- Pet Okt 04, 2024 12:23 pm
Ono što me izluđuje, jeste to što imamo ovako puno stranaca koji nam služe za igrače uloga. Ja znam da ne možeš naći igrače EL nivoa i platiti ih a da su domaći, da nema toliko puno i da je dosta njih u CZ.
Ali, kako može i kako je mogla ta ista CZ zadnjih 10 godina da drži te neke igrače EK nivoa u timu koji su doprinosili, koji su rasli iz godine u godinu, koji mogu da prirede. Kako je mogao isti taj naš KKP da drži npr. Peru Božića u timu koji nije EL nivo bio da se ne lažemo, a bilo je i drugih.
1. Uzmimo Bajern kao novi projekat gde od 12 igrača ima 6 domaćih Vojtmana, Vajler Beba, Harisa, Gifaja, Obsta i Da Silvu. Složićemo se limitiran broj vrhunskih igrača u opticaju, s obzirom da dosta reprezentativaca igra NBA, da postoji i Alba kao relevantan EL tim, kao i da budžet ekipe nije nešto wow. Da li su to EL igrači, jesu igrači uloge, da li donose prevagu u EL, pa iskreno i ne, a da li mogu da budu bitni šrafovi, da mogu. Evo pogledajmo njihov učinak od sinoć kada su igrali protiv Reala:
Vojtman 33 minuta 19 poena , 10 skokova, 4 asistencije, 1 ukradena, 2 izgubljene (najviše minuta na parketu)
Vajler Beb 17 minuta 0 poena, 4 asistencije, 1 ukradena, 3 izgubljene
Da Silva 15 minuta 4 poena, 1 skok, 1 ukradena, 1 izgubljena
Gifaj 19 minuta 6 poena, 3 skoka, 1asistencija, 1 ukradena
Obst 13 minuta 9 poena, 2 asistencije, 1 izgubljena
Haris nije ulazio
Dakle tim koncipiran na 6 domaćih igrača, na koje su dodali strance koji donose prednost: Šabaz, Lučić, Buker, Edvards i tu su Madar i Branković kao mlađi talenti. Ova ekipa je sinoć dobila Real Madrid kod kuće 97-89.
2. Uzmimo primer ekipe koja ima 2 puta manji budžet od nas, prema zvaničnim podacima - Žalgiris. Ekipa sastavljena od 7 domaćih i 6 stranih igrača. Takođe, vrlo limitiran broj domaćih igrača u opticaju na vrhunskom nivou, ali sa prednošću što nemaju konkurenciju u vidu najvećeg rivala koji može da pokupi nekog od igrača. Od domaćih igrača u ekipi su Lekavičius, Brezdaikis, Giedraitis, Birutis, Butkevičius, Sirvidis i Ulanovas. Dakle, opet kad pogledamo, niko od njih se nije naigrao košarke van Litvanije a nije da nisu imali pokušaja u vrhunskim EL ekipama. Dakle neki su EL nivo, neki su baš EK. Ajde da pogledamo uloge i minutažu sinoć u meču protiv Barselone:
Lekavičius 30 sekundi -bez učinka
Brezdaikis 26 minuta 17 poena (16 šuteva), 5 skokova, 1 izgubljena lopta
Giedraitis 26 minuta 7 poena, 2 skoka, 1 asistencija, 1 ukradena, 1 izgubljena lopta (najviše minuta na parketu)
Birutis 19 minuta 3 poena, 5 skokova, 1 asistencija, 1 izgubljena
Butkevičius 25 minuta, 6 poena, 3 skoka, 2 ukradene
Sirvidis 12 minuta, 8 poena, 1 skok, 3 izgubljene
Ulanovas 15 minuta 2 poena, 3 skoka, 1 asistencija, 2 ukradene, 2 izgbuljene
Pored njih, na tim je dodato 6 stranih igrača koji donose kvalitet, od kojih Menek nije igrao sinoć zbog povrede: Fancisko i Smajlagić, Walace, Mitchel i Danston. Ova gospoda su sinoć kod kuće pobedila Barselonu sa 74-67.
Da ne izvlačim sastave KKCZ i KKP, iz perioda kada smo pravili najbolje rezultate, domaća osnova plus 4-5 stranih igrača. Ti stranci treba da prave prevagu, oni moraju da imaju odgovornost za to što primaju ogromne pare tu, moraju da budu pod pritiskom. Setite se samo kako smo mi brzo Lafajeta otpustili onomad i doveli zamenu, koliko su oči bile uprte u Loa, Tori Tomasa i slične... Kako je CZ zamenila Derika Brauna, kako je zamenila Gaja Mekela, Skocijanidisa i slične... Mnogo se slobode daje i dozvoljava strancima.
Što se tiče domaćih igrača, znam sad će da mi napiše neko reci mi 6-7 igrača koje bi ti doveo a EL nivo su, nije neophodno da su u pitanju domaći igrači iz Srbije, mogu to biti i iz MKD, BIH, CG, SLO, bitno je da razumeju jezik i veličinu kluba, da im to pravi dodatni motiv i opterećenje usput.
Šta me je navelo da pišem ovaj post - činjenica da smo mi ove godine potrošili veći budžet nego prošle godine, a ove godine nemaš jednog dokazanog EL igrača koji može da napravi prevagu na svojoj poziciji. Prošle godine si imao 3 Panter, Zek, Naneli, uz to imao si Aleksu koji se dokazao kao EL igrač. Dakle, dobili smo više novca nego prošle godine i opet smo sprcali na grupu građana, nemamo glavu ni rep, možda će to da izgleda mnogo bolje kasnije, ali prosto mi je nejasno šta se radi u klubu evo već 4. sezonu. Meni koliko god to paradoksalno zvučalo deluje da je najveći problem u svemu ovome Željko, čovek koji je ovo u vidu igranja EL i doneo i zbog kojeg smo i dobili veliki budžet.