Skup tema koje govore o tehnici, taktici, statistici ...
Korisnikov avatar
By Antoine
Karaburac napisao:@Antoine hvala na postu :clap: .
Citajuci ovo deluje mi da je za ovo potrebno ne samo da igraci budu pokretljivi i dobri suteri vec i da budu dosta inteligentni. Sve vreme mi je bilo u glavi kako bi se u stvarnom zivotu ljudi samo tako pogubili u ovakvim postavkama. Posle kada sam pogledao snimak LA shvatio sam da se i pogube.
Deluje mi da je za savladjivanje ovoga, sem ukoliko igraci nisu bas vanserijski inteligentni, potrebno jako puno vremena. Mozda je bolje ovakav napad postaviti u pocetku kao princip, a ne kao utvrdjen sistem? Barem dok se igraci malo ne naviknu na njega.
Mnogo stvari mora da se poklopi kod Princetona, pre svega odabir igrača, koji moraju biti dobri dodavači, dobri šuteri, pokretljivi i pre svega inteligentni, što si dobro primetio (neko bi rekao, kad već imate takve igrače, onda ćete dobiti koristeći bilo koji napad). Ekipe kojima je Princeton osnovna napadačka orijentacija su one koje taj stil igre gaje godinama (naravno Princeton, Georgetown, Northwestern, Richmond, Oregon St., dok Virginia i Wisconsin koriste malo drugačiju strategiju, ali baziranu na Princetonu), jer je stvarno jako mnogo vremena potrebno da bi se uspešno primenio, pa je lakše igrače koji dolaze dovoditi u već uhodan sistem, nego pokušati nametnuti Princeton na tim koji ga do sada nije igrao, kao npr. Lakersi. Uglavnom se u nekim akcijama prepoznaju elementi Princeton napada, često u NBA ligi, nekad se desi da se preklope Princeton i napad u trouglu, kao kod Sunsa na primer... Nisam dovoljno stručan, ali mislimk da bi pojedine akcije mogle služiti i nekim našim trenerima kao inspiracija za taktičke zamisli.
Korisnikov avatar
By ULTRA KOŠARKA
Budi Bog samnom....

"prije 3 mjeseca pricao sa nekim sudijama uvjeren u sebe da se to ne smije. Kaze meni covjek, kako se pokazuje vodjenje iznad ramena "

Hoće čovjek da kaže da se lopta smije voditi preko ramena
Korisnikov avatar
By Antoine
Karaburac napisao:@Ultra kosarka

Naravno da sme.... ako ti rame dodiruje zemlju...
Vidi, možda i ima nečega u ovome što je ultra napisao. Naleteo sam slučajno na tekst o 12 zbunjujućih košarkaških pravila (link ispod) i u jednom od njih piše sledeće:
Is a dribble illegal if it goes over the ball handler’s head?
Basketball rules states if the ball handler doesn’t “palm” the ball or place their hand under the ball, there is no dribbling violation. There is no basketball rule or restriction on how high a dribble can go.
Ti ovo znaš bolje od mene, ali zar sudije, kada sviraju loptu preko ramena, ne pokazuju u stvari nošenu loptu, odnosno, da se izrazim odbojkaški, dug kontakt sa loptom?

https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q= ... 2243,d.Yms
Korisnikov avatar
By Karaburac
Antoine napisao:
Karaburac napisao:@Ultra kosarka

Naravno da sme.... ako ti rame dodiruje zemlju...
Vidi, možda i ima nečega u ovome što je ultra napisao. Naleteo sam slučajno na tekst o 12 zbunjujućih košarkaških pravila (link ispod) i u jednom od njih piše sledeće:
Is a dribble illegal if it goes over the ball handler’s head?
Basketball rules states if the ball handler doesn’t “palm” the ball or place their hand under the ball, there is no dribbling violation. There is no basketball rule or restriction on how high a dribble can go.
Ti ovo znaš bolje od mene, ali zar sudije, kada sviraju loptu preko ramena, ne pokazuju u stvari nošenu loptu, odnosno, da se izrazim odbojkaški, dug kontakt sa loptom?

https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q= ... 2243,d.Yms

Hm, sad sam i ja zbunjen....
Valjalo bi kad bi imali nekog sudiju na forumu :think: .

U principu mislim da lopta sme da ti predje preko glave, ali pod uslovom da je ne diras.... tipa da tapnes jako ona odleti u vazduh, ali ti ne driblas dok ne padne opet ispod ramena...
U pravu si, sudije u sustini sviraju nosenu u tim situacijama. E sad, mozes li da zamislis nekog ko tako dribla? Mozda nesto kao Rondove zajebancije na startu utakmice, ali u samoj igri tesko... Dakle, ako sam ja dobro ovo pravilo razumeo, lopta sme da ide iznad ramena, ali ne i tvoja ruka... Tj, teoretski bi mozda cak i ruka mogla, ali takvo driblanje je u praksi nemoguce.
Korisnikov avatar
By Antoine
I ja mislim da je to, da je fizički nemoguće driblati preko ramena, a da ne napraviš nošenu, odnosno da ti se ruka ne zadrži na lopti. Onda je onaj sudija sa kojim je Ultra pričao u stvari u pravu - ne postoji signalizacija za vođenje preko ramena, već samo za nošenu.
He he, zanimljiva ova pravila :)
By skeva
Ovo da lopta ide preko ramena a da nije nosena se u sustini nikad ne desava jer ce ti protivnik uzeti loptu ako je pustis da ti odskoci preko ramena a ne pratis je rukom (ako me razumijete :) ). Tako da je ovo pravilo neupotrebljivo u kosarci :)
Korisnikov avatar
By kontrabas
Nisam znao gde da stavim ovaj clanak o pick & roll odbrani Barselone, pa sam ga stavio ovde. Ako mu tu nije mesto, zamolio bih moderatora/moderatore da ga premeste negde drugde. Inace, uzivajte..

http://thebasketballpost.com/2013/02/12 ... fense.aspx
Korisnikov avatar
By Hercegovina_vazda
Ekipa, imam jedno pitanje, nisam siguran je li u odgovarajucoj temi, ali...
Svi znamo za poteze kojima je Bogiroga zezao Entonija ko ja Brkatog. E sad, da li su koraci (iskreno ja mislim da nisu) kod drugog poteza, i zasto jesu odnosno nisu (pitaju me ljudi, a ja zbog moje limitiranosti ne znam da objasnim :))

Evo i snimka:

Pozdrav!
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 30
ABA fantasy

Vidi ja sam pobedio 97-95! Kakav user! :lol: