Teme vezane uz Evroligu, Evrokup, evropske lige... sve vezano uz evropsku košarku
Moglo bi se reći neočekivano, ali prvi potez Željka Obadovića od dolaska u PAO, ali opet statement move je Mustafa Fol direktno iz Olimpijakosa. Klasičan potez Dimitrisa ludog. Tim su napustili Grigonis, TJ Šorts i Kenet Farid. Drugi potez je Branko Badio, vrlo logično sve. Grmeće jako u Atini, budžet od 50 miliona je u opticaju, a s obzirom da će Željko da upravlja s istim i da ima praktično skockan tim, biće zanimljive te nadogradnje... Deluje mi da su Oli i PAO ovih godina najbliži onome što je bio CSKA godinama unazad u eri Tea, De Koloa i sličnih. Pominju se Bogdan, pominje se Bonga, Valenčiunas je bio u priči, ali se odlučio za Žalgiris. Tehnički gledano ne treba njima puno tu igrača, jer je već skoro pa pun roster, a biće i još nekih rastanaka sigurno. Za sada to izgleda ovako:

1. Nan, Slukas, Tuliopulos
2. Badio, Grant, Kaliacakis
3. NHD, Rovagopulos
4. Huančo, Čedi, Mitoglu
5. Lesor, Fol

S druge strane u Istanbulu Željkov kum Šaras pravi ozbiljan upgrade tima, ekipu je napustilo 8 igrača: Žagars, Hol, De Kolo (penzija), Birč, Kolson, Boston, Bekot, Bango, dok ugovori ističu Birsenu, Mahmutogluu i Meliju. Prema pisanjima završili su ozbiljne akvizicije u vidu Šildsa iz Milana, Keja iz Valensije, Bingama iz CSKA, Foresta iz Baskonije, a ono što bi bilo prezanimljivo je da se pominje i opcija da Larkin pojača najvećeg rivala. Tehnički gledano u ekipi su ostali Boldvin, THT, Bitim, Biberović i Jantunen, dok se razmatra ostanak Silve i Melija. Dakle 5-7 starih igrača i isto toliko novih će biti.

Milano poslovično pravi zaniljiv tim na papiru, ali kako smo videli, godinama unazad, na terenu i tabeli to izgleda skroz drugačije, mada ruku na srce i povrede ih ubijaju stalno. S tim u vezi, izgleda da su se konačno odlučili da se rastanu sa Šildsom koji je tempirana bomba i skoro svake godine, svako malo povređen, uz njega odlaze i Zek Lidej, Lorenco Braun, Armoni Bruks, Danston, Sestina, Manion, Elis i Tonut. Nove akvizicije bi trebalo da budu: Devon Hol i Darius Tomson na pleju, Akele iz Virtusa, RJ Cole iz Venecije, a kao najveće pojačanje po mom mišljenju je Alek Piters iz Olimpijakosa. I njima će svašta da fali, veliki će remont biti, jer od dobrih igrača koji su pod ugovorom tu tehnički ima samo par: Gudurić, Bolomaro, Buker, Nebo (na +1 opciji).

Olimpijakos je obnovio ugovor sa Barcokasom na još 3 godine, uz to prve dve akvizicije u vidu Montera i CMM obezbedio i pre kraja sezone. Očekuje se da se vidi koga će da nađu da bude zamena za Pitersa, tu su se pominjali Bonga i Kolson, ali eto za sada ništa zvanično nema.

Zanimljivo će biti i u Efesu, gde je otišlo dosta igrača: Poarje, Li, Svider, Smits, NVB, a izvesno je da će i Larkin napustiti tim, produžen je ugovor Lojdu, doveden je Šarić, a novo pojačanje, i pored navoda da će u Asvel je, Strazel. Zanimljivo je da nemaju trenera, pominje se da bi mogao da se vrati Ataman, pominje se i Banki kao opcija, ali deluje da će ostati Laso koji ima ugovor do kraja sledeće sezone.

Zanimljivo da se Asvel odrekao Brajana Angole koji je vedrio i oblačio od februara do maja ove godine kod njih, potencijalno bih takvog igrača u KKP.
Samo mala dopuna. Bingham jeste igrao u Rusiji, ali ne u CSKA nego u Uniksu. Drago mi je da me Saras slusa kad vec Penjaroja nece :D

Sta mislis, da li mozemo svi kolektivno da se sokiramo i da Oli objavi Pokua kao rezervu Vezenkovu nakon odlaska Pitersa? Kada bi Poku igrao konstantno kako moze bio bi idealan za njihov sistem. Njihovo dete.
Karaburac napisao: Pet Jun 26, 2026 12:29 pm Samo mala dopuna. Bingham jeste igrao u Rusiji, ali ne u CSKA nego u Uniksu. Drago mi je da me Saras slusa kad vec Penjaroja nece :D
moja greška, permotovao sam, VTB liga. Mada i da smo ga hteli, ne verujem da bi ga mogli dobiti kad već imaš Fener u priči, jedino da smo ga pre maja dogovorili...

Karaburac napisao: Pet Jun 26, 2026 12:29 pm
Sta mislis, da li mozemo svi kolektivno da se sokiramo i da Oli objavi Pokua kao rezervu Vezenkovu nakon odlaska Pitersa? Kada bi Poku igrao konstantno kako moze bio bi idealan za njihov sistem. Njihovo dete.
Uf uf, kakav hot take :D Iskreno, ne znam bilo bi vrlo zanimljivo da se to desi ima i logike, jer Aleksej možda čak ima i njihove papire i devojka mu je grkinja, tako da vrlo rado bi on dole ostao (trenutno je na odmoru dole). S druge strane i igrački, to je uloga koju bi mogao da koristi i da ima konstatno tih 10ak miunta po meču, što mu koliko vidim u KKP i odgovara, plus im je low risk zbog cene. Mada znajući Barcokasa, neće on to ni pokušavati, jeste njihovo dete ali nije njegov igrač. Pogotovo što je PAO uleteo opet sa ozbiljnom kintom, kontam da će se tu uleteti ni manje ni više nego baš to sa nekim Kolsonom, Lidejem, Bongom ili sličnim igračem koji može da preuzme i da odigra celu utakmicu ukoliko se povredi bugarin. Pogotovo ako uzmemo u obzir da Papanikolaua verovatno neće produžavati i da nemaju ni neko drugo krilo koje bi moglo da uleti i odigra na 3-4 ili 4-3, a ni tip centra koji bi bio 5-4. Sad bi potez bio Mitoglua da im dignu. :mrgreen:

EDIT:

Upravo je EL objavila i zvanično učesnike takmičenja, opet će biti 20 ekipa, jedina novost je, očekivano da Bešiktaš ulazi u ligu umesto Monaka.

S jedne strane drago mi je zbog Alimpijevića, sa druge strane mi je bezveze jer nisu zaslužili to mesto uspehom i osvajanjem EK, a dve godine su bili glavni favoriti za tako nešto. Ista priča kao što je i KKP ušao one godine sa Željkom nakon ispadanja upravo od Dušanovog Bursaspora.

Eurokup će ove sezone brojati 32 učesnika, Monako se spustio stepenik niže, tu su Aris i Paok kao dva nova velika projekta, takođe Roma koja će biti novi veliki projekat, Hapoel Jerusalim kao stalni pretendent na titulu u takmičenju. Od ekipa iz regiona tu su stalni članovi Budućnost i Cedevita, kao i komšije iz Kluža, ali i Botevgrada.

Još jedna novina je da će se igrati Superkup, koji će biti pred početak sezone 18-19. septembra, ali oko detalja tu nemamo mnogo, verovatno će finalisti oba takmičenja da igraju ili osvajači jedan sa drugim... Sve preko osvajača bi bilo suvišno i uzaludno, mada kako kažu dva dana, ne mogu da zamislim nivo debilnosti koji će da smisle...
Tržište ove godine mnogo zanimljivije nego prethodnih godina, kao što rekoh mnogo više ekipa je u reknostrukciji, plus su tu dve skroz nove ekipe Asvel i Bešiktaš koje moraju da idu stepenik više...

Od poteza bih izdvojio prelazak Alekse Avramovića u EK ekipu Baškeršehira, kod trenera Saleta Đorđevića.

Zanimljivo je da on nije ni jedini EL igrač, a ni najbolji EL igrač koji će igrati u EK ove sezone, to će isto uraditi i Čedi Osman, koji je prešao kod Trinkijerija u PAOK za nerealne novce za EK standarde.

Hezonja koji se vraća u NBA ovog leta. Real koji je zamenio Skariola Martinezom i krenuo u novi projekat, opet su platili sulude novce za izlaznu klauzulu za prosečnog domaćeg igrača - Pradilju iz Valensije, kao onomad za Abaldea (1 milion). Luvavua su dodali na sastav, izgleda da je sledeća akvizicija Jantunen, u ozbiljnim godinama im je Tavareš plus povrede sve učestalije.

Sva tri kuma prave megaprojekte u svojim klubovima:

Željko je doveo Mustafu Fola, Badija, Bongu i na sve to dodao Jabuselea, pustio niz vodu Čedija Osmana, pominju se Kampaco i Rubio kao mete, ko zna da li tu ima istine, ali biće jaki ko beton.

Šaras je u Feneru odradio ogroman posao, doveli su Fostera, Larkina, Klajburna, Šildsa, Kija i Bingama, na THT, Boldvina, Melija, biće to papreno.

Itudis je na Vasu, Brajanta, Bleknija, Oturua, Malkoma, Vanrajta i Enisa, doveo Satoranskog, Karingtona i Lideja, pominje se tu i Tamir Blat, ali i još neka zvučna imena...
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
KK Partizan 2026/27.

Ламар Стивенс је ново појачање Партизана.. Послат[…]