Skup tema koje govore o tehnici, taktici, statistici ...
Korisnikov avatar
By GetBuckets
To je pisao ja mislim delegat.I ja sam primetio da nije bas strucno al' reko cisto da steknete utisak kakav sam.Ipak ima nekih stvari.Obrisacu ga da ne stoji tu nestrucan za dzaba.I mislim da treba da obrisemo sve ove off postove,imamo svastaru.
@objektivni_navijac Zasto ne treba imitirati Stepha? :-D
Korisnikov avatar
By ULTRA KOŠARKA
Nema od imitiranja bilo koga hljeba. Kako šutaš, igrša odbranu, ponašaš na terenu, radiš stvari van terena stvarju tvoj lični identitet. Naravno, tebi koji si ovdje možda najmlađi, a i nama kad smo bili tvojih godina neko je bio uzor i nekog igrača smo voljeli, njemu se divili.
Prosto je nemoguće nekog kopirati, jedino ako hoćeš možeš nekom friziru skinuti, tipa Neimar.
By objektivni_navijac
ono što radi Steph se ne može naučiti nigdje, svaki njegov potez je na čisti talent, dobro, jeste mu otac jedan od najboljih šutera svih vremena, ali ipak, imitirati uglavnom nerezonske šuteve iz driblinga sa mehanikom koja nije baš za primjera :)
Korisnikov avatar
By GetBuckets
Nikola44 napisao:@GetBuckets.... Da to sve sto si napisao nije mozda napisao delegat Sloba Djorov?
To je bilo jos prosle godine kad smo gostovali ja mislim Czv ali nisam sad siguran.Ne znam delegata licno cak se ne secam ni kako je izgledao,trener mi je to dao i rekao nesto tipa evo nesto osnovno o tebi kako te oni vide.Nego poznato mi ime jel to onaj koordinator za dovodjenje igraca iz manjih klubova ili kako se to vec strucno zove u Czv?
@Miki Govorim u svoje ime,ja imam neku filozofiju koja je verovatno nepravilna ali eto reci cu.Mislim da je mnogo bitnije da li neko pogadja nego lepota suta.Ima brda igraca s nepravilnim sutem:Navaro,Rodrigez,Lilard...
Ali svi oni su ga doveli na visok procenat i to je najbitnije.A npr. vidjao sam mlade iz Fmp i Partizana sa ocajnim sutem kako trpaju 20-30 poena a s druge strane neke s perfektnom mehanikom ali los procenat koji daju poen dva.Pa Lovro Mazalin u top 3 prospekta Evrope a pogledajte mu mehaniku.
Korisnikov avatar
By HarisBrkic
Pozdrav svima! Doduše ako neko uopšte čita postove na ovoj temi pošto vidim da je prilično zamrla..

Dugo već pratim forum i iskreno mogu da kažem da sam od nekih članova ovde dosta toga novog čuo, a i naučio. Nisam se baš osećao dovoljno kompetentnim, a kad smo već kod toga ni pozvanim da se uključujem u diskusiju do sada, ali muka me naterala ovog puta :think:

Naime voleo bih da na neki način dođem do literature koja se pominje na petoj strani ove teme, a gde jedan član citira ranije postove drugih. Literatura je sledeća:

Osnove Kosarke, izdanje 2008, Karalejic - Jakovljevic

Teorije i metodika kosarke, 2007, isti autori

Trening mladih kosarkasa razlicitih uzrasnih kategorija, Trunic, izdanje 2007

Vidim da je @gladiac napisao da će knjige srediti u PDF formatu pa poslati ostalim članovima pa se nadam da ih neko možda ima.

Inače stvarno je velika šteta što niko više ne piše na ovu temu jer je uz YU nostalgiju možda i najzanimljivija na forumu.
Korisnikov avatar
By rudonja
Ne ustrucavaj se da se uclanis u biblioteku.

Sto se Gladiaka tice, dugo ga nije bilo.
Korisnikov avatar
By Salvatore Guliano
Bilo je fino danas na klinici, malo sam kasnio na Itudisovo predavanje, propustio sam dril 1-0. Njegova danasnja tema je bila, suterski trening, bilo je od 1-0 do 3-0 uz pomoc trenera koji su igrali odbranu... Raznovrsnost pri izlasku iz bloka, otvaranje u sirinu i secenje u visinu, foluterom, skok sutem, prodor pa sut(u zavisnosti od toga kako ih brani igrac u odbrani), u 2-0 je bilo i polaganja to je kao vezba za zagrevanje pre istezanja, tu je stavljao akcenat na polaganju na drugi obruc, odnosno polaganju suprotnom rukom... Pokazao je i jedan kratak dril za centre i cetvorke, sta bi oni trebali da rade na drugom delu terena. Dosta zanimljivih vezbi je prikazao i dosta je oduzio pokazivajuci, pa je malo i prkoracio termin, pa je onda zurio da pokaze sto vise, videlo se bas da se trudio da pokaze mnogo toga, ali vremena nije bilo mnogo. Covek je odlino objasnio i jedna zanimljivost kojom me je fascinirao je ta sto je sve vreme pricao na srpskom, i odlicno se snalazio, cak je bolje pricao od prestolonaslednika Karadjordjevica.

Drugo predvanje je odrzao trener Estudijantesa, Txus Vidorreta. Njegova danasnja tema bila je “Odbrana od pick and rolla smanjivanjem miss match”, objasnjavao je prvo kako se probija pik, a onda je poceo da objasnjava nacine vracanja na svog coveka nakon pruzimanja na piku. Tu je imao 4-5 zanimljivih situacija, i dao je par pravila kojima se kupuje vreme, kako bi uspeli da vratimo na svog igraca, tj da izbegnemo mis mec sto brze i efikasnije. Onda je prikazao na primerima iz svojih utakmica, na kojima su bili klipovi meceva protiv Reala, Barse, Unikahe i Kuce, stavljao je akcenat na situacijama kada Rabaseda kao 3, odnosno Bircevic kao 5 dobro mogu da brane razna preuzimanja. Takodje vrlo zanimljivo predavanje, samo sto je osvetljenje u hali bilo kriticno i projektor bio daleko pa sam slabije video akcije, ali poenta je mogla da se shvati. Njegovo predavanje je bilo prevodjeno.

Trece predavanje je odrzao pomocni, tacnije kondicioni trener seniorkse reprezentacije Mladen Mihailović. Decko koji je radio u Saletovom timu letos, bivsi kondicioni trener Radnickog i koji je bio na usavrsavanju u USA, u Torontu. Vrlo mlad decko '85'. godiste, ali vrlo elokventan, strucan i recit. Njegovo predavanje je dalo sasvim novu dimenziju ovoj klinici, jer je barem meni ta oblast izuzetno nepoznata. Sustina njegovog predavanja bila je da shvatimo da se kosarka igra u 80% vremena u horizontalnoj ravni, dok se u vertikali nalazimo samo u slucajevima skoka i suta. Pokazao je kako su obicne, svakodnevne vezbe istezanja i snage vrlo neprikladne jer se njima ne moze postici poboljsanje glavnih misica za kretanje u horizontalnoj ravni. Naime najbitniji deo tela za sva kretanja je trup, grudni kos, kicma, trbusnjaci i KUKOVI.Kukovi su najslozeniji delovi tela jer omogucuju telu da se krece u 3 smera, sto zanci da su i najpotrebniji. Pokazao je da zavisnost izmedju nogu, trupa i ruku ne treba da postoji i da oni mogu/trebaju zasebno da funksinisu. Zatim je na par vezbi dokazao svoju tvrdnju i onda je pokazao kako, tj. kojim vezbama da se to posboljsa, uvevsi jos jedno kretanje u svakodnevne vezbe istezanja, kao i par vezbi sa joga loptom i trakom kojima je simulirao realne situacije u igri. Njegovo predavanje me je prosto odusevilo, moguce jer o tom aspetku igre nisam nikada razmisljao, ali i njegovo izlaganje je bilo odlicno.

Poslednje predavanje odrzao je Sasa Obradovic, a njegova tema bila je „Napad na sve vrste odbrana“. Predavanje je pocelo njegovom pricom o zivotu, pocecima trenerskog posla, bitnoj podrsci porodice i okoline, kao i uspesima ALbe, ciji je on trener. Bio je izuzetno nervozan, i to se odrazilo na kvalitet izlaganja. Napadom 5-0 je poceo prakticni deo predavanja, pokazao je nekih 20ak primera kako uposliti centra, sto je bio detalj na kojem je dao najveci akcenat. Kasnije su pridodati i igraci u odbrani, s kojima je sve dobilo pravu dimenziju i sliku, gde je sve te akcije ponovo izvrteo, sto na zonu, sto na coveka. Licno ovo predavanje mi se nije svidelo, jer je izgledalo kao posmatranje treninga u kojem ekipa vezba i postavlja napade za novu sezonu, jeste on isticao neke detalje i uvidjao greske momcima, ali nije se obracao publici, vec je sve pricao igracima. Njegova gorepomenuta nervoza se odrazila na rad momaka, koje je pomocni trener Bogicevic usmeravao i pomagao im kako se ne bi sasvim izgubili. Sve u svemu, pokazao je dosta napada koji se mogu koristiti, ali izlaganje nije bilo na tom nivou koji sam ocekivao.

Inace u SC Sumice je bilo oko 800 ljudi kako je receno, od domacih i regionalnih trenera tu su bili Duda, Dule, Radonja, Miloje, Vlade, Vukoici, Pavicevic, Antonic, Gasic(verovatno sam nekoga jos zaboravio). Na tribinama sam video Peru Bozica i Duleta Kecmana u vrlo opustenom izdanju, kao i nekoliko mojih bivsih trenera. Takodje je bio i profesor Koprivica u publici. Sve u svemu jedan vrlo lep dogadjaj i vrlo sam zadovoljan i pocastvovan sto sam bio deo njega.

Sutra ponovo imaju predavanja, a ovo je i raspored :
11.00h - 12.30h Matteo Boniciolli “Motion napad”
12.30h - 14.00h Saša Obradović „Situacioni šut na dan utakmice“
14.00h - 15.30h Dimitris Itoudis „Timski treningu pripremnom periodu“
Korisnikov avatar
By Poska
Salvatore Guliano napisao:Bilo je fino danas na klinici, malo sam kasnio na Itudisovo predavanje, propustio sam dril 1-0. Njegova danasnja tema je bila, suterski trening, bilo je od 1-0 do 3-0 uz pomoc trenera koji su igrali odbranu... Raznovrsnost pri izlasku iz bloka, otvaranje u sirinu i secenje u visinu, foluterom, skok sutem, prodor pa sut(u zavisnosti od toga kako ih brani igrac u odbrani), u 2-0 je bilo i polaganja to je kao vezba za zagrevanje pre istezanja, tu je stavljao akcenat na polaganju na drugi obruc, odnosno polaganju suprotnom rukom... Pokazao je i jedan kratak dril za centre i cetvorke, sta bi oni trebali da rade na drugom delu terena. Dosta zanimljivih vezbi je prikazao i dosta je oduzio pokazivajuci, pa je malo i prkoracio termin, pa je onda zurio da pokaze sto vise, videlo se bas da se trudio da pokaze mnogo toga, ali vremena nije bilo mnogo. Covek je odlino objasnio i jedna zanimljivost kojom me je fascinirao je ta sto je sve vreme pricao na srpskom, i odlicno se snalazio, cak je bolje pricao od prestolonaslednika Karadjordjevica.

Drugo predvanje je odrzao trener Estudijantesa, Txus Vidorreta. Njegova danasnja tema bila je “Odbrana od pick and rolla smanjivanjem miss match”, objasnjavao je prvo kako se probija pik, a onda je poceo da objasnjava nacine vracanja na svog coveka nakon pruzimanja na piku. Tu je imao 4-5 zanimljivih situacija, i dao je par pravila kojima se kupuje vreme, kako bi uspeli da vratimo na svog igraca, tj da izbegnemo mis mec sto brze i efikasnije. Onda je prikazao na primerima iz svojih utakmica, na kojima su bili klipovi meceva protiv Reala, Barse, Unikahe i Kuce, stavljao je akcenat na situacijama kada Rabaseda kao 3, odnosno Bircevic kao 5 dobro mogu da brane razna preuzimanja. Takodje vrlo zanimljivo predavanje, samo sto je osvetljenje u hali bilo kriticno i projektor bio daleko pa sam slabije video akcije, ali poenta je mogla da se shvati. Njegovo predavanje je bilo prevodjeno.

Trece predavanje je odrzao pomocni, tacnije kondicioni trener seniorkse reprezentacije Mladen Mihailović. Decko koji je radio u Saletovom timu letos, bivsi kondicioni trener Radnickog i koji je bio na usavrsavanju u USA, u Torontu. Vrlo mlad decko '85'. godiste, ali vrlo elokventan, strucan i recit. Njegovo predavanje je dalo sasvim novu dimenziju ovoj klinici, jer je barem meni ta oblast izuzetno nepoznata. Sustina njegovog predavanja bila je da shvatimo da se kosarka igra u 80% vremena u horizontalnoj ravni, dok se u vertikali nalazimo samo u slucajevima skoka i suta. Pokazao je kako su obicne, svakodnevne vezbe istezanja i snage vrlo neprikladne jer se njima ne moze postici poboljsanje glavnih misica za kretanje u horizontalnoj ravni. Naime najbitniji deo tela za sva kretanja je trup, grudni kos, kicma, trbusnjaci i KUKOVI.Kukovi su najslozeniji delovi tela jer omogucuju telu da se krece u 3 smera, sto zanci da su i najpotrebniji. Pokazao je da zavisnost izmedju nogu, trupa i ruku ne treba da postoji i da oni mogu/trebaju zasebno da funksinisu. Zatim je na par vezbi dokazao svoju tvrdnju i onda je pokazao kako, tj. kojim vezbama da se to posboljsa, uvevsi jos jedno kretanje u svakodnevne vezbe istezanja, kao i par vezbi sa joga loptom i trakom kojima je simulirao realne situacije u igri. Njegovo predavanje me je prosto odusevilo, moguce jer o tom aspetku igre nisam nikada razmisljao, ali i njegovo izlaganje je bilo odlicno.

Poslednje predavanje odrzao je Sasa Obradovic, a njegova tema bila je „Napad na sve vrste odbrana“. Predavanje je pocelo njegovom pricom o zivotu, pocecima trenerskog posla, bitnoj podrsci porodice i okoline, kao i uspesima ALbe, ciji je on trener. Bio je izuzetno nervozan, i to se odrazilo na kvalitet izlaganja. Napadom 5-0 je poceo prakticni deo predavanja, pokazao je nekih 20ak primera kako uposliti centra, sto je bio detalj na kojem je dao najveci akcenat. Kasnije su pridodati i igraci u odbrani, s kojima je sve dobilo pravu dimenziju i sliku, gde je sve te akcije ponovo izvrteo, sto na zonu, sto na coveka. Licno ovo predavanje mi se nije svidelo, jer je izgledalo kao posmatranje treninga u kojem ekipa vezba i postavlja napade za novu sezonu, jeste on isticao neke detalje i uvidjao greske momcima, ali nije se obracao publici, vec je sve pricao igracima. Njegova gorepomenuta nervoza se odrazila na rad momaka, koje je pomocni trener Bogicevic usmeravao i pomagao im kako se ne bi sasvim izgubili. Sve u svemu, pokazao je dosta napada koji se mogu koristiti, ali izlaganje nije bilo na tom nivou koji sam ocekivao.

Inace u SC Sumice je bilo oko 800 ljudi kako je receno, od domacih i regionalnih trenera tu su bili Duda, Dule, Radonja, Miloje, Vlade, Vukoici, Pavicevic, Antonic, Gasic(verovatno sam nekoga jos zaboravio). Na tribinama sam video Peru Bozica i Duleta Kecmana u vrlo opustenom izdanju, kao i nekoliko mojih bivsih trenera. Takodje je bio i profesor Koprivica u publici. Sve u svemu jedan vrlo lep dogadjaj i vrlo sam zadovoljan i pocastvovan sto sam bio deo njega.

Sutra ponovo imaju predavanja, a ovo je i raspored :
11.00h - 12.30h Matteo Boniciolli “Motion napad”
12.30h - 14.00h Saša Obradović „Situacioni šut na dan utakmice“
14.00h - 15.30h Dimitris Itoudis „Timski treningu pripremnom periodu“
Da li bi sledeci put mogao da mi javis ili me uputis gde da pratim kada se nesto ovako organizuje u Srbiji odnosno u Bg-u? Mada sada ne bih mogao da prisustvujem, ali da li bi mogao da me uvedes na nesto ovako, ako nije otvorenog tipa?
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
ABA fantasy

Kakva je to buzgetina, gledam druže nemoguće stvar[…]