Teme vezane uz sve reprezentacije
Korisnikov avatar
By SASA BANJAC
Bio sam van zemlje par dana,sad vidim nema stare teme reprezentacija,a steta,svega je tu bilo ...Ne znam sta ste sve pisali posle utakmice,pa ako je neko slicno pisao izvinjavam mu se unapred.

Probacu da ne budem predugacak...

Nasa utakmica sa Litvanijom je verovatno ako ne najgore onda jedno od najgorih polufinala u istoriji EP a rekao bih mozda I sire.Ni mi ni oni nismo zasluzili finale,da je mene neko pitao,Ja bih odmah posle te nase utakmice Spancima dao zlato,Francuzima srebro a bronzu ne bih nikome dodelio,eto najiskrenije.To nase polufinale je bilo ispod juniorskog nivoa,to je bio sajam ludaka,takmicenje u greskama,promasajima,to je bilo najvece dostignuce kosarke bez rezone u zadnjih mnogo godina I pobedio je onaj koji je imao ikakav rezon,ista,onaj kome je lopta manje puta ispala iz ruku I ko je shvatio da treba da probaci loptu kroz obruc...Necu o Litvancima,meni smo mi bitni...

Nista iz te tekme ne razumem,evo ako verujete jos se pitam kako je moguce da bilo koja a evo I nasa ekipa odigra tako lose,takticki,tehnicki,mentalno,nerezonski...Jos sam pod utiskom te ukakmice,odavno nisam gkledao ovakav preobrazaj iz labuda u ruzno pace.
Da ja sad tu ne solim I skacem svima po zivcima ali vec upozoravao da nesto ne valja,videlo se to I protiv Finaca I protiv Ceha,ali uzdao sam se ako nista u motiv igraca koji bi trebalo da popravi I neke segmente igre,ali videli smo nije.I tad sam rekao da nemamo to "nesto" e u petak nismo imali nista.

Razloge mozemo sad nasiroko da analiziramo,ali ako se okrenemo u nazad kroz cello prvenstvo u nasoj ekipi videcemo samo tri igraca Tea,Raduljicu I Bjelicu,svi ostali bledo,povremeno manje od epizodnog,to sto su ostali davali mogli su bilo koji ABA igraci sa nasim pasosem.Bogdan narcisoidan,Kalinic bez muda(mnogi me ispljuvase pre nedelju dana za ovo o Kalinicu,pitam se da li bi I danas isto).To je pet igraca kojima bi trebalo da se pridruzuje uvek po neko nov sa klupe,a nije u meri u kojoj je trebalo na celom prvenstvu a kamoli u tmini petka.Nedoviceva energija mi se svidela na prvenstvu,mozda ne neki impresivan ucinak ali svakako mnogo bolji recimo od Bogdana I Kalinica.

Uzdali smo se u dugu klupu ali nama ni starter nisu odigrali onako kako je trebalo nisu ni oni bili na nivou ocekivanja,nisu ni ostali I ta prica o dugoj klupi vazi samo ako imas na njoj igrace koji ce stvarno da odigraju,odrze I podignu kvalitet igre,a mi smo cini mi se dugu klupu promovisali u dugu najvise jer smo poznavali imena na njoj,koja svakako previse pomagala,bar ne u meri u kojoj sam ja ocekivao...

Ako mene pitate sta je razlog ovom cetvrtom mestu je lose tempirana forma ekipe.Ovo je turnir,nema mesta da se stvari mnogo menjaju,onaj ko ume da ekipu "naspanuje" za eliminacionu fazu taj uzme medalju,naravno ako ima kvalitet a nas kvalitet nije sporan.Mi smo nase najbolje trenutke doziveli u grupi kasnije se videlo vec da smo sa formom "sredovecni" protiv Litvanije smo bili "starci" forme.Uz sve razloge da smo jakom formom izbegli francuze,dobili lakse protivnike,da nam se otvorio zreb.Nije ovo prozivka Saleta,on je mlad trener,treba mu jos iskustva za velika takmicenja,treba mu jos vremena da sve to nastima u pripremama.

Ovo je dobra ekipa,gore-dole sa nekim promenama eventualno,nekim modifikovanjima,treba da je cuvamo,da je sacuvamo od gneva,besa,uvreda I pljuvanja.Bili smo na jednu utakmicu da budemo svi zadovoljni,usli bi u finale,plasirali se u Rio,mozda I uzeli zlato.Bili smo blizu ma koliko to izgledalo posle svega daleko I neverovatno,trebao nam je jos jedan-dva dobra suta,bar jedan koji pogadja,trebao nam je Bogdan bar 50% sebe ali on je bio na 10%...Primetno je bilo da nam igraju tri igraca,pokusavao je Djordjevic da razigra ostale,povremeno je I uspevao,sve do petka...

Treba da cuvamo I okosnicu ove ekipe,najveci broj igraca,slektora,strucni stab.Mozda je atmosfera narusena,mozda je I doslo do "kratkog spoja" na relaciji selector neko od igraca,ali nije to bilo presudno,presudno je bilo lose tempiranje forme,padali mso umesto da rasetmo kako je turnir odmicao,precenili smo se,pomislili smo da mozemo da osvojimo nesto bez poraza,a to nisu mogle nase ni mnoooogo bolje reprezentacije.Sve je to stvar iskustva,staza a Bogami I trenutne zrelosti igraca,ne generalno,nego u turnirskom takmicenju...

Ja I dalje verujem u Djordjevica I ove momke I kao sto prosle godine nismo kroz ceo turnir zasluzili srebro ali smo bili pametni kad je trebalo,tako I ove godine smo zasluzili bar bronzu prema prikazanom na celom turniru ali nismno bili dovoljno pametni kad je trebalo.Jbg nekad udje nesto preko preko ruke,nekad ne udje ni penal.I sad smo mogli do ,medalje ali kao I kosarkaskoj utkmici tako I na turniru,nekad sve zavisi od jedne lopte,jedne utakmice,tuga I sreca,bes I ponos,bravo majstore I medijsko vesanje.

Cuvajmo ovu ekipu,dugo nismo imali bolju,pitanje je I kad cemo ponovo,moglo je bolje ali bice sledeci put,da je usla jedna lopta sad bi drugacije pricali,ne kazem da ne treba kritikovati samo kazem da treba da I dalje verujemo u njih,na kraju jos smo vicesampioni sveta a bicemo I prvaci Evrope,treba da sacuvamo ove momke za neke od njih najbolje ili bar bolje kosarkaske godine tek dolaze,nadam se I za nas.
Korisnikov avatar
By milica
Obzirom na grupu, tempiranje forme je moralo biti takvo i to se mesecima unapred najavljivalo... ne možemo tu ništa da zamerimo Saletu, kriva je Fiba zbog amaterske podele na grupe...

I stvarno ne treba da pljujemo momke... s tim što bi bilo lepo da im onda ni ne merimo organe :)

Biće bolje...
Korisnikov avatar
By gramada
Nedovic jeste imao energije uglavnom ali zlab mu zakljucak na 43:40 mislim da su litvanci vec bili u bonusu u 5-toj sekundi raspaljuje umesto da idemo na suguran kos ili faul, na +5 kasnije mozad i neka dobra odbrana kad dobijes +5 imas i bolji osecaj za sut, sve je to mozda, vidim kao i ja cele godine bice nam zao ove utakmice i nikada losiji imali smo sanse za pobedu ali to je to....

Idemo dalje bitno da smo pozitivni strucni stab i igraci, lose stvari ne stavljati pod tepih vec ih sagledati i koliko je moguce otkloniti.

Jos bih dodao oko zreba, na SP imali smo prejaku gurpu kao i na EP neznam dali je namornu ali previse slucajnosti, nadam se da u kvalifikacije za OI koliko toliko imacemo povoljan zreb...
By luki
gramada napisao:Nedovic jeste imao energije uglavnom ali zlab mu zakljucak na 43:40 mislim da su litvanci vec bili u bonusu u 5-toj sekundi raspaljuje umesto da idemo na suguran kos ili faul, na +5 kasnije mozad i neka dobra odbrana kad dobijes +5 imas i bolji osecaj za sut, sve je to mozda, vidim kao i ja cele godine bice nam zao ove utakmice i nikada losiji imali smo sanse za pobedu ali to je to....

Idemo dalje bitno da smo pozitivni strucni stab i igraci, lose stvari ne stavljati pod tepih vec ih sagledati i koliko je moguce otkloniti.

Jos bih dodao oko zreba, na SP imali smo prejaku gurpu kao i na EP neznam dali je namornu ali previse slucajnosti, nadam se da u kvalifikacije za OI koliko toliko imacemo povoljan zreb...

Kada bi gledali kakve su gluposti u tri poslednje odigrana susreta pravili ostali igraci,Nedoviceva greska je bezazlena.
Korisnikov avatar
By SASA BANJAC
Idealno je bilo da smo osvojili zlato direktno otisli na OI I sad rapredali o tome kako samo USA moze da sa nama igra.medjutim krenulo je drugim tokom.

Ne bih da bude demagogija,ali te kvalifikacije za OI ne moraju same po sebi da budu lose.meni licno to ne vredja cast,sportski je boriti se za odlazak na olimpijadu do zadnjeg trenutka,na kraju mnogo vise "ispod casti" specijalna pozivnica koju smo vec dobijali za SP.

Zasto mislim da u kvalifikacijama mozemo da trazimo prednosti,pa pre svega jer ce ekipa da se okupi za jos par utakmica,sto ce odmah tu moci da se primene naucene lekcije sa EP,tu najpre mislim na neke igrace,probanje alternative,uigravanje I poboljsavanje,igre,odnosa,zajednicko vreme I nadam se plasmanu kao kohezivnom faktoru koji je uvek posle "neupeha"naruseno.

Vec sam rekao Sale je mlad trener I treba mu utakmica I klupskih I reprezentativnih I svaka utakmica je novo iskustvo.Nije lose da pobedom odemo na OI a ne recimo porazom u finalu.Poznavajuci Djordjevicev karakter on ce da nauci strasno,strasno mnogo iz ovog EP-a I sigurno ovo cetvrto mesto ce pomoci da bude mnogo,mnogo bolji trener.Takodje I ekipi treba utakmica,ovo su takmicarske utakmice sa jasnim ulogom,verujem velkikim motivom I mozemo da rastemo I kroz te utakmice.Svakoj reprezentaciji je I jedno okupljanje vrlo,vrlo korisno pa I zajednicki rucak a tek mini pripremice,turnir,pobede,odgovornost.Za nas ce to biti nastavak EP,dovrsetak neostvarenog cilja a I za ekipu takodje I vreme u kom ce moci da isprave greske I ponovo budu junaci.

U svakom slucaju ja ocekujem plasman na OI I ocekujem da izvucemo dobro I iz cetvrtog mesta I iz dodatnih utakmica ni jedna utakmica reprezentacije nije "baceno" vreme I ni jedno takmicenje koje ispuni tvoje zelje I ocekivanja je vazno a kvalifikacije za OI verovatno I krucijalno vazno za najiskusnije igrace ekipe.Igrati na OI jednom ili stop puta je nesto najvise sto moze sportista da pozeli u svojoj karijeri a olimpijska medalja je vec nesto sto svaki sportista sam sebi sapuce kao zelju kad ga niko necuje.Zato ocekujem da ove kvalifikacije donesu novu energiju,mozda nova imena,a na istom samo produzenom putu EP.
Korisnikov avatar
By Em..
Gale

S obzirom da sam pojmom atmosfere i odnosa u timu fascinirana iskljucivo ja, moracu da odgovorim. :D

S tim u vezi, čini mi se da taj problem loše atmosfere ima naviku da se pojavi taman onda kada naduvana očekivanja daleko prevaziđu objektivan kvalitet tima.

Problem lose atmosfere postavila sam ja, ali ne onda kada su naduvana ocekivanja prevazisla objektivan kvalitet tima (to je, pretpostavljam trenutak kada gubimo od Litvanije), vec posle prvog ili drugog kola. A osim toga moja ocekivanja nikako nisu prevazilazila objektivan kvalitet tima. Da smo kvalitetniji od Litvanije, rekao si ti, a ne ja. Osim toga, upravo sam se s tobom sporila oko kvaliteta spoljne linije, smatrajuci da Sale ne raspolaze znacajno boljom spoljnom linijom u odnosu na Dudinu, vec da uspeva vise da izvuce iz nje (sto po prirodi stvari prevazilazi kosarkaske elemente i ulazi u domen psihologije pristupa, motivacije, volje, atmosfere...). Ako se pozivas na Sasu Banjca (coveku svaka cast, nepogresiv je, to sam vec rekla), pozvacu se i ja: covek kaze da Bogdan nije bio ni na 10% svojih mogucnosti - iz cega bi valjda trebalo da sledi da nasa ocekivanja ne prevazilaze objektivan kvalitet, vec da nije postignut pun potencijal. Uzgred, tvoj argument da Sale raspolaze znacajno boljom spoljnom linijom je upravo bio taj da Bogdan samim svojim prisustvom, makar i povredjen, drzi balans i cini Tea boljim.

Dakle, ako je verovati tome, pa i onome sto je Pink rekao, a na sta si se pozvao, ocekivanja uopste nisu bila naduvana, nisu prevazilazila objektivan kvalitet tima. A i da jesu, to nisu moja ocekivanja, a problem lose atmosfere sam postavila ja (skromnijih ocekivanja u odnosu na vasa).

Pokusavam, dakle, da razbucam vezu insistiranja na atmosferi i naduvanih ocekivanja. :D

Zgodna podudarnost. 2005. je dosta dobar primer. Ostalo je upamćeno da smo bili prejaki, neopevan trener, neopevana imena, ali igrači - kreteni su se međusobno prezirali na treninzima i onda su od muke bančili van treninga. Nije to netačno, ali hajde da za promenu pogledamo stvar iz drugog ugla. Bodiroga i Tomašević su i prošli zenit, i bili su povređeni, Tomašević čak toliko da nije ni ulazio. Rebrača jadan je bio u stalnoj opasnosti da ga strefi srčka. Sva trojica su, mislim, više povedena da podignu trofej pred domaćim navijačima i tako se oproste, nego što su zaista bili spremni. Koliko se sećam, ni Milojević nije bio fit. Tim su nosili mlađi igrači - Jarić, Rakočević, Radmanović, Krstić ( tada 22-godišnjak), Gurović, Miličić...I sad, kada danas pogledate karijere ovih igrača - uz svo moguće poštovanje - da li vas one asociraju na Evropsko zlato? Mene ne. Jaki jesu, ali baš ne bih stavljao novac na njih.

Na Evropsko zlato mozda ne asociraju, ali asociraju (makar u tom trenutku, a ne sa 10-godisnje vremenske distance) na dolazak iz Novog Sada u Beograd. No, oni ni to nisu uspeli. Da li je Beograd bio naduvano ocekivanje koje daleko prevazilazi objektivan kvalitet tima, pa su nam se pocele vrzmati ideje o losoj atmosferi, posto smo njome neopravdano fascinirani? Ne. O tome je govorio selektor na svojoj konferenciji, tako da nema potrebe da sagledavamo stvar iz drugih uglova.
:D

Pisao je Pink o tome; da je Bogdan bio u punoj formi, da ne govorim i Bogdan i Radule, verovatno bi počistili Litvance, pa makar Kalinić lajkovao twittove 24/7. Ovako su Litvanci isprebijali Tea, uvukla se nervoza, i to je to. Kvalitetniji smo bili od Litvanaca bez spora- zato ta stvar toliko i boli - ali nedovoljno kvalitetni da smislimo nešto ako to ne smisli Teo, a ovoga su tukli ko vola da slučajno ne poveže dve misli.

Kvalitetniji smo od protivnika ali nedovoljno kvalitetni da smislimo kako da ga pobedimo. :D Hm. Moze da bude. Ali onda nije falio kvalitet, nego nesto drugo. Medjutim, kako si iskljucio mogucnost da to bude nesloga, luzer plej, los trener itd... ne znam sta bi moglo biti. Pada mi na pamet ideja pada kvaliteta koja se nije zapatila u narodu, ali onda vidim da smo kvalitetniji od Litvanaca bez spora - i zapravo, ovde ostajem bez teksta.

:D
Korisnikov avatar
By dovlimir
na SP smo imali jš jaču grupu. evo recimo: Francuska, Španija i Brazil. uporediš ih sa Njemačkom, Turskom i Italijom nidje veze. ali na SP smo imali dvije lakše tekme, ovdje to nije bio slučaj. jedna teža utakmica više. e sad, da li je poslije prve 3 pobjede trebalo obarati formu i ući u osminu sa recimo 3. pozicije, nijesam pametan.
Korisnikov avatar
By mmarko28
@Dovlimir Nemoguce je u toku jednog prvenstva dostizati vrh forme dva puta. Premalo je meceva. Iskusne ekipe grupu prodju na kvalitet, a gadjaju vrh forme od 1/4 finala.

Generalno gledano, nasi problemi na ovom prvenstvu su samo u manjoj meri bili uzrokovani formom. Pre svega formom Teodosica I Bogdanovica. Teo je na SP sutirao 55%, a na EP 34%. Bogdan na SP 47%, na EP 39%. Falila nam je veca njihova suterska produkcija.

Mnogo veci problem je, po meni, bio nedostatak ideje u napadu. Generalno smo previse sutirali za 3p. Na SP 19 pokusaja po mecu, a na SP 26. Zasto?
Glavni razlog je nedostatak igre na niskom postu (Krstic nije bio u ekipi, a njegove zamene nemaju igru na postu). To nas je ostavilo bez dubine u igri. To se moze nadoknaditi prodor igrom ali nasi spoljni igraci nisu jaki na prodoru. Nedovic bi mogao to da bude ali ne ume da podeli pas kada ide na prodor, ima problema sa kontrolom lopte I nema bas neke finte pa se uzda u cistu brzinu da prodje svog coveka.
I pored tih problema mi smo uspeli da dodjemo do polufinala I bili na jednu, dve lopte od finala. Da li je ekipa mogla da bude takticki i psiholoski spremnija za mec sa Litvanijom. Mogla je, ali je i to nesto sto se stice sa iskustvom, kojeg Sale, realno nema mnogo. On je meni delovao iznenadjeno kad je shvatio da mu je ekipa psiholoski strasno opterecena time da moraju da udju u finale. Jedan trener ne sme da sazna to nakon meca cetvrtfinala, vec mnogo pre tog meca.

Jos jedan problem, ne samo ove ekipe, vec nase kosarke, je nedostatak atletizma nasih, posebno visokih, igraca. Nemamo centre koji mogu da zatvore reket, da lupe rampu, kontrolisu skok protiv najboljih ekipa. U poslednja dva meca smo imali strasan problem u skoku protiv Francuske i Litvanije. Najbolji skakac protiv Litvanaca nam je bio Raduljica sa 4 skoka. Protiv Ceha, Erceg je proveo skoro 30 minuta na terenu i imao samo 3 skoka. To je smesno za igraca od 211cm. Zato smo strasno pali u kontroli skoka cim je Bjelica pao u formi. Nemamo ni bekove koji su prodorni, da ih je tesko braniti 1 na 1. Takodje, ni medju mladim igracima, vecina nije atletski dominantna, cak bih rekao da mnogi nisu ni atletski prosecni. Igraci kao sto su Micic, Peno, Zagorac, Mitrovic, Jokic bi trebalo da budu u A timu za par godina, a njihov fizicki nivo je sve, samo ne zadovoljavajuci. Mislim da imamo veliku rupu na tom planu u selekciji igraca. Sa igracima se vise radi na timskoj igri nego na individualnom napretku u periodu od 15-20 godine. Zato imamo medalje u mladjim kategorijama, a nemamo nove A reprezentativce iz tih selekcija. Kosarka sve vise ide u smeru da ce samo atlete moci da je igraju, a mislim da mi, cak i u evropskim okvirima zaostajemo na tom planu.
Korisnikov avatar
By Peja
Drugi put vec spominjem, jel moguce da Krle jedini od svih proslih /sadasnjih /buducih reprezentativaca nije kometarisao javno nastup i igre tima pre , tokom, i posle prvenstva?
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 1165
KK Partizan 2025/26.

Od Pokua definitivno dižeš ruke? Ovo bi m[…]

Изунду и Ђуришић су ок потези..Чекамо даље планове[…]