Zavrsio se i ovaj Tur.
Kako je grmelo pred pocetak Tura,skoro se nista od toga nije desilo (nazalost svih nas).
Imali smo trojicu glavnih favorita : Frum,Kontador,Nibali. Kriterijum koji se vozio pre Tura je bila glavna priprema i da vidimo kakav je odnos snaga pred Tur.
Po meni je najbolju formu imao Kontador,pa Frum i onda Nibali i bukvalno sam jedva cekao da pocne Tur, pre svega zbog Kevendisa da uzme zutu majicu u Engleskoj u gradu gde je ziveo i to bi mu bio prvi put da nosi zutu majicu.
Pocelo je lose po Kevendisa i po mene,pao je pred cilj (inace,cilj se nalazi 200m od njegove kuce),sjebao je dobro rame i morao da odustane

Drugu etapu osvojio je Nibali i vise nije ispustao zutu majicu sve do jedne etape kako bi skinuo taj teret sa sebe i odmah je vratio.
Frum pada 5-6 puta u dva dana (cetvrta i peta etapa) i to na najboljoj etapi na turu,skracenom Pariz-Rubeu on odustaje posle pada,povredio se i svi su ocekivali da ce Kontador lagano da osvoji ali nista od toga. Pao je on na nekoj sledecoj etapi,koleno povredio i on je morao da odustane i od tada Nibali nije imao konkurenciju. Leteo je pored drugih takmicara,dostizao bez problema,imao odlican tim uz sebe i pokazao svoju nadmoc u odnosu na ostale takmicare i prvo mesto je bukvalno bilo obezbedjeno do kraja. Endi Slek je odustao ali nije to vise isti vozac,mislim da ima veliki problem u glavi i svi od njega dosta ocekuju.
Bila je borba do samog kraja za drugo,trece,cetvrto,peto mesto i na kraju je odlucila predzadnja etapa tj. hronometar.
Izgleda da ce Vuelta biti daleko zanimljivija nego Tur sto je bio,bice Kintana,verovatno Frum i Kontador.
Zbog pada Kevendisa,mislio sam da je Tur za Omegu skoro izgubljen,ali nije i bas mi je drago. Toni Martin je imao dve pobede i bio je nosilac tackaste majice jedan dan. Trentin je takodje pobedio jednom.
Takodje se i Tinkof Sakso izvukao,ostvarili su 3 pobede i imaju vozaca koji nosi tackastu majicu,a to je Rafael Majka. Izvukli su se odlicno.
Katjusa dobro prosla.
Loto je odlicno prosao,imali su cak i zutu majicu jedan dan.
AG2R odlicno prosli. Jedna pobeda,najbolji tim ,imaju vozaca koji je drugi u generalnom plasmanu i vozaca koji je drugi u plasmanu za najboljeg mladog vozaca.
Astana,komentar je suvisan. 4 pobede i svaki put Nibali.
Garmin jednu pobedu i imali su nesrecu sto je Talanski morao da odustane,cak je na jednoj etapi dok je vozio plakao.
Belkin jedna pobeda.
FDJ takodje,dobar plasman Pinoa u generalnom (trece mesto) i najbolji mladi vozac.
U Cannondale-u Sagan nikako nije uspeo da ostvari pobedu ali je uzeo zelenu majicu. Ipak je on univerzalniji u odnosu na klasicne sprintere i samo je uzimao poene.
Shimano i voz za Kitela dobitna kombinacija,4 pobede za Kitela. Kitel je mnogo jak na kraju,ima neko fenomenalno ubrzanje.
Skaj veliko razocarenje,Port je bio vozac koji je trebao da se bori umesto Fruma ali nista nije pokazao.
Europcar veliko razocarenje,ocekivao sam barem jednu pobedu. Bili su blizu.
Orika veliko razocarenje u odnosu na proslu godinu.
Ima dosta timova pa da ne pisem za svaki.
Francuzi konacno dva vozaca na podijumu za generalni plasman posle dugog vremena. Nemci su izdominirali trku,sedam pobeda za nemacke vozace. Nibali je usao u krug odabranih koji su osvojili sva tri velika Tura (Djiro,Tur,Vuelta).
Dosta padova,mnogo odustajanja,cak 34 odustajanja.
Fantasticna je odluka sto su doneli da Tur pocne u Engleskoj,pa to je stvarno bilo milina gledati te prve tri etape. Ulice prepune,na svakom delu staze bili su ljudi,procenjuje da je karavan za tri dana pozdravilo oko 5 miliona ljudi.
Sve u svemu,dosta smo ocekivali,ali nismo dobili nesto toliko fantasticno u borbi za prvog u generalnom plasmanu zbog lose srece pomenutih vozaca.
Takav je sport,nepredvidiv. Cekamo sledeci Tur koji pocinje u Holandiji,imace tezak zadatak Holandjani da pobede Engleze u vidu izlaska na ulicu da pozdrave karavan.
VIVE LE TOUR