Valmenier 1800 m nadmorske visine, na samom izlazu iz ogromnog tunela koji spaja Italiju i Francusku, uz sat vremena penjanja uzbrdo po krivudavim putevima stize se do kopleksa hotela.Val je prakticno po srpski receno selo. Zgrade naseg hotela Odalys su bile je jednom proplanku tik pored prakinga gde nas je ostavio autobus. kompelks hotela je veliki i ima preko 1000 soba.na samom ulazu u hotel je i picerija San Mraco( gde su sasvim solidne pice). u holu hotela gde se nalazi rutet za wifi i sto za stoni fudbal kao i sto za bilijar uz biblioteku knjiga ne engleskom i par fotelja, sto je veoma prijatno mesto za provesti casove nakon skijanja i odmarati se uz prijatelje, knjigu ili kompijuter.smestaj je bio dovoljno dobar, kada ste na skijanju vi u apartmanu provoditemalo vremena jer se skija 6 sati i spava najmanje 6 sati dok ostalih 12 sati provodite u izlasku, jelu, odmaranju ... tako da za aprtaman je bitno da ima krevet u kome mozete lepo da se naspavate, da ima kenjaru, tus i frizider za pivo. sve ostalo se stavlja po strani kada je dobro durstvo u pitanju. znaci zadovoljan sam bio smestajem u 6krevetnoj sobi je bilo 2 sobe jedna bracni krevet, druga kreveti na sprat i u dnevnoj sobi je bio krevet na razlvacenje gde spava dvoje, jedan kenjara, tus kabina i kupatilo. sto je za francuske standarde i vise nego dobro.
sto se skijanja tice organizacija preko koje sam isao "Ski Manijaci" svake godine odrzava skolicu skijanja gde se osobe koje nisu sigurne u svoje skijanje, bilo kojeg uzrasta mogu da krenu i nauce nesto novo, skola traje od 9 do 12h. staza je na 50 metara od skijasnice i ukljucuje se direktno na stazu Le Jeux. odatle mozete ici na jedno od tri brda na kojima se skija i na veliki broj crvenih, plavih, zelenih kao i crnih staza. samim tim bez obzira na nivo snalazljivosti na skijama vi cete naci svoje mesto na stazi kojih ima isuvise, sto je jedna od prednosti odlazka u insostanstvo na skijanje ne morate cekati red na zicari i na stazi se gurati sa drugim ljudima, imate dovoljno staza i mozete da skijate gde vam dusa iste. na svakoj stazi pise koje je tezine, na koju zicaru vodi,koliko je dugacka, kao i kako se zove sto je ne toliko bitno.od sva tri brda koja sam pomenuo(mi smo ih tako zvali da bi se lakse orientisali) Valmenier je na prvom tj. na zapadu, samim tim ujutru je tu najhladnije dok se poseldnja zoica vata upravo na nasem brdu iz vise razloga. najbolje brdo za skijanje i on koje se nama najvise dopalo je bilo 2 gde ima veliki broj crvenih staza, na kojima se moglo skijati upravo zbog toga sto nema guzve na njma, sto su dobro odradjene i sto su dugacke. to su odlike 2 brda koje je najpovoljnije za skijanje, barem po meni . na 3. brdu koje smo licno zavoleli iz razloga sto se tamo nalazi jedan od najlepsih kafica i restorana gde se moze suncati na stazi u leazljkama i uzivati u odmoru koji je bio uglavnom oko 13h, pogodnost za ovaj kafic jeste i to sto poseduje wifi gde se mozete povezati sa vasim bliznjima koji su daleko od vas u tom trenutku. svako brdo za sebe ima svoju pricu i svako ima nove zice i staze, koje vas vode u prelepe vrhove ovog skijalista. zanimljivo je da sa svakog brda se moze preci na bilokoje drugo bilo to preko staza koje su dugacke i preko 2 km ili zicara koje vas voze po 15 minuta gde prosto poludite ubijajuci vreme. meni licno se dopalo to sto se na svakih 200-300m mogao cuti izvor ili neki potocic sto vam uliva pozitivnu energiju i jos vise vas obraduje u toku skijanja kada prodjete pored njega. svako emestasce u koje se spustite je malo ima nekoliko hotela i 10 kuca u kojim zive mestani, ali je svako prica za sebe npr. na 3. brdu ima staza koja vodi u oodnozje jednog mesta gde se nalazi mala crkvica i pored nje na 200m poniji i magarci cije se prisustvo oseca na km odatle. to su neke sitnice koje vas ispunjavaju kada ste puni pozitivne energije i trenutak cine samo lepsim.
mape skijalista mozete naci na svakom cosku i pomocu njih se lako mozete vratiti na pravi kolosek, ako se nekim slucajem zagubite.
sto se tice hrane, ona se nosi iz Srbije i tamo se prave uglavnom gotova jela, makarone ili tako nesto sto ne oduzima mnogo vremena nama mladima koji ne umemo da premimo sarme ili tako nesto, mada su stariji imali redovno na meniju neko meso,uz corbicu/supicu i kao dezert palacinke na sta smo mi pizdeli jer nismo ni jednom bili pnudjeni. sto se cena tice one su moze se reci pristupacne 100e za hranu i pice na stazi i u sobi vas izadje, naravno ako dobro rasporedite i organizujete se sa drustvom. baget hleb je od 1- 1.4e mleko je 2e pivo je 1.5 do 3 evra zavisi koje (skupo je ) vino je oko 10e vodka 20e ...
sto se tice nocnog zivota, skijasi znaju da je najbolji provod upavo u sobama gde se popije i uz drustvo u umerenosti uziva prica igraju se razne igre, gledaju s efilmovi slusa se muzika... ove godine u holu je bilo svako vece igrano barem 10 partija stonog fudbala sto je izaslo 1e po partiji nas, a hotel se opario samo tako. igralo se u parovima naravno i u sistemu pobednik ostaje bilo je u holu muzike koju smo mi odneli i pustili na zvucnike, pivo koje smo mi doneli i tako se stvarala fina atmosfera svako vece gde su se ljudi opustali i zezali. poslednje 2 veceri je bio organizovan turnir i bilo je oko 5-6 parova koji su igrali i to je bilo veoma prijtno i ne toliko zamorno rekreirenje. takodje treba napomenuti da je u samom mestu nalaze 2 paba, diskoteka i kuglana. dikoteka je bila uzas, ne iz licno g iskustva vec su mi rekli tako drugovi koji su bili da se tamo vacare frauzi istog pola, tako da nismo zalazili u istu. pab je bio pun svako vece. kuglanu smo najvise preferirali. u njoj se nalaze 3 stola za bilijar, sto za stoni fudbal, i 4 trake za kuglanje, uz sank i par kuca za blejanje i mali deo gde su lokalci djuskali . kugljanje je po osobi 10 e sa sve patikama. licni rekord u kuglanju sam postavio ove godine kada sam pogodio 132 ... od drugih vrsta zanimacije je bilo i klizanja gde su vesti u tome mogli da se oprobaju u kasnim vecernjim satima. organizovana je dodela diploma poslednje vece polaznicima u skijanju kojih je bilo dosta i nakon toga je organizovana zurka tj. ziva muzika gde su se stariji okupljali oko sviraca a mi mladji oko stola za stoni fudbal sve dok nam nije ponestalo para, onda smo im se pridruzili i u opustenom ambijentu pevali narodjnjake i razne druge pesme, pice je bilo u fazonu ko sta donese gde smo ga mi izduvali ali sta je tu je. bitno je za napomenuti takodje da je bilo 3 autobusa sa ljudima sto znaci oko 200 ljudi svih uzrasta iz raznih gradova i razih shvatanja koje sve spaja ljubav prema skijanju! tako da je bilo moguce pronaci drustvo i u slucaju da ste sami krenuli. skijasi su prepoznatljivi po dobroti svi su prijatni i uvek su tu da pomognu.
jutarnje lepote
kafic na 3. brdu
odmaranje na stazi i poziranje za aparat
drug Salvatore upraznjava potrebu za kosarkom
mestasce Valoar Setaz
kuglana
i za kraj poslednja slika zimovanja ekipa oko stonog fudbala