U 18 prvenstvo, noseće godište 2008.
Što se tiče U18 evropskog prvenstva sa nosećim godištem 2008 ono je prilično zanimljivo. Ova generacija je pre dve godine na U16 šampionatu na Kritu bila treća gde su pokazali zaista dobru igru, ali su u polufinalu nažalost bili zaustavljeni od Francuske koja je osvojila zlato. Francuze su tu predvodili momci kao što su Cameron Hoindo (Cedevita), Louka Letailleur (Gravelin) i Aron Towo Nansi (Cholet) koji ove godine imaju ozbiljne seniorske minute.
Glavna karakteristika ove naše generacije je gomila kvalitetnih bekova i nažalost nedostatak visokih igrača koji bi ih kvalitetno pratili. Tako da je baš teško i mislim da će biti jako teško bilo kom selektoru da izabere 12 igrača i da dobro izbalansira tim. U svakom slučaju, atipična naša generacija koja je na U16 bila jedna od najboljih šuterskih ekipa predvođena pre svega Bjelićem i Danilovićem. Pretpostavljam da će ovde morati da se napravi neka small ball postava koja će igrati drugačije od većine naših generacija. Ovde moram da se ogradim i kažem da sam ispratio samo momke koji ove godine igraju JLS i ABA u19, kao i momke koji su prošle godine igrali JKLS, ABA u19, juniorske turnire evrolige i juniorski turnir fibine lige šampiona. Nažalost, teško mi je da ispratim regionalne lige, pa je moguće da tu ima igrača koji su mi ispod radara (recimo Bikić). Pa da krenemo.
Plejevi:
1) Aleksej Ivković – Dinamik – Bio je član ove ekipe na Kritu gde je za 20 minuta na terenu beležio 4 poena, 2 skoka i 2,6 asistencija. Prošle godine je bio najbolji igrač Dinamika u jedinstvenoj kadetskoj ligi, a ove ima nešto manje od 12 minuta po meču za seniore Dinamika u KLS i pristojnu minutažu u juniorskoj ligi. Reč je o jednom duguljastom, solidnom pleju. Nije ove sezone impresivan ni za seniore ni za juniore, ali je dobar i stabilan. Jedino što se muči malo u šutu. Odigrao je solidan turnir U19 ABA sa 13 poena, 3 skoka, 2,5 asistencija i 4,5 ukradenih lopti u proseku.
2) Andrija Šušić – Bajern Minhen – Momak koji je u Srbiji igrao za Mladost iz Čačka otišao je u Bajern iz Minhena i tamo igra za njihov drugi tim u trećoj ligi Nemačke gde pruža fine partije sa 10,4 poena, 3,3 skoka, 2,6 asistencija i 1,8 ukradenih lopti. Prošle godine je na juniorskom turniru evrolige protiv dve godine starijih momaka imao pristojan nastup za Bajern. Bio je deo ekipe i na Kritu, velike su šanse da će biti opet.
3) Lazar Maksić – Čačak 94 – Lazar Maksić je fizički jedan od najboljih igrača u ovoj generaciji. Zbog toga može da pokrije na terenu pozicije od 1 do 3. Prošle sezone je kao pozajmljen igrač za Dubai odigrao solidan juniorski turnir Evrolige u Ulmu sa 12 poena, 3,3 skoka, 1,7 asistencija i 2,3 ukradenih lopti u proseku. U KLS je u drugom delu sezone dobijao priliku u prvom timu, a ove godine je standardan prvotimac sa oko 15minuta u proseku na terenu za koje vreme beleži 3,7 poena, 1,3 skoka. Generalno bolje brojke nego Ivković u Dinamiku.
4) Vasilije Popović – Mladost (Veba) Zemun – Meni nepoznat momak do ove sezone, igra zaista dobro za Vebu. U pitanju je plej starijeg kova, fizički snažniji, ne toliko brz, sa dobrim razumevanjem igre. Dobro prepoznaje situacije i dobro napada koš i pronalazi svoje saigrače. Mene je jako prijatno iznenadio kao najbolji igrač Vebe do sada i jedan od najboljih igrača u JLS po indeksu korisnosti sa 16,8 poena, 3,3 skoka i 4,1 asistencijom u proseku.
5) Marko Savić – Mega – Bio je na širem spisku za U16 2024.g. ali nije prošao. Momak čija statistika dosta podseća na CMM iz Zvezde. Plej koji uvek ima dosta skokova i dosta asistencija. Najbolji asistent JLS. Malo slabiji U19 ABA turnir kao posledica toga što je Andrej Lučić igrao na turniru. U JLS trenutno 11,6 poena, 5,8 skokova i 7,7 asistencija.
6) Milan Pejin – Vojvodina – dobar šuter i dobar asistent. Ove godine igra prilično dobro u JLS gde se nameće kao prvi plej Vojvodine iako sam tu očekivao da će reprezentativac Crne Gore Miloš Veković biti neprikosnoven na toj poziciji. 12,8 poena sa 40% šuta za 3, 3,3 skoka i 3,9 asistencija po meču je njegov prosek u JLS ove sezone.
7) Vanja Tašlić – Vršac - omaleni plej koji je prošle godine skrenuo pažnju na sebe kad je u regionalnoj ligi postigao pedesetak poena za juniore Vršca. Ove godine je dobio malo prilike u prvom timu, ali kako je Vršac krenuo puno da gubio izgubio je minute. Ono malo što sam gledao, nije me oduševio, ali premalo sam ga pratio da bih izvukao definitivne zaključke. U svakom slučaju uz Ivkovića i Maksića je jedini koji dobija minute u KLS, makar povremeno.
8) Damjan Radulović – Borac Čačak – Uz Krunića definitivno glavni igrač Borčevih Juniora. Odigrao jako dobar U19 turnir ABA sa 12,3 poena i 6,7 skokova i 2,7 asistencija. Bio je na širem spisku i 2024. Ne verujem da će uspeti da uđe u 12, ali definitivno zaslužuje poziv na širi spisak. U JLS 12,2 poena i 2,6 skokoava u proseku uz loš procenat za 3 poena.
9) Mihailo Radivojević – Čačak 94 – Kako Maksić ove sezone gotovo isključivo za seniore Radivojević je dobio priliku da bude startni plej Čačka 94 u JLS i prilično je dobro iskoristio. Plej koji je stabilan na lopti, dobrog šuta i dobrog osećaja za pas. Seniorska karijera će mu najviše značiti od toga koliko fizika isprati tehniku. U JLS u proseku 10,2 poena, 45% šuta za 3 poena, 4,7 skokova i 4,6 asistencija u proseku.
10) Simon Grubanov – Spartak – momak koji je jedan od boljih kradljivaca lopti u JLS. Odigrao slab U19 turnir ABA ove godine, mada je prošle na primer odigrao prilično dobro na juniorskoj fiba ligi šampiona gde je beležio 5,2 poena, 4,8 skokova, 6,8 asistencija i 1,8 ukradenih lopti. Definitivno ima trenutno momaka koji su ispred njega, ali njegov razvoj vredi pratiti. U JLS prosečno 6,3 poena, 3,5 skokova i 3,2 asistencije uz 2,3 ukradene lopte po meču.
Bekovi:
1) Andrej Bjelić – Real Madrid – Sigurno najpoznatiji igrač ove generacije, momak koji je igrao prvo U16 takmičenje 2023 za godinu dana starije, a onda 2024 bio vodeći igrač svoje generacije. Momak koji je veći deo turnira šutirao trojke preko 50% da bi pri kraju malo pokvario procenat. Bilo je malo čudno što nije uvršten prošle sezone i na U18 prvenstvo, ali ovde će biti siguran putnik. Na pripremnom turniru je zabaležio nastup i za seniore Reala iz Madrida, tako da nadamo se će njegova karijera ići samo uzlaznom linijom. Imaćemo priliku ozbiljnijie da ga ispratimo na juniorskom turniru evrolige da vidimo koliko je napredovao.
2) Vuk Danilović – Mega – Uz Bjelića, 2024.g. je bio vođa ove generacije. Ove sezone igra po malo za juniore Mege, igra seniorsku košarku za IBC na dvojnoj registraciji u drugoj ligi i za seniore Mege je zabeležio nastup protiv Zvezde. Prošle godine bio je najbolji igrač na finalnom turniru za kadete, gde je posebno u finalu protiv Partizana odlično odigrao u duelu sa Slovencem Bojovićem. Veoma interesantan prospekt koji u svom godištu ne dominira na fiziku, već na čistu tehniku i sportski bezobrazluk. Ukoliko fizika ’’legne’’ može zaista odličan igrač da bude. Za seniore IBC u drugoj ligi postiže 12,8 poena, 2,2 skoka i 1,4 asistencije u proseku. U JLS za Megu odigrao samo dva meča jedan protiv Spartaka i drugi protiv Crvene Zvezde sa 16,5 poena u proseku.
3) Aleksej Nedeljković – Crvena Zvezda – Kao godinu dana mlađi od nosećeg godišta predstavlja nosioca igre Zvezdinih juniora. U seniorima zabeležio nastup protiv Cedevite gde se i upisao u strelce. U pitanju je vižljasta 2/3 koji dobro igra u tranziciji i prilično probojan u pozicionom napadu. Sa dobrim fizičkim karakteristikama dobro učestvuje i u skoku. U JLS 19,3 poena 4,1 skok i 2,6 asistencija uz 0,8 blokada po meču.
4) Bogdan Zekavica – Čačak 94 – Prošle godine ubedljivo najbolji igrač regularnog dela jedinstvene kadetske lige kao prvi strelac, prvi skakač i jedan od najboljih blokera lige. SA svojih 195cm solidnom brzinom i skočnošću i instinktom strelca zaista je zatrpavao koš. Igrao je kao pozajmljen igrač juniorski turnir Evrolige za Dubai, gde je recimo delio megdan protiv sadašnjeg EL igrača Asvela Atamne gde jeste izašao lošije, ali se nije obrukao. Valja napomenuti i da je ceo turnir igrao sa zaštitnom maskom što mu je uticalo na procente. Ove sezone za juniore je krenuo malo slabije, ali polako hvata korak i poslednjih par utakmica igra na visokom nivou. Od drugog dela prošle sezone dobija povremeno priliku i u seniorima Čačka 94, što se nastavilo i ove sezone (gde za sada ruku na srce nije mnogo pokazao). U JLS prosečno 17,7 poena, 5,2 skoka, 1,9 asistencija, 2,2 ukradene lopte i 0,8 blokada po meču.
5) Aleksa Obrenić – Borac Čačak – da kažemo standardan izdanak čačanske škole. U senci Krunića, nakon njegove povrede preuzeo primarnu ulogu u juniorima Borca i ono što je zanimljivo Borac više pobeđuje od kad se to desilo nego pre Krunićeve povrede. Prosečno 17,9 poena sa 38% za 3 poena, 4,3 skoka i 2,4 asistencije u JLS.
6) Aleksa Stiković – Mega igra solidnu sezonu u juniorima Mege gde se u prednjoj liniji izdvaja uz Marka Savića. Mislim da u ovom momentu nije za prvih 12, ali ga treba ispratiti. U JLS u proseku 14,6 poena, 5,2 skokova i 3,3 asistencija po meču.
7) Aleksandar Nedeljković – Spartak – Ima blagu nesreću da ga ljudi mešaju sa Aleksejem Nedeljkovićem iz Crvene Zvezde, tako ih recimo i neki specijalizovani košarkaški sajtovi spajaju u jednu osobu. Prošle godine uz Simijanovskog najbolji kadet Spartaka u kadetskoj ligi, a igrao je i prilično dobro juniorsku fiba ligu šampiona gde je u konkurenciji sa godinu dana starijim igračima bio prvi strelac Spartaka sa 16,8 poena u proseku. Odigrao je solidan turnir ABA u19 gde je samo protiv Mege podbacio. Ono što me malo brine je što ima sporiji start u JLS nego što sam od njega očekivao. U JLS prosečno 8 poena i 2,3 skoka po meču.
8) Luka Šaranović – Dinamik – moram da priznam da mi fokus nije bio na ovom momku kada sam gledao utakmice Dinamika, ali dečko igra solidnu sezonu u jakoj konkurenciji Dinamika sa 7 poena i 3,3 skoka u proseku.
Krila:
1) Uroš Mijailović – Partizan – Dečko kojeg ne treba previše predstavljati. Međutim, interesantno, barem meni, je što imam osećaj da je jedan od retkih momaka koji zapravo bolje igra kada igra sa seniorima nego sa juniorima. U svim juniorskim utakmicama se dosta muči sa šutom, sa kojim u seniorima nema problem. Bio bih šokiran ukoliko ne bi bio deo U18 ekipe na ovom prvenstvu kao neko ko jedini ima minute u ABA ligi iz ove generacije i pomalo iz Evrolige, pritom član ekipe koja je osvojila KLS.
2) Aleksandar Krunić – Borac Čačak – Krunić je odigrao vrhunski prve dve utakmice ABA u19, gde je Igokei dao 39 poena i vodio Borac do pobede, a SC Derbiju 25 poena. Nažalost povredio se protiv Zadra i od tad nije igrao ni u jednom takmičenju. U JLS je isto igrao jako dobro do povrede. Megi je dao 26 poena, protiv Partizana je bukvalno sam nosio Borac ceo meč sa 30 poena, 6 skokova, 6 asistencija, 6 ukradenih lopti bez izgubljene lopte. Momak fizički izgleda jako dobro. Može da pokrije i pozicije 2 i 3. Veoma interesantan prospekt, i nadam se da ćemo ga sledeće godine više gledati i u prvom timu Borca.
3) Jovan Bikić – Beko - je učestvovao na U16 evropskom za svoju generaciju, kao i na U18 turniru prošle godine za godinu dana starije. Tako da je gotovo sigurno da će biti u timu i ove godine. Ono što bi eventualno moglo da ga poremeti u tome jeste činjenica da je Uroš Mijailović eksplodirao u Partizanu, a nije bio deo U16 ekipe. Kao i da je Aleksandar Krunić novi glavni projekat Borca iz Čačka, gde je do povrede u juniorima Borca sve bilo njemu posvećeno. Bikić ne igra JLS, nažalost, pa ga slabije pratim u Beku. Letos na U18, do duše sa starijima, me nije kupio igrom, ali videćemo. Pretpostavljam da će biti u ekipi.
4) Vukašin Zekavica – Čačak 94 – Za razliku od brata blizanca manje je poenter, a više timski igrač, pa ima više asistencija (uglavnom za brata). Slični su igrači svakako, dobar skakač, solidan u odbrani, timski orijentisan. Prošle godine uz brata i uz Maksića bio najbolji igrač Čačka u kadetskoj ligi. U drugom delu prošle sezone je počeo da dobija po malo prilike i u prvom timu Čačka. Sve u svemu, zanimljiv igrač kojem nije strano da u dobrom meču bude blizu tripl dabla. Trenutno 7,9 poena, 7,9 skokova i 2,6 asistencija po meču u JLS.
5) Mihailo Todorović – Čačak 94 – Prošle godine dobio priliku na par mečeva za seniore i odigrao dobar meč protiv Vojvodine. Ove godine je dobio priliku na dve utakmice, protiv Vršca je odigrao 29minuta i odigrao solidno. Pokriva pozicije 3 i 4 sa oko 201cm visine. U principu ga krasi dobar šut. U JLS prosečno za sad 10 poena, 5,9 skokova, 2,4 asistencije i šut za 3 poena 40%
Krilni Centri:
1) Nikola Karalić – OKK/Mega – Momak koji igra obe krilne pozicije, ove godine iako 2008.godište ne igra za juniore Mege već za prvi tim OKK gde prosečno beleži 8,8 poena uz 4 skoka i 2,4 asistencije. Za Megu je odigrao samo U19 turnirn gde je beležio 14 poena i 8 skokova u proseku. Sigurno najkvalitetniji krilni igrač ove generacije trenutno. Prilično atletičan, dobro trči, dobro skače. Sa svojim karakteristikama očekivao bih da bude još bojli u odbrani, ali to je izgleda nešto što će valjda doći sa godinama i kad još malo očvrsne. Startna petorka gotovo zacementirana.
2) Strahinja Zelić – Amerika – O Strahinji Zeliću ne znam mnogo pošto je u srednjoj školi u Americi. Koliko sam čuo, još je porastao, tako da kontam da sada može da pokrije i poziciju centra komotno sa svojih 211cm što bi možda . Pošto je bio član i pre dve godine, a generacija muku muči sa visokim igračima, mislim da ima dobre šanse da ponovo bude u 12.
3) Jakša Drašković – Vojvodina – se na svim sajtovima zvanično vodi kao centar, ali ne znam na koji način možemo momka posmatrati kao centra koji ima 2 metra i koji može da opali i 8 trojki na jednoj utakmici?

Pritom sa dobrim procentima. Vojvodina u juniorima nema klasičnog centra, obično on i Stoiljković igraju zajedno na terenu. Stojiljković je bolji atleta, Jakša je bolji šuter. U svakom slučaju u ovoj generaciji koja ima odlične bekove i krila koji su sposobni da prave višak, moguće da bi visoki koji ima jako dobar šut čučnuo kao dupe na nošu. Zbog toga sam ga stavio kao predikciju da može da završi u 12. U JLS prosečno 15,4 poena, 5,4 skokova, 2 asistencije i 1,1 blokada po meču.
4) Mihailo Stoiljković – Vojvodina – već sam ga pomenuo maločas, momak koji je solidan atleta na ovoj poziciji i na konto toga može da pokrije i neke petice, mislim da sa takvim karakteristikama može iz prikrajka da se nada mestu u 12. U JLS prosečno 13,9 poena i 6,6 skokova uz 2 asistencije po meču.
5) Tadija Nedeljković – Mladost (Veba) Zemun – Momak koji je sezonu započeo u Crvenoj Zvezdi, da bi pre par kola prešao u Mladost iz Zemuna (Veba). Momak igra 4 na 5, a ima oko 201-202cm. Korektan u svom uzrastu, ali ništa impresivno. Ipak, kao neko ko je bio u sastavu ekipe pre dve godine ne treba ga tek tako otpisati. U Zvezdi je odigrao samo jedan meč u JLS ove sezone, u Vebi će verovatno dobiti više prostora nego što je imao u Zvezdi, pa ćemo videti kako će ih iskoristiti.
6) Marko Jovanović – Partizan – Je undersize PF koji je imao određene dobre bljeskove, ali objektivno govoreći nije nivo za 12 ukoliko svi budu zdravi. Ima dobre fizičke predispozicije, snagu, skočnost, ponekad i šut krene, ali nema tehniku da spusti loptu na parket i onda te stvari manje dolaze do izražaja. U JLS 9,2 poena, šut za tri 58% (na malo uzorku) i 4,9 skokova prosečno po meču.
7) Srđan Bakula – Spartak – Prošle godine jako dobri nastupi u kadetskoj ligi, kao i na juniorskoj fiba ligi šampiona. Krasi ga dobra igra sa loptom, osećaj za asistenciju, fina tehnika, solidan šut. Nažalost malo je mekaniji i nije previše visok za svoju poziciju. Ove godine sam očekivao od njega mnogo više, ali u Spartaku ne uspeva da se izbori sa godinu dana starijima za veću ulogu u napadu i poput Aleksandra Nedeljkovića ima slabiju sezonu nego što sam mislio da će imati. Treba ga ispratiti svakako. U Evropi će njegovo godište biti noseće pa ćemo videti i za njega i za Nedeljkovića kako će odigrati juniorski turnir evrolige kada ne bude starijih ispred njih. U JLS za sada 4,4 poena, 5,2 skoka i 2,2 asistencije.
Centri:
1) Andrej Pavlović – Mega – Veoma visok momak, bio je član ove ekipe pre dve godine, ali ni prošla sezona u kadetima nije bila sjajna, a ni ova u juniorima nije fenomenalna. Ne treba ga otpisati, svakako najviši momak u ovoj generaciji koji je meni poznat, sa te strane zaslužuje da se razmotri. Čisto igrački, u ovom trenutku ne pruža mi sigurnost. U JLs 5,8 poena, 3,8 skokova i 1,2 blokade po meču.
2) Vukašin Gavranović – Igokea – Bio je startni centar 2024.g. i najbolji skakač naše U16 ekipe tada. Koliko je bio visok tada, toliko je i sada, a to je nekih 202-203cm... Prošle sezone nije nastupio na U19 ABA, a u fibinoj juniorskoj BCL jeste igrao, kao godinu dana mlađi od vodećeg godišta u BCL, mada se nije naročito istakao. Ove sezone ne uspevam da pronađem šta se dešava sa njim. Na u19 ABA nije nastupio ove godine. Ne znam da li je neka povreda u pitanju ili se nešto drugo događa.
3) Uroš Pupovac – Dinamik – Meni nepoznat momak do ove sezone, nisam ga ispratio prošle godine, ali ove deluje sasvim pristojno na terenu. Dobar skakač, pristojna visina, pristojna zaštita obruča. Ja bih mu lično pružio priliku pre Gavranovića i Pavlovića. Na U19 aba turniru protiv Krke i Zvezde nije imao zapažen učinak, ali je protiv Dubaija imao jako dobar meč sa 10 poena i 15 skokova. U JLS prosečno beleži 9,8 poena, 5,3 skokova i 0,8 blokada po meču.
Ovoj generaciji fali pomoć na visokim pozicijama da bi gađali najviše plasmane. U generaciji 2009 ima mesa koje bi se moglo ubaciti da pomognu, ali je pitanje da li će se pribeći tome ili će se pustiti momci da se posvete U17 svetskom prvenstvu u potpunosti. Tako da, u slučaju da ne može ni na koga da se računa, ja bih spustio visinu ekipe i išao samo sa jednom peticom i gurnuo small ball. Možda čak i bez klasične petice, u kom slučaju bih Pupovca verovatno zamenio Bogdanom Zekavicom kao još jednim bekom.
1) Aleksej Ivković, Andrija Šušić, Lazar Maksić
2) Andrej Bjelić, Vuk Danilović,
3) Uroš Mijailović, Aleksandar Krunić, Jovan Bikić
4) Nikola Karalić, Jakša Drašković, Strahinja Zelić
5) Uroš Pupovac