Skup tema koje govore o tehnici, taktici, statistici ...
Korisnikov avatar
By Peja
ne znam dal je prava tema ali imam pitanje da li neko zna da mi isprica kako izgleda jedan trening u ozbiljnoj, seniorskoj kosarci, recimo u partizan posto se prica da se tu najbolje radi na treninzima. koliko traje i sta se sve radi?
trenirao sam pre kosarku ali verujem da to nije ni izbliza isti treninig
Korisnikov avatar
By rudonja
Zavisi od kluba do kluba i od ranga do ranga. Pitanje ti je bas opsteg tipa. Potpuno je drugacija situacija ako klub igra 2x nedeljno i ako igra 1x nedeljno, ili ako igra 3X kao u NBA. Takodje sama struktura igraca je jako bitna za planiranje treninga.

Za Partizan ti samo mozda Banjac moze dati odgovor.
Korisnikov avatar
By Peja
Pa dobro mislim na rang Aba ligasa, to je neki nivo za nase prostore. Ako bi se pojavio bas neko ko zna nek napise i za tim koji igra 2 utakmice i za onog sto igra jednu.
Korisnikov avatar
By rudonja
Mozes i sam da pretpostavis da npr Igokea ima mnogo vise vremena za pripremu svih vrsta, od akcija do suta. Znam pouzdano da KKP forsira sto vise teretane, cak i na putovanjima, kako bi se izbegle povrede. Na vrhuncu moci u 2010. god imali smo ubedljivo najmanje povredjenih igraca jer su svi momci bili vrhunski fizicki spremni. Ne znam kako je sad, ali u modernom sportu je prevencija jako bitna. Obicno se dan pred utakmicu, ili na sam dan utakmice (ovo drugo najcesce u NBA), odradi suterski trening najlaganijeg tipa. Hvala Bogu pa u kosarci mozes da kombinujes na desetine vezbi i vezbica. Logika kaze da se na jutarnjem treningu odradjuje taktika radi bolje koncentracije, ucenje akcija i vezbanje istih. Na popodnevnom se radi na detaljima, ako se ima vremena za to, minijature, izvodjenja itd. Postavio si jako tesko pitanje jer su kod nas treninzi mahom zatvorenog tipa i samo neko ko je trenirao u slicnim ekipama moze da ti da detaljan odgovor. Mislim da treneri danas vole da imaju trening na kojima mogu da rade osnove, jer mozes primetiti da su igraci sve losiji i losiji kada je cista tehnika u pitanju. Ali, sa druge strene, trening Partizana ciji je prosek godina 22 i trening Barselone ne moze biti potpuno isti, iako su osnove univerzalne.

U Evropi se obicno daje dan slobodno posle utakmice. Odmor je jako bitan. Spavanje, masaze, ishrana. Znam ljude koji dan posle utakmice namerno provedu u krevetu kao da su bolesni kako bi maksimalno odmorili telo. Nije los ni bazen, u smislu plivanja laganijeg intenziteta, da bi krv prostrujala kroz svaki delic tela. Najveci broj povreda nastaje usled pretreniranosti.

Ja koristim ovu rusku spravicu:

Slika
Korisnikov avatar
By Salvatore Guliano
meni se izuzetno svidja kako igra stara garda evropske kosarke(da ne kazem Jugoslovenske) momci poput Rakocevica, Nahbara, Vujacica, Vujanica ... kakav oni imaju sut to je stvarno za postovanje.
Korisnikov avatar
By Hercegovina_vazda
Svaka cast za prebacivanje postova, bas sam se obradovao, jer to citam svaki dan po malo-uzivam! :)

Imam jedno pitanje, a vezano je za "problem" slobodnih bacanja. Meni je jasno da zbog same gradje, motorike, osjecaja i sl, neki igraci imaju problema sa ovim sutom. Mozda se varam, ali cini mi se da ono sto je nekad skoro pa sigurno bilo dva poena, sad vise nije sigurno uopste.
Gledao sam neke Jordanove snimke na kojima on objasnjava da je to u stvari najtezi sut, jer je naizgleded lagan i svi ocekuju da pogodis, a i imas za protivnika samog sebe, sto je uvijek najteze.
Zar ne postoje, neke posebne tehnike za usavrsavanje ovog suta? Ili se vise ne obraca paznja na to toliko? I kad kazem tehnike mislim izmedju ostalog pa i na psihicke pripreme, disanje i sl...
Pozdrav!
Korisnikov avatar
By rudonja
Ima dosta vezbi sa sut. Meni je Banjac dao par saveta koji su mi bili jako korisni. Sto se tice slobodnih bacanja, sto vise vezbe to bolje. Shaq je imao spec trenera za slobodnjake, nekog Litvanca koji mu je sasvim solidno namestio ruku. Ako su on i Tomasevic na kraju ispali solidni suteri sa slobodnih, onda svaki igrac moze dapostane dobar izvodjac.
Korisnikov avatar
By SASA BANJAC
Sto se tice treniranja u ozbiljnim klubovima...Rudonja je dobro objasnio da broj i intezitet treninga zavisi od mnogo faktora...Ono sto je standard je da se broj i intezitet treninga pomera i stalno menja...To apsolutno zavisi od predstojece utakmice,od rasporeda i kalendara takmicenja,od broja takmicenja u kojima je ekipa,od faze liga u kojima se klub takmici,takodje i od forme i ucinka ekipe koji meri trener...
Rezim po kom sam ja trenirao u ozbiljnim kloubovima je sledeci,mislim pre svega na Partizan u situaciji kad se igraju tri takmicenja i recimo u decembru...Da napomenem da je decembar uglavnom jako bitan mesec za sva takmicenja sem kupa naravno i insistira se na tonusu treninga i intezitetu,stim sto se vece pred utakmicu neradi trening samo se odradi zagrevanje,odnossno suterski trening sve do probijanja znoja,naravno na dan utakmice se ne trenira...Govorim o sistemu treninga ligaskog takmicenja a ne turnirskog,vazno je znati da je oooogromna razlika u pristupu,to su potpuno dve razlicite dimenzije...
Ako nekog bude zanimalo moze i o tome...

Neki treneri praktikuju da ujutru rade kosarkaske elemente,neki da to rade uvece zbog reflexa igraca na pribliznost vremena treninga i odigravanja utakmice,moram da kazem da se uglavnom ozbiljni takticko-tehnicki treninzi rade uvece,zato nekad imate situaciju da se na turnirima igra ujutru pa se igraci zale ili u neko rano popodne,pa su onda potpuno rastrojeni zbog navike da se trenira i igra uvece sto je u vecini slucajeva ,neracunajuci turnirska takmiocenja vrhunskog nivoa,OI,SP,EP...

Nekad se to i kombinuje da bi se budnost igraca uvek drzala na najvisem mogucem nivou,ja cu pisati o dve vrste treninga koje cu uslovno nazvati "jutarnji" i "vecernji" trening...Odmah da se razumemo oni menjaju mesta po odluci trenera ili vremenu i danu igranja,potreba ekipe...Sustina mog pisanja nije u vremenu odradjivanja (ovo ne vole treneri rec odradjivenje) treninga,nego u sadrzaju i razlici izmedju 2 treninga u toku jednog dana...

Dakle moj rezim rada je bio i ovaj rezim je uobicajen...Moji treneri su zeleli uvek da imaju rad s loptom priblizno u vreme odigravanja utakmice,ali bar u kasno popodne...Kad sam ja vodio ekipe kao trener,takodje sam zeleo da uvece imam rad na takticko-tehnickim detaljima sa sto vise lopte...

Ako nekad neko bude zelo,mogu da objasnim zasto sam insistirao na takvom rasporedu treninga,odnosno zasto uvece trening s loptom...

Ujutru trening,negde oko 10h se odlazi na trcanje,ili teretana ili trening suta,skoka...Sve u svemu su to treninzi koji igraci zovu "mehanika".Ako je to trening posle utakmice moze biti i u 7h ujutru,moze biti "dril",moze biti bes trenera,moze biti samo ragovor posle laganog "futinga" moze biti kritika i ukazivanje na greske,neodgovornost,propustene sanse(ovo zadnje ce u toku nedelje biti dodatno prosireno statistikom i video prikazima sa utakmice) Ono sto je sigurno,retko cete biti pohvaljeni kao ekipa,uvek ce vam se reci "nije bilo lose,ali..." Jutarnji trening moze da bude i samo zajednicki dorucak u restoranu kluba,merenje masnoce,visine,kilaze,sistematski pregled,razna snimanja koje cega,davanje krvi i urina na analizu...Mnogo toga moze biti,to trener odlucuje od zavisnosti od faze takmicenja,forme ekipe,zeljenog rezultata,rezultata zadnje utakmice...Moze biti i da ga nema dan posle utakmice...

Uvece je trening koji je posvecen kosarkaskim elementima vezanim za taktiku i tehniku,uigravanje akcija,izdvojeni dueli,specijalne izolacije,fingiranje realnih situacija,otklanjanje nedostataka u igri,popravljanje elemenata kod igraca,bezbroj puta uigravanje akcija napada,uigravanje odbrane...Trening se zavrasava igrom 5 na 5 ili 3 na 3 basketom(basket do 5,pa sledece ekipe)To nije klasican basket to su pre svega uigravanja "trouglova" na kojima lezi moderna kosarka...U kosarci je sve trougao...Na tom treningu se menjaju napadu,"instaliraju" novi,modifikuju stari...recimo lose se napada zona,a naredni protivnik igra rado zonu i postavljace je cesto,akcenat pripreme utakmice je na napadu na zonu,resenjima,slabim mestima,nasim prednostima...Naravno,radice se i napadi na ostale odbrane,ali ce se insistirati na nasem najlosijem napadu ili na napdau koji protivnici najteze brane...neki Napadi se izbacuju iz upotrebe jer neleze ekipi,nisu dali rezultate,takodje se uigravaju i "alati",recimo lob pas,back door pas,lazne tranzicije...Pokusava se da se kod igraca stvori instikt,da igraci sami traze resenja u situaciji kad neide resenje koje je "nacrtano" da sami prepoznaju resenja koja su brza,efikasna,pouzdana...nekad se to reci radi na sledeci nacin trener uigraca recimo akciju za centra,gde on treba da primi pas nisko i da snagom dodje do situacije za lako zavrsavanje,i to se uigrava,e onda trener kaze "ali ako ne izboris dole poziciju,dajte rogove visoko,i probajte lob pas,ako ne prodje dajte nek 4 izadje na post,trojka udje i napravi lednji blok,petica na ivicu "kvadranta",cetvorka da pokusa high-low,ako ni to ne prodje neka cetvorka sutne sa visokog posta,petica i trojka na skok jako"...Onda se uigrava ta minijatura,ukoliko se to neradi dobro na utakmici,ako trener misli da je to dobro,onda se samo prodje kroz to,takoreci obnavljanje gradiva...

Takodje,na vecernjem treningu se praktikuje i individualni rad,odnosno bekovi i krila,cetvorke i petice rade odvojeno,svako svoj program...Ako je faza takmicenja "gusta" individualni rad se odradjuje na jutarnjim treninzima,kombinujuci treninge snage (teretana,trcanje,obavezno plivanje,vezbe disanja pod opterecenjem...) i trenenige tehnike (sut,finta,sut posle bloka,izlazak iz bloka,kontrola lopte,igra sa jednim zatvorenim okom,pospesivanje perifernog vida) sve u zavisnosti na kojoj poziciji igrate...

Mogu se raditi specijale,odnosno ako se ocekuje recimo preuzimanje koje ce da uglavnom rezultira miss matchom onda ce da play ili dvojka igraju na centra,pravice se situacije,uocavace se prednosti u trazice se resenja,onda se ti mini dueli prenose na celu ekipu,jer sve je to radjeno na pripremama i vise-manje je poznato,samo se sad radi prosirenje i akcenat na odredjeni dulel ili situaciju...

Sustina je da puno toga zavisi od ambicija,kvaliteta i sastava ekipe,prosecne starosti ekipe,afiniteta i licnosti trenera,faze takmicenja,pozicioje na tabeli...

Da sad ne pisem o trenizima obnavljanja igraca,relaxima,atipicnim treninzima,kao kosarka bez spustanja lopte,kosarka bez faula,kosarka bez suta iz reketa,kosarka bez suta spolja...

Mogao bih o ovome do sutra ali da ne smaram vise,ako nekog jos zanima nesto pisacu...

PS O penalima cu veceras...
Korisnikov avatar
By MilosNS
Bravo Sale, jako lepo kao i obicno...
Ja sam igrao rukomet na profesionalnom nivou, i ovo sto sam procitao je kao preslikano sto se i u rukometu radi... Kod nas... preko su neka druga pravila
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 30
ABA fantasy

Vidi ja sam pobedio 97-95! Kakav user! :lol: