Ostala sam dužna par reči o Kazablanci... Istovremeno mi deluje kao svetogrđe da o Maroku pišem iz Kalifornije, ali tek sad imam malo vremena...
Kazablanka je veliki finansijski centar iz koga firme često kontrolišu i zapadnu Afriku.
Grad kontrasta i velikih razlika, raskalašnog luksuza odmah pored velikog siromaštva. Pijaca na kojoj uglavnom crnci prose je pored luksuznog hotela... Ljudi guraju kolica kazablanskim Dorćolom i iz sveg glasa nude jaja ili kišobrane. Njihovim Dedinjem ne idu, tamo su vile i bazeni iza velikih zidina...
Na svakom ćošku je čovečuljak kome se plaća parking, novčićem u ruku.
Sticajem okolnosti bili smo na ručku kod lika koji je zastupnik HP-a za taj deo Afrike.
Sinovi upravo dolaze s kursa surfa na dasci. Tu su i svekar i svekrva, došli iz obližnjeg sela i govore jedino lokalni arapski dijalekat. Oboje u dugim šarenim tunikama, svekrva sa šarenim velom... Nasmejani i bučni. Čaj se sipa u staklene šoljice udaljavajući čajnik uvis. Svi sedamo u krug oko tažina u kome se šareni kus-kus, meso i raznorazno povrće. Tradicionalna trpeza je na kožnoj garnituri ispred ogromnog flat screena... Spoj tradicionalnog i modernog.
Puni ponosa, domaćini nas vode u tržni centar na čijem je otvaranju pevala JLo. Prolazimo pored futurističkih kupola Imax bioskopa. Posle se nižu prodavnice dijamanata, visoke mode, šljaštećih venčanica. Većina se samo šeta...
U blizini njihovog stana je ženski ‘amam, na drugom spratu naizgled sasvim obične zgrade.
Unutra je sve u kamenu. U početku sam ostavljena sama sebi, dali su mi rukavicu za piling i tanjirče sa arganom. Ostavlja se na kamenoj polici, pored mesta za kupaći koji se skida pri ulasku u saunu.
U ćošku saune je kameni lavor, iz koga se lončem zahvata hladna voda. Spas usred vrele pare. Prija.
Posle saune prelazi se na kameni ležaj preliven nekoliko puta toplom vodom da ne bude neprijatan osećaj posle vrele pare. Profesionalni piling celog tela, i vidim kako ona njihova rukavica zapravo treba da se koristi. Devojka nije nimalo nežna, ali je posle osećaj kao da je koža potpuno obnovljena. Na samom kraju tretmana je masaža, odlična.
Izašla sam odatle preporođena.
Naravno, ostavlja se novčić devojci. Maroko živi na crnoj ekonomiji.
Velika džamija, Kazablanka Hadž:
IMG01090-20130427-1218.jpg (80.12 KiB) Pogledano 2311 puta
Izbliza:
IMG01092-20130427-1158.jpg (161.29 KiB) Pogledano 2311 puta
Svetionik u Rabatu, glavnom gradu na obali Atlantika:
IMG01103-20130429-1247.jpg (124.21 KiB) Pogledano 2311 puta