Skup tema koje govore o tehnici, taktici, statistici ...
Korisnikov avatar
By Lika
Već dugo vremena me muči jedna fraza koja se često koristi kada ekipa ili pojedinac odigraju jako dobro.

"Igra iznad svojih mogućnosti"

Po meni se ovo koristi potpuno krivo, jer ako su pojedinac ili ekipa odigrali "iznad svojih mogućnosti", znači da ta fraza pada u vodu. Ako si odigrao na tom nivou, to znači da je taj nivo u okviru tvojih mogućnosti, samo je potrebno da se poklope određeni faktori. Znači da se to nalazi negdje duboko u tebi i samo trebaš pronaći način kako da zadržiš formu na tom nivou. Istina, foteljaški gledano kombinacije potrebnih faktora sežu i do granica znanstvene fantastike no nauka sve to može izračunati, koliko god dalekosežno da to bilo.

Banalni primjer:
Taj dan se igrač osjećao dobro jer je
- ustao iz kreveta u točno vrijeme korelirano sa pokretanjem njegovog metabolizma, a usto je na radiu zasvirala njegova omiljena pjesma
- za doručak je pojeo određeni miks hrane koja je maksimalno pozitivno utjecala na njegov organizam, nekako 100% pogodila zahtjeve tog organizma po svoj njegovoj genetskoj strukturi.
- pa dalje cijeli niz pozitivnih vezanih događaja do početka utakmice, što bi se moglo ići u detalje, kao što rekoh na granicama SF-a

Dakle, ja tvrdim da ne postoji "igra iznad svojih mogućnosti", postoji samo momenat preklapanja potrebnih faktora za vrhunski rezultat u određenom vremenskom periodu. Sportska nauka bi se trebala pozabaviti istraživanjem tog vrhunca koji se po meni potpuno krivo naziva "igrom iznad svojih mogućnosti".
Korisnikov avatar
By SASA BANJAC
Pa evo kako ja na to gledam...Inace ja mislim da je to vrlo realna velicina i mislim da se moze igrati iznad svojih mogucnosti,ali da vidimo mozda je zabuna u samoj definiciji...

Recimo imas igraca koji prosecno ima 3 skoka i 5 poena po utakmici,i to je neki prosek koji on vuce kroz karijeru manje vise ujednaceno...Onda taj igrac na jednoj utakmici da 20 poena,ima 8 skokova...To nije realno igra koja je u skladu sa njegovim mogucnostima,to je igra koja je izvan njegovog uobicajenog kvaliteta...Onda se u zargonu kaze "preko svojih mogucnosti"

Pod mogucnostima ja uvek podrazumevam ono sto igrac moze uvek ili makar dosta cesto,ne ono sto bi neko mogao pod idealnim okolnostima ponekad ili jednom,dva puta u karijeri ili ligi...To je onda "moze ponekad"

Kako "mogucnosti" zavise i od protivnika,direktnog cuvara,sudjenja,kvaliteta saigraca i protivnika,onda se u zargonu sve sto je izvan uobicajenog domasaja nekog igraca a sto je znatno iznad toga karakterise kao "iznad mogucnosti" ili igra koja je neocekivano dobra u odnosu na ono sto je taj igrac pruzao ranije....

Sad,da se raspravljati o tome da li to iskakanje iz uobicajenog kvaliteta pravi novu zvezdu ili je to samo bljesak u nekom trenutku iz ko zna kog razloga...

Strogo uzevsi je "iznad mogucnosti" poptpuni pleonazam jer niko ne moze vise nego sto moze,ali kosarkaski je to u zargonu za vise od ocekivanog i vise od pruzanog do tad...

Eto,tako ja to dozivljavam :)
Korisnikov avatar
By SASA BANJAC
Lika napisao:Naravno, razumijem ja to u potpunosti, no nekako mi uvijek na živce išla ta fraza :D
Kapiram,a meni "potrosenost igraca" pa jbt to je nesto s cim se kalkulise,pa nisi ti bibliotekar pa te neko sad doveo na EP u kosarci...trosenje i punjenje su sastavni deo profesionalne karijere,to ne moze i ne sme da bude razlog...Moze pri kraju turnira ili neko emotivno praznjenje,ali kao igra lose imao je tesku sezonu,ma daaaaj !!!

A u NBA igra skroz dobro i to svaki drugi dan skoro i ne trosi se,a potrosi se u dve utakmice EP-a...
Korisnikov avatar
By Lika
Da, da, potrošio se ko krumpir preko zime :D
Ok, obojica znamo da tu ima masu faktora, ali generalno gledajući mnogo je kalkulacija u današnjem sportu, među kojima i to "trošenje" dobrog dijela igrača.
Korisnikov avatar
By zola
Odgledao sam sinoc detaljan klip draftexpress-a o BJ Young-u i navode kako je u odnosu na prvu sezonu u drugoj pokvario procente suta za gotovo 20%, kako iz igre, tako i sa bacanja. Pokazuju na snimku kako je u freshman sezoni sutirao sa velikim lukom, dok je kao sophomore sutirao mnogo ravnije. Kako je moguce da igrac tako pokvari mehaniku suta? Mislim da nije imao povredu u medjuvremenu
Korisnikov avatar
By Antoine
zola napisao:Odgledao sam sinoc detaljan klip draftexpress-a o BJ Young-u i navode kako je u odnosu na prvu sezonu u drugoj pokvario procente suta za gotovo 20%, kako iz igre, tako i sa bacanja. Pokazuju na snimku kako je u freshman sezoni sutirao sa velikim lukom, dok je kao sophomore sutirao mnogo ravnije. Kako je moguce da igrac tako pokvari mehaniku suta? Mislim da nije imao povredu u medjuvremenu
Nije imao povredu, niti pauzu, niti se ugojio naglo. Jednostavno, njegov problem je u glavi. Freshman sezonu je odigrao maestralno, na čist talenat, i bio je siguran pik prve runde, ali je želeo više i vratio se na Arkansas da bi došao do lottery pika. U drugoj sezoni se od njega očekivalo da pokaže da je oformljen igrač, ali je neverovatna nekonstantnost partija dovela do pada svih procenata, iako je i dalje bio jedan od najboljih skorera u tranziciji, u čitavoj ligi. Da ne spominjem da je umesto top pika ostao nedraftovan. Imao je problema sa disciplinom, bio suspendovan od strane tima, sukobe sa saigračima, skauti navode da je jako loše trenirao u letnjoj pauzi, i sve se to odrazilo na loše procente. Zašto je promenio mehaniku šuta ne znam, ali mislim da je i tu stvar u glavi.
Korisnikov avatar
By ULTRA KOŠARKA
Postaviću ovdje pitanje, mislim da je najprikladnije.
Koliko je igraču potrebno da dođe sebi nakon sezone ? Recimo da je igrao najduže moguće, tipa do sredine juna. Jel mu dovoljno mjesec dana odmora da opet bude ko nov ?
Ne znam, meni lično mjesec dana djeluje mnogo za odmor. Malo na more, malo neka vikendica, malo porodica, i dobro.
Korisnikov avatar
By Lika
Zavisi od godina I kakva je bila sezona. Recimo, mlad igrac se moze potpuno odmoriti u 7-10 dana pod uvjetom da je bez povreda. Stariji igraci u istoj situaciji trebaju par dana vise, no treba imati na umu I licne fizicke karakteristike, nisu svi jednako gradjeni I jednakog metabolizma.

Sent from my ST21i using Tapatalk
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 30
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]