Stare teme
Korisnikov avatar
By Karaburac
Ja priznajem da Radnicki nisam gledao previse puta ove sezone, ali iskreno ja nisam video sta je to Muti toliko smetalo kod Silija. Kad god sam gledao on je uvek igrao sasvim korektno, nikad nije silovao, nije imao neke gluposti. Definitivno nije Dzordan, ali nisam stekao utisak da je los.

Jevtovic je igrao isto sasvim ok, njegov najveci problem je guranje na centra, kad je decko cist krilni centar. Celu sezonu u Slobodi je igrao na poziciji 4, jedino je pred kraj zbog povrede Stefanovica morao da igra na 5 jer Sloboda nije imala para za pojacanje.

@Cika.Velja

Ne zelim da ti guram prst u oko, ali u poslednjih par sezona Muta je uvek pod nekim pritiskom. Vec u startu vidim da ce biti i sledece sezone i one tamo i one tamo... Ne kazem ja da nema istine u tome, ali u mnogo cemu je i on sam kriv. Ne mogu da se otmem utisku da ste mogli i sa postojecim sastavom mnogo bolje da igrate. Tj, konstantnije posto ste imali neke odlicne partije, pre svega na startu sezone.
By Don_Sale
@Karaburac,to za Silija se potpuno slažemo,ali bilo je utakmica kad je bio totalno pogubljen.Ipak je on stranac,koji treba da pravi prednost.Možda su se i time vodili ljudi iz kluba kad su raskidali ugovor.
Moraš da priznaš da pored svih subjektivnih stvari,bilo je i mnogo objektivnih problema,nerešivih za ekipu sa skromnim budžetom ove sezone...Napisah ovo a nisam Dule :D :D
Naime,sezonu smo krenuli bez Birče,tako da je Sava nosio teret na četvorci maltene sam.Tu i tamo ga je menjao Jevta,ali debelo promenljivo.I sa Jaruom kao klasičnom peticom.I dok je on bio,držali smo se solidno i u ABA ligi i Evrokupu,uz debelo ceđenje par igrača,jer nemaš adekvatne zamene,a moraš da pobeđuješ.Dešavalo se puno puta da Muta izvede nosioce na 2-3 minuta,ubaci pomenute zamene,ali za tih par minuta očas posla izgubimo teško stečenu prednost.Naši nosioci igre Malina i Sava nisu ni približno atlete kao recimo Lovernj i Nelson da mogu da igraju 30-35 minuta u približno istom ritmu.Zato smo i pogubili brdo utakmica u finišu.
Krajem novembra,Birča je prvi put u sastavu(Partizan u KG),međutim posle par dana odlazi Jaru,pred Megu.Ostajemo bez jedine klasične petice,sa Savom,Birčom koji igra prvu utakmicu posle 5 meseci i neiskusnim Jevtom i Jankovićem.Tu tekmu sa Megom dobija Mega uz svesrdnu pomoć sudije Javora.
Tu sledi lutanje,pravljenje nove koncepcije igre i neminovnih par poraza.Dolazi Brka,koji je klasična četvorka,ali ga stavlja na 5 da se rve sa po 20 kg.težim centrima.I prošlo je određeno vreme dok sasvim nov način i postavka igre(odbrana i napad) daju nekog rezultata.Neke ekipe smo igrom sa dve četvorke izluđivali,ali i neki su nas razbili.Da je ostao Jaru,uz dovođenje Brkića,Mogli smo da imamo 2 stila igre,da pariramo svakoj ekipi,pa ako ne ide jedna varijanta--tu je rezervna.Ovako....
Uz sve to,Jović taman krene,ustali se...Naiđe decembar,prvo ga 10 dana lečili od virusa dok nisu otkrili da ima prejaku upalu sinusa--pauza 20 dana.Pa se taman vrati,ustali,onda mu na polufinalu kupa Jenkins ´´nabije´´ palac pri šutu za 3(naravno,Oberknežević to nije video)--epilog 15-tak dana pauze.Taman se vrati,usledi pucanje ligamenta zgloba---8 nedelja pauze.Za ovaj sastav je to previše.Dođe Katnić,posle par tekmi povredi prst.Taman krene,ode mu koleno,zbog čega i dalje nije u sastavu.
Partizanu se povrede dva bitna šrafa,Leo i Gagi,ali oni dovedu adekvatne zamene.Ipak je tu bezmalo 2 miliona € narodnih para.Mi nismo bili te ´´sreće´´.Da nam je kapnula bar petina,drugačija bi pesma bila.
Da se razumemo,ove sezone i Radnički i Partizan imaju sličnu kompoziciju rostera(ne pričam o kvalitetu).Imamo jedno 7 igrača pouzdanih,ostalo su neadekvatne zamene.Najlakše je Radonjiću,on ima 10-tak igrača čija je amplituda kvaliteta približno jednaka,pa ako ne ide Bobiju,tu je Katić...i tako redom.I tu je ipak bezmalo 1,5 miliona € narodnih para i nagla zainteresovanost pojedinih privatnih kompanija za projekat ´´živeće se bolje ako uzmemo titulu´´...Ni te ´´sreće´´ nismo bili...

Ovim postom sam se trudio da budem objektivan,uz sve neke kritike koje sam lično saopštavao Muti u neformalnim razgovorima.Iskreno,ne znam kako bi se neki drugi trener ponašao u takvoj situaciji,finansijsku da ne pominjem.Puno puta debelo popenim posle neke tekme,ali sutra ujutru hladnije glave...Malo korigujem mišljenje.
Korisnikov avatar
By Karaburac
Generalno, vrlo je malo igraca kojima mozes dati 5 minuta i ocekivati da ih odrade savrseno. Kao sto si rekao Muta ubaci nekog na 2 minuta, cim malo krene lose odmah ih izbacuje napolje... Pocetak sezone i sluzi za to da ti igraci koji nisu toliko iskusni steknu malo samopouzdanja da mogu ok da odmene nosioce. Drugo, nije poenta zamene samo odrzati rezultat, svakako da u vecini klubova (izuzev onih bas bogatih) izmene nisu toliko kvalitetne, ali dozvoljavaju nosiocima da dodju do daha i da budu svezi kad je to najpotrebnije (na kraju utakmice). Kao sto si i sam rekao Muta je raubao Savu i Malinu iako nemaju snage za toliko minuta.

Stoji da ste imali i neke pehove, ali generalno i prilicno neplanski ste dovodili neke igrace. Pazi sad ovo, na pocetku sezone ste imali:

1) Malina, Jovic (mada ga je Muta uglavnom koristio na 2), Stevanovic (klinac)
2) Dimic, Sili, Mladjan
3) Kalinic, Balmazovic
4) Bircevic, Jevtovic, Lesic
5) Jaru, Jankovic

Pazi, vec u startu ste koncipirali tim sa jednim centrim Jaruom i Jankovicem koji je retko kad dobijao priliku. Imali ste Jevtu i Savu na 4, a znali ste da ce doci dan kad ce se Birca oporaviti i da ce biti guzva. Na pleju ste od starta imali samo Malinu, jer je Jovica Muta uglavnom koristio uz Malinu na poziciji 2. Ne ulazeci u kvalitete igraca, kompozicija tima je od starta losa i nisam siguran da su finansijski razlozi jedini razlozi za tako nesto. Istina je da Muta ozbiljno luta, pokusava da nametne neki svoj stil igre (ekstremno niska postavka, sa gomilom prangijanja) koja ne prolazi, ali on i dalje forsira to. U principu ste od starta planirali da raubate Malinu i da igrate sa dve cetvorke (izuzev ako je plan bio da se haba Jaru po ceo mec). To je klasican nedostatak plana, bar po meni. Onda Jaru ode, dovede se Brka koji je opet 4, dakle nije se ni razmisljalo o petici. Ode Sili, dovodi se Katnic, dovodi se posle Novak, ali opet u principu Malina i dalje nema predah (i Katnic je cesto igrao uz Malinu ono sto sam vas gledao). Tako se ne vodi ekipa celu sezonu. Da se razumemo ovo sam zamerao i Duletu, da ne bude da ne vidim balvan u svom oku.

Nisu vase rezerve toliko lose, koliko im Muta ne davanjem sanse ubija samopouzdanje. Iskreno meni se Jovic veoma dopada kao igrac (na primer), taj isti Jevtovic je sasvim korektna rezerva kad se koristi na 4, ali je na 5 slabo koristan sto nije njegova krivica.

Sto se povreda tice, jbg, imali ste pehove to sve stoji, ali i to je nesto na sta se mora racunati, zato se i siri sastav, zato se i daju minuti rezervama.

Za kraj, sto se para tice posto se neminovno stalno provlace. Radnicki nije i nikad nece imati finansijsku pomoc drzave kao beogradski klubovi. Nije to da neko mrzi Radnicki, jednostavno ne mozete se takmiciti tako i to je valjda od pocetka svima bilo jasno. Skoro svi kosarkaski klubovi (osim donekle Mege i ranije Hemofarma i FMP-a) zive na grbaci gradskih vlasti. Jednostavno Beograd je po broju stanovnika sada vec skoro 8 puta veci od Kragujevca, takav je i razmer u budzetu klubova. Sto ne znaci da sada treba da se pokunjite i odete u svoju sobu i krenete da placete. Kao sto je vidljivo i u EL ne pobedjuju uvek najbogatiji, ali mora se imati plan kako nadomestiti nedostatak finansija. Dakle akcenat staviti na proizvodnju, a ne na kupovinu. Imate odlicnu poziciju u centralnoj Srbiji da napravite stvarno dobre mladje kategorije oslanjajuci se na najbolje ili veoma dobre klince koje izbacuju Sloboda, Borac i Mladost iz Cacka, Polet i Sloga (mada u Kraljevu i nema bas previse interesantnog), Ivanjica, Jagodina, pa zasto ne i prosirenje na juznu Srbiju tipa Nis, Leskovac koji produkuju igrace koji nisu najzanimljiviji vecitima, ali bi mogli biti Muti (brzi, agilni, dobri suteri), pa i da kupite klince koje CZ i Partizan odbace zbog manjka prostora u prvom timu, te dovodjenja igraca koji zavrse skolovanje u Americi itd. Naravno, uvek mora da se ima i neki iskusan igrac, ali imate veliku priliku da napravite sjajnu sponu izmedju ''manjih sredina'' i Beograda, priliku u kojoj bi mogli i da zaradite, a i da napravite dobar rezultat kad vam se poklope klinci. Licno ne vidim da se uopste razmislja u tom pravcu i meni je strasno zao zbog toga, jer je takav klub neophodan nasoj kosarci (cak bih se usudio reci da su nam potrebna minimum 2 takva kluba). Vera u mlade igrace, naci im iskusnije mentore i dati im priliku, to je recept po kojem se moze preziveti. Zaista bih voleo da Kragujevac postane stabilan klub, sa zdravom infrastrukturom i zdravim planom poslovanja. Kao centar Sumadije i cetvrti grad po velicini u Srbiji, Kragujevac to svakako zasluzuje.
By Don_Sale
Jao bre Karaburac,lepo ja rekoh da te ispred foruma kandidujemo za parlament,pare bi namlatio :violin:
1.Opet mi u početni roster stavljaš Birču koji je zaigrao tek u decembru.Jedan od dvojca Janković/Jevtović je i doveden da tu pripomogne.dok se on ne vrati.Inače,Janković i Aki Stevanović igraju i za juniore Radničkog,gde su najbolji igrači tima.
Kako se pravi roster jednog tima??Pa naravno na osnovu predviđenog budžeta,kako drugačije??Verovatno je i bilo nekih grešaka u koncipiranju tima,ali su finansije glavne.Da li znaš da je budžet za igrače ove godine u fulu,sa Jaruom i Silijem,bio solidno ispod 700.000 €,a njihovim odlaskom je i manji..A i to nije realizovano u celosti do sad.Pa kako onda da očekuješ ujednačen roster??Kako to porediti sa platama Gagija,Kinzija,Lovernja...da ne pominjem Jenkinsa,Šilba,Nelsona,Bobija....
Tu imaš dve varijante,ili da napraviš tim soloidnih,ujednačenijih igrača ili da uzmeš 3-4 jača,a ostalo da krpiš solidnim igračima.A da ne pominjem činjenicu da je tim počeo da se pravi u julu,a da su se tek mesec i kusur kasnije desile nepredviđene okolnosti(Frikom,Kom.banka...SG...).Pa je onda bilo daj šta daš.I pritom smo imali i drugog centra,Bunića,kog je Miško ovde doveo za mnogo manje para nego u Budućnosti.E sad,da li zbog toga ili kozna čega,on je na treninzima i pripremnim utakmicama bio totalno indolentan...Ponavljalo se to,Muti pukao film i šut-karta.I da je krajem septembra pristupnicu potpisao Mladen Pantić za manje od traženog na polu-otvoren ugovor,ali je njegovom menadžeru posle 5 dana došlo ´´nešto´´ u glavu i raskinuli su...Da ne pominjem dalju Pantinu sudbinu.E tad se već znalo za gorepomenute ´´okolnosti´´,nemanje para...I niko nije ni tražen ni doveden.
Da li znaš za kolike ´´stipendije´´ igraju Jevta,Janokvić,Balmazović,Aki...Pa i Brka,Katnić...Da im KSS i dalje duguje novac za Birču...

2.Mešaš mi babe i žabe.Jeste BG 8 puta veći od KG,ali kakve veze ima grad Beograd sa finansiranjem večitih??Video si i sam,Partizanu 4miliona dinara na godišnjem nivou.Znači po tebi klubove iz Srbije da finansira lokalna samouprava,a 2 kluba iz BG cela država i stanovnici iste...Pošteno baš.I ja nisam tražio izjednačavanje i to niko ne traži i dovodi u pitanje.Lepo sam napisao---bar PETINU od narodnjih para datu jednom od ova 2 kluba.Mislim da nije previše.Ako je narod finansirao oba kluba sa oko 3,5 miliona €,nije valjda mnogo 400.000 za pišljivi Radnički koji igra istu tu ABA LIGU I Evrokup pride.

3.Omladinska škola...To je i bila tema br.1 u razgovorima.Dugo je bio problem lokacije,sala za treninge,prostorije...Ne znam da li znaš da KK Radnički ima samo jednu službenu prostoriju u koju se dolazi horor-stepenicama u ćošku Hale.Dugo su trajala ta preganjanja ljudi iz KK i gradske uprave i na kraju su našli neki teren i lokaciju,ali se ispostavilo da je to zemljište pod sporom.Da ne pominjem da za kvalitetnu školu moraš za početak da dovedeš bar 2 trenera tih mlađih kategorija,koji jelte koštaju...Pa toj deci iz regiona da nađeš smeštaj,hranu,školu...A sve to podrazumeva stabilan izvor finansija.
Prošle godine je konačno nađeno rešenje.Potpisan je ugovor o saradnji...bem li ga šta sa PK i KK FOKA,tako da se sad taj klub tove KK RADNIČKI-FOKA.Ali tu su najstarije generacije dece do 13 godina,tako da ima da se rilja do prvog tima.Treneri su Bogoljub-Boci Đurić,Mrča Veljović....Za malog Zindinog sina se priča da je najtalentovaniji u svojoj generaciji(13 godina),po raznim turnirima je redovno najbolji igrač i strelac.Oni još mlađi su se naosvajali turnira....Videćemo šta će izaći iz toga.Niko ne garantuje da ih kasnije slatkorečivi menadžeri i alavi roditelji ne odvedu u veće klubove----primer Mišković,koem je nuđen višegodišnji ugovor,no on pametan je otišao u Partizan,gde na kilometar nije privirio,pa ga Miško vratio u Megu...a sad ko zna gde je.
Korisnikov avatar
By Zex88
Kragujevčani,šta se desilo sa Stefanom Novoselskim? Ako se dobro sećam,imao je odlične brojke kao klinac,dominirao,posle odjednom nestao. Seća li ga se neko?
Korisnikov avatar
By Karaburac
Da ti prvo odgovorim na ovo drugo pitanje, nemam pojma sta je mogao da bude slucaj. Pun inbox ili tako nesto. Lika vise vodi racuna o tome.

Sto se drugih stvari tice, ti si takodje solidan spin majstor, nemoj sad blesav da mi se pravis. :)

1) Birca jeste zaigrao tek u decembru, ali je vas igrac i racunali ste da ce se kad tad vratiti, jel to tacno, jeste. Da li je onda normalno da furas 3 cetvorke, tesko da jeste.

2) Jankovic i Aki Stevanovic igraju za juniore Radnickog i najbolji su igraci. Jel to treba da bude pohvalno za njih? Prvo, pretpostavljam da ne mislis na juniore nego ili na omladince ili na B tim jer je granica za juniore 95', pa Jankovic nikako ne bi mogao da igra tu. Oko Stevanovica ne mogu mnogo da pisem, ali Jankovic je statisticki uvek bio medju najboljim centrima Jedinstvene juniorske lige, a u drugoj ligi KLS-a je bio najbolji igrac seniorske ekipe Mladosti iz Cacka i ujedno MVP celog takmicenja. Pa naravno da ce da dominira u omladinskoj konkurenciji regionalne lige. Decko je u direktnom duelu sa Milutinovim imao 25 poena i 15 skokova, sumnjam da u regionalnoj ligi ima bolje protivnike.

3) Koliki je ukupni budzet Partizana ove sezone? Prosle sezone je bio oko 2,5 miliona (sa sve putnim troskovima i mladjim kategorijama i da ni to se ne ispostuje do kraja), sto je od prilike 4 puta vece od cifre koju si naveo za Radnicki. To je brate realan odnos, hteo ti to da prihvatis ili ne.

4) Kad sam pricao o ujednacenom rosteru nisam pricao o tome da svi igraci budu podjednakog kvaliteta. Gde si to nasao u mom pisaniju? Rekao sam da se u startu islo sa neizbalansiranim sastavom po pitanju pozicija. Malina koji vam je glavni igrac prakticno celu sezonu nema izmenu, jer su i Jovic i Katnic cesto igrali sa njim u petorci. E sad, ako ces mi reci da se umesto Silija (koji na beku ima konkurenciju u vidu Mladjana i Dimica, pa i Jovica jer je cesto tu guran), nije mogao dovesti domaci plej odmah u startu barem pristojnog kvaliteta, ja cu biti grub i reci da ti ne verujem. Ne verujem jer se onda po sistemu ''daj sta das'' uzeo Radenko Pilcevic, iako i u domacim okvirima ima mnogo interesantnijih plejeva. Evo na primer Bogic Vujosevic nije prosao probu kod vas, a u direktnom duelu sa Malinom je napravio indeks 31 (do duse i Malina je njega napunio sto jes jes). Naravno da nemate novca za Dzenkinsa ili Nelsona, niko to ni ne ocekuje, ali normalna zamena Malini se mogla i morala naci.

5) Za poziciju centra se jos i mogu sloziti sa tobom. Iole kvalitetnog visokog igraca je jako tesko naci za male pare. Te razumem da su tu bile poteskoce. Mada me taj razlaz sa Bunicem malo bunio, ali ok, sad si to razjasnio.

6) Kad sam pricao o mladjim kategorijama nisam tu toliko mislio da uzimate decu iz okolnih mesta. Svestan sam da bi neka vrsta internatskog smestaja, skolovanja i ishrane bila veliki napon za budzet time. To i onako u Srbiji trenutno samo Misko i Covic mogu da priuste (ranije mogao Hemofarm), a cak i Partizan sa tim ima probleme, mada je svakako u boljem odnosu nego neki manji timovi. Mislio sam i na dovodjenje mladjih igraca koji zavrsavaju svoj juniorski staz, upravo poput vec pominjanog Jankovica (kojeg ja uistinu mnogo gotivim i steta je sto je limitiran visinom). Takvih igraca ima dosta i iz gotovo svake generacije mozete relativno lako (nista u Srbiji nije lako) da izvucete po 3-4 klinca za minimalne do nikakve pare. Zato kazem da imate odlicne sanse da se nametnete kao takva sredina koja ce pruziti sansu klincima i sa njima popuniti roster. Kao sto si i sam rekao pare su veliki problem, ima realno para za nekih 4-5-6 kvalitetnih igraca, onda je barem po meni bolje da se za ostali novac pokupe mladji igraci koji ce sticati iskustvo uz ove starije i preuzimati teret na sebe kasnije. Tu je vasa najveca prilika, dovoljno je da vam uleti jedna zlatna koka u 3 sezone i da se ozbiljno rastereti budzet. Svakako da je Megi lakse jer je vec vodi menadzer, njihov mali budzet objektivno nije realan, ali ja sam potpuno ubedjen da bi dobra vecina mladih momaka vrlo rado igrala u Kragujevcu kad bi znali da ce dobiti priliku. Samo se bojim da vas mrlja slucaja Miljenovic ne kosta previse.

EDIT:

Evo brate reci realno, zar mislis nema mladih plejeva koji bi voleli da uce od tog Maline? Koji imaju 20-21 godinu i mogu da pomognu koliko toliko. Malina i ovako i onako ne moze da iznese 40 minuta sam, zar se ne moze napraviti tu dupla korist?
By Don_Sale
Zex88 napisao:Kragujevčani,šta se desilo sa Stefanom Novoselskim? Ako se dobro sećam,imao je odlične brojke kao klinac,dominirao,posle odjednom nestao. Seća li ga se neko?
Tuži se sa Čovićem.Bio je kod njega,ovaj mu falsifikovao ugovor...I čeka sudski epilog.Nisam ga video oko godinu dana,mislim da je batalio basket i da radi kod ćaleta u vrlo uspešnoj,privatnoj firmi.
Aj ako naletim,pitaću ga.Jel treba da ga pozdravim ili....??
Korisnikov avatar
By Zex88
Don_Sale napisao:
Zex88 napisao:Kragujevčani,šta se desilo sa Stefanom Novoselskim? Ako se dobro sećam,imao je odlične brojke kao klinac,dominirao,posle odjednom nestao. Seća li ga se neko?
Tuži se sa Čovićem.Bio je kod njega,ovaj mu falsifikovao ugovor...I čeka sudski epilog.Nisam ga video oko godinu dana,mislim da je batalio basket i da radi kod ćaleta u vrlo uspešnoj,privatnoj firmi.
Aj ako naletim,pitaću ga.Jel treba da ga pozdravim ili....??
Ne treba,ne znam ga lično. :D Uf,davno je bilo,bila je neka liga regiona,pa su valjda u regionu 5 cepali Smederevo i Kragujevac,a brdo drugara mi igralo za Sd,pa su mi ga stalno spominjali. Njega,Aleksandrova i Muslija. :D
By Don_Sale
@Karaburac,možda imam veze sa spinom(radio sam na TV),ali ti si ipak prva vedeta :D :D

Moju tačku 2 si preskočio...onako...nonšalantno... :D

Pominjao sam prošlogodišnji budžet Partizana,odeš na sajt Evrolige i tamo u podacima za ABA piše za prošlu sezonu--Partizan i KK CZT po 4,5 miliona €.Verujem da su prebudženi,ali su bili isti.
Ove godine ne znam,ali smo pominjali onaj deo budžeta koji plaćaju građani ove zemlje.Tu je odnos 1-950.000 : 0.

Sa ostalim se debelo slažem,sve to lepo zvuči...Ja sam ti samo činjenice naveo.
Jovke je Malinina zamena,a pošto nisi puno gledao Radnički,u paru igraju uglavnom protiv ekipa koje imaju dominantnog pleja,pa ga Jovke čuva,a Malina dvojku.
  • 1
  • 270
  • 271
  • 272
  • 273
  • 274
  • 295
KLS i Superliga

Porazom Hercegovca u poslednjem kolu Sloboda je i […]

Nisam pogledao taj turnir, samo sam malo uhvatio p[…]