Sutra pocinje prvi ovogodisnji kvalifikacioni ANGT (adidas next generation tournament), dakle nike je ispao iz price i uleteo je adidas. Moram da priznam licno da mi NIJT kao skracenica bolje zvuci, no dobro naviknucemo se valjda i na ANGT. Ovogodisnji turnir je za igrace 97' i mladje, a prvi ove godine pocinje sutra kao sto sam vec rekao u Rimu i ucestvovace 8 ekipa (Brose Basket, Cedevita, Armani, Stelaazura, Virtus Bolonja, Makabi, Unikaha i Spars Sarajevo). Moram da priznam da u ovim generacijama poznajem samo najpoznatija imena, a na ovom turniru ce zaista biti nekih interesantnih imena, prevashodno nasih sa Balkana.
Armani Milano dolazi sa cisto italijanskom ekipom sa kombinovano 97' i 98' godistem, od kojih su svi igraci ispod 2 metra izuzev jednog od 212cm. Meni licno su ovi momci nepoznati, ukoliko neko zna vise o njima, mogao bi da napise sta mozemo da ocekujemo.
Slicna prica kao za Milano se moze reci i za Brose koji dolazi sa cisto nemackom ekipom i takodje kombinovanim 97' i 98' godistem. Ono sto se razlikuje je prosecna visina u kojoj Nemci deluju daleko konkurentnije od omalenih Italijana.
Cedevita na ovaj turnir salje Mazalina, videcemo da li ce ga povuci sa njega kao prosle godine kada su ga sa sred turnira povukli na gostovanje u Kragujevac sto je dovelo do masovne migracije skauta iz Zeleznika za Kragujevac taj dan. O ostalim igracima bi nam sigurno @PP mogao vise reci. Sa proslogodisnjeg turnira sam upamtio jedino centra Gasperta kao relativno interesantnog, mada tada nije dobijao puno prostora pored Zizica i Bendera.
Kad vec spominjemo Bendera on ce na ovom turniru nastupati za Makabi kao jedini stranac u njihovoj ekipi i izmedju ostalog kao ubedljivo najvisi igrac Makabija.
Sparsi su poznati po dobrim rezultatima u mladjim kategorijama, a ovogodisnju generaciju ce sigurno predvoditi Edin Atic, ko ce jos uz njega izleteti u prvi plan ostaje da vidimo. Forumasi @Objektivni, @Park i ostali iz BiH bi mozda mogli malo vise da napisu o njima.
Stelaazura je sastavila jednu legiju stranaca po uzoru na spanske ekipe. Osim Italijana tu su Srbin, Makedonac, Crnogorac, Bosanac, Senegalac, Rumun, Islandjanin, a i medju Italijanima ima cistokrvnih poput Curtis-a Nwouhuocha-e. Nas iz Srbije sigurno najvise zanimaju partije Lazara Nikolica (200cm 99', bek suter) kao i Djordje Pazin (193cm 01'), mada i iz regiona ima interesantnih igraca poput Makedonca Maslinka (207cm 97') kojeg su nekada poredili sa Bjelicom, bosanskog Srbina Njegosa Sikirasa (205cm 99') koji je sigurno jedan od dominantnijih post igraca u svom godistu, a iako ne znam njegove igracke kvalitete fizicki se zaista istice Rumun Bobrocki sa visinom 225cm za 2000.godiste.
Unikaha u mladjim kategorijama belezi standardno dobre rezultate sa svojom vec ucestalom kombinacijom spanskih niskih i senegalsko-kongoanskih centara. Iz ex-yu tu je Crnogorac Marko Grkovic.
Za kraj Virtus iz Bolonje dolazi sa samo jednim strancem, ali onim koji interesuje mnoge od nas, a to je Stefan Nikolic (198cm 97' bek/krilo) i videcemo kakve ce partije pruziti na turniru.
To bi bilo to, rezultate mozete pratiti na
http://www.euroleague.net/events/adidas ... ament/rome a nadam se da ce drugi forumasi dopuniti ovaj kratki izvestaj svojim zapazanjima.
I kad ne budes prvi ti...