex88 napisao:A moji Irci(ND)? :)
Ne postizavam sve, polako :D
Korisnikov avatar
By Zex88
Izvinjavam se. ;)
Zarazio si me malo,pa eto bacim pogled na koji mec,pa mi ovi zapeli za oko.Mnogo bolja je atmosfera od nba,ali sam zakacio jedan mec gde je poluvreme bilo 21:16,pa od tad gledam samo zavrsnice(do marta).
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 230
NBA

Topic za sve ovo bavljenje kosarkom ima 3 meseca i[…]

KK Crvena Zvezda 26/27

Ocekujem najgoru ekipu u istoriji kluba gde se ne […]

Vratiću se na nešto što smo Karabura[…]