Karaburac napisao:Nisam siguran da je to dalo bas neke rezultate u Rusiji. Istina je da su izasli igraci poput Sveda i Karasjeva, ali samo njih dvojica na 20 ruskih klubova, malo je to.Sved i Karasev su samo igraci, koje sam naveo. I oni cini sigurno krem tih igraca, do te mere, da mogu znacajno i u to svojim mladjim godina da potpomognu igri seniorske reprezentacije. Sved je, ako se ne varam, starter. Verovatno postoje i drugi. Sad, koliko je to posledica tog sistema, o tome se sigurno moze rasprljavljati. Ja sam negde procitao da je ruska kosarka bili u kanalu pre uvodjenja tog pravila, da je postojala najezda stranaca zbog velikog priliva novca u rusku ligu, koji se nije ni u kojoj meri preslikavao u stvaranje novih igraca. Sam ne poznajem stanje u ruskoj kosarci, tako da ne mogu to da ocenim. Ali kazem, citao sam nesto na tu temu. Kakvo je stanje u italijanskoj kosarci? Oni su bili isto dugo u kanalu sto ce tice proizvodnje mladih igraca ali su se izgledala izkobeljili. Doduse ne verujem da je kod njih problem da su stranci uzimali mesto njihovim talentima bio toliko prostranjen. Italijanska liga vise odavno nije tako atraktivna. Ali naravno, nekada, ne tako davno, bila je. Ako je kod njih isto potpomoglo takvo pravilo, to bi bio neki znak da ima nekog efekta. Znam da su u Nemackoj davno doneli neko pravilo u tom smeru, jer su u njihovoj ligi dominirali stranci. I donela im je pregrst mladih igraca i nada, njima koji su nekoc imali samo Novickog i morali da za centra osmisli neku fabulu, da bi doveli Kamana. Sada imaju Bencinga, ovog talentovanog centra sto igra u Kahi, i tu nije kraj.
Fora je sto svako pravilo moze da se izvrgne ruglu ako treneri to zele. Mislim da bi pre svega morala svest nasih trenera da se promeni. Da ljudi iz saveza pricaju sa njima o tome i nekako da im objasne da je dugorocno jedino odrzivo da svaki klub ima makar jedan svoj projekat. Meni je cudno da sami ljudi u klubovima to ne razumeju.
sRCE i kOHEZIJA nad parama i individualizmom __ UVEK
2014: Maccabi Tel Aviv; Atletico Madrid
Srbija: Kad te ne j*bu samo živi, već te i mrtvi j*bu.
Srbija: Zemlja vidovitog Dragana, spasitelja košarke.
To worry is to dream in the wrong
direction.