- Uto Jan 15, 2013 7:07 pm
Karaburac napisao:@Antoine hvala na postu .Mnogo stvari mora da se poklopi kod Princetona, pre svega odabir igrača, koji moraju biti dobri dodavači, dobri šuteri, pokretljivi i pre svega inteligentni, što si dobro primetio (neko bi rekao, kad već imate takve igrače, onda ćete dobiti koristeći bilo koji napad). Ekipe kojima je Princeton osnovna napadačka orijentacija su one koje taj stil igre gaje godinama (naravno Princeton, Georgetown, Northwestern, Richmond, Oregon St., dok Virginia i Wisconsin koriste malo drugačiju strategiju, ali baziranu na Princetonu), jer je stvarno jako mnogo vremena potrebno da bi se uspešno primenio, pa je lakše igrače koji dolaze dovoditi u već uhodan sistem, nego pokušati nametnuti Princeton na tim koji ga do sada nije igrao, kao npr. Lakersi. Uglavnom se u nekim akcijama prepoznaju elementi Princeton napada, često u NBA ligi, nekad se desi da se preklope Princeton i napad u trouglu, kao kod Sunsa na primer... Nisam dovoljno stručan, ali mislimk da bi pojedine akcije mogle služiti i nekim našim trenerima kao inspiracija za taktičke zamisli.
Citajuci ovo deluje mi da je za ovo potrebno ne samo da igraci budu pokretljivi i dobri suteri vec i da budu dosta inteligentni. Sve vreme mi je bilo u glavi kako bi se u stvarnom zivotu ljudi samo tako pogubili u ovakvim postavkama. Posle kada sam pogledao snimak LA shvatio sam da se i pogube.
Deluje mi da je za savladjivanje ovoga, sem ukoliko igraci nisu bas vanserijski inteligentni, potrebno jako puno vremena. Mozda je bolje ovakav napad postaviti u pocetku kao princip, a ne kao utvrdjen sistem? Barem dok se igraci malo ne naviknu na njega.
Doviđenja i hvala na svim ribama.