kosta76 napisao:Nemci su npr rešili da naprave neki program, uvuku Bajern iz Minhena u košarkašku priču...Šta je kvaka? Nemci su već navikli na neke odnose u Evropskoj košarci, bili su prvaci Evrope u reprezentativnoj košarci i ako to i lik Dirka Novickog nisu iskoristili kao zamajac, mislim da je dovoljno indikatora da su ljudi stvoreni za kobasicijadu na terenima Bundes lige.Da vole, odavno bi u skladu sa svojim takmičarskim mentalitetom napravili korak više. Oni su im bezbedni...Ove "budale" (Englezi) bi rekle ako hoćemo Jenki sport da rabimo, onda ćemo na vrhunski način. To nije sport njihove tradicije, stvar ponosa kao tenis, pa da ceo vek traže i stvaraju šampiona. Uradili bi to na bum. Usrali bi Grke, Špance i još neke preko noći. Samo bi Rusi sa neisrpnim resursima finansija mogli da prate tu igru.
U sezoni 1988, KKP je igrao sa holandskim šampionom u grupi. Bili su i neki Englezi. Nikada posle nisam čuo za njih. U Holandiji isto ima kinte ali džaba.
Nisu Španci i Grci gadljivi na strance ali imaju i nešto svoje, istoriju tog sporta, reprezentativne apetite. Svaku generaciju njihovih klubova koja je imala kvalitetne strance, pratili su i domaći igrači koji su im donosili medalje sa reprezentacijom. Barem je tako u poslednjih 26 godina sa Grcima, a sa špancima od pojave Navara, Gasola i ekipe. Italijani su uvoznici ali više nemaju kinte
Zanimljiva teorija. Što se Nemaca tiče, ne bih se složio. Išao sam recimo na košarkašku utakmicu u nemačkoj drugoj ligi, gledalaca je bilo oko 2300, što je stvarno dobro. Interesovanje postoji i nemačka klupska košarka definitivno napreduje. U proseku, budzet klubova u ovoj sezoni je bio 1 mil evra veći nego prethodne ( mislim naravno na prvu ligu). Stvar je u tome, što u Nemačkoj još nema toliko zaljubljenika u košarku kao u južnom delu Evrope pa još nema bogatih vlasnika koji pišu blanko čekove (mislim da toga nikad neće ni biti u Nemačkoj). Oni pokušavaju da stvore održiv sistem koji će sam sebe da finansira. I za sada im to sasvim solidno ide. Zato nije nerealno očekivati da će njihovi klubovi u budućnosti napredovati.
Generalno u Evropi je interesovanje za sport mnogo manje nego u SAD. Tamo gledaju sve i svašta, to im je deo kulture. ali oni od malih nogu idu da gledaju svi utakmice u osnovnoj školi, pa u srednjoj, o koledzu da i ne govorimo. I naravno da se posle toga ne odriču. Tako da je u Evropi potrebna popularizacija sporta na svim nivoima. Kao što je mislim Karaburac, ako ne poznaju pravila igre niko neće ni doći. Evo i jedne zanimljive računice. Ako u NBA utakmice prati 20 000 ljudi i neka je prosečna cena karte 30 dolara i ako igraju 40 utakmica tokom sezone kući, to mu dodje oko 24 mil dolara. Plus su tu i prihodi od prodaje sendviča, piva i kokica. To mu dodje na oko 30 mil dolara. O tome svi klubovi u EL mogu samo da sanjaju.
Pominjalo se da će EL da uvede finansijski fer plej. Da odredjen procenat prihoda treba da dodje iz realnih izvora. To bi bilo zaniljivo.