- Ned Jan 20, 2013 5:48 pm
Evo familija druže, za tebe ukratko o večerašnjim mečevima:
Falcons – 49ers
Kaeernick je X faktor 49ersa ove sezone. I bez njega su strašan tim, ali sa njim, hteli mi to da priznamo ili ne, dobijaju novu dimenziju u napadu. Zbog toga sam u jednom od prošlih postova napisao da će zema Smith morati da traži drugi posao na leto. Kaepernick se prošetao pored Packersa prošle nedelje, a sva je prilika da bi to mogao da uradi i ove, jer Falconsi imaju problema sa pokretljivim qb-ima koji se oslanjaju i na trčanje i na dodavanje, što pokazuje i meč u kojem ih je Cam Newton uništio u regularnom delu sezone. Ipak, najveća vrlina SF-a je to što su daleko od jednodimenzionalnog tima. Ako zaustave nekako Crabtree-a tu je jedan od najboljih TE-ova Vernon Davis, ako zaustave i njega, veteran Frank Gore će preuzeti sve u svoje ruke. Uz to, SF ima i možda najbolju ofanzivnu liniju u NFL, a odbrana, kompletno gledano, im je nesumnjivo najbolja u ligi, sa Pro Bowl-ovima Patrickom Willisom, NaVoro Bowmanom i Aldonom Smithom kao linebacker-ima, fantastičnim parom safety-ja Dashon Goldson i Donte Whitnerom i defensive endom Justinom Smithom. Sve u svemu, fantastičan tim kojem je teško naći manu. Ako cepidlačimo, moglo bi se reći da im je specijalni tim najslabija tačka.
Falconsi igraju svoju sezonu, to je već svima odavno jasno. Ryan je rešio da prestane da bude dobri dečko iz komšiluka i da postane jedan od vodećih qb-ova u ligi, što mu i te kako polazi za rukom. Biće zanimljivo videti kako će se snaći protiv agresivne odbrane 49ersa koja generalno jako mnogo blicuje. Ako su zaustavili jednog Rodgersa, ne vidim zašto ne bi i Ryana. Pogotovo imajući u vidu da su Falconsi prilično jednodimenzionalan tim koji živi i umire od igre pasom. Falconsi imaju fantastičnu grupu hvatača, sigurno najbolju od sve 4 ekipe koje su još u igri, i možda i najbolju u celoj ligi odmah iza Packersa, koju predvode Roddy White i Julio Jones i budući HOF Tony Gonzalez. Igra po zemlji im nije jača strana, mada u poslednje vreme češće koriste trkački par Michael Turner i Jacquizz Rodgers kako bi rasteretili Ryana i dali mu dodatne napadačke opcije. Odbrana Falconsa je odradila fantastičan posao zaustavivši Marshawna Lyncha prošle nedelje, mada nisu imali snage da isto urade i sa Russellom Wilsonom što ih je umalo koštalo prolaza. Videćemo kako će se snaći protiv Kaepernicka i Gore-a.
Definitivno će ovo biti teška utakmica, ipak je finale konferencije u pitanju, mada bi moglo biti dosta poena. SF je ipak kompletnija ekipa i očekujem da prođu u veliko finale, gde bi jurili rekord Steelersa po broju Super Bowl titula
Patriots – Ravens
Ravensi su već nekoliko puta otpisivani ove sezone, ali su se uvek vraćali jači. Odlika prave ratničke ekipe. Kažu da se vojska poznaje po svom generalu. U tom slučaju, Ravensi nemaju premca jer ih predvodi jedan od najvećih igrača u istoriji igre Ray Lewis, koji odbija da odigra svoj poslednji meč. Sam Lewis je izjavio kako je Flacco pravi general koji treba da povede tim do pobede. Flacco nije poznat kao kvoterbek koji dobro podnosi pritisak, štaviše, često pravi početničke greške kad je pod stresom, pa mu ovo breme sigurno nije bilo najpotrebnije. On je jedan od onih igrača koji mogu odigrati vanserijski, ali se mogu i ne videti na terenu, odnosno napraviti takve gluposti da poželite da ih niste videli. Ipak, uz patetične kornerbekove Denvera, jedan je od najzaslužnijih što su Ravesi u finalu AFC-a. Glavnu pomoć Flacco će imati od solidne ofanzivne linije, dobrih opcija za napad po zemlji u vidu Ray Rice-a i Bernard Pierce-a, kao i odličnih hvatača Torrey Smitha i Anquana Boldina. Njihov zadatak je da Brady-ja što više nažulja klupa. Ipak, realno je reći da se u ovom meču ipak više pita napad Patsa. Zato će najveći pritisak istrpeti odbrana Ravensa, vremešna i ne toliko brza, ali preiskusna. Već sam pisao o tome kako veterani igraju plejof mečeve, kao da su im poslednji. Pa, nekima možda i jesu. Glavne uzdanice defanzivnog tima Baltimora su naravno legendarni Lewis, Terrell Suggs, safety Ed Reed i tackle Haloti Ngata. Videćemo da li će to biti dovoljno za Brady-ja. Specijalni tim Ravensa je važio za jedan od najboljih u ligi, a onda je za malo bio direktan krivac za poraz od Broncosa. Možda je sada vreme da se iskupe. Uz to, u Baltimoru se još štrecnu na pomen New Englanda i kroz glavu im prođe slika Billy-ja Cundiff-a. Videćemo da li će se ruki kiker Justin Tucker osloboditi njegovog duha.
Brady je kvoterbek koji je stvoren za ovakve mečeve. Čovek ima više plejof pobeda od bilo kog drugog qb-a u istoriji. Njemu finale konferencije dođe kao fudbal na male goliće ponedeljkom uveče. Ceo tim Patriotsa se najsigurnije oseća kada je lopta kod Brady-ja. Belichick i Brady su već igrali zajedno pet finala i osvojili tri trofeja Vince Lombardija. Još ove sezone nema zločestih Giantsa u plejofu. Veliki problem predstavlja odsustvo Gronkowskog koji je ipak prerano ušao u prošlonedeljni duel. Ipak, i bez njega su se Patsi nekako snalazili, pre svega zahvaljujući Wesu Welkeru i Aaronu Hernandezu. Trčanje Patsa je od skoro, od najveće mane, postalo jedno od napadačkih vrlina i sasvim legitimno oružje, zahvaljujući Stevanu Ridley-u i Shane Vereen-u. Takođe, Patriotsi ove sezone igraju mnogo ozbiljniju odbranu nego prethodnih godina kada je jedini cilj bio dati više poena nego što odbrana može da primi. Vince Wilfork dominira ove sezone, zajedno sa linebackerom Jerod Mayo-m, endom Chandler Jones-om i cornerback-om Aqib Talib-om.
Biće ovo jedan od boljih mečeva ove sezone. Ni jedna od ove ekipe neće tiho otići u noć bez ispaljenog metka. A u takvim mečevima odlučuje trenutak inspiracije. I dalje ne želim da verujem da će ovo biti poslednji meč velikog Raya.
Doviđenja i hvala na svim ribama.