Teme o mladim igračima i reprezentacijama
Korisnikov avatar
By Karaburac
Najbolji nacin da se to ispravi jeste da se gurne u igru protiv seniora. Kada dobije batine od odraslih ljudi pocece da igra mudrije. Nego ne znam bas gde bi on sad mogao da predje. Ko je njemu agent? Mozda bi mu Mega legla ko dupe na nosu. U Barsi nece on dobiti prilike u narednim godinama.
By Bojdo
Dobra partija nasih protiv Slovenije, mada treba napomenuti da je ovo slvasna slovenacka generacija. Sutra je pravi test protiv jakih Hrvata, nema im "superstara" Garme, ali tu Zlopaša koji je 2011 i Roko Leni Ukic.
By Bojdo
Nadam se da ce mladi Hrvati spustiti runcnu u drugom poluvremenu, da ne bude poraz od 50 razlike. Od Jr.NBA razlika se jos vise povecala u korist Hrvata, mi smo sada dosli u najjačem sastavu a oni igraju bez svoja dva "superstara" Ukica i Garme. Dakle i kao takvi nas razbijaju u prvom poluvremenu kao da igraju protiv pionira. Od kosarkaskog znanja do fozike, u svim segmentima im je bolja generacija po prikazanom na terenu. Odavno neka nasa generacija nije tako inferiorno izgledala spram Hrvata.

Vidjecemo sta ce biti u drugom poluvremenu.
By Bojdo
Dobil ismo ipak drugo poluvrijeme. Bolje izdanje.
Mora se naglasiti, da smo čini se fizicki nedorasli, pa mozda na U18 budemo bolje generalno igrali sa njima.
Korisnikov avatar
By Karaburac
Ovog leta nas čekaju četiri velika takmičenja :

U20 evropsko prvenstvo sa nosećim godištem 2006
U18 evropsko prvenstvo sa nosećim godištem 2008
U17 svetsko prvenstvo sa nosećim godištem 2009
U16 evropsko prvenstvo sa nosećim godištem 2010

Pošto je praktično pola sezone prošlo hteo sam da napravim jedan presek šta sam do sada uspeo da ispratim od mladih koji će biti kandidati za ova takmičenja. Počeću od momaka koji će se boriti za mesto na U20 prvenstvu, što znači momci 2006 i 2007 godište.

Za početak mislim da bi valjalo istaći da su momci 2006 do sada imala dosta uspona i padova. Na u 16 prvenstvu 2022.g. bili su na 13-om mestu. Potom su na U18 prvenstvu 2024 bili drugi, gde su zaista igrali dobro, međutim Nemci su nažalost bili prejaki. Na U19 svetskom prvenstvu prošle godine momci su podbacili i na kraju smo završili kao deveti. Porazi u grupi od Malija i Argentine uz tesnu pobedu nad Novim Zelandom naterali su nas na sjajnu generaciju Nemačke koja nam je ponovo kao i godinu dana ranije održala čas. U doigravanju su momci malo popravili utisak pobedivši Dominikanu, Argentinu i Francusku da bi se stiglo do devetog mesta. Ova generacija momaka je prošle godine platila danak manjku minuta određenih igrača u svojim klubovima.

Generacija momaka 2007 je na U16 prvenstvu 2023 završila kao sedma. Na U18 šampionatu prethodne godine završili su kao peti na turniru koji se održavao u Beogradu. Momci su generalno ostavili dobar utisak, koji su nažalost pokvarili zaista bolnim velikim porazom protiv Italije. Ruku na srce, ova generacija Italije je zaista jedna od boljih koje sam gledao u poslednje vreme.

Pa da krenemo od generacije 2006.

Plejevi:

1) Savo Drezgić – vođa ove generacije. Njegovo ispadanje iz forme nas je puno koštalo prošle sezone jer godinu dana na koledžu nije igrao i to se osetilo na turniru. Sada posle jedne dobre sezone u Megi mislim da možemo sa pravom da očekujemo da ponovo bude vođa ove generacije, ukoliko se naravno odazove pozivu pošto U 20 top talenti uglavnom preskaču. Trenutni proseci u ABA 16,2 poena; 4,6 skoka i 4,2 asistencije.
2) Marko Tofoski – igra ponovo odlično za BKK Radnički kao i prošle sezone. Definitivno je spreman za viši nivo takmičenja. Za razliku od prošle sezone BKK sada više i pobeđuje. Jako borben momak i pametan, sa nažalost mukom u šutu. Trenutni proseci u KLS 16 poena, 4 skoka i 3,6 asistencija. Nažalost, šut za tri poena trenutno na 21%.
3) Miroslav Bogdanović – Je bio član U16 ekipe u ovoj generaciji. Međutim godine provedene u Italiji su ga sklonile iz prvog plana u koji su uskočili Drezgić i Tofoski. Prošle godine je uz Kontića bio najbolji igrač U19 ekipe Spartaka, ovu je započeo u razvojnom timu Spartaka u trećoj ligi, da bi nakon lošeg starta Jokera ove sezone prešao kod njih pre nekoliko kola i pokazao da može da pomogne. Šteta što nije bio tu od početka.
4) Tadija Stevanović – Prošle godine igrao za Gurovićev Real, imao solidnu sezonu, potpisao za Igokeu, prosleđen u Borac BL gde je igrao vrlo malo ove sezone. Nisam siguran da li je povreda u pitanju ili šta je.
5) Aleksa Simović – prošle godine najbolji igrač U19 ekipe Sloge, ove godine po malo skuplja minute u prvom timu Sloge koji je najprijatnije iznenađenje ovogodišnjeg KLS-a nakon Hercegovca.
6) Uroš Ivković – bio je član U16 ekipe, prošle sezone je imao solidnu sezonu u Borcu, u kojoj nažalost nije igrao kao plej već kao trojka u atipičnoj niskoj postavi U19 Borca. Dobre fizičke predispozicije i dobar odbranbeni igrač. Nesebičan. Ove godine igra za Proleter iz Zrenjanina bez prevelikog uspeha.
7) Luka Solomun – Nisam siguran ni šta je tačno sa njim pošto ove sezone nije igrao u Megi, ne znam da li je napustio. Skroz mi se izgubio iz vida.

Bekovi:

1) Aleksandar Vojinović – Momak koji je eksplodirao u prvom delu sezone KLS u dresu OKK Beograda, zaista je igrao sa puno samopouzdanja i bolje nego što sam očekivao. Definitivno prvi igrač tima u konkurenciji Lučića i Bačka. Trenutno u KLS postiže 22,6 poena u proseku uz 5,2 skoka i 5,1 asistenciju.
2) Andrej Kostić – Prošle sezone je imao solidnu sezonu u Dinamiku, a ove, barem statistički, deluje da se muči u svojoj prvoj sezoni za Kanzas Stejt. Trenutno je na proseku od 3,5 poena; 1,9 skokova i 1,5 asistencija za prosečno 10 i po minuta na terenu.
3) Ognjen Radošić – je bio vođa ove generacije na U16 prvenstvu, a potom više nije bio u timovima na U18 i U19. Prošle godine je imao dobre bljeskove u Igokei pogotovo u plej of susretima protiv Zvezde, usledio je transfer u Zvezdu i onda je nekako nestao. Čuo sam skoro da je operisao ruku, ne znam koliko je to pouzdano.
4) Uroš Šuput – Sin Predraga Šuputa igra jako dobro ove sezone u nažalost jako lošoj ekipi Jokera. Dečko ima šlifa i igra sigurno najbolju sezonu u dosadašnjon karijeri, tako da se nadam da će na kraju sezone preći u neki snažniji tim, a ukoliko dođe do određenih odustajanja ili povreda može se desiti da upadne u ovaj tim. Do sada statistika u KLS 13,9 poena, 4,4 skoka, 3,6 asistencija, 2,3 ukradene lopte i 0,8 blokada.
5) Mihialo Dišić – dobra sezona u Dinamiku za sada. Igra prosečno 23,3 minuta po meču, postiže 8,7 poena, uz 1,8 skokova i 2,3 asistencije.
6) Vladimir Kontić – Igrač jako dobrih fizičkih predispozicija. Nije igrao JLS pa ga nisam gledao do ove sezone. U debitantskoj KLS sezoni za sada 5,1 poen uz 3,4 skoka.
7) Đorđe Bugarčić – jedan od najboljih strelaca prošlogodišnjeg JLS ove sezone ne pronalazi sebe uopšte u Čačku 94. Igra vrlo malo i ne deluje da se snalazi u toj ulozi na kašičiću.

Krlila:

1) Mitar Bošnjaković – Nažalost, praktično izgubio celu ovu sezonu za sada. U dosadašnjoj sezoni igrao je na svega 7 mečeva sa zanemarljivom statistikom. Tuga za ovog momka.
2) Luka Marković – Još jedan momak koji mi je praktično nestao sa radara. Čuo sam da je otišao u Ameriku, ali ne uspevam da nađem podatke gde. Član i u18 i u19 tima prethodnih godina.
3) Dimitrije Kondić – Prošle sezone najbolji igrač U19 tima Spartaka. Ove sezone igra u Slobodi iz Užica gde dobija solidno šanse. Atletski veoma dobar igrač. Mislim da ima dosta potencijala i da je late bloomer. Voleo bih da nekako dobije priliku na ovom prventstvu. Trenutno u KLS 5,1 poen i 1,8 skokova.
4) Petar Milosavčević – Kondićev saigrač. Prošle godine najbolji igrač Slobode u JLS. Pre toga bio u Megi. Prvi deo sezone propustio zbog povrede pa se sad polako vraća u tim. Zanimljiv igrač.

Krilni centri:
1) Aleksa Stanojević – Momak koji iz ove generacije u ABA dobija najviše prilike nakon Save Drezgića. 5,7 poena i 3,5 skokova u proseku do sada. Dečko ima šlifa, ali mislim da će ga nedostatak visine i atleticizma koštati karijere na najvišim nivoima.
2) Nikola Džepina – Zanimljiv igrač. Ove godine se iz Španije preselio u NCAA gde još uvek nije debitovao. Prošle godine na U19 bio možda i najbolji igrač reprezentacije, što je bilo dobro po njega, ali je malo poremetio već uspostavljenu hijerarhiju.
3) Ognjen Nikolić – Sa svojih 210cm gde može da pokrije pozicije 3 i 4 i dobrim šutom predstavlja zanimljivog prospekta. Nažalost, dosta je mekan i to ga može koštati neke ozbiljnije karijere. Ove sezone u KLS 11,4 poena i 4,8 skokova u proseku.
4) Jakov Tatić – Prošlogodišnji MVP regularnog dela JLS prešao je u Radnički iz Kragujevca gde je do sada neprepoznatljiv. U pitanju je niža energetska četvorka koja se u JLS savršeno uklopila u small ball igru Borca iz Čačka. Ostaje da to pokaže na seniorskom nivou. Do sada, praktično ništa nije pokazao u KLS i ABA 2. Nažalost.
5) Andrija Đurić – Interesantna, duguljasta četvorka koja nastupa za OKK. Napravio prelaz iz Dinamika u OKK Beograd ove sezone. Mene malo podseća na svog starijeg imenjaka Bojića, ako ga se neko još seća. Ove sezone beleži 7,1 poen i 4,7 skokova.
6) Dimitrije Kovačević – Prošao mlađe kategorije Crvene Zvezde. Prošle godine dobra sezona u Realu iz Beograda. Ove godine otišao na Wake Forest, gde još uvek nije zabeležio nastup.
7) Aleksa Vlajić – Nastupao na Albert Švajcer Turniru za našu reprezentaciju. Prošao mlađe kategorije Zvezde i Dinamika, pa prešao u Dubai, gde je zabeležio dobre nastupe na U19 turniru. Potpisao za Buffalo gde za sada dobija priliku na kašičiću. Ušao 2 puta na po minut.
8) Jovan Ićitović – Prošao mlađe kategorije Partizana. Prošle godine dobra sezona u Realu iz Beograda. Atletska četvorka. Potpisao za Arizona State gde još uvek nije zabeležio nastup.

Centri:
1) Aleksa Dimitrijević – Moj omiljeni centar iz ove generacije je nažalost igrački u slobodnom padu. Od jednog od najboljih centara na U18, koji može da pokrije sa svojih 210+cm i poziciju 4, i nekog ko je zabeležio bio nastup i za prvi tim Partizana na KRK, došao je do pozajmice u Metalcu gde nije imao pravu ulogu, onda je izgubio svoj status i na U19 turniru, otišao u NCAA gde nažalost još uvek nije zabeležio nastup. Ne znam šta se događa sa njim. Iskreno se nadam da će se izvuči iz ovog kanala, jer zaista ima dobar atletski potencijal, visinu, solidan šut i solidnu tehniku. Ovaj predstojeći turnir bi ga mogao vratiti na pravi kolosek.
2) Miloš Šojić – Trenutno najkorisniji igrač druge lige igrajući za Beko sa svojih 17,8 poena u proseku i 12,4 skoka po utakmici. Nadam se da će sledeće sezone iskoračiti na neki viši nivo, jer nema više smisla da ostaje u drugoj ligi koju je prevazišao. Ostanak u drugoj ligi mi deluje da se odrazio na njega i na U19 prvenstvu, gde je slično Dimitrijeviću pokazao mnogo manje nego prethodne godine na U18 prvenstvu.
3) Stefan Plisnić – Prošle sezone relativno slaba sezona u Dinamiku, nakon prethodno završenog juniorskog staža u Partizanu. Koliko sam čuo otišao je u Ameriku, gde dalje nemam nikakve informacije o njemu. U pitanju je stretch petica solidnog šuta, ali mekanija. Videćemo kako će se profilisati u budućnosti.
4) Luka Jovanović – Zanimljiv centar 211cm koji je juniroski staž najvećim delom završio u Žarkovu. Prošlu sezonu započeo u BKK gde je igrao i za prvi tim, onda prešao u FMP da bi igrao za njihove juniore gde je imao dobru sezonu u JLS. Bio je član U18 i U19 reprezentacije. Ovu sezonu igra u NCAA za tim Middle Tennessee State gde dobija priliku igrajući u svojoj prvoj sezoni oko 13,5 minuta u proseku. Produkcija, statistički, ne prevelika. Broj poena 2,3, skokovi 3,1 i 0,5 blokada i ukradenih lopti u proseku.
5) Aleksandar Zečević – Je centar oko 208cm visine koji je imao solidnu sezonu za juniorski tim Vojvodine gde je bio jedan od boljih skakača lige i uz Cimbaljevića nosilac igre Vojvodine. Potpisao je ove godine za Bilbao, gde je zabeležio par sekundi na terenu u jednoj utakmici ACB lige. Inače igra za omladinski tim gde beleži 10,2 poena uz 3,7 skokova. Možda bi trebalo se isplatilo probati ga. Mene je lično svojom igrom podsećao na Đorđa Gagića, koji je šta god o njemu ko mislio ipak imao respektabilnu karijeru.

Što se tiče generacije 2007.

Plejevi:
1) Andrej Lučić – Prošle godine igrao za juniorski tim Zvezde i bio član U18 reprezentacije. Ove godine uz Aleksandra Vojinovića i Pavla Bačka nosi ekipu OKK Beograda. Osim toga nastupao je i za U19 tim Mege na U19 ABA turniru. Kombinovana statistika 16,6 poena, 2,1 skok, 4,1 skok, sa trenutnim šutom za tri poena od 43%.
2) Petar Radović – Prošle godine vodeći igrač Borčević juniora, ove godine igra gotovo isključivo za prvi tim. Imao je dobre nastupe i prošle i ove sezone, pre svega recimo protiv Partizana. Fali mu još malo konstantnosti u igri, ali zanimljiv pej koji hvata korak sa ovim trendom niskih plejeva. Ove godine u ABA prosečno 5 poena, 1,7 asistencija i 1,7 ukradenih lopti u proseku sa pristojnih 38% procenata šuta za 3 poena.
3) Vasilije Jovanović – Momak je bio član reprezentacija na U16 prvenstvu. Zanimljiv igrač koji je prošle godine uz Milosavčevića bio najbolji igrač Slobode u JLS. U prvom timu slobode je i u prethodne dve sezone dobijao priliku da igra, a ove već ima stabilnu respektabilnu minutažu sa oko 17 minuta po utakmici za koje vreme isporučuje 5,4 poena, 2,1 skok i 0,9 asistencija uz 39% šuta za tri poena. Što se tiče JLS gde i dalje nastupa kada se ne preklapa sa obavezama za prvi tim gde postiže 14,1 poen uz 5,8 skokova i 4,9 asistencija.
4) Luka Ivanović – Je plej koji je prošle godine u JLS uz Obućinu i Stojkovića nosio ekipu BKK Radničkog. Međutim, kada bi se Tofoski spustio da odigra neku bitnu utakmicu za juniore dečko bi nestao sa terena. To se nastavilo i ove sezone u Dinamiku gde je na startu beležio solidne partije, ali čim mu se uloga smanjila dovođenjem Amerikanca na pleju i povećanjem uloge Matije Popovića u seniorima, odnosno Rastka Obradovića u juniorima njegovi brojevi su ponovo pali. Sad je prešao u OKK gde je Lučiću potrebna adekvatna zamena, pa ćemo videti kako će se snaći. U pitanju je momak kome je odbrana glavna karakteristika u igri.
5) Vid Krunić – Momak koji je nastupao za juniore Mege, sada je član prvog tima Borca iz Zemuna gde dobija po malo prilike, koju nažalost za sada ne koristi na najbolji način.
6) Rade Todorović – U pitanju je momak koji je i prošle godine igrao za Mladost iz Zemuna i isporučivao fine brojke za prvi tim, sa 5,6 poena za 10 minuta u igri uz 40+% šuta za tri poena. Ove godine, nažalost kao i cela ekipa Mladosti u potpunom rasulu sa brojkama koje neću ni da navodim. Nadam se da će se sledeće sezone podići iz ovog jako, jako lošeg starta sezone.
7) Ognjen Bojbaša – Je momak koji je igrao za prvi tim Jokera, igrao KLS i ABA 2, kao pozajmljen igrač igrao za FMP na U19 ABA turniru, a onda prešao u Spartak.. Tu trenutno igra samo za razvojni tim i U19 tim Spartaka gde mi generalno deluje da mu vremenom uloga pada. U JLS 8,8 poena, 3,8 skokova i 3,6 asistencija, ali je odigrao solidan U19 turnira ABA gde je u proseku ubacio 10,7 poena uz 5 skokova i 2 asistencije. Iskreno, očekivao sam više od njega ove sezone.

Bekovi:
1) Đorđe Šekularac – Momak dobrog košarkaškog pedigrea kao jedan od najboljih juniora Partizana i član ekipe koja je osvojila KLS prošle sezone, ovu godinu provodi na pozajmici u Metalcu gde ima ulogu, recimo kao Gudurić na višem nivou, kao sekundarni ballhanlder sa pozicije 2. Nažalost, iskreno, očekivao sam više od njega u toj ulozi. Počeo je sezonu povređen, pa se nadam da će vremenom dići formu. Trenutno u proseku 6,9 poena, 3,7 skokova, 1,5 asistencija i 1,3 ukradene lopte po meču.
2) Ognjen Srzentić – Srzentić je momak koji mi isto deluje da je u padu i da ga treba nekako trgnuti. Prvi deo prošle sezone je odigrao odlično, bio je solidan u KLS u dresu OKK, za juniore MEGE je bio MVP kvalifikacionog turnira Evrolige za juniore u Istanbulu, sve je išlo kako treba, a onda je krenulo mnogo forsiranja i padanja svih brojki, gde je na završnom turniru evroliginom odigrao po meni razočaravujuće, a to se nastavilo i na U18 turniru za Srbiju. Ove sezone za Megu isto slabija izdanja nego što se od njega očekivalo. Trenutni proseci 4,2 poena, 4 skoka i 1,2 asistencije, ali sa jako loših 11% za tri poena. U pitanju je momak koji ima jako dobre fizičke predispozicije kojima pokriva uspešno pozicije i 2 i 3 i nadam se da će se trgnuti do kraja sezone. Odigrao je dobar U19 ABA turnir sa prosečnim dabl-dablom, pa se nadam da će ga to polako pogurati i kroz prvi tim da pruži više.
3) Matija Popović – Momak koji igra ove sezone iznad mojih očekivanja. Solidna sezona u Dinamiku. Dobre fizičke predispozicije, dobre odluke na terenu. Kombinovana statistika do sada u proseku 8,3 poena, 3,8 skokova i 3,9 asistencija.
4) Ivan Cimbaljević – Veoma zanimljiv igrač, koji mislim da sa pravim usmerenjem može biti jako zahvalan u seniorskoj konkurenciji. Prošle godine je bio najbolji strelac JLS za Vojvodinu, a ove kada dobija više minuta u KLS i ABA 2 se vidi da je sazreo. U utakmicama u kojima se skine za juniore Vojvodine mnogo manje srlja nego prošle sezone, igra stabilnije, zrelije. Manja poenterska produkcija, ali mnogo bolja igra po ekipu. U seniorima ove sezone U KLS 2,6 poena u proseku sa jednim skokom, u ABA 2 postiže 3,2 poena u proseku i po jedan skok i asistenciju. U JLS 14 poena prosečno, sa 41% šuta za 3, uz 8 skokova i 3,8 asistencija.
5) Filip Raičević – Je interesantan momak koji je prethodnu sezonu proveo u Španiji. Bio je član U16 reprezentacije. Ovu sezonu je započeo u Realu iz Beograda sa kojim nije uspeo da izbori ulaz u JLS. Igrao je kvalitetnu beogradsku ligu za juniore i treću ligu sa Realom za seniore, a onda je prešao u BKK Radnički relativno skoro i debitovao je protiv Metalca sa 4 poena i 4 skoka.
6) Pavle Steljić – U jednoj interesantnoj ekipi Spartaka (razvojni tim Dunav) se nameće kao lider iako to lično nisam očekivao na početku sezone. Trenutno šutira 41% za tri poena sa šutnutih 7,9 trojki po meču, od kojih ubaci 3,3 po utakmici. Što je stvarno impresivno, pogotovo ako se uzme činjenica da ih dosta uzima i iz driblinga. Što se tiče seniorske košarke za sada minute skuplja samo u razvojnom timu Spartaka u trećoj ligi. U JLS trenutni proseci 16,4 poena, 3 skoka i 2,4 asistencije.
7) Rastko Obradović – Treba ispratiti momka. Dobija po malo priliku u prvom timu Dinamika, onako na kašičicu, garbage time. Na U19 ABA turniru igrao je onako, pristojno, ništa spec. U JLS je imao par baš dobrih bleskova gde je pokazao da može. U proseku u JLS postiže 10,6 poena sa 40% šuta za 3 poena uz 4,5 skokova i 3,6 asistencija.

Krlila:
1) Uroš Danilović – Prošle godine mu je učinjena nepravda što nije bio u sastavu U18 reprezentacije. Ove godine bi to moglo da se ispravi. Igra jako dobro za Metalac gde postiže 9,5 poena uz 3,2 skoka u proseku. Za juniore Partizana odigrao je samo jedan meč u JLS pred turnir ABA U19 kako bi se uigrao i izdominirao je sa indeksom 49, 37 poena, šut sa bacanja 8/8, šut za dva 10/11 šut za tri 3/5. 6 skokva i 5 asistencija uz 3 ukradene lopte i blokadu. Na U19 ABA je odigrao odlično i protiv Cedevite i protiv Bosne. Doneo je prolaz Partizanu trojkom u zadnjoj sekundi meča protiv Bosne. Ako ne bismo gledali utakmicu sa Bečom, gde je igrao samo 3 minuta pošto nije bilo potrebe za više u ona dva meča je smestio 24 poena u proseku sa 7 skokova i 3 asistencije.
2) Stefan Isailović – Jako dobre fizičke predispozicije. Na prošlom U18 po meni nepravedno ušao ispred Danilovića u sastav iako su obojica igrači Partizana i Danilović se u samom Partizanu bolje kotirao. Ove godine otišao na NCAA gde za Howard dobija 4 minuta po meču sa minimalnim učinkom.
3) Ognjen Kaličanin – Je dobio priliku u Slogi na 5 mečeva da pokaže šta zna i to je izgledalo sasvim solidno. Za 10 minuta u proseku beležio 3,4 poena, 2,8 skokova i 1 asistenciju. U nedostatku klasičnih trojki, može se uzeti u razmatranje. Mada, ima u ovom timu i visokih dvojki koje mogu da pokriju poziciju 3.

Krilni centri:

1) Lazar Stojković – Ja sam razočaran minutažom njegovom u BKK Radničkom. Da sam na mestu Zvezde zaista bih bio ljut. Po meni je nedopustivo da ovakav potencijal ima 12 minuta po meču. Za to vreme daje 4,3 poena uz dva skoka i jednu blokadu. Za prvi tim Zvezde ako se ne varam nije nastupio do sada. Odigrao je jako dobar U19 ABA turnir sa 15 poena u proseku (i fantastičnih 45,5 % šuta za tri) uz 7,7 skokova i 1,3 blokade po meču. Svakako najveći potencijal na poziciji 4 u ovoj generaciji. Mada, u ovom juniorskom timu Zvezde je dosta minuta uzeo i na poziciji 5.
2) Aleksej Obućina – Momak koji ove sezone igra bolje nego što sam mislio. Igra po malo i za juniore Dinamika, ali gro minuta skuplja kroz KLS gde isporučuje 4,7 poena sa 3,2 skoka u proseku. Odigrao je solidan U19 ABA turnir za FMP, gde je zabeležio 10,7 poena i 6 skokova u proseku.
3) Vukašin Mušikić – Visok momak, ali prilično krut. Sa svojih 208cm daje snagu u skoku svojim ekipama, ali napadački je slaba pretnja. Lično sam skeptičan za najviše domete, ali svakako ga treba pratiti. Za OKK u dosadašnjem delu sezone beleži 2,5 poena i 2,2 skoka po utakmici.
4) Vasilije Stojić – Je bio član U 16 selekcije ove generacije, trenutno igra seniorsku košarku za Studen Mostar gde za sada slabo isporučuje, ali je na U19 ABA turniru igrajući za Igokeu odigrao prilično dobro sa 14 poena i 6 skokova u proseku.
5) Vuk Rnić – je momak koji je meni do ove sezone bio nepoznat. Dobio je priliku da igra u Jokeru ove sezone KLS. U pitanju je 209cm visoki momak koji je jako tanak, građom više vuče na 3 nego na 4. Ima solidan šut i zanimljiv je prospekt u perspektivi ako se pravilno fizički razvije. Trenutno u proseku postiže 2,2 poena sa 1,1 skokom.
6) Aleksandar Dikić – je momak koji igra dobro na poziciji 4 za Čačak 94 u JLS ove sezone. U prvom timu za sada, nažalost nije dobio priliku. Krasi ga dobar šut za tri poena. U JLS prosečno 15,5 poena sa 5,6 skokova i 2,5 asistencija i šutom za tri 38%.

Centri:
1) Pavle Bačko – verovatno jedini igrač od svih koje su u ovom postu nabrojani koji se može nadati da dobije priliku da se oproba u NBA ligi. Visok i krupan centar snažne građe, levoruk, sa dobrim šutom za 3 poena se ne viđa svaki dan. Ove godine u KLS 13,8 poena, 5,9 skokova, 1,2 asistencije i 1,6 blokada po meču.
2) Petar Ostojić – Visok i dugačak centar, sa oko 215cm deluje kao da je i viši. Igra po malo JLS za Dinamik, gro vremena u prvom timu Dinamika, a zabeležio je po malo minuta i za FMP u ABA ligi pošto je registrovan na dvojnu. Ima telo koje zaslužuje da se obrati pažanja na njega. Ono što mene lično brine, slično Mušikiću, jeste što mi deluje jako kruto. Za Dinamik u KLS prosečno 3,3 poena i 2,1 skok. U JLS 10,5 poena i 7,5 skokova uz 1,2 blokade
3) Stefan Jerkić – Od njega sam mnogo više očekivao ove sezone. Sa svojih 213cm mislio sam da će biti dominantan centar u JLS ove godine, gde igra solidno, ali daleko od dominantno barem napadački sa 10,3 poena, 7,9 skokova i 3,1 blokadom po meču. Trenutno najimpresivnije deluje broj podeljenih blokada. Što se seniorske minutaže tiče, dobio je par puta šansu. Sa recimo dobrim učnikom protiv prvoplasiranog Zlatibora.
4) Stefan Marjanović – Prošle godine uz Lučića bio glavni igrač Crvene Zvezde i bio deo U18 reprezentacije. Ove godine krenuo put Amerike gde nemam mnogo podataka o njemu.
5) Sava Đurić – je legitiman centar na juniorskom nivou sa svojih 209cm. Igrač je Zvezde i prosečno beleži 10,1 poen uz 7,9 skokova i 2,3 skoka po meču.
6) Vukašin Kovačević – je startni centar Spartaka drugu godinu za redom. U pitanju je blago undersize centar sa solidnim atletskim sposobnostima. Ove godine je unapredio napadačku igru. Nisam siguran u njegove seniorske domete, ali vredi ga pratiti. U JLS ove godine prosečno beleži 10,6 poena, 6,5 skokova i 2,5 blokada.
7) Daris Sijarić – Prošle godine startni centar Partizanovih juniora. Bio je član U16 reprezentacije u svojoj generaciji. Nažalost, od tada, pa do sada nije porastao ni centimetar i stoji na nekih 202-203cm. Snažan momak, sa dobrim razumevanjem igre, ali visinom limitiran. Otišao put Amerike gde ne uspevam da ga ispratim šta i koliko igra i napreduje. Koliko znam trenutno je na nekom prep school-u.
8) Ilija Kačar – Fizički zanimljiv undersize centar koji lošoj ekipi Konstantina uz Mitrovića pomalo popravlja utisak ekipe. Pre svega dobar skakač. U proseku beleži 11,9 poena i 9,4 skokova uz 1,8 blokada po meču. Nažalost ne dobija dovoljno šanse u prvom timu Konstantina koji se takmiči u drugoj ligi.

To je od prilike to, ako nisam pogrešno prebrojao ovde sam izdvojio 64 igrača koje vredi ispratiti do kraja sezone i dalje pratiti njihove karijere kako će napredovati. Nadam se da sam ljudima koji slabije stižu da prate malo približio ove momke u kratkim crtama.

U 20 prvesntvo je specifično jer tu najbolji igrači iz svojih generacija uglavnom ne igraju. Ovo je praktično jedini turnir gde reprezentacija može da ’’pomogne’’ određenim momcima da im se pogura klupska karijera. Kao što je recimo slučaj prošlo leto bio sa Pavlom Nikolićem koji je nošen odličnim turnirom i iskoristivši izostanak Bogoljuba Markovića i Filipa Jovića zaista sjajno ušao u ovu ABA sezonu. Velika šteta je što je Luku Savanovića nakon takođe sjajnog turnira povreda isekla da napravi iskorak u Vojvodini u ovoj sezoni.

Iz tih razloga postavlja se veliko pitanje šta je najpametnije uraditi sa ovim timom? Da li gurati najbolje i napasti medalju ili pružiti šansu nekim momcima kako bi im se ’’pomoglo’’ da ili ožive svoje karijere ili naprave iskorak u istim kako bismo prošili bazu igrača za budućnost.

Da u ovom momentu moram da biram 12 koji napadaju medalju verovatno bi to izgledalo ovako:

1) Drezgić, Tofoski, Radović
2) Vojinović, Kostić
3) Bošnjaković, Srzentić
4) Stanojević, Džepina
5) Bačko, Šojić, Dimitrijević

Kada bih pravio 12 sa cilijem da ’’pomognem’’ i da pružim šansu nekim momcima koji su bili u drugom planu da pokažu šta mogu kako bi dobili više minuta u svojim klubovima ili kako bi lakše našli angažman u boljim klubovima išao bih sa:

1) Jovanović, Bogdanović
2) Šuput, Cimbaljević, Radošić
3) Danilović, Kondić
4) Stojković, Nikolić
5) Zečević, Dimitrijević, Jerkić
Korisnikov avatar
By Zex88
Свака част Карабу..

Послато са SM-A725F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
By Karaburac
U 18 prvenstvo, noseće godište 2008.

Što se tiče U18 evropskog prvenstva sa nosećim godištem 2008 ono je prilično zanimljivo. Ova generacija je pre dve godine na U16 šampionatu na Kritu bila treća gde su pokazali zaista dobru igru, ali su u polufinalu nažalost bili zaustavljeni od Francuske koja je osvojila zlato. Francuze su tu predvodili momci kao što su Cameron Hoindo (Cedevita), Louka Letailleur (Gravelin) i Aron Towo Nansi (Cholet) koji ove godine imaju ozbiljne seniorske minute.
Glavna karakteristika ove naše generacije je gomila kvalitetnih bekova i nažalost nedostatak visokih igrača koji bi ih kvalitetno pratili. Tako da je baš teško i mislim da će biti jako teško bilo kom selektoru da izabere 12 igrača i da dobro izbalansira tim. U svakom slučaju, atipična naša generacija koja je na U16 bila jedna od najboljih šuterskih ekipa predvođena pre svega Bjelićem i Danilovićem. Pretpostavljam da će ovde morati da se napravi neka small ball postava koja će igrati drugačije od većine naših generacija. Ovde moram da se ogradim i kažem da sam ispratio samo momke koji ove godine igraju JLS i ABA u19, kao i momke koji su prošle godine igrali JKLS, ABA u19, juniorske turnire evrolige i juniorski turnir fibine lige šampiona. Nažalost, teško mi je da ispratim regionalne lige, pa je moguće da tu ima igrača koji su mi ispod radara (recimo Bikić). Pa da krenemo.

Plejevi:
1) Aleksej Ivković – Dinamik – Bio je član ove ekipe na Kritu gde je za 20 minuta na terenu beležio 4 poena, 2 skoka i 2,6 asistencija. Prošle godine je bio najbolji igrač Dinamika u jedinstvenoj kadetskoj ligi, a ove ima nešto manje od 12 minuta po meču za seniore Dinamika u KLS i pristojnu minutažu u juniorskoj ligi. Reč je o jednom duguljastom, solidnom pleju. Nije ove sezone impresivan ni za seniore ni za juniore, ali je dobar i stabilan. Jedino što se muči malo u šutu. Odigrao je solidan turnir U19 ABA sa 13 poena, 3 skoka, 2,5 asistencija i 4,5 ukradenih lopti u proseku.
2) Andrija Šušić – Bajern Minhen – Momak koji je u Srbiji igrao za Mladost iz Čačka otišao je u Bajern iz Minhena i tamo igra za njihov drugi tim u trećoj ligi Nemačke gde pruža fine partije sa 10,4 poena, 3,3 skoka, 2,6 asistencija i 1,8 ukradenih lopti. Prošle godine je na juniorskom turniru evrolige protiv dve godine starijih momaka imao pristojan nastup za Bajern. Bio je deo ekipe i na Kritu, velike su šanse da će biti opet.
3) Lazar Maksić – Čačak 94 – Lazar Maksić je fizički jedan od najboljih igrača u ovoj generaciji. Zbog toga može da pokrije na terenu pozicije od 1 do 3. Prošle sezone je kao pozajmljen igrač za Dubai odigrao solidan juniorski turnir Evrolige u Ulmu sa 12 poena, 3,3 skoka, 1,7 asistencija i 2,3 ukradenih lopti u proseku. U KLS je u drugom delu sezone dobijao priliku u prvom timu, a ove godine je standardan prvotimac sa oko 15minuta u proseku na terenu za koje vreme beleži 3,7 poena, 1,3 skoka. Generalno bolje brojke nego Ivković u Dinamiku.
4) Vasilije Popović – Mladost (Veba) Zemun – Meni nepoznat momak do ove sezone, igra zaista dobro za Vebu. U pitanju je plej starijeg kova, fizički snažniji, ne toliko brz, sa dobrim razumevanjem igre. Dobro prepoznaje situacije i dobro napada koš i pronalazi svoje saigrače. Mene je jako prijatno iznenadio kao najbolji igrač Vebe do sada i jedan od najboljih igrača u JLS po indeksu korisnosti sa 16,8 poena, 3,3 skoka i 4,1 asistencijom u proseku.
5) Marko Savić – Mega – Bio je na širem spisku za U16 2024.g. ali nije prošao. Momak čija statistika dosta podseća na CMM iz Zvezde. Plej koji uvek ima dosta skokova i dosta asistencija. Najbolji asistent JLS. Malo slabiji U19 ABA turnir kao posledica toga što je Andrej Lučić igrao na turniru. U JLS trenutno 11,6 poena, 5,8 skokova i 7,7 asistencija.
6) Milan Pejin – Vojvodina – dobar šuter i dobar asistent. Ove godine igra prilično dobro u JLS gde se nameće kao prvi plej Vojvodine iako sam tu očekivao da će reprezentativac Crne Gore Miloš Veković biti neprikosnoven na toj poziciji. 12,8 poena sa 40% šuta za 3, 3,3 skoka i 3,9 asistencija po meču je njegov prosek u JLS ove sezone.
7) Vanja Tašlić – Vršac - omaleni plej koji je prošle godine skrenuo pažnju na sebe kad je u regionalnoj ligi postigao pedesetak poena za juniore Vršca. Ove godine je dobio malo prilike u prvom timu, ali kako je Vršac krenuo puno da gubio izgubio je minute. Ono malo što sam gledao, nije me oduševio, ali premalo sam ga pratio da bih izvukao definitivne zaključke. U svakom slučaju uz Ivkovića i Maksića je jedini koji dobija minute u KLS, makar povremeno.
8) Damjan Radulović – Borac Čačak – Uz Krunića definitivno glavni igrač Borčevih Juniora. Odigrao jako dobar U19 turnir ABA sa 12,3 poena i 6,7 skokova i 2,7 asistencija. Bio je na širem spisku i 2024. Ne verujem da će uspeti da uđe u 12, ali definitivno zaslužuje poziv na širi spisak. U JLS 12,2 poena i 2,6 skokoava u proseku uz loš procenat za 3 poena.
9) Mihailo Radivojević – Čačak 94 – Kako Maksić ove sezone gotovo isključivo za seniore Radivojević je dobio priliku da bude startni plej Čačka 94 u JLS i prilično je dobro iskoristio. Plej koji je stabilan na lopti, dobrog šuta i dobrog osećaja za pas. Seniorska karijera će mu najviše značiti od toga koliko fizika isprati tehniku. U JLS u proseku 10,2 poena, 45% šuta za 3 poena, 4,7 skokova i 4,6 asistencija u proseku.
10) Simon Grubanov – Spartak – momak koji je jedan od boljih kradljivaca lopti u JLS. Odigrao slab U19 turnir ABA ove godine, mada je prošle na primer odigrao prilično dobro na juniorskoj fiba ligi šampiona gde je beležio 5,2 poena, 4,8 skokova, 6,8 asistencija i 1,8 ukradenih lopti. Definitivno ima trenutno momaka koji su ispred njega, ali njegov razvoj vredi pratiti. U JLS prosečno 6,3 poena, 3,5 skokova i 3,2 asistencije uz 2,3 ukradene lopte po meču.

Bekovi:
1) Andrej Bjelić – Real Madrid – Sigurno najpoznatiji igrač ove generacije, momak koji je igrao prvo U16 takmičenje 2023 za godinu dana starije, a onda 2024 bio vodeći igrač svoje generacije. Momak koji je veći deo turnira šutirao trojke preko 50% da bi pri kraju malo pokvario procenat. Bilo je malo čudno što nije uvršten prošle sezone i na U18 prvenstvo, ali ovde će biti siguran putnik. Na pripremnom turniru je zabaležio nastup i za seniore Reala iz Madrida, tako da nadamo se će njegova karijera ići samo uzlaznom linijom. Imaćemo priliku ozbiljnijie da ga ispratimo na juniorskom turniru evrolige da vidimo koliko je napredovao.
2) Vuk Danilović – Mega – Uz Bjelića, 2024.g. je bio vođa ove generacije. Ove sezone igra po malo za juniore Mege, igra seniorsku košarku za IBC na dvojnoj registraciji u drugoj ligi i za seniore Mege je zabeležio nastup protiv Zvezde. Prošle godine bio je najbolji igrač na finalnom turniru za kadete, gde je posebno u finalu protiv Partizana odlično odigrao u duelu sa Slovencem Bojovićem. Veoma interesantan prospekt koji u svom godištu ne dominira na fiziku, već na čistu tehniku i sportski bezobrazluk. Ukoliko fizika ’’legne’’ može zaista odličan igrač da bude. Za seniore IBC u drugoj ligi postiže 12,8 poena, 2,2 skoka i 1,4 asistencije u proseku. U JLS za Megu odigrao samo dva meča jedan protiv Spartaka i drugi protiv Crvene Zvezde sa 16,5 poena u proseku.
3) Aleksej Nedeljković – Crvena Zvezda – Kao godinu dana mlađi od nosećeg godišta predstavlja nosioca igre Zvezdinih juniora. U seniorima zabeležio nastup protiv Cedevite gde se i upisao u strelce. U pitanju je vižljasta 2/3 koji dobro igra u tranziciji i prilično probojan u pozicionom napadu. Sa dobrim fizičkim karakteristikama dobro učestvuje i u skoku. U JLS 19,3 poena 4,1 skok i 2,6 asistencija uz 0,8 blokada po meču.
4) Bogdan Zekavica – Čačak 94 – Prošle godine ubedljivo najbolji igrač regularnog dela jedinstvene kadetske lige kao prvi strelac, prvi skakač i jedan od najboljih blokera lige. SA svojih 195cm solidnom brzinom i skočnošću i instinktom strelca zaista je zatrpavao koš. Igrao je kao pozajmljen igrač juniorski turnir Evrolige za Dubai, gde je recimo delio megdan protiv sadašnjeg EL igrača Asvela Atamne gde jeste izašao lošije, ali se nije obrukao. Valja napomenuti i da je ceo turnir igrao sa zaštitnom maskom što mu je uticalo na procente. Ove sezone za juniore je krenuo malo slabije, ali polako hvata korak i poslednjih par utakmica igra na visokom nivou. Od drugog dela prošle sezone dobija povremeno priliku i u seniorima Čačka 94, što se nastavilo i ove sezone (gde za sada ruku na srce nije mnogo pokazao). U JLS prosečno 17,7 poena, 5,2 skoka, 1,9 asistencija, 2,2 ukradene lopte i 0,8 blokada po meču.
5) Aleksa Obrenić – Borac Čačak – da kažemo standardan izdanak čačanske škole. U senci Krunića, nakon njegove povrede preuzeo primarnu ulogu u juniorima Borca i ono što je zanimljivo Borac više pobeđuje od kad se to desilo nego pre Krunićeve povrede. Prosečno 17,9 poena sa 38% za 3 poena, 4,3 skoka i 2,4 asistencije u JLS.
6) Aleksa Stiković – Mega igra solidnu sezonu u juniorima Mege gde se u prednjoj liniji izdvaja uz Marka Savića. Mislim da u ovom momentu nije za prvih 12, ali ga treba ispratiti. U JLS u proseku 14,6 poena, 5,2 skokova i 3,3 asistencija po meču.
7) Aleksandar Nedeljković – Spartak – Ima blagu nesreću da ga ljudi mešaju sa Aleksejem Nedeljkovićem iz Crvene Zvezde, tako ih recimo i neki specijalizovani košarkaški sajtovi spajaju u jednu osobu. Prošle godine uz Simijanovskog najbolji kadet Spartaka u kadetskoj ligi, a igrao je i prilično dobro juniorsku fiba ligu šampiona gde je u konkurenciji sa godinu dana starijim igračima bio prvi strelac Spartaka sa 16,8 poena u proseku. Odigrao je solidan turnir ABA u19 gde je samo protiv Mege podbacio. Ono što me malo brine je što ima sporiji start u JLS nego što sam od njega očekivao. U JLS prosečno 8 poena i 2,3 skoka po meču.
8) Luka Šaranović – Dinamik – moram da priznam da mi fokus nije bio na ovom momku kada sam gledao utakmice Dinamika, ali dečko igra solidnu sezonu u jakoj konkurenciji Dinamika sa 7 poena i 3,3 skoka u proseku.

Krila:
1) Uroš Mijailović – Partizan – Dečko kojeg ne treba previše predstavljati. Međutim, interesantno, barem meni, je što imam osećaj da je jedan od retkih momaka koji zapravo bolje igra kada igra sa seniorima nego sa juniorima. U svim juniorskim utakmicama se dosta muči sa šutom, sa kojim u seniorima nema problem. Bio bih šokiran ukoliko ne bi bio deo U18 ekipe na ovom prvenstvu kao neko ko jedini ima minute u ABA ligi iz ove generacije i pomalo iz Evrolige, pritom član ekipe koja je osvojila KLS.
2) Aleksandar Krunić – Borac Čačak – Krunić je odigrao vrhunski prve dve utakmice ABA u19, gde je Igokei dao 39 poena i vodio Borac do pobede, a SC Derbiju 25 poena. Nažalost povredio se protiv Zadra i od tad nije igrao ni u jednom takmičenju. U JLS je isto igrao jako dobro do povrede. Megi je dao 26 poena, protiv Partizana je bukvalno sam nosio Borac ceo meč sa 30 poena, 6 skokova, 6 asistencija, 6 ukradenih lopti bez izgubljene lopte. Momak fizički izgleda jako dobro. Može da pokrije i pozicije 2 i 3. Veoma interesantan prospekt, i nadam se da ćemo ga sledeće godine više gledati i u prvom timu Borca.
3) Jovan Bikić – Beko - je učestvovao na U16 evropskom za svoju generaciju, kao i na U18 turniru prošle godine za godinu dana starije. Tako da je gotovo sigurno da će biti u timu i ove godine. Ono što bi eventualno moglo da ga poremeti u tome jeste činjenica da je Uroš Mijailović eksplodirao u Partizanu, a nije bio deo U16 ekipe. Kao i da je Aleksandar Krunić novi glavni projekat Borca iz Čačka, gde je do povrede u juniorima Borca sve bilo njemu posvećeno. Bikić ne igra JLS, nažalost, pa ga slabije pratim u Beku. Letos na U18, do duše sa starijima, me nije kupio igrom, ali videćemo. Pretpostavljam da će biti u ekipi.
4) Vukašin Zekavica – Čačak 94 – Za razliku od brata blizanca manje je poenter, a više timski igrač, pa ima više asistencija (uglavnom za brata). Slični su igrači svakako, dobar skakač, solidan u odbrani, timski orijentisan. Prošle godine uz brata i uz Maksića bio najbolji igrač Čačka u kadetskoj ligi. U drugom delu prošle sezone je počeo da dobija po malo prilike i u prvom timu Čačka. Sve u svemu, zanimljiv igrač kojem nije strano da u dobrom meču bude blizu tripl dabla. Trenutno 7,9 poena, 7,9 skokova i 2,6 asistencija po meču u JLS.
5) Mihailo Todorović – Čačak 94 – Prošle godine dobio priliku na par mečeva za seniore i odigrao dobar meč protiv Vojvodine. Ove godine je dobio priliku na dve utakmice, protiv Vršca je odigrao 29minuta i odigrao solidno. Pokriva pozicije 3 i 4 sa oko 201cm visine. U principu ga krasi dobar šut. U JLS prosečno za sad 10 poena, 5,9 skokova, 2,4 asistencije i šut za 3 poena 40%

Krilni Centri:
1) Nikola Karalić – OKK/Mega – Momak koji igra obe krilne pozicije, ove godine iako 2008.godište ne igra za juniore Mege već za prvi tim OKK gde prosečno beleži 8,8 poena uz 4 skoka i 2,4 asistencije. Za Megu je odigrao samo U19 turnirn gde je beležio 14 poena i 8 skokova u proseku. Sigurno najkvalitetniji krilni igrač ove generacije trenutno. Prilično atletičan, dobro trči, dobro skače. Sa svojim karakteristikama očekivao bih da bude još bojli u odbrani, ali to je izgleda nešto što će valjda doći sa godinama i kad još malo očvrsne. Startna petorka gotovo zacementirana.
2) Strahinja Zelić – Amerika – O Strahinji Zeliću ne znam mnogo pošto je u srednjoj školi u Americi. Koliko sam čuo, još je porastao, tako da kontam da sada može da pokrije i poziciju centra komotno sa svojih 211cm što bi možda . Pošto je bio član i pre dve godine, a generacija muku muči sa visokim igračima, mislim da ima dobre šanse da ponovo bude u 12.
3) Jakša Drašković – Vojvodina – se na svim sajtovima zvanično vodi kao centar, ali ne znam na koji način možemo momka posmatrati kao centra koji ima 2 metra i koji može da opali i 8 trojki na jednoj utakmici? :D Pritom sa dobrim procentima. Vojvodina u juniorima nema klasičnog centra, obično on i Stoiljković igraju zajedno na terenu. Stojiljković je bolji atleta, Jakša je bolji šuter. U svakom slučaju u ovoj generaciji koja ima odlične bekove i krila koji su sposobni da prave višak, moguće da bi visoki koji ima jako dobar šut čučnuo kao dupe na nošu. Zbog toga sam ga stavio kao predikciju da može da završi u 12. U JLS prosečno 15,4 poena, 5,4 skokova, 2 asistencije i 1,1 blokada po meču.
4) Mihailo Stoiljković – Vojvodina – već sam ga pomenuo maločas, momak koji je solidan atleta na ovoj poziciji i na konto toga može da pokrije i neke petice, mislim da sa takvim karakteristikama može iz prikrajka da se nada mestu u 12. U JLS prosečno 13,9 poena i 6,6 skokova uz 2 asistencije po meču.
5) Tadija Nedeljković – Mladost (Veba) Zemun – Momak koji je sezonu započeo u Crvenoj Zvezdi, da bi pre par kola prešao u Mladost iz Zemuna (Veba). Momak igra 4 na 5, a ima oko 201-202cm. Korektan u svom uzrastu, ali ništa impresivno. Ipak, kao neko ko je bio u sastavu ekipe pre dve godine ne treba ga tek tako otpisati. U Zvezdi je odigrao samo jedan meč u JLS ove sezone, u Vebi će verovatno dobiti više prostora nego što je imao u Zvezdi, pa ćemo videti kako će ih iskoristiti.
6) Marko Jovanović – Partizan – Je undersize PF koji je imao određene dobre bljeskove, ali objektivno govoreći nije nivo za 12 ukoliko svi budu zdravi. Ima dobre fizičke predispozicije, snagu, skočnost, ponekad i šut krene, ali nema tehniku da spusti loptu na parket i onda te stvari manje dolaze do izražaja. U JLS 9,2 poena, šut za tri 58% (na malo uzorku) i 4,9 skokova prosečno po meču.
7) Srđan Bakula – Spartak – Prošle godine jako dobri nastupi u kadetskoj ligi, kao i na juniorskoj fiba ligi šampiona. Krasi ga dobra igra sa loptom, osećaj za asistenciju, fina tehnika, solidan šut. Nažalost malo je mekaniji i nije previše visok za svoju poziciju. Ove godine sam očekivao od njega mnogo više, ali u Spartaku ne uspeva da se izbori sa godinu dana starijima za veću ulogu u napadu i poput Aleksandra Nedeljkovića ima slabiju sezonu nego što sam mislio da će imati. Treba ga ispratiti svakako. U Evropi će njegovo godište biti noseće pa ćemo videti i za njega i za Nedeljkovića kako će odigrati juniorski turnir evrolige kada ne bude starijih ispred njih. U JLS za sada 4,4 poena, 5,2 skoka i 2,2 asistencije.

Centri:
1) Andrej Pavlović – Mega – Veoma visok momak, bio je član ove ekipe pre dve godine, ali ni prošla sezona u kadetima nije bila sjajna, a ni ova u juniorima nije fenomenalna. Ne treba ga otpisati, svakako najviši momak u ovoj generaciji koji je meni poznat, sa te strane zaslužuje da se razmotri. Čisto igrački, u ovom trenutku ne pruža mi sigurnost. U JLs 5,8 poena, 3,8 skokova i 1,2 blokade po meču.
2) Vukašin Gavranović – Igokea – Bio je startni centar 2024.g. i najbolji skakač naše U16 ekipe tada. Koliko je bio visok tada, toliko je i sada, a to je nekih 202-203cm... Prošle sezone nije nastupio na U19 ABA, a u fibinoj juniorskoj BCL jeste igrao, kao godinu dana mlađi od vodećeg godišta u BCL, mada se nije naročito istakao. Ove sezone ne uspevam da pronađem šta se dešava sa njim. Na u19 ABA nije nastupio ove godine. Ne znam da li je neka povreda u pitanju ili se nešto drugo događa.
3) Uroš Pupovac – Dinamik – Meni nepoznat momak do ove sezone, nisam ga ispratio prošle godine, ali ove deluje sasvim pristojno na terenu. Dobar skakač, pristojna visina, pristojna zaštita obruča. Ja bih mu lično pružio priliku pre Gavranovića i Pavlovića. Na U19 aba turniru protiv Krke i Zvezde nije imao zapažen učinak, ali je protiv Dubaija imao jako dobar meč sa 10 poena i 15 skokova. U JLS prosečno beleži 9,8 poena, 5,3 skokova i 0,8 blokada po meču.

Ovoj generaciji fali pomoć na visokim pozicijama da bi gađali najviše plasmane. U generaciji 2009 ima mesa koje bi se moglo ubaciti da pomognu, ali je pitanje da li će se pribeći tome ili će se pustiti momci da se posvete U17 svetskom prvenstvu u potpunosti. Tako da, u slučaju da ne može ni na koga da se računa, ja bih spustio visinu ekipe i išao samo sa jednom peticom i gurnuo small ball. Možda čak i bez klasične petice, u kom slučaju bih Pupovca verovatno zamenio Bogdanom Zekavicom kao još jednim bekom.

1) Aleksej Ivković, Andrija Šušić, Lazar Maksić
2) Andrej Bjelić, Vuk Danilović,
3) Uroš Mijailović, Aleksandar Krunić, Jovan Bikić
4) Nikola Karalić, Jakša Drašković, Strahinja Zelić
5) Uroš Pupovac
Korisnikov avatar
By Karaburac
Sutra startuje prvi kvalifikacioni evroligin nextgen turnir u Ulmu. Nosece godiste 2008.

Od nasih ekipa se takmici Mega. U ostalim ekipama nema nasih igraca. Osim Mege na turniru su Cedevita Olimpija, Armani, Olimpijakos, Ulm, Manresa, Asvel i ekipa Nextgena.

Mega je za turnir vratila sa pozajmica Karalica (OKK) i Danilovica (IBC).

Mega je u domacem i regionalnom sampionatu bez poraza, deluju zaista dominantno pa ce biti zanimljivo da vidimo gde se nalaze u odnosu na Evropu.

Od stranaca u ekipi Mege nastupaju Crnogorac Papan, onda sin Mirze Teletovica Benjamin i Slovenac Lun Jarc.

Mega ima dobro izbalansiran tim i siroku rotaciju:

1) Savic, Stepanovic
2) Danilovic, Teletovic
3) Stikovic, Lilic, Papan
4) Karalic, Jarc, Gnjato
5) Bjelica, Pavlovic

Udarne igle bi trebali da budu Bjelica, Danilovic i Karalic. Njih treba da dopune Savic, Jarc, Teletovic i Stepanovic. Od ostalih manje ocekujem.
  • 1
  • 348
  • 349
  • 350
  • 351
  • 352

Koga imas jos na spisku? Пик број 1 ми је Павле Н[…]

Takmicenja mladjih kategorija

Objavljeni rosteri i satnica za nextgen u Beogradu[…]

KK Partizan 2025/26.

Neverovatno je koliko je Osetkovski nemocan protiv[…]