- Sre Mar 05, 2014 3:59 pm
Ako nikad nisi igrao kosarku 5na5 i izadjes na teren pogubices se kao da si dosao da igras sasvim drugi sport. Sve i da imas najbolju kontrolu lopte moras da imas osecaj za prostor koji samostalnim treningom ne mozes da dobijes... Moras da imas osecaj za saigrace koji samostalnim treningom ne mozes da dobijes... Koja dodavanja mogu da prodju, koja ne mogu... Kako mislis da naucis odbranu da igras sam? Znas li kako izgleda kada treba da sutnes, a sve vreme te juri igrac visok 2 metra sa jedinim ciljem da te blokira i ne da ti da primis loptu? Da li mozes da pogodis bacanja kada te centar otrese kao slinu na parket kad se zaletis na ulaz? Mislis da ces imati odlican sut i kada ti budes morao da juris igrace po terenu, pa posle 20-30 sprinteva u konstantnom kontaktu krenes da sutnes, a osetis bol u ramenu pa nemas pojma koliko jako bacas...
To su stvari koje sam ne mozes da naucis. To se uci od saigraca i to se zove iskustvo. Racunaj da ti momci u kojem god klubu igrali igraju kosarku najverovatnije od neke svoje 10 godine (u proseku) i ti planiras da se pojavis sa 19 godina i da izdominiras momentalno nad tim momcima koji igraju vec 9 godina kosarku? Ambiciozno, ali potpuno nerealno. Ti sa svojom visinom jedino plej mozes da budes, kao takav moras da organizujes napade, kako ces se snaci kad to nikad u zivotu nisi radio?
Individualan rad je odlicna stvar, ali nemoguce je individualnim radom pripremiti se za ono sto te ceka, pogotovo ako nikad nisi igrao kosarku 5na5. Ti na individualnom treningu igras pod uslovima koje sam sebi odredis protiv nekog zamisljenog protivnika. U stvarnoj igri to nije tako. Naleteces i na igrace koji ce te stipati, udarati pesnicom u stomak, kolenom u butinu, sekirom po rukama, laktom u glavu... Mislis da ces nauciti od toga da se stitis tako sto ces sam trenirati? Neces, budi uveren. Dakle sto vise igraj, sa sto razlicitijim protivnicima, a to jedino mozes u nekom klubu. Sve i da si tehnicki najbolji igrac na svetu, ako nemas osecaj za ove stvari tebi ce trebati nekoliko godina da se priviknes na njih...
Zato pravac u klub, na trening, na utakmice, pa da nam javis kako je proslo!
I kad ne budes prvi ti...