NAJVEĆI YU KOŠARKAŠ?
Rasprave oko najvećeg igrača košarke u povijesti bivše Jugoslavije neće prestati ovim skromnim doprinosom u obliku poglavlja knjige, ali zašto ne analizirati karijere kandidata za “najvećeg” (zašto je uopće potrebno biti taj ne znam, ali oduvijek sam volio rasprave na ovu temu) najprostije, sistematski. U obzir će doći najrelevantnije činjenice najrelevantnijih natjecanja, kako na klupskom, tako i na reprezentativnom nivou. Statistika je dvolična u ovom slučaju; vremenom je u košarci počelo padati znatno manje koševa - što u određenoj mjeri degradira današnje igrače, ali su statistike za druge segmente košarkaške igre postale dostupnije i raskošnije. Najveće promjene pretrpjela je vremenom igra u obrani koja je danas gotovo ravna nivou NBA lige.Velika imena koja su igrala šezdesetih i sedamdesetih, svoje brojke i ostvarenja čuvaju u individualnoj i kolektivnoj memoriji, koja je ponekad veoma nepouzdana. Koliko je skokova po utakmici mogao imati Krešo Ćosić u sezoni 1967-68 (prvoj koja se odigrala u dvoranama u jesensko-zimsko-proljetnom izdanju), u kojoj su Zadrani osvojili svoj treći naslov u povijesti? Jednostavno, ne znam. Ako pogledam najbliže vremenski dostupne podatke iz tog vremena (Krešo u NCAA briljira ranih sedamdesetih), mogu nagađati da je brojka bila oko 11.4. Ili - koliko je Aleksandar Gec imao asistencija po tekmi u sezoni ‘50? Bezvezna statistika će me navesti da pomislim da je to otprilike 2.5, ako uzmem u obzir da je Gec bio virtuozom svog (igrački nešto manje kompetentnog) doba i da je padalo jako malo koševa. Ne želim nagađati kada uspoređujem ove igračine, želim vidjeti kako opstaju u mreži realnih činjenica i brojki.
Za ključne parametre sam uzeo reprezentativne uspjehe, broj i vrstu medalja, kao i ponašanje na terenu u odlučujućim momentima važnih utakmica (u mene 007 kategorija - clutch kažu Amerikanci). Što se klupskih natjecanja tiče, odlučio sam u računicu staviti domaća prvenstva i sva relevantna međunarodna takmičenja koje je vrijeme nosilo. Kako je široko uvriježeno mišljenje da su ponajboljim igračima bivše Juge Dražen Petrović i Krešimir Ćosić, krenut ćemo s usporedbom baš njih dvojice.
Petrović vs Ćosić
Reprezentacija:
Ćosić je najtrofejnijim igračem bivše Jugoslavije na reprezentativnom polju. U 16 godina s državnim timom, bio je most koji je vodio od Radivoja Koraća do Dražena Petrovića i osvojio je ukupno nevjerojatnih 14 medalja, od čega je čak 6 zlatnih. Dražen mu na tom polju nije ravan; i pored tragične smrti teško bi sakupio toliko ordenja. Zaustavio se na 7 medalja (6 sa SFRJ i jednu sa Hrvatskom - Krešo je do 28. godine osvojio 9 medalja, 3 zlata), od čega su samo 2 zlatne. Zanimljivo je da Dražen Petrović nije među elitom ex-YU košarice u broju medalja s velikih natjecanja, ali ni po uspješnosti na velikim natjecanjima. Dosta čudno... dok sam ga gledao na Eurobasketu u Zagrebu 1989. godine, već tad sam bio 100% siguran da je Dražen naš daleko najtrofejniji košarkaš. Sjećanja varaju...
Prednost: Ćosić
Košarkaški Panteon reprezentacije Jugoslavije (Hrvatska i SRJ uključene):
Ukupno medalja:
14 Krešimir ĆOSIĆ
12 Dražen DALIPAGIĆ
10 Dragan KIĆANOVIĆ
10 Vlade DIVAC *
Zlatnih medalja:
6 Krešimir ĆOSIĆ
5 Dražen DALIPAGIĆ
5 Dragan KIĆANOVIĆ
5 Zoran SLAVNIĆ
5 Željko JERKOV
5 Vlade DIVAC *
5 Dejan BODIROGA *
5 Dejan TOMAŠEVIĆ *
* označava igrače koji su reprezentativne medalje osvojili sa SRJ ili sa SFRJ i SRJ kombinirano
Prvenstvo:
Tu je prednost velikog Kreše još uvjerljivija nego na reprezentativnoj razini - Dražen Petrović osvojio je jedan jedini put domaće ili uopće prvenstvo, dok je Ćosiću to uspjelo 5 puta sa Zadrom (i pored toga što je 4 godine proveo u Americi!), još dvaput sa Sinudyneom iz Bologne u Italiji i konačno ‘82 sa zagrebačkom Cibonom, kojoj je to bio prvi naslov. Ne računajući državno prvenstvo (Utah) s Brigham Young sveučilištem, Ćosić je osvojio 8 titula u prvenstvima država. Dražena stvarno nije htjelo ovo natjecanje; prvenstvo ‘83 (regularno otprilike kao brojna NBA finala, samo što tamo pobjednik nije mijenjan), oni pusti naslovi Cibone ispušteni nekim neobjašnjivim nemarom i stjecajem čudnih okolnosti, finale španjolskog prvenstva ‘89 - nakon postavljanja svih mogućih rekorda - u odlučujućoj majstorici još jedan jadan razočaravajući prvenstveni kiks, i konačno i NBA finale ‘90 u kojem je Dražen igrao; malo, ali igrao je i djelovao kao lošija kopija Adnana Bečića. Krešo 8 titula - Dražen 1.
Evropski Kupovi/NBA:
Dražen je ovdje uvjerljiv s čak četiri osvojena trofeja. Dvaput je s Cibonom uzeo Euroligu, još dvaput i nekadašnji Kup Kupova. Krešo Ćosić je s Cibonom osvojio Kup Kupova ‘82 i to mu je jedini evropski klupski trofej u karijeri. Osvojiti Kup Šampiona nije uspio ni sa Zadrom (2 polufinala), ni sa Sinudyneom, na kraju ni s Cibonom. Dražen Petrović je u evropskim natjecanjima blistao još jače no inače, stavljajući prosječno 33.5 koševa u periodu od ‘85 do ‘89, u dresovima Cibone i Reala. S četiri međunarodna trofeja, Dražen je među najuspješnijim košarkašima bivše države, a tko zna što bi se desilo da je proživio svoj igrački vijek do kraja; možda tri uzastopna NBA naslova sa Houston Rocketsima ili 5 Kupova Prvaka Evrope sa Panathinaikosom...
Prednost: Petrović
Imidž:
Otkad postoje moja lična sjećanja, imena Ćosić ili nadimka Ćosa, Ćoso, Krešo, sjećam se isključivo u pozitivnim konotacijama. Ono relativno malo, što sam uživo ili putem TV aparata vidio od Krešine igračke karijere, bilo je potpuno u skladu sa naslijeđenim pričama. Krešo Ćosić bio je ljudeskara, bio je Bill Russel jugoslovenske košarke, bio je mozak reprezentacije koja je u njegovom igračkom periodu ostvarila najveće uspjehe. Ćosić nije pokupio individualnih priznanja kao Dražen, ali ta u njegovo vrijeme, em nisu ni postojala, niti je Kreši trebalo nešto takvo. Za osobnom slavom nije jurio, uvijek maksimalno podređen uspjehu kolektiva. Naravno da se znao napizdit na koga je već trebalo, ali i to samo za boljitak kolektiva. Dražen nije bio takav. Nije bio samo takav, naravno da je i njemu bio bitan uspjeh kolektiva, ali jako mu je bitno bilo i to da je najboljim strelcem, do uspjeha je dolazio na svoj način. Njemu nije bilo strano pljunut kakvog suca ili ga politi vodom, pokositi protivničkog igrača nogometnim startom, p...karat protivnike i napadno se veseliti kao da je svaki koš kojeg je zabio onaj koji odlučuje o sudbini galaksije. To je jednostavno bio Dražen. Jedan i neponovljiv. Šta ću, staromodan sam i već dugi niz godina ćelav, više mi se dopada Ćosić.
007:
Ova kategorija, nazvana po junaku blockbustera, treba reći nešto o ponašanju u ključnim, odlučujućim momentima važnih susreta, mahom finala i velikih natjecanja. Namjerno je nisam nazvao onako kako to nazivaju u NBA, jer u ta vremena, to i nije bila posve ista igra. Taktike od 20 faulova u posljednjoj minuti nije bilo, faulirana momčad je mogla birati između slobodnih bacanja i uvođenja lopte sa strane. Zato 007, što nije nimalo originalno, ali je kratko i ljudi brže povežu o čemu se radi. Svakako u 007 kategoriju spada Draženova predstava u finalu domaćeg prvenstva ‘83 gdje je, iako bez naslova, pokazao da je budućim pobjednikom. Dražen Petrović je, kako smo već naveli, triput ispustio naslov sa zagrebačkom Cibonom - jednostavno, nije ga išlo u prvenstvu. Dobro, reći će svi, Dražen je Ciboni podario tri evropska pehara, od čega su dva Kupa Šampiona. Istina je to neoboriva - no pogledajmo kako je odigrao u tim finalima. Ukupno je ostvario 86 koševa (28.7 u prosjeku), uz ukupni šut iz igre 27-63 što je 42.8%. Trice je gađao tek 3-16 (18.8%), dok je pokazao prisebnost sa crte penala, koje je u ta tri finala gađao 29-35 (83%). Prosječno je ispucao 21 loptu iz igre i gotovo 12 slobodnih bacanja po susretu. Cibona je, unatoč tome, slavila u sva tri finala uz ogromne doprinose Nakića, Čuture, Knege, Ace, Cvjetičanina i Ušića. Za usporedbu, Čutura je pucao iz igre 17-25 (68%) u ta tri finala, da ne drobim previše o Nakićevoj umjet(š)nosti pod koševima.
Dražen je svoje najbolje 007 trenutke čuvao za ‘89 i finale Kupa Kupova - koje je po mojoj skromnoj ocjeni najčuvenijom predstavom Dražena Petrovića uopće - kao i za Eurobasket u Zagrebu, gdje neki takav moment mirnoće, odlučnosti i hladnokrvnosti, nismo na kraju ni dočekali zbog potpune dominacije “plavih” i Dražena. Zasigurno najbolja reprezentativna predstava u karijeri i, po meni, najbolje odigran turnir u povijesti ex-YU reprezentacije. Na istome, Dražen je ostvarivao 30 koševa prosječno, uz šut iz igre za 2 - 76%, a za 3 poena - 70%. Nikad nitko nije imao takav streljački koncert na nekom reprezentativnom takmičenju! Još jedna stvar; olimpijsko polufinale Hrvatske protiv Rusa ‘92 pokazalo je da je Dražen ipak vođa. Iako ga u to vrijeme i nisam smatrao najboljim hrvatskim košarkašem, razuvjerio me djelomično. Zatvorio je svoju nisku uspjeha kako ju je i počeo - pogađanjem odlučujućih penala, odlučujuće (jer finale to nije bilo) utakmice. Njegov najjači 007 argument u globalnoj percepciji stvari.
Krešo nije trebao toliko pogađati slobodna bacanja i trice u odlučujućim momentima velikih megdana jer je on, uglavnom, već ranije svoj kolektiv dovodio do slavlja i prije završnog zvižduka sudija. Možda svega nekoliko puta nije odigrao na visokom nivou u velikim utakmicama. Jedan od tih susreta desio se na Svjetskom prvenstvu u Manili ‘78, kada se isfaulirao u finalu - iako je i ovo diskutabilno - Krešo se, naravno, našao u najboljoj petorci turnira - a drugi put u susretu za prvaka države u proljeće ‘81 protiv beogradskog Partizana (samo 4 koša, ali ta utakmica zaslužuje poseban osvrt). Jako se dobro sjećam, a dodatno se i podsjetih video materijalima, kako je Krešo u zadnjim sekundama donio prvi naslov Ciboni ‘82 u trostruko produženoj tekmi u Beogradu - pogodio je njegov klasični “uguranac” i odveo susret u prvi produžetak. Istog proljeća, sjajno je komandirao i u finalu Kupa Kupova protiv Reala u Bruxellesu. Jednostavno, Krešo Ćosić je bio veliki u velikim utakmicama, koliko je samo ofenzivnih skokova pokupio, zabio ili poklonio nekom od sjajnih šutera s kojima je igrao. I pored toga što sam memorijski opremljeniji i podobniji da bih glasao za Dražena, ne mogu se odlučiti ovaj put.
Prednost: neriješeno
STATS:
Ako je prošla kategorija poređenja bila donekle nejasna, mislim da ovu ne moramo posebno komentirati. Ćosić je ostvario nekih 19 koševa i 11 skokova kroz cijelu karijeru (zanimljivo, tu negdje mu je i NCAA prosjek), Dražen je na 21.4 poena, uz šut iz igre 52% . Krešinom statistički najboljom sezonom je ‘75 kada je sa Zadrom ostvario skor 25-1 u prvenstvu i prosjeke od gotovo 25 koševa i 15 skokova. On je prosto bio čovjek-momčad - zbog nedovoljnih izvora, ali i načina na koji su se tada statistike vodile, možemo samo nagađati koliko je asistencija i blokada ostvarivao u karijeri. Rekao bih da je Divac bio otprilike kopija Ćosića što se dodavanja tiče, a svi znamo da je Vlade sinonim za centra - kralja asistencija u NBA. Draženova brojčano najbolja sezona u karijeri je ‘86 kada je u domaćem prvenstvu na prosjeku od 41.4 koša, a u Kupu Šampiona na 37! Petrović je svojevremeno bio i jedan od najboljih asistenata u Evropi (4 po tekmi sa Realom ‘89); nekako sam više očekivao po tom pitanju u NBA. Kod ovakvih giganata teško je nekome dati prednost u samim brojkama. Neki rekordi koji prate Dražena Petrovića, neće nikad više biti oboreni prosto zato jer YU-prvenstva (112 koševa) više nema, a da će neko u finalu nekog Euro-natjecanja staviti 62 koš - hoće, ali u video igrici. Dok pišem, postaje mi jasno da je ovo borba Wilta i Billa... Za neupućene Krešine statistike u NCAA i Draženove u NBA.
Prednost: neriješeno
Ćosić od 1969. do 1973. na sveučilištu Brigham Young:
Year G FG FG% FTM FT% R-AVE P-AVE
Frosh 12 83 .52 43 .70 151-12.6 209-17.4
70-71 26 153 .48 101 .74 341-13.1 407-15.0
71-72 26 207 .50 167 .81 332-12.8 581-22.3
72-73 26 206 .48 113 .81 246-9.5 524-20.2
Totals 78 566 .487 381 .787 919-11.8 1512-19.4
Dražen u NBA (Portland i New Yersey):
Year G FG FG% FTM FT% R-AVE P-AVE
89-90 77 207 .48 135 .84 111-1.4 583-7.6
90-91 61 243 .49 114 .83 110-1.8 623-10.2
91-92 82 668 .51 232 .81 258-3.1 1691-20.6
92-93 70 587 .52 315 .87 190-2.7 1564-22.3
Totals 290 1705 .506 796 .841 919-2.3 4461-15.4
WTF??? nema neke usporedbe...
pozdrav svim ljubiteljima-znalcima

a za decu i mlađe uvijek nešta će se pronađe...