Skup tema koje govore o tehnici, taktici, statistici ...
By kopex
Zdravo svima.
Prijavio sam se na forum ne kao dobar poznavalac košarke već kao početnik.Ja sam svojevremeno kao dječak i momak trenirao košarku koja se razlikuje u nekim detaljima od današnje.
Potrebne su mi neke informacije i očekujem da me uputite gdje ih mogu dobiti.
Naime radi se o tome da mi je sin (9 godina) počeo trenirati košarku u jednom malom klubu u Crnoj Gori.Želio bih ga upoznati kako teoretski tako i praktično sa osnovama i terminima ove najljepše igre na svijetu.
Njihovi treninzi (već godinu dana) se zasnivaju na učenju osnovnih stvari ali ne pominju pravila igre (koje su pozicije igrača,pravilna postavljanja prilikom podbacivanja i izvođenja sl. bacanja,......nema zagrijavanja niti lagane fizičke pripreme.....i sl.)
Da li ima literature,možda na našem jeziku,koja se može koristiti za podučavanje najmlađih kategorija.

Nadam se da ne zvučim kao roditelj koji previše očekuje.
Korisnikov avatar
By rudonja
Pozdrav! Osnovna pravila kosarke mozes naci na Vikipediji na srpskom. Sto se tice izraza, danas se u kosarci kod nas koristi ogroman broj engleskih fraza pa cak i sleng izraza, sto me jako nervira. Predpostavljam da ih ne uze ozbiljnijim stvarima jer je u pitanju tek skola kosarke ciji koncept i ne bi trebalo da bude strogo ucenje osnova od pocetka vec postepeno uvodjenje u igru.

Mozda bi ti kao roditelj trebalo da skrenes paznju treneru na adekvatno zagrevanje, ili u krajnjen slucaju da sam naucis sina da se zagreva.
By kopex
Hvala na savijetima.
Znate kakvi su naši ljudi ako ih neko savijetuje kako nešto treba raditi....no coment.Ovo drugo je korisno da se malo sa malo sam zagrijava.
Korisnikov avatar
By Br@zar X
FIBA - Pravila
Pozdrav za temu. :clap:
Sto se tice teme postoji prilicna literatira sa raznih seminara (klinika) ili casopisa i knjiga.
Mislim da temu treba prosiriti sa Tehnicko-taktickim zadacima u odbrani i napadu u zavisnosti od igre protivnika ili pojednostavljeno Kosarkaska taktika.
Pozdrav svima koji razmisljaju dok gledaju kosarku... :hand:
By kopex
I ja mislim da je tema dobra za nas povratnike koji su nekada igrali košarku po nekim drugim malo različitim pravilima. A ova pravila su dobra ali isto nema baš svih detalja.Uglavnom su obradili glavne stvari.
Tema je možda dobra i za sve ostale koji se žele baviti košarkom a pogotovu podučavanjem i treniranjem najmlađih kategorija.

Imao sam staru knijgu ,,kako da postanem košarkaš" čiji je autor Mirko Novosel.
U toj knjizi su bili opisani svi detalji i pojedinosti od početka (osnovni stav bez lopte,kretanje u stavu u odbrani,držanje lopte u rukama,vođenje,razna dodavanja,šut, i da ne nabrajam sve.....).
Sve je bilo i slikovito opisano.Ugrači koji su učestvovali u pokazivanju pravila bili su reprezentativci Jugoslavije (da pomenem samo neke od njih):Kićanović,Dalipagić,Slavnić,Knego,Đerđa,Delibašić,Ćosić,Žižić,Plećaš,Kapičić,....

Bilo bi lijepo a i korisno da,u ovom vremenu, takvu knjigu izda neki od naših poznatih trenera.

Da li ima seminara za početnike,mislim za one koji znaju po nešto a željeli bi sa se usavrše i dopune znanje???
Korisnikov avatar
By SASA BANJAC
kopex napisao:I ja mislim da je tema dobra za nas povratnike koji su nekada igrali košarku po nekim drugim malo različitim pravilima. A ova pravila su dobra ali isto nema baš svih detalja.Uglavnom su obradili glavne stvari.
Tema je možda dobra i za sve ostale koji se žele baviti košarkom a pogotovu podučavanjem i treniranjem najmlađih kategorija.

Imao sam staru knijgu ,,kako da postanem košarkaš" čiji je autor Mirko Novosel.
U toj knjizi su bili opisani svi detalji i pojedinosti od početka (osnovni stav bez lopte,kretanje u stavu u odbrani,držanje lopte u rukama,vođenje,razna dodavanja,šut, i da ne nabrajam sve.....).
Sve je bilo i slikovito opisano.Ugrači koji su učestvovali u pokazivanju pravila bili su reprezentativci Jugoslavije (da pomenem samo neke od njih):Kićanović,Dalipagić,Slavnić,Knego,Đerđa,Delibašić,Ćosić,Žižić,Plećaš,Kapičić,....

Bilo bi lijepo a i korisno da,u ovom vremenu, takvu knjigu izda neki od naših poznatih trenera.

Da li ima seminara za početnike,mislim za one koji znaju po nešto a željeli bi sa se usavrše i dopune znanje???
Na kopaoniku ima YUBAC kamp,u okviru tog kampa se pravi seminar za trenere pocetnike,ne mogu da se setim kad je tacno,ali saznacu pa cu da ti javim...Ako bude problema da se tu ubacis ili bude skupa kotizacija kad se to bude organizovalo,javi mi se na PP...
By kopex
Hvala Saša.
Dobro si me pročitao.
Još od malena košarka je moj san,vjerovatno kao i mnogima.
Ta ponuda za Kopaonik stoji ali zavisi od dosta mojih obaveza i poslova kojima se sada bavim.Mislim egzistencijalnim.
Nadam se da me razumiješ.
Bićemo u kontaktu,dosađivaću ja tu i tamo.
Pozdrav i hvala.
Korisnikov avatar
By SASA BANJAC
kopex napisao:Hvala Saša.
Dobro si me pročitao.
Još od malena košarka je moj san,vjerovatno kao i mnogima.
Ta ponuda za Kopaonik stoji ali zavisi od dosta mojih obaveza i poslova kojima se sada bavim.Mislim egzistencijalnim.
Nadam se da me razumiješ.
Bićemo u kontaktu,dosađivaću ja tu i tamo.
Pozdrav i hvala.
Slobodno,tu smo brate,pisi,pitaj,sta god...Ako budes imao vremena sredicemo YUBAC ;)
By kopex
Javi za termin kad saznaš,pa će mo vidjeti.
I da citiram iz pomenute knjige,,Ni jedan sport ne pruža tolio taktičkih mogućnosti kao košarka.Svaki igrač igra i u odbrani i u napadu.Naravno,naizmenično.I jedan i drugi oblik igre prepun je taktičkih kombinacija".
Korisnikov avatar
By Antoine
rudonja napisao: Sto se tice izraza, danas se u kosarci kod nas koristi ogroman broj engleskih fraza pa cak i sleng izraza, sto me jako nervira..
A kako bi ti druže preveo floater na srpski? Ipak je to igra nastala na engleskom govornom podrčju, kao i fudbal, i ne čudi što ima toliko pozajmljenica. Ja u tome ne vidim ništa loše, štaviše, smešno mi zvuče prevodi koje npr. Hrvati prave.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Fudbal

Sve mi bude jasno čim vidim Vujadina Savića u stru[…]

KK Crvena Zvezda 24/25

Ovo je teška bruka. Prvo izvikani Dubai, s[…]

ABA fantasy

https://youtu.be/3SwkdakEGDI?feature=shared