Makabi Tel Aviv

“Ponos Izraela” je u jednom trenutku sredinom avgusta u rosteru imao svega osam igrača pod ugovorom. Međutim, kako se pripremni period bližio, ili bolje rečeno kako se bližio početak sezone, kockice je posložio i Sferopulos. Ekipu je napustilo sedam igrača, dok je došlo šest novih imena i pored toga je, možda čudno zvuči ali osnova tima ostala praktično ista.

Možda i najveći kvalitet ekipe iz Tel Aviva, prethodnih godina je predstavljala konstantnost na klupi, gde je iskusni grčki trener Sferopulos bio jedan od retkih trenera u poslednjih 7 godina koji je dobio poverenje i “dovoljno” strpljenja od strane uprave. Nakon Blatovog osvajanja Evrolige 2014. godine,  dosta trenera se “izređalo” na klupi Makabija, a na mestu šefa stručnog štaba su između ostalih bili i Spahija, Tabak i Gudes. Sferopulos na klupi i Vilbekin na terenu, su svakako najveći kvalitet Makabija već par godina unazad, međutim sumnjiv izbor pojačanja u prethodnom periodu, doveo je do toga da “ponos Izraela” više ne završava ni među top 8 ekipa Evrolige.

Šta očekivati od Makabija ove godine? Pa pre svega ozbiljniju ulogu u najelitnijem evropskom takmičenju, verujem da će im to omogućiti kontinuitet koji su stvorili u prethodne dve godine u kombinaciji sa novim licima. Najveće pojačanja, pored ostanka Skotija Vilbekina, svakako jeste dolazak doskorašnjeg NBA igrača Ante Žižića. Oko sjajnog hrvatskog centra su, ako je verovati medijima, ovog leta vodili rat Real Madrid i Makabi. Tas na vagi koji je prevagnuo na stranu izraelskog predstavnika, bila je hrvatska konekcija u Tel Avivu, u vidu legende “ponosa Izraela” Nikole Vujčića. Žižić, je pre odlaska u NBA, dominirao Aba ligom u dresu Cibone, a onda ostavio i veoma dobar utisak u Evroligi u svom polusezonskom mandatu u Darušafaki. On i iskusni Otelo Hanter će, uz mladog Atijasa, ove godine činiti centarsku liniju, a s obzirom da su obojica old school tip centra, koji žive ili umiru u zavisnosti od volje plejmejkera, verujem da će obojica procvetati uz Vilbekina i novopridošlog Krisa Džonsa.

O Vilbekinu ne treba trošiti rečim u pitanju je jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji u Evroligi, dok je dvadesetsedmogodišnji Džons, doveden kao zamena za vremešnog Erona Džeksona sa kojim je saradnja okončana ovog leta. Ako je uzdati se u statistiku, koja kaže da je Džons u prošloj seozoni, koju je proveo u Bursasporu, beležio prosečno 15.3 poena, 6.8 asistencija i skoro 2 ukradene lopte po meču, možemo reći da će on i Vilbekin činiti ozbiljan tandem na poziciji organizatora igre u ovoj sezoni.

Pročitajte i   Evrokup 2020-21.

Najviše od ovog tandema će profitirati Otelo Hanter i Ante Žižić, međutim iz pik igre će se otvoriti i dosta prostora za otvorene šuteve Hajdegara, Koena, Brajanta i Dorsija. Trojica pomenutih su i prethodne sezone činila tim Makabija i beležili su solidne partije sa u proseku desetak poena. Brajant i Dorsi su se posebno pokazali u odsustvu Vilbekina, kada su preuzimali ulogu lidera tima o beležili zapažene partije. Dorsi je svakako neko od koga se može mnogo očelovati u narednoj sezoni, jer je u pitanju bivši NBA igrač, koji je u najačoj ligi na svetu zabeležio preko 100 nastupa za Atlantu i Menfis. Dečko koji je rođen 1996. godine, je prošle sezone debitovao na evropskim parketima, te se nakon sezone privikavanja na novu sredinu, način igre i pravila može reći da će biti udrana igla Makabija.

Pored Dorsija i Brajanta, na poziciji beka se nalazi i dvadesettrogodišnji Sendi Koen Treći. Koen je takođe u rosteru bio i prethodne sezone, odlični bek šuter koji je došao u Tel Aviv direktno iz razvojne lige, gde je nastupao za Klivlend. Bivši student Vinskonsin Grin Beja, koji je u seniorskoj sezoni beležio prosečno 17.5 poena, 6.4 skokova, 4.7 asistencije i skoro 2 ukradene lopte, nažalost nije draftovan. Mladi amerikanac je potpisao ugovor na četiri godine i predstavlja veliki ulog za budućnost, a u prethodnoj sezoni je u Evroligi dobijao svega nekih 4 minuta po utakmici i na 11 utakmica zabeležio 13 poena. Još jedan novi igrač na poziciji beka, još jedan ruki u evropskoj košarci i momak koji direktno sa koledža dolazi u Makabi je Max Hajdeger. Hajdeger, koji ima jevrejsko poreklo, je u seniorskoj sezoni beležio 16 poena i 3,2 asistencije, u ekipi Santa Barbare, a od njega će se očekivati da širi protivničke odbrane i zatrpava ih šutem sa distance koji je upravo njegovo najjače oružje. A na poziciji kombo beka se nalazi i Dibartolomeo, koji je proveren evroligaški igrač.

Pročitajte i   Evroliga 2020-21.

Kada smo kod mladih i perspektivnih igrača, Makabi je ove godine napustio Deni Avdija, koji će po svemu sudeći biti visokorangiran na ovogodišnjem NBA draftu. Međutim, u timu je ostao devetnaestogodišnjaci Zusman i Sahar, a pored njih iz Ironi Nes Zione doveden je i dvadesetogodišnji Eidan Alber, sva trojica pokrivaju pozicije 2 i 3. Kada pričamo o poziciji visokog krila, Makabiju su na raspolaganju Omr Kaspi, Anđelo Kalaljaro, Dragan Bender i Oz Blajzer. Iskusni dugogodišnji NBA igrač Omr Kaspi, je prošle sezone stigao u Makabi, gde se dosta mučio sa povredama i zbog kojih je zabeležio samo 6 utakmica u Evroligi. Akvizicija na poziciji broj 4, dvadesetdvogodišnji Bender je povratnik u ekipu nakon par sezona u NBA ligi, gde se ni pored sasvim solidnih partija u Diznilendu nije nametnuo za novi ugovor. A tu je i dvadesetsedmogodišnji Oz Blajzer, još jedan domaći igrač, koji je stigao iz Makabi Rišona i ojačaće konkurenciju već solidnom Kalaljaru.

Deluje da je Makabi, ove godine uz dosta manje izdatke, uspeo da sastavi konkurentan tim sa jasno podeljenim ulogama. Ekipu su napustili pomenuti Avdija i Dzekson, ali i Blek, Rejnolds, Ejsi, Volters, kao i Stodemajer, koji je više bio deo marketinga nego što je doprinosio na parketu.

Svakako će Vilbekin biti alfa i omega tima, Žižić će doneti dodatnu čvrstinu u reketu sa minimum desetak poena po meču, a ukoliko i Kaspija zaobiđu povrede ove sezone, “ponos Izraela” bi nakon par godina muke mogao da se vrati u “gornji dom” takmičenja. Ukoliko se doskorašnji “studenti” na poziciji beka brzo priviknu na evropski način igranja, može Makabi dobiti i dosta poena iz spoljašnje linije. Bender se vraća kao veliko pojačanje, u pitanju je momak koji sa 22 godine već ima 4 sezone igranja u NBA ligi i jednu sezonu Evroligi, te verujem da će Dragan nastojati da pokaže koliko može i da će u ovom rosteru imati dovoljno mesta. Sferopulos je najavio da veruje u to da je prelazni rok dobro odrađen, da su dovedeni kvalitetni igrači i da su sastavili ekipu boraca koja će biti kompetentna u svim takmičenjima. Ostaje da se strpimo do četvrtka i da vidimo kako će sve to izgledati na parketu, kada u Tel Aviv bude došla berlinska Alba.

Pročitajte i   Liga Šampiona 2020-2021.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *