Da porazgovaramo malo o penalima...Imao sam priliku i sam kao igrac da sutiram penale u ne bas ugodnim situacijama i da budem trener i radim sa igracima bas na tom segmentu... Odmah da kazem da ne bih voleo da neko pomisli da ja pravdam ili aboliram lose izvodjace penala,naprotiv... takodje ne bi voleo da neko pomisli da pravim nauku oko proste stvari,istina je sledeca niti su penali nauka niti su prosta stvar...reklo bi se "istina je negde izmedju"
Evo kako stoje stvari...
Penal je verovatno najzahtevnija psiholoska situacija u toku utakmice iz vise razloga,da nabrojimo
-Sam si sa sobom
-Sve oci su uprte u tebe
-Poeni koje tek treba da ubacis su vec "upisani"
-Za dva poena moras dva puta da pogodis
-Ocekivanja su samo direktno od tebe
- Sva negativna energija ako igras u gostima su samo protiv tebe
Da kazemo i da postoji jos i fizicki aspekti i to
-Zamor matrijala(misica)
-Eventualni bol od jakog faula
-Tenzija misica koji jos uvek nisu relaxirani
-Ukupno stanje nervnog sistema(iz aerobno stanje,u stanje mirovanja)
-Visina igraca
-Motorika igraca
-Generalno kvalitet suta igraca
-Ugao od 90 stepeni
Kao sto vidite,niz detalja od kojih sam ja samo neke pobrojao uticu na procente izvodjenja penala...kao osnovni uzrok loseg izvodjenja smatra se preterana tenzija misica podlaktice i nadlaktice koja se manifestuju na dva nacina
1.kratak sut(takozvana skracena ruka)
2.Prejak sut(sut u drugi obruc)
Takodje se moze videti i takozvani "leleujavi sut" koji ide u obruc sa strane,koji je takodje uzrok tenzicnih ruku...
Nije bez znacaja i stanje trbusnjaka i butina...Na butinama je ogroman pritisak kod iznosenja lopte do visine cela odakle igrac sutira,na butine pritisak prenose trbusnjaci,koji su optreceni dok igrac tapse loptu radi koncentracije i dok zauzima stav sa savijenim kolenima ili bilo koji drugi stav za sut...
Vidite,linija penala je daljina sa koje igrac u igri vrlo retko ili skoro nikad ne sutira bez cuvara,makar taj cuvar i kasnio,i to je smetnja,sad se igrac na penalu srece sa praznim prostorom izpred sebe,potreban je veci luk,a veci luk trazi vecu preciznost koja je uslovljena ili onemogucena faktorima koje sam vec nabrojao...
Treba znati,da se 98% suteva iz igre desava iz neke kretnje ili na kraju aerobnog radijusa,dok se penal sutira iz apsolutnog mirovanja,uzsno je bitna ta razlika,zbog balansa tela,zbog prenosenja opterecenja i zbog nagle promene stanja celog tela...telo se hladi,i ako je to neznatno vreme,ali kad uzmete u obzir obim lopte i obruca i daljinu sa koje se sutira,videcete da je to na "noz" tako i da neznatno hladjenje otezava...
Takodje,jako je bitno znati da recimo u situacijama,gde je utakmica poodmakla,ti istrcis kontru posle odbrane,das pas,primis pas u kontri ides do kraja na kos podigao si se na polaganja,tu te saceka "sekirica" i ti sutiras penale...pre neki dan sam napisao da vase telo u tom momentu izgleda kao rastimovana tambura,butine jos igraju odbranu,mozak jos trci i dje kos,a vi ste vec na slobodnim bacanjima na kojima uz sve to pluca zastajkuju,i ruke bole od faula...telo se kod faula instiktivno zgrci da bi se zastitilo i smanjilo bol,i u takvom stanju vi stajete na liniju penala...zamislite jos da vam zvizdi 7-8.000 ljudi i da vasi poeni odlucuju o sudbini utakmice...Nije lako...
Vidite,ako sutnte iz igre i promasite sut za pobedu il;i produzetak,niko vas nece kriviti,reci ce se "jbg nije usla" ako promasite penale u istoj situaciji,koliko sutra visite obeseni o medijske naslove...
Verovali ili ne,kretnja iz koje se sutira ili kretnja iz koje se dolazi do otvorenog suta je nesto sto igraci godinama vezbaju i mnogo lakse po prirodi stvari usvajaju takav sut,nego sut sa penala,sut iz kretnje pomaze pri koncentraciji,takodje igrac moze da se predomisli u toj kretnji i da podeli pas,pa cak i iz skoka i ako nije preporuceno resenje...Kod penala postoji takodje faktor moranja,nije stvar tvoje odluke i ne moze sutnuti samo onda kad si siguran da je toje telo i um spremno,i kad si siguran da ti je neka kretnja ili finta obezbedila nesmetan sut...penali su moranje i u momentu koji ti nebiras,nije odluka u tvojim rukama hoces li i li neces da sutnes,prosto je to moranje i neminovnost...
Nezaboravite jos,da se promasaj sa penala mnogo bolje vidi i teze tretira nego sut iz igre i to je nesto s cim je igrac suocen...Obratite paznju,vi sutnete prvi put iz igre,ubacite i to je dva poena,taj sut moze biti lagan sa zicera,sledeci sut promasite i ok je ubacujes i masis,to je nekako simbol za kosarku...e sad na penalu,ubacis jednom,a lopta sa penala nije manja niti je obruc siri,znaci ista je preciznost potrebna, jednim ubacivanjem dobjas jedan poen...Znaci sa penala morad duplo vise puta da pogodis za isti broj poena iz igre...kako svaki sut pa i najlaksi iziskuje obavezanu koncentraciju tako je potrebno i dulo se vise puta koncentrisati za isti broj poena,ako uzmemo u obzir da je psiho stanje kod suta sa penala isto kao kod suta iz igre,a nije...To smo apsolvirali...
Kao sto vidite sut sa penala je i ako izgleda 'uzmes loptu i ubacis' pilicno zahtevan segment.Kao takav se trenira i popravlja...Uz svu nezgodnost izvodjenja penala ide i nesto dobro,najveci procenti poboljsanja suta kod igraca su upravo sa bacanja...To znaci da mozes od "panja" da napravis nekog ko je dosta pouzdan izvodjac penala,imate dosta primera da nenavodim sad,vec je neko napisao imena...
Nisam siguran,ali ako bi mi neko rekao da su nekad penali sutirani sa vecim procentom uspesnosti ne bi me to iznenadilo jer sad se igra kosarka sa mnogo vise napora i kontakta,trazi se mnogo veca misicna masa neo nekad,vise se trci,vise radi,igraci su vilsji u proseku nego nekad,tako da ako jeste tacno,onda je to prilicno ockivan epilog...
Na kraju,i ako je izvodjenje penala sve samo ne livada sa cvecem,sve ispod 80% realizacije je nedopustivo lose,posebno na ozbiljnom takmicarskom nivou...Pogotovo sto se to popravlja u domenu tehnicke popravke,ako neko ima problem sa psihom,onda je to vec neka druga prica...medjutim,iskustvom se ta psiha uglavnom sredi pa su iskusniji igraci u glavnom bolji izvodjaci zbog veceg samopouzdanja i samim tim bolje psihe...
Penali se trebaju i moraju i treniraju se svakodnevno,to mora biti dovedeno na nivou ekipe na njmanje 70-75 % i nema izgovora kod malog procenta penala,prosto to mora da se daje...da neko ne pomisli da su penali fakiltativno znanje,to je vis nego obavezan segment igre...
Eto,malo sam se raspisao,ali ne zelim da ostanem nedorecen,ako ipak jesam ili vas zanima jos nesto,vezano za penal ili sta drugo,ja sam tu !
Izvinjavam se za duzinu posta i grske u kucanju...