Skup tema koje govore o tehnici, taktici, statistici ...
Korisnikov avatar
By Poska
SASA BANJAC napisao:Drugari,evo da pojasnimo "Rusku osmicu"

Prvo da kazem da je to stari Ruski napad,koji je do perfekcije doveo a inace je I njen tvorac Ruski trener Pukovnik Gomeljski...Mladji verovatno prvi put cuju za njega ali to je jedan od najboljih Evropskih trenera ikad,dugogodisnji selector SSSR-a I trener Rige,CSKA...

Ruska osmica je jednostavna basketaska akcija,koja se kasnije usloznajvala dodajuci joj jos neke kosarkaske elemente,delimicno je modernizovana ali je u svojoj sustini I dalje potpuno ista.

Dakle,ona se sastoji iz filozofije da uvek trcis iza ledja igraca kom si dao loptu,savijas negde oko sredine reketa,trazis pas ako ga ne dobijes trciz ponovo da primis pas,pa ga opet das pa opet trcis iza ledja igraca kom si dao loptu...sastoji se iz strasano mnogo kretanja,nai izgled je to haoticno kretanje ali je to kretanje koje ima svoju svrhu.

Ovako, zamislite postavku gde igrac koji stoji sa desne strane ima loptu I daje je u levo trci tom igracu iza ledja,savijajuci na pola reketa I protrcavauci kroz reket I vracajuci se na svoje mesto polaska,,onda on sa kratkim ili bez spustanja daje igracu koji mu dotrcava sa leve strane I trci njemu iza ledja savija oko sedine reketa I prakticno se vraca na mesto na kom je bio...E sad na sve to zamislite I blokove centara koji u stvari kad te propuste stane u blok I zatvore prolaz tvom pratiocu...

Moze da se igra na istom principu,s tim sto se kod avijanja na pola reketa istrcava u ugao terena.Pazite igrac koji protrcava moze a ne mora da sve vreme trazi pas,svako kasnjenje za njim povlaci kegov zicer pod kosem ili u najboljem slucaju po nas "podvljivanje"centru...

Takodje moze da se iga I tako sto ce jedan visoki da stalno bude u bloku visoko I neprekidno da preti pikom ako isvrsis pritisak na liniju dodavanja,a drugi stoji nisko praveci blokove tako sto se samo okrece sa jedne na drugu stranu,trazi pas I pomera se po pola koraka,korak...

Zvuci da je lako zaqustaviti ali nije,jer tu su kasnjenja neminovna,ne treba ti jako visok centar,ako imas visokog tim bolje,taj centar dole neprkidno tera odbrambenog centra da izvlaci svoje iz bloka ili da se pomera kako bi napravio blok ovom malom koji protrcava,ako to odbrambeni centar uradi po pravilu ide pas na tog centra koji je deo osmice I ovaj je na ziceru.Kod suta,uglavnom je protivnicki centar daleko od lopte jer se isprati njegova kretnja I u momentu kad napravi pola koraka a nije potpuno stao u blok jos je blizu napadackog centra sutne se,kod promasaja ako je mek sut pada napadacu u ruke,ako je tvrd ti imas igraca koji protrcava kroz reket...

Rusi su '70 godine proslog veka poharali Evropu tom akcijom,jako je tesko baniti jer u isto vreme imas "trougao" koji osnov I sustina kosarke ali I latentnu pretnju od dva na dva igre kod predugackog pracenja centra ili iskakanjem odbrambenog centra koji stoji visoko...

Ako pazljivo razmislite o ovoj akciji,videcete da je dosta toga danas modermnog u kosarkaskom napadu nastalo upravo iz ove akcije,recimo "Krug za Urosa" je apgrejdovana "osmica" I prilagodjena nasim tadasnjim prednostima I potrebama.benefit osmice je sto ti ne treba visok centar,sto ako imas snage pretrcis protivnika,sto je adaptibilna na kvalitet ekipe koja je izvodi,sto otvara mnogo prostora za sut I pas,sto tera ekipu na stalno kretanje I budnost,sto ima masu potencijalnih zavrsetaka.

Da napomenem jos da igrac moze I da protrcava sa 90 stepeni direktno u reket pa da savija kroz reket ka napolje...

Dugo se vec ne igra ali je jos uvek tesko braniti,pogotovo danas kad imamo prakticno 40god otklona od te akcije kao legitimnog napada neke ekipe...Vise se ne trenira odbrana na takve napade,to su basketaske akcije koje se danas brane ali nisu bas zgodne za igrati protiv njih posebno recimo kad to igra Novi Zeland koji skoro da igra samo to sa nekim varijacijama na temu...

Ako sam mozda mnogo zamrsio I ako nije do kraja jasno,pojasncicu...Takodje ako sam propustio da nesto napisem a spade u osmicu,neka neko doda...
Е хвала на појашњењу. Схватио сам већину, ипак као и СГ-у, клип би ми је разјаснио до краја :)
Korisnikov avatar
By BogdanB
Da izbacis nerviranje posle promasaja I deli te asistencije. To je jedna od stvari koja me opasno nervira u kosarci, kada hoces sam a imas coveka za pas.

Послато са GT-I9300 користећи Тапаток 2
Korisnikov avatar
By GetBuckets
miki napisao:Znaci ti si sad kadet ?
Jel imate tvoja ekipa i ti sanse da izborite JKL ? Koji region igrate ?
Ma ne znam ni ja sta sam vise hahah :-D
Sad igraju 99 i 00 pioniri znaci jos sam pionir,trebalo je da igram sa 98,97 to su kadeti ali cu ipak igrati sa 96 to su juniori.Tako gledano ja sam vec junior :mrgreen: S 15 godina :-D Necu igrati za kadete vise samo za juniore tako da ne mogu da ti odgovorim za ovo :-D

@SG Dzejsi Kerol? :-D

@BogdanB da da znam,nego nerviram se eto sta cu,uvek tako.Za asistencije jbg ne znam sta da kazem.
Korisnikov avatar
By miki
Za sledecu sezonu su ml. pioniri 02-03, pioniri 00-01, kadeti 98-99, juniori 96-97, omladinci 94-95 ,bar ovde u BG regionu.
Korisnikov avatar
By GetBuckets
Salvatore Guliano napisao:Na naseg bivseg clana Dzejsija, cuvenu Kumanovsku kobru... :)
Ahahahhaahah :-D
Ovde sa foruma? :-D

Edit:Pa i Kerol je 1.88 i sjajan suter :-D
I Heurtel iz Francuske 1.88 interesantno :-D
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 30
NCAA & High School