Skup tema koje govore o tehnici, taktici, statistici ...
Korisnikov avatar
By SASA BANJAC
Da porazgovaramo malo o penalima...Imao sam priliku i sam kao igrac da sutiram penale u ne bas ugodnim situacijama i da budem trener i radim sa igracima bas na tom segmentu... Odmah da kazem da ne bih voleo da neko pomisli da ja pravdam ili aboliram lose izvodjace penala,naprotiv... takodje ne bi voleo da neko pomisli da pravim nauku oko proste stvari,istina je sledeca niti su penali nauka niti su prosta stvar...reklo bi se "istina je negde izmedju" :)

Evo kako stoje stvari...

Penal je verovatno najzahtevnija psiholoska situacija u toku utakmice iz vise razloga,da nabrojimo

-Sam si sa sobom
-Sve oci su uprte u tebe
-Poeni koje tek treba da ubacis su vec "upisani"
-Za dva poena moras dva puta da pogodis
-Ocekivanja su samo direktno od tebe
- Sva negativna energija ako igras u gostima su samo protiv tebe

Da kazemo i da postoji jos i fizicki aspekti i to

-Zamor matrijala(misica)
-Eventualni bol od jakog faula
-Tenzija misica koji jos uvek nisu relaxirani
-Ukupno stanje nervnog sistema(iz aerobno stanje,u stanje mirovanja)
-Visina igraca
-Motorika igraca
-Generalno kvalitet suta igraca
-Ugao od 90 stepeni

Kao sto vidite,niz detalja od kojih sam ja samo neke pobrojao uticu na procente izvodjenja penala...kao osnovni uzrok loseg izvodjenja smatra se preterana tenzija misica podlaktice i nadlaktice koja se manifestuju na dva nacina

1.kratak sut(takozvana skracena ruka)
2.Prejak sut(sut u drugi obruc)

Takodje se moze videti i takozvani "leleujavi sut" koji ide u obruc sa strane,koji je takodje uzrok tenzicnih ruku...

Nije bez znacaja i stanje trbusnjaka i butina...Na butinama je ogroman pritisak kod iznosenja lopte do visine cela odakle igrac sutira,na butine pritisak prenose trbusnjaci,koji su optreceni dok igrac tapse loptu radi koncentracije i dok zauzima stav sa savijenim kolenima ili bilo koji drugi stav za sut...

Vidite,linija penala je daljina sa koje igrac u igri vrlo retko ili skoro nikad ne sutira bez cuvara,makar taj cuvar i kasnio,i to je smetnja,sad se igrac na penalu srece sa praznim prostorom izpred sebe,potreban je veci luk,a veci luk trazi vecu preciznost koja je uslovljena ili onemogucena faktorima koje sam vec nabrojao...

Treba znati,da se 98% suteva iz igre desava iz neke kretnje ili na kraju aerobnog radijusa,dok se penal sutira iz apsolutnog mirovanja,uzsno je bitna ta razlika,zbog balansa tela,zbog prenosenja opterecenja i zbog nagle promene stanja celog tela...telo se hladi,i ako je to neznatno vreme,ali kad uzmete u obzir obim lopte i obruca i daljinu sa koje se sutira,videcete da je to na "noz" tako i da neznatno hladjenje otezava...

Takodje,jako je bitno znati da recimo u situacijama,gde je utakmica poodmakla,ti istrcis kontru posle odbrane,das pas,primis pas u kontri ides do kraja na kos podigao si se na polaganja,tu te saceka "sekirica" i ti sutiras penale...pre neki dan sam napisao da vase telo u tom momentu izgleda kao rastimovana tambura,butine jos igraju odbranu,mozak jos trci i dje kos,a vi ste vec na slobodnim bacanjima na kojima uz sve to pluca zastajkuju,i ruke bole od faula...telo se kod faula instiktivno zgrci da bi se zastitilo i smanjilo bol,i u takvom stanju vi stajete na liniju penala...zamislite jos da vam zvizdi 7-8.000 ljudi i da vasi poeni odlucuju o sudbini utakmice...Nije lako...

Vidite,ako sutnte iz igre i promasite sut za pobedu il;i produzetak,niko vas nece kriviti,reci ce se "jbg nije usla" ako promasite penale u istoj situaciji,koliko sutra visite obeseni o medijske naslove...

Verovali ili ne,kretnja iz koje se sutira ili kretnja iz koje se dolazi do otvorenog suta je nesto sto igraci godinama vezbaju i mnogo lakse po prirodi stvari usvajaju takav sut,nego sut sa penala,sut iz kretnje pomaze pri koncentraciji,takodje igrac moze da se predomisli u toj kretnji i da podeli pas,pa cak i iz skoka i ako nije preporuceno resenje...Kod penala postoji takodje faktor moranja,nije stvar tvoje odluke i ne moze sutnuti samo onda kad si siguran da je toje telo i um spremno,i kad si siguran da ti je neka kretnja ili finta obezbedila nesmetan sut...penali su moranje i u momentu koji ti nebiras,nije odluka u tvojim rukama hoces li i li neces da sutnes,prosto je to moranje i neminovnost...

Nezaboravite jos,da se promasaj sa penala mnogo bolje vidi i teze tretira nego sut iz igre i to je nesto s cim je igrac suocen...Obratite paznju,vi sutnete prvi put iz igre,ubacite i to je dva poena,taj sut moze biti lagan sa zicera,sledeci sut promasite i ok je ubacujes i masis,to je nekako simbol za kosarku...e sad na penalu,ubacis jednom,a lopta sa penala nije manja niti je obruc siri,znaci ista je preciznost potrebna, jednim ubacivanjem dobjas jedan poen...Znaci sa penala morad duplo vise puta da pogodis za isti broj poena iz igre...kako svaki sut pa i najlaksi iziskuje obavezanu koncentraciju tako je potrebno i dulo se vise puta koncentrisati za isti broj poena,ako uzmemo u obzir da je psiho stanje kod suta sa penala isto kao kod suta iz igre,a nije...To smo apsolvirali...

Kao sto vidite sut sa penala je i ako izgleda 'uzmes loptu i ubacis' pilicno zahtevan segment.Kao takav se trenira i popravlja...Uz svu nezgodnost izvodjenja penala ide i nesto dobro,najveci procenti poboljsanja suta kod igraca su upravo sa bacanja...To znaci da mozes od "panja" da napravis nekog ko je dosta pouzdan izvodjac penala,imate dosta primera da nenavodim sad,vec je neko napisao imena...

Nisam siguran,ali ako bi mi neko rekao da su nekad penali sutirani sa vecim procentom uspesnosti ne bi me to iznenadilo jer sad se igra kosarka sa mnogo vise napora i kontakta,trazi se mnogo veca misicna masa neo nekad,vise se trci,vise radi,igraci su vilsji u proseku nego nekad,tako da ako jeste tacno,onda je to prilicno ockivan epilog...

Na kraju,i ako je izvodjenje penala sve samo ne livada sa cvecem,sve ispod 80% realizacije je nedopustivo lose,posebno na ozbiljnom takmicarskom nivou...Pogotovo sto se to popravlja u domenu tehnicke popravke,ako neko ima problem sa psihom,onda je to vec neka druga prica...medjutim,iskustvom se ta psiha uglavnom sredi pa su iskusniji igraci u glavnom bolji izvodjaci zbog veceg samopouzdanja i samim tim bolje psihe...
Penali se trebaju i moraju i treniraju se svakodnevno,to mora biti dovedeno na nivou ekipe na njmanje 70-75 % i nema izgovora kod malog procenta penala,prosto to mora da se daje...da neko ne pomisli da su penali fakiltativno znanje,to je vis nego obavezan segment igre...

Eto,malo sam se raspisao,ali ne zelim da ostanem nedorecen,ako ipak jesam ili vas zanima jos nesto,vezano za penal ili sta drugo,ja sam tu !

Izvinjavam se za duzinu posta i grske u kucanju...
Korisnikov avatar
By Antoine
Posle ovakvog posta čudim se kako neko uopšte ubaci bacanja. :D

Svaka čast Sale, neverovatno je koliko imaš strpljenja da analiziraš stvari do tančina. :clap:
Korisnikov avatar
By Karaburac
Ovaj post sam napisao pre prilicno vremena, ali pravo da vam kazem dugo sam se premisljao da li da ga objavim. Kao sto sam rekao i prilikom pisanja prvog posta, ovo su stvari koje sam naucio gledajuci velike asove i razmisljajuci na koje nacine mogu da igram kada primim loptu ledjima okrenut ka kosu. Sve stvari o kojima sam pisao izuzev potpunog horoga sam primenjivao i primenjujem te sam se trudio da opisem do tancina na koji nacin to ja radim i sta mislim o nekim stvarima da su bitne. Ne mislim da sam popio svu pamet sveta, cak naprotiv, zato sam i odugovlacio sa objavljivanjem ovog posta. Na kraju sam ipak smogao hrabrosti pa sam resio da ga bacim u etar. Zao mi je samo sto nemam nacina da prikazem u nekom video materijalu ovo o cemu govorim.

Napadacke mogucnosti igraca na niskom postu

Obecao sam da cu da napisem i kako bi igrac trebao da odigra u situaciji kada odbranbeni igrac dozvoljava prijem lopte na niskom postu, ali gleda da ga izgura sto dalje od kosa. Posto sam o borbi za poziciju vec govorio i kako se ona izvodi ovde cu preskociti taj fizicki deo i preci na jedan drugi segment, a to je koju poziciju napadac zapravo zeli da izbori svojim guranjem pod kosem.

Prva i osnovna zelja igraca koji se bori za poziciju pod kosem jeste da pridje sto blize kosu. Razlog za to ne zasuluzuje posebnu obradu i prilicno je jasan. Medjutim, retko se dogadja da u borbi bez lopte igrac moze da ugura odbranbenog igraca bas na zicer, sto je svakako neka idealna situacija. Stoga, u vecini slucajeva napadac se postavlja da primi loptu na ivici reketa. Mene su recimo ucili da jedna noga treba da ti bude u reketu, a jedna izvan njega u trenutku kad trazis pas sto ima logike. Prvo u toj poziciji mozes da kampujes bez straha da ce ti svirati tri sekunde jer nisi sa obe noge u reketu, a opet si prilicno blizu kosa i mozes da ucestvujes i u skoku i da ispratis prodor beka ili da odigras ukoliko lopta dodje do tebe.
Osim blizine kosu veoma bitna stvar je ugao pod kojim igrac trazi poziciju. Razlog je opet veoma jednostavan. Ukoliko si previse blizu aut liniju odmah suzavas svoje opcije jer si ’’udvojen’’ igracem sa jedne strane, a aut linijom sa druge strane i uz sve to te konstantno blokira tabla. Sto znaci da si limitiran iskljucivo na okret ka sredini, a cim nesto moras da uradis toga je svestan i odbranbeni igrac i znacajno ce ti otezati posao. Svakako da svaki igrac ima uglove pod kojim on preferira da napada, licno kada uzimam napad na niskom postu ja volim da napadam pod nesto sirim uglom. Osnovni ugao dodavanja na niski post je 45 stepeni, taj ugao je i sasvim korektan i za low post igraca jer omogucuje i okret ka sredini (ok ta mogucnost postoji iz kog god ugla da napadas) i okret ka ceonoj liniji. Medjutim, licno vise volim ako sam malo sire od tog idealnog ugla od 45 stepeni jer prilikom okreta ka ceonoj liniji lepse vidim tablu, a po mom misljenju tabla je najvazniji saveznik centra. Moje misljenje je da je odbranbeni igrac uradio dobar posao ukoliko napadaca otera u takvu poziciju da nema dobar ugao za sut od tablu. Zasto to kazem? Tabla kompenzuje mnoge stvari i ukoliko centar nema taj ugao u 99 posto situacija ce se odluciti na poluhorog, a kada znas sta ce protivnik da uradi mnogo ga je lakse braniti. U daljem tekstu sve napade koje budem opisivao opisivacu pod pretpostavkom da je centar uspeo da izbori idealnu ili makar dobru poziciju za njihovo izvodjenje.

Sta napadac prvo treba da uradi kada primi loptu na niskom postu? Pa prvo, vec u prijemu pasa on mora krajickom oka da preleti preko celog terena i da vidi raspored svojih saigraca i odbranbenih igraca. Ukoliko igrac to ne uradi i krene da zida ili sta vec, to znaci da igra napamet. Naravno, to ’’skeniranje’’ ne bi trebalo ne znam ni ja koliko dugo da se odvija, ali je veoma bitno da se izvede kako bi igrac bio svestan situacije na terenu. Ukoliko si svestan situacije onda znas odakle tvoj cuvar moze da dobije pomoc i vec u glavi imas rezervno resenje sta da cinis ukoliko se to dogodi.

Ok kad se to obavi idemo na sledece stvari. Sam napadacki stav igraca okrenutog ledjima. Verovatno su svi upoznati sa napadackim stavom beka gde je ideal trostruka pretnja po kos (pas, sut, dribling). Istini za volju, valjalo bi reci da je potpuno isti ideal i igracu na niskom postu, jedina je razlika sto eventualni sut ipak tesko moze da se izvede bez pripreme u vidu okreta ili poluokreta ka kosu. Ono sto je isto u oba napadacka stava jeste da lopta i telo moraju da se drze na takav nacin da je izvedbu sva tri elementa moguce izvesti sto brze i sto prakticnije. Znaci iz stava u kojem je igrac bio u borbi za poziciju (opisano u prethodnom postu) igrac po prijemu lopte, loptu automatski privlaci na grudi sa rasirenim laktovima i ledja blago ispravlja kako bi imao bolji osecaj za cuvara. Koje su najcesce greske koje igraci rade? Prva je drzanje lopte jednom rukom. Sigurno ste svi barem nekad imali priliku da vidite igraca koji po prijemu lopte okrenut ledjima ispruzi ruku koliko je dugacka i tako drzi loptu osmatrajuci situaciju. Ovo je vise basketaska odlika i na kosarkaskim terenima se vidja mnogo redje, mada moze i tu da se zapazi. Greska je iz jednostavnog razloga sto jedina stvar koju mozete da uradite dok tako drzite loptu jeste da je nekome dodate. Tesko da cete bez nekog medju poteza krenuti ili u dribling kojim ostvarujete prednost ili sutnuti na kos. Druga greska je mnogo cesca i vidja se i kod igraca koji igraju po boljim klubovima, a to je da se po prijemu lopte centar potpuno uspravi. Ovo je ogromna greska, jer je igrac u tom momentu van balansa. Znaci svo vreme noge moraju biti blago povijene u kolenima i biti rasirene tako da su stopala malo sira od sirine ramena. U borbi pod kosem jedna od najbitnijih stvari je ocuvanje balansa, cim te neko izbaci iz balansa pisi propalo.

Sad posto sam zavrsio sa ovim malo duzim uvodom, za koji sam smatrao da je neophodan krenucu na poteze koje igrac moze da vrsi. To su napadacke akcije licem i napadacke akcije ledjima, ali se one mogu u svakom slucaju uspesno kombinovati.

Prvo cu krenuti od napadackih akcija licem i unapred se izvinjavam ukoliko neku zaboravim posto sam vec rekao da pisem iz glave:

1) Odmah po prijemu lopte (mozda cak bolje receno u susret lopti) igrac se rotira oko svoje spoljne noge (noge van reketa) prednjim okretom i sutira iz prve (moguce sa blagim fade away izbacajem). Treba istaci da ovaj potez desnjaci mnogo lakse rade kada napadaju kos sa leve strane, jer onda prilikom okreta leva noga ide prirodno iza desne i sut je u balansu. Sa desne strane ne kazem da je nemoguce to uvezbati, ali cela situacija za sut je malo neprirodnija i sut bi bio vise van balansa. Sta je bitno kod ovog poteza osim naravno cinjenice da to ne bi trebao da radi igrac koji nema dobar sut. Bitno je da se okret izvede tako da se igrac okrece na prstima, a ne na peti (kako bi odmah mogao da se odrazi) i da se izvede potpun okret odnosno da leva noga dodje blago iza desne (sto je suterska pozicija) i da je igrac telom prirodno okrenut ka tabli. Mnogi ljudi imaju averziju prema ovom potezu jer bezi od kontakta, ali za neke igrace je to zaista prava stvar. Igraci sa dobrim sutom (na pamet mi pada Bertans) ovim okretom koriste do maksimuma svoju prednost u okretnosti i dobrom sutu. Takodje, ovaj potez je veoma prirodan i pogodan da se izvede i finta suta nakon koje leva noga odmah moze da se produzi u ukrstini polaz cime se izbegava mogucnost koraka, a start je isto prilicno eksplozivan jer se sve vreme izvodi na prstima i igrac ima mogucnost brze kretnje nakon finte. Ukoliko igrac nasedne to je jednostavno lako zakucavanje ili polaganje jer je gotovo nemoguce da toliko brzo odbrana izrotira iz prostog razloga sto se to sve odvija prilicno blizu kosu. Nije isto kad igrac ispadne na 7metara i kad ispadne na tri-cetiri metra. Ukoliko igrac pusti taj sut (a uglavnom pustaju dok ih par puta ne kaznis), a ne nasedne na fintu igrac je opet u mogucnosti da krene tim ukrstenim polazom i da onda napravi roling ka ceonoj liniji ili da ode na ulaz sa covekom na ramenu (licno ne volim i smatram da procenti uspesnosti ne opravdavaju ovakve stvari, ali ukoliko neko navezba, sto da ne). Osim ulaza svakako da taj zalet moze da se iskoristi i za naskok u jednom ili jos bolje u dva kontakta u kojem se moze lako izvesti i cuveni Dreamshake. Sad ukoliko igrac odluci ipak da ide posle driblinga na roling po ceonoj liniji i taj roling se moze opet nastaviti fintom suta i podvlacenjem pod igraca. Naravno, ukoliko je odbranbeni igrac ispratio sut i nije naseo na fintu prvim korakom se moze ostvariti dovoljan prostor da se prakticno vrati igrac na startnu poziciju, a uz to posto se u dribling krece ukrstenim polazom vrlo je lako okrenuti ledja i onda krenuti da se zida. U slucaju da nista od ovoga napadacu ne deluje sigurno uvek moze da baci povratni pas pa da se akcija nastavi dalje.

2) Po prijemu lopte igrac rotira oko spoljne noge i okrece se licem, ali ovog puta zadnjim okretom. Ovo je najpopularniji nacin okretanja lica igraca na niskom postu koji zeli da iskoristi svoju brzinu protiv cuvara, a omogucava i sut sa izglednih pozicija ukoliko se stekne utisak da odbranbeni igrac odobrava taj sut. Nema neke preterane mudrolije, lopta je na grudima, pivot unazad oko noge koja se nalazi van reketa, opcije su jednostavne sut i polaz u dribling. Ukoliko se igrac odluci za dribling tu i dalje stoji sve sto sam napisao i za proslu akciju ili se ide na ulaz sa igracem na ramenu napadajuci ka sredini gde se moze baciti trceci poluhorog sa sredine ili produziti dvokorak skroz na drugi obruc ili je druga opcija roling ka ceonoj liniji koja se opet moze kombinovati sa jednom ili cak dve finte suta i podvlacenjem ispod odbranbenog igraca. Za razliku od onog sto sam pisao u prethodnom primeru, ovde postoji mogucnost da se krene i u direktan polazak, ali je i verovatnoca pravljenja koraka u tom slucaju mnogo veca (Gordon najbolji primer za to).

Ovo su bile dve osnovne opcije za napad licem na niskom postu, koje se karakterisu pivotom oko zadnje noge kako bi se napravio manevarski prostor i kako bi napadac koji smatra da je snagom inferiorniji pokusao da iskoristi svoju brzinu u odnosu na cuvara ili jednostavno ukoliko je igrac veoma siguran u svoj sut on moze ovo koristiti vrlo uspesno jer je ovo odlican nacin na koji taj sut moze doci do izrazaja. Prvu opisanu opciju sa sutom odmah posle okreta je Krstic pre odlaska u NBA koristio i od njega sam je prvo video. Nakon toga Stern, pomocni trener Golden Stejta u to vreme, nam je takodje demonstrirao taj potez i sve njegove mogucnosti prilikom mog boravka na jednom kampu u Svajcarskoj.
Sada bih presao na napade ledjima bez zidanja. Ovi napadi nisu nesto sto moze da bude standardni napadacki asortiman, ali mogu da se koriste svremena na vreme kao nacin da se odbranbeni igrac iznenadi ili da se iskoristi njegova nepaznja ili greska u odbranbenom stavu. Naravno, ukoliko ste Dirk Novicki onda to mozete redovno da radite. To su sutevi iz poluokreta sa jedne noge (zato rekoh Novicki), poluhorog (ili zaboravljeni horog) bez spustanja u dribling i okret uz ceonu liniju u trenutku spustanja u dribling. Ovde cu ipak da napisem kratko o svakom potezu cisto za slucaj da neko zeli da savlada te poteze. Pa da krenemo:

1) Ukoliko igrac izbori dovoljno dobru poziciju i ukoliko ima poverenja u svoj poluhorog on ne mora apriori da spusta loptu na zemlju da bi se digao na sut. Naime, kao i svi potezi lopta se drzi na grudima u startu. Bez obzira da li se okret vrsi oko leve ili oko desne noge i bez obzira sa koje strane igrac napada dve stvari su jako bitne da se ispostuju jer ukoliko se ne ispostuje gubi se pocetni momenat koji igrac zeli da iskoristi cim se odlucio na sut bez zidanja. Prva je da se odbranbeni igrac baci na pete, to se postize prostim naslanjenjem ledjima na odbranbenog igraca, oprez jeste u tome da se tom prilikom ne izgubi balans. Onda krece okret sa istovremenim podizanjem lopte sa grudi na rame i visinu glave, dok druga ruka brani sut. Ukoliko se igrac odluci da baci pravi Karim Abdul Dzabar horog onda se on baca u toku okreta sa jedne noge. Ukoliko se igrac odluci da baci poluhorog, onda se okret zavrsi i baca se ne sa zemlje (jer onda cesto dodje do propadanja) nego prilikom odrazavanja sa zemlje. Bitno je da se okret izvodi na prstima.

2) Sut iz poluokreta sa jedne noge je sut koji ne preporucujem sem ako igrac ne poseduje dobar osecaj, brz izbacaja i naviku da baca van balansa, odnosno da kompenzuje sut u okretu. Sve ovo je izuzetno tesko i retko koji igrac (pogotovo visoki) to moze da izvede. U svakom slucaju bitna stvar je da se lopta podize sa grudi na glavu veoma brzo u toku samog okreta. Okret se izvodi unazad i desnjak ga izvodi iskljucivo oko leve noge, jako je bitno biti izuzetno utreniran i uvezban tako da se segmentni izvode automatski, gotovo bez razmisljanja. Iz licnog iskustva ovakav sut je najbolje pripremiti fintom, tj. Pretnjom polaska u dribling tako da se desna noga zabada prstima u zemlju na nacin da se dobije efekat odskakanja (ne znam zaista kako bih to drugacije opisao) to odskakanje se koristi da okret dobije na brzini, noga se prakticno nehajno baca unazad, ono sto je bitno je da je trup u balansu i da je stajna noga stabilna kako bi se donekle kompenzovala losa pozicija desne noge. Izbacaj mora biti brz jer se izvodi kao iznenadjenje, ukoliko se igrac predugo namesta na ovo blokada mu ne gine. Ovaj potez se moze izvoditi sa blagim fade away izbacajem.

3) Ovo je potez koji ukoliko se pravilno izvede dovodi do momentalne prednosti napadaca nad odbranbenim igracem i mozda jedini primer ’’prvog koraka’’ koji ostvaruje prednost kad je igrac okrenut ledjima. Teoretski je moguce odigrati ga i ka sredini, ali istini za volju iz nekog razloga koji ne razumem potpuno mnogo bolje prolazi po aut liniji. Naime po prijemu lopte napadac moze ili direktno da krene u okret ili da pripremi okret fintom telom. Ono sto je bitno kod te finte jeste da noge stoje ukopane u mestu, stomak se takodje ne pomera, finta ide ramenom, lopaticom i glavom kako bi se dalo na ubedljivosti. Nakon okreta napadac ide na drugi obruc bilo tako sto ide na dvokorak, bilo tako sto ide na naskok u dva kontakta. Licno vise preferiram naskok u dva kontakta jer pruza mogucnost dodatne finte suta ukoliko se ukaze potreba te da se igrac vrati na prvi obruc nakon nje (Dreamshake). No da se vratim na sam pocetni okret. Bitno je da pre nego sto se krene u okret na ledjima osetite da je taj okret moguce izvesti. E sad, stvarno ne znam kako da opisem kako da se oseti da je odbranbeni podlozan da se to izvede. Licno osetim to na nacin kako igrac drzi podlakticu na mojim ledjima ili kako je naslonjen grudima, gde tacno na mojim ledjima dolazi kontakt, koliko je on snazan itd. Smatram da je to nemoguce da ti neko usadi u glavi, jednostavno vezbom mora da se stekne taj osecaj. Elem, ako igracu osecaj kaze da moze, onda se krece istovremeno noga koja ima nameru da opkoraci protivnikov stav, ledja (lopatica) koja se naslanjaju preko ruke i lakat i lopta koja se prakticno odmah u okretu spusta na zemlju, sa laktom koji mora da obezbedi tu loptu tako sto prakticno udara protivnika u ivicu ledja. Sad sta je jako vazno kod ovog poteza i koji su njegovi rizici. Prvo, jako je bitno da se okret vrsi na prstima, jer ako se vrsi na petama nemoguce je izvesti ga valjano, plus je rizik od koraka mnogostruko veci. Vazno je biti dovoljno okretan i eksplozivan da ovo mozes da izvedes ’’na bum’’ da odbranbeni ni ne stigne da odreaguje. Rizik kod ovoga je sto se lopta spusta rukom koja je bliza aut liniji, tj. Rukom kojom se prevaljujete preko igraca pa je rizik od ceprkanja lopte i da nesto podje po zlu veci. Sad ce neko reci zasto se ne krece drugom rukom kako bi se smanjio rizik? Pa iz dva razloga, prvi jer je tako mnogo teze ostvariti prednost i sporije je, a vec smo rekli da je brzina presudna i drugi jer u tim situacijama igrac nesvesno ispruzi ruku odbranbenom iza ledja (Jovo Stanojevic move  ) i onda postoji velika mogucnost da sudija svira faul u napadu. Treba biti svestan da ukoliko vas igrac procita i ovo ne uspete da uradite do kraja vrlo je lako izgubiti loptu jer ste u prilicno nezavidnoj poziciji.

Sad mi jos ostaje da obradim popularno zidanje. Ima par stvari na koje treba obratiti paznju i koje napadac moze iskoristiti u svoju korist u zavisnosti kakav ga odbranbeni igrac cuva i na koji nacin igra odbranu. Pre svega samo zidanje, tj. guranje ledjima protivnickog igraca se ne razlikuje mnogo od guranja bez lopte. Guranje pre svega ide iz nogu, a kontakt koji pomera igraca se vrsi dupetom. Nakon kontakta dupetom se ispravljaju ledja trazeci kontakt sa protivnikovom podlakticom ili grudima. Ovaj kontakt je izuzetno bitan jer po njemu mozete da zakljucite kako vas protivnik cuva, sta vam pusta, a sta vam brani. Sad pre nego sto krenem na poteze hteo bih da dam par saveta kako odmah kazniti losu odbranu:

1) Svi ste sigurno puno puta videli da odbranbeni igrac prilikom guranja sa napadacem pokusava da mu isceprka loptu dok je ovaj dribla? Sada cu vam reci da se ja uvek ozarim od srece kada igram protiv igraca koji pokusava da mi iscacka loptu. Razlog za to je sto cu ga za to kazniti tako sto cu mu dati kos, uz to dobiti faul, a ukoliko me je bas iznervirao ranije mogu prilikom ove 2+1 akcije i da mu slomim ruku ili barem da mu dislociram rame. U cemu je fora? Kada igrac krene da ceprka loptu napadacu, napadac koji naravno laktom brani svoju poziciju obuhvata momentalno laktom ruku odbranbenog igraca i krece u okret. Ruka odbranbenog igraca se nalazi u poluzi i on je apsolutno nemocan da odigra bilo kakvu odbranu. Osim toga njegova ruka se nalazi izmedju ruku napadaca koje cvrsto drze loptu i ja sam u 99posto situacija tako dobijao faul od sudije.

2) Svi znate za standardnu foru da odbranbeni igrac izmakne stolicu napadacu prilikom guranja (Savanovic), ali isto je moguce i u obrnutom pravcu. Ukoliko odbranbeni igrac igra suvise snazno i upinje da ne dopusti ni korak da ga napadac ugura ka kosu, cesto se dogadja da odbranbeni namerno izbacuje svoje telo iz prirodnog balansa kako bi prebacio svu svoju tezinu na napadaca i tako ga drzao ukopanog u mestu. To medjutim moze da se kazni naglim odustajanjem od kontakta i okretom u sirinu. Ovo se naravno moze pripremiti tako sto udjete snazno u duel, pa se onda u jednom trenutku samo povucete i okrenete u jednu stranu. Stvar je u tome sto ce odbranbenog koji je van balansa vas izlazak iz kontakta povuci u napred i moguce ga je lako okrenuti, cak i ako ne ispadne potpuno imace efekat propadanja jer ce mu biti tesko da se odrazi i samim tim sut ce biti manje vise neometan.

Sad posto sam rekao ovo, hteo bih da kazem nesto oko ciljeva napadaca kada zida :

1) Najbolje resenje je potpuno okretanje odbranbenog igraca. Cilj napadaca prilikom pivota nakon zidanja jeste da nogom zadje iza noge odbranbenog igraca i da laktom u okretu dodirne protivnicka ledja ili zadnju stranu ramena. Ukoliko ovo napadac uspe da izvede pobeda je potpuna i nakon toga odbranbeni jedino moze da se nada da ce nekako napraviti faul kako bi onemogucio kos.
2) Protiv jake odbrane je tesko postici ono sto sam stavio na broj jedan, tako da je sledeca gradacija da ukoliko igrac vec ne moze potpuno da se izbaci iz igre, a onda barem mu onemoguciti da zaista ometa sut. Da se razumemo igrac ce u reketu uvek mahati rukama i pokusati da spreci kos, ali ukoliko se igrac pametnim guranjem vrati na pete i u tom trenutku napadac to prepozna i podigne se na sut, sansa za blokadu postoji samo ukoliko igrac protiv kojeg igrate ima nekih 35cm duze ruke od vas.
3) Prva dva se mogu smatrati pobedom napada, sve ostalo se smatra korektnom odbranom. Ukoliko odbranbeni ne dozvoli da bude okrenut i ukoliko ne dozvoli cist sut napadacu on je odradio svoj posao. Svakako da napadac moze da postigne kos i ukoliko je odbrana izuzetno cvrsta jer se ipak igra prilicno blizu kosu, ali sanse za to su mnogo manje. Ukoliko napadac dozvoli da ga odbranbeni izbaci iz balansa i otera solidno van kosa uz to natera napadaca da koriguje sut kako bi izbegao blokadu, to je apsolutna pobeda odbrane.

Sto se nekih samih poteza tice oni su do sada vec u dobroj meri nabrojani. Poluhorog i horog su vec obradjeni i njihovo izvodjenje bez driblinga i posle driblinga se ne razlikuje znacajno da bi ih opet opisivao. Sut sa 2 metra nakon okreta zaista ne treba posebno opisivati sta je potrebno za njegovo izvodjenje. Jedino sto mogu da kazem je ukoliko je odbrana jaka da se moze izvesti ili tako sto ce se skociti u telo odbranbenog igraca ili tako sto ce se odbiti od tela odbranbenog igraca i iskoristiti to odbijanje za podizanje na sut bez kontakta. Sto se tice fade away suta iz reketa, ja sam verovatno jedan od retkih ljudi koji smatram da je taj sut ok ukoliko ga igrac dobro izvodi. Visoki igraci ga najcesce izvode tako sto nakon okreta (uglavnom ka sredini) rade tzv. dvokorak unazad. Dakle nakon rolinga, pivot noga radi normalno, dok druga noga nema ambiciju da zaobidje igraca vec ide korakom unazad i koristi taj momentum da bi igrac dobio cist sut na kos. Balans u takvim situacijama je dosta dobar i sut uopste nije tesko izvesti na taj nacin. Macvan to recimo prilicno cesto koristi. Naravno isti princip se moze koristiti i prilikom okreta u stranu nakon kojeg se moze traziti tabla kao saveznik.

Za kraj cu samo jos da kazem sledece ’’protivnikovo rebro je vasa meta’’. Ovo ne znaci da coveku protiv kojeg igra igrac treba da slomi rebro, vec nesto mnogo prakticnije. Cesto sam spominjao fintu suta i ja je uradim prilikom svakog pivota u reketu. Cilj mi nije iskljucivo da nateram igraca da skoci, apsolutno mi je dovoljno samo da podigne ruke. Ukoliko se igrac ispravi i podigne ruke dozvoljava napadacu da nakon te finte suta udje laktom u njegova rebra i uz jos jedan medjukorak potpuno probije njegov odbranbeni stav cime je postigao najbolje moguce resenje, a to je da je laktom i nogom prosao stav protivnika.

Kao zakljucak treba reci da snaga, okretnost, skocnost i visina izuzetno pomazu izvodjenje svih ovih stvari, ali nisu nuzne da budu na najvisem nivou. Licno sam na ledjnu tehniku oduvek gledao kao na formu nadmudrivanja. Nikada nisam imao dovoljno dobru kontrolu lopte da bih igrao na spoljnim pozicijama, jednostavno bilo mi je tesko da to savladam, ali kada okrenem ledja protivniku shvatio sam da je stvari mnogo lakse izvoditi jer mi je dovoljno da dobro kontrolisem svoje telo, a loptu i onako u najvecoj meri drzim cvrsto u rukama. Uvek sam bio nizi i laksi od protivnika, ali sam ubrzo shvatio da to i nije toliko veliki problem jer sam stalno razmisljao o tome sta protivnik ocekuje da cu da uradim, onda se sve vreme namestam kao da cu da uradim ono sto on ocekuje, a onda jednostavno uradim nesto drugo. To je sva sustina i umetnost. Prevariti protivnika, naterati ga da ocekuje nesto, a onda uciniti nesto drugo.
Ukoliko bude bilo interesovanja u sledecem postu bih probao da obradim i odbranu na niskom postu
Korisnikov avatar
By rudonja
u jbte :)
Korisnikov avatar
By rudonja
U kontekstu ledjne tehnike spomenuo bih Printezisa jer po mom misljenju, on najbolje koristi pivot i fintu suta u celoj Evropi. Koliko je pivot mocna, a opet tako obicna i ocigledna stvar.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 30
ABA fantasy

Vidi ja sam pobedio 97-95! Kakav user! :lol: