Mesto za sve nekošarkaške diskusije
By surda
Valderama napisao: Čet Dec 19, 2024 10:47 pm Ima mogućnosti da se ta prokleta i neprirodna granica na Drini učini samo formalnom i beznačajnom linijom. Koji moj se priča o autoputu Beograd-Sarajevo?! Kome to treba jbte? Zašto se ne krene u izgradnju najmodernijeg autoputa Beograd-Bijeljina- Banja Luka- Prijedor. Ili brza magistrala kroz istočni deo Republike Srpske na liniji Bijeljina- Zvornik-Višegrad-Foča-Trebinje?

Šta je sa jačanjem Banja Luke kao Univerzitetskog centra? Zašto bi Novi Sad bio primamljivija opcija u tom smislu?

Zašto se ne uvežu prosvetni sistemi? Neka deca u osnovnim i srednjim školama sa obe strane Drine uče potpuno isto gradivo.
Prvi put cujem da neko spominje autoput Beograd-Sarajevo.
Obicno se prica Beograd-Banjaluka.
Usputno ce se spojiti s autoputem Mostar-Sarajevo-Svilaj-Osijek kod Modrice.

Bijeljina-Kuzmin je skoro zavrseno.
Mislim da je za Bg-Bl(odnosno Doboj-Bijeljina)
ostalo da se rijese imovinski-pravni odnosi.
Plus kad ce i koliko Kinezi dati kreditnih sredstava :D
Banjaluka-Prijedor se pocelo skoro graditi. Barem msm da je tako.

Istocna RS ima jako tezak teren.
Slicno je sa Mostar-Sarajevo-Doboj. Razlika sto je tu u Federaciji vecina stavnovnistva u BiH i ekonomski je vitalan za citavu drzavu.

Ne mozes ojacati BL kao univerzitetski centar dokle god budu imali gomilu gostujucih profesora.
Plus najboljim studentima daleko primamljiviji BG, NS i stipendije u EU ili SAD.

Gradivo za osnovne i srednje je vec sad skoro identicno. Jedina znacajna razlika sto u RS imas 9 razreda(krece se sa 6g. u skolu).
Korisnikov avatar
By skeske
Sto se autoputa tice, tu je Doboj cvoriste (tacnije Kotorsko), jedan krak ide na Banja Luku (tu je odavno autoput vec) a drugi koridorom 5C za Sarajevo (koji je u izgradnji, bice ubrzo zavrsen).
Sta je na Republici Srpskoj? Pa da izgradi autoput od Bijeljine do Modrice gdje ce ga prikljuciti na koridor 5C, sa tim bi ovaj dio Republike Srpske bio izuzetno dobro povezan sa Srbijom a mi bi od Banjaluke do Beograda srpskim zemljama stizali za manje od 3 sata.
Sto se tice autoputa Banja Luka-Prijedor, ko je potpisao taj dokument treba da ide na dozivotnu robiju. Kakav kriminalan ugovor, kakav debilizam.
Korisnikov avatar
By MileBL
Nepovoljan ugovor sa kineskim izvodjacem i investitorom
Vsoka konesiona naknada koja se nece moci skupiti od putarina pa ce drzava morati iz svog budzeta domiriti razliku
Inace nema tu pravih radova, samo nasipi i iskopi terena, objekti se nesto slabo prave, isto je i na dionici Bijeljina Raca
Korisnikov avatar
By skeske
Valderama napisao: Pet Dec 20, 2024 9:40 am Autoput Sarajevo-Beograd forsira Turska i ona želi biti sufinansijer.

Šta je frka sa deonicom Banja Luka-Prijedor?
To bi bilo sjajno ako bi Turci uletili sa nekom kintom da se napravi brza cesta prema Visegradu pa na Čačak, a i autoput prema Tuzli pa prema Brčkom i Modriči. Fina prica. Ovakav je neki plan kako sam skontao
https://magazin.bihamk.ba/assets/photos ... 1673248279

Po meni, krucijalna dionica za BiH je dionica autoputa Banja Luka-Livno-Split, ili ako je zahtjevno previse, onda bar Banja Luka-Bosansko Grahovo-Knin-Zadar. Ove dionice bi strateski unistile autoputeve Hrvatske jer bi turisti za mnogo manje vremena, krace i jeftinije stizali na more. Ozbiljan turisticki bum bi se mogao napraviti samo na skretanju turista "usput". Ali naravno niko nije sposoban da to sagleda. Sa druge strane doslo bi sigurno do opstrukcija Hrvatske, od blokada u institucijama preko zatezanja u izgradnji granicnih prelaza, do povezovanja tih prelaza dobrim putevima na jadransku magistralu i autoput.
By Tamerlan
A ne verujem da bi to dopustili i mnogo krupniji igrači od Hrvatske, jer bi čitava ta jadransko-jonska incijativa otišla u večni besmisao.

Sećaš je kad je Srbija slavodobitno objavila da će graditi svoj aerodrom u Trebinju i najveći kargo centar u ovom delu Evrope, kako je strani faktor zavrnuo uši i ruke našim vladarima. Mislim, time bi se prepolovio značaj okolnih "zračnih luka".

To su baš krupne geostrateške priče koje smelo gura samo ludo hrabri Orban (Budimpešta-Solun i Budimpešta-Ploče).
Korisnikov avatar
By MileBL
I sta ocekujes, hoce li biti guslanje u prazno ili neke promjene?
Korisnikov avatar
By The Answer
Što se tiče brojnosti ako bude trećina onoga što je bilo ona 2-3 puta krajem maja nakon zločina u Ribnikaru ja ću biti zadovoljan.

Što se tiče guslanja u prazno 35 godina mi vlast u ovoj usranoj državi gusla u prazno.
By Tamerlan
Ne verujem u neki prevrat.

U suštini, vladaju ogromne društvene tenzije jer se stvorila nova kasta, nova bogataška pseudo-elita. Tu povlašćenu klasu čine mediokriteti čiji je jedini kvalitet bespogovorna lojalnost SNS čudovištu.

Zbog tog bezobraznog socijalnog raslojavanja podsećamo na nakaradne ekonomsko-društvene poretke latinoameričkih zemalja.

Parlamentarizam je osakaćen, medijska scena (RTS, TV Pink, TV Hepi, TV Prva, TV Kurir, TV Blic, TV Informer, štampani mediji...) poklopljena režimskim kontrolom, svedočimo ogavnoj izgradnji kulta ličnosti...

Nadstrešnica je samo okidač za pobunu.
  • 1
  • 3793
  • 3794
  • 3795
  • 3796
  • 3797
  • 3818

Калина је баш успорио.. Изгледа да га полако сти[…]