Skup tema koje govore o tehnici, taktici, statistici ...
Korisnikov avatar
By Antoine
Koledž košarka je nešto najbliže što može da opiše kako je nekada i evropska košarka izgledala. Dva poluvremena po 20 minuta, 35 sekundi napad (kod nas bilo 30), mali bonus sa bacanjima jedan za jedan, i veliki, "normalni" bonus sa dva bacanja... Zato se često desi da oba tima jedva skupe 100 poena. Širenje terena i skraćivanje napada je znatno ubrzalo evropsku košarku.

Inače, sat za merenje napada nastao je, naravno, u Americi, i to pedesetih godina. Pre toga je vreme za napad bilo neograničeno, pa se često dešavalo da se mečevi završe rezultatom 19-18. Baš ovo je najmanji broj poena u jednom meču NBA lige. Osim toga, broj faulova nije bio ograničen po čoveku, pa je tim koji je gubio pravio faulove u svakoj odbrani. Tako je Bob Cousy jednom prilikom postigao 30 poena samo sa penala. Prave košarke nije bilo. Tadašnji vlasnik Syracuse Nationalsa Danny Biasone je napravio pravu košarkašku revoluciju predlogom da se vreme za šut ograniči, da se uvede bonus i da se ograniči broj faulova igrača na 5. Zašto baš 24? Biasone je izračunao prosečan broj šuteva oba tima po meču i dobio da je prosek oko 120 šuteva. Onda je jednostavno vreme trajanja meča (48 minuta, 2880 sekundi) podelio sa 120 i dobio magične 24 sekunde. Početak košarke kakvu poznajemo.
Korisnikov avatar
By Poska
Све је то мени јасно, само ми није јасно где извадише ових 14 сек после офанзивног скока!? Ја сам и када се причало да ће се то увести, рекао да је то грех према скакачки доминантним екипама, пре свега сам то гледао из угла ККП-а, па онда осталих. Играли би на још мањи број поена :D
Korisnikov avatar
By alonzo86
Da li ste imali situacije da vam nadskok iz driblinga pa zatim pivot sviraju kao korake ? Narocito ako ste se nadskocili u dva kontakta (zovimo ga 1 2) pa pivotirali i ako niste mrdali nogu 1 koja vam je pivot noga ?

Meni se to cesto desavalo dok sam igrao u mladjim kategorijama, mislim vezbamo na treninzima non stop i onda na utakmicama neke sudije to uvek sviraju kao korake, a neke ne, tako da sam od prilike znao kod kojih to smem da uradim kod kojih ne.

Na basketu non stop traze korake za pivot posle nadskoka, bukvalno ne smem da pomislim na to, niti vidjam nekog da to radi. Opet narocito posle zaustavljanja ili nadskoka zovi ga kako hoces iz dva kontakta. Obrazlozenje protivnika/sudija je gotovo uvek "Uradio si dva koraka pa si stao", dok obrazlozenje za pivot posle nadskoka sa obe noge u isto vreme je uvek "Ma ne moze to, to su koraci"

Da bih ilustrovao, evo ga klip o cemu pricam:

[bbvideo=560,315]https://www.youtube.com/watch?v=S7X5E-rtjjA[/bbvideo]
Korisnikov avatar
By Karaburac
@Alonzo86 problem je sto mnogi ljudi koji rade naskok iz dva kontakta to ne urade kako treba, vec se bukvalno zalete kao na dvokorak i onda se zaustave sa prijavom da su napravili naskok... To dobro znam jer sa jednim takvim likom igram u ekipi vec evo 15 godina i do dan danas ne mogu da mu objasnim da nije upravu kad se buni.

Inace pivotiranje iz naskoka, uz dodavanje finte suta kao elementa, je meni jedna od omiljenih stvari, bilo iz dva kontakta ili iz jednog. Samo sto je nezgodno zaista da sam procenis kada si napravio korake, a kada nisi. Nekad se malo ''zaigras'' pa napravis vise od jednog pivota, a onda ni ne osetis kad si pomerio stajnu nogu, pogotovo ukoliko si sve vreme u kontaktu sa odbranbenim. Druga stvar gde mnogi grese je sto nakon pivota, moras da se dignes na sut istovremeno sa obe noge, a ima dosta ljudi koji u trenutku suta odignu prvo stajnu nogu (primer za to je i onaj cuveni klip kad Bodiroga vrti Karmela, ali jbg Bodi je Bodi pa mu nisu svirali).
Korisnikov avatar
By alonzo86
Karaburac napisao:@Alonzo86 problem je sto mnogi ljudi koji rade naskok iz dva kontakta to ne urade kako treba, vec se bukvalno zalete kao na dvokorak i onda se zaustave sa prijavom da su napravili naskok... To dobro znam jer sa jednim takvim likom igram u ekipi vec evo 15 godina i do dan danas ne mogu da mu objasnim da nije upravu kad se buni.

Inace pivotiranje iz naskoka, uz dodavanje finte suta kao elementa, je meni jedna od omiljenih stvari, bilo iz dva kontakta ili iz jednog. Samo sto je nezgodno zaista da sam procenis kada si napravio korake, a kada nisi. Nekad se malo ''zaigras'' pa napravis vise od jednog pivota, a onda ni ne osetis kad si pomerio stajnu nogu, pogotovo ukoliko si sve vreme u kontaktu sa odbranbenim. Druga stvar gde mnogi grese je sto nakon pivota, moras da se dignes na sut istovremeno sa obe noge, a ima dosta ljudi koji u trenutku suta odignu prvo stajnu nogu (primer za to je i onaj cuveni klip kad Bodiroga vrti Karmela, ali jbg Bodi je Bodi pa mu nisu svirali).

Sve je to meni jasno sto ti pricas, i ako krenes da silno penetriras ka kosu i kao satro zaustavis se, jasno da su koraci, ali ono, zaustavljanje iz dva kontakta i kad je ocigledna namera i kad cak ne ides direktno ka kosu, odnosno ne probijas, pa pivot se cesto sudi kao koraci.

Secam se na utakmici 2009. kad smo igrali protiv Slovenije, Erazem Lorbek je to uradio i Sarenac je prokomentarisao "Oduvek sam mislio da su ovo koraci, ali sudeci po ovome nisam u pravu" jer naravno sudija nista nije zvao, naci cu bas danas taj dogadjaj na jutjubu pa cu okaciti, sto mi govori da masa ljudi ne kapira to, i da masa neiskusnih sudija koji pri tom nisu igrali kosarku jos vise ne kapiraju.

A to za Bodirogu, ma da, koraci ko vrata, jasno je da posle pivota moras da skocis sa obe noge.

I samo da dodam, na utakmicama kod sudija za koje sam znao da ne zovu korake za pivot posle zaustavljanja iz dva kontakta, sam gomilu poena davao nakon zaustavljanja, fejk shut, pivot, shut. Do duse sve je to bilo u mladjim kategorijama, ja nisam ni do juniora dogurao :D
Poslednja izmena od alonzo86 u Pon Okt 26, 2015 7:02 am, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
By Karaburac
Sarenac je nazalost svoju igracku karijeru proveo u mom bivsem klubu gde je vazio za kosarkasko magare. Nemoj uzimati za ozbiljno ono sto on govori, meni se uglavnom prevrce stomak kada slusam njegove komentare.
Korisnikov avatar
By alonzo86
Karaburac napisao:Sarenac je nazalost svoju igracku karijeru proveo u mom bivsem klubu gde je vazio za kosarkasko magare. Nemoj uzimati za ozbiljno ono sto on govori, meni se uglavnom prevrce stomak kada slusam njegove komentare.
Apsolutno je jasno da je covek diletant
Korisnikov avatar
By Lucky
http://www.euroleague.net/ebi/news/i/73nb6fi9y3qyiwby

Nisam vidio da je neko postavljao do sada.
Od sledece sezone EL, svaki prekrsaj kojim se zaustavlja kontra ce se tretirati kao nesportski faul.
Jos neke stvari koje bi mogle doci na red u buducnosti:
Additionally, the referees and coaches also talked about the importance of communication on the court within the guidelines that already exist for behavior between game participants. There was an in-depth discussion with regard to travelling and off-ball play, as well as consideration of instant replay and on how its use may be further utilized in future.
Korisnikov avatar
By Zex88
Jos jedna od gluposti.. Koliko ce ovde biti prilika za navlacenje i slobodno tumacenje..

Poslato sa ALE-L21 uz pomoć Tapatoka
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Fudbal

Sve mi bude jasno čim vidim Vujadina Savića u stru[…]

KK Crvena Zvezda 24/25

Ovo je teška bruka. Prvo izvikani Dubai, s[…]