NBA, NCAA & High School Basketball, NBDL
Korisnikov avatar
By admin
tema o NBA razvojnoj ligi.
Korisnikov avatar
By Antoine
Prvo par reči o samom sistemu po kojem d-league timovi funkcionišu i prave svoje rostere. Prva stvar je da igrači u ovoj ligi ne potpisuju ugovore direktno sa timovima, već sa samom ligom. Svaki tim u razvojnoj ligi ima roster koji se sastoji od 12 igrača. Većina tih igrača je pod ugovorom sa ligom, dok su 2 igrača (najčešće 2, ali ih može biti i više) sa NBA ugovorom. Roster se formira prvo od igrača koji su igrali prošle godine za tim, zatim od igrača sa D-League drafta (8 rundi u tzv "serpentinskom" formatu - tim koji je birao prvi u jednoj rundi bira poslednji u sledećoj, i tako u krug), zatim od igrača koji su "dodeljeni" franšizi na osnovu lokalne veze (npr. igrači sa Univerziteta Texas pristupaju Austin Toros-ima), onda na red dolaze NBA igrači dodeljeni timu i na kraju igrači koji su prošli određene probe i dobili pristupnicu (što znači da svako od nas može da postane NBADL igrač ako prođe pomenute tryouts-e). Svaki NBA tim može da pošalje 2 ili više igrača u razvojnu ligu (to mogu biti igrači sa najviše 2 godine u NBA, znači rookie i sophomore). Ovi igrači ostaju pod NBA ugovorom i primaju platu od matičnog kluba i u bilo kom trenutku mogu zaigrati za svoj NBA tim jer se sve vreme nalaze na inactive listi. NBA timovi mogu pozvati bilo kog igrača iz razvojne lige i potpisivati 10-dnevne, mesečne ili godišnje ugovore sa njima. Od sledeće sezone će biti ukunuto pravilo koje ograničava jednog igrača na maksimum 3 "vraćanja" u razvojnu ligu godišnje, što će omogućiti NBA timovima da slobodno raspolažu igračima iz razvojne lige, što je u suštini i cilj same d-lige. Takođe, NBADL timu mogu daa pristupe svi igrači sa navršenih 18 godina, dok je u NBA granica 19 godina, uz obaveznu sezonu u NCAA ili profesionalnoj košarci. Od ove sezone svaki NBA klub će moći nesmetano da šalje svoje veterane u razvojnu ligu.
Kao što sam već spomenuo, igrači u razvojnoj ligi imaju potpisan ugovor sa samom ligom, ne sa klubovima. NBADL se primarno finansira preko NBA lige. Ugovori u d-ligi su zagarantovani od strane NBA lige. Plate su mizerne u NBA okvirima: prosečna plata igrača u razvojnoj ligi se kreće od 12.000 do 24.000 dolara po sezoni (ovde se ne računaju igrači sa NBA ugovorom). Dok NBA igrači dobijaju 100 dolara dnevno za svaki dan proveden na putu, NBADL igrači dobijaju 30, pa ih često možete sresti u restoranima brze hrane u USA. Poređenja radi, prosečna plata u NBA je 5 miliona godišnje. Igrači ne igraju razvojnu logu da bi zaradili novac, to je jasno, već da bi bili na oku NBA skautima. Svaki igrač sa NBADL ugovorom plaća svojevrsno "osiguranje" (poslednje što znam je da je oko 25000 dolara) u slučaju da napusti klub u sred sezone i potpiše za tim iz inostranstva. Dakle, ovo sa platama ide ovako: dva, tri najbolja igrača imaju platu 25000 dolara godišnje, dva-tri 18.000, a svi ostali oko 12.000 dolara godišnje, što nije mnogo ni za naše uslove. Otuda se sve veći broj evropskih klubova odlučuje za angažman igrača iz razvojne lige.
Još par reči o samoj strukturi vlasništva u NBADL-u. Jedan deo lige je totalno nezavistan od NBA klubova, njih vode privatni vlasnici koji ne odgovaraju nikome. Međutim, sve veći interes NBA ligaša za ovu ligu uslovio je da neki timovi postanu filijale NBA franšiza, čime NBA klubovi postaju direktni vlasnici timova iz razvojne lige: Austin Toros (u vlasništvu San Antonio Spursa), Canton Charge (Cleveland Cavaliers), Dakota Wizards (Golden State Warriors), LA D-Fenders (LA Lakers), Tulsa 66ers (Oklahoma City Thunder). Poslednji model vlasništva koji se razvio je tzv. "hibridni model" koji podrazumeva da timovi ostanu u privatnom vlasništvu, a da NBA tim vodi i finansira košarkaške aspekte kluba: Erie Bayhawks (saradnja sa NY Knicksima), Rio Grande Valley Vipers (Houston Rockets), Springfield Armor (NJ Nets), Texas Legends (Dallas Mavericks). Nadam se da je sada malo jasniji princip po kojem funkcioniše NBA Development liga.
Korisnikov avatar
By zola
Antoine, nisam do sada citao druge teme na sajtu, osim Partizanove, pa se malopre bash obradovah kad videh ovu temu. Neke stvari o ligi sam znao, ali hvala ti za sve ove detalje. Cesto putem sajta Eurobasket pratim statistike igraca iz razvojne lige ili gledam neke snimke na Jutjubu ili citam njihove profile na Nbadraftu ili Draftexpressu, jer su mi zanimljivi kao potencijalna pojacanja Partizana. Pa bih voleo da cujem tvoje misljenje o nekim igracima za koje mislim da bi mogli da budu dobri za Partizan.

Ako ne dodje do nekih velikih tumbanja, nama ce za sledecu sezonu trebati bek, krilo i krilni centar, jer kontam da ce otici Gagi, Lucic, Gordon, a verovatno i Cakar i Andjusic. Na pleju i centru smo popunjeni.

Na cetvorci su mi zanimljivi Dzon Lur, Kevin Dzons i Dzadzuan Dzonson, a na trojci Di-Dzej Kenedi i Skoti Hopson (on ne igra NBDL). Jesi li gledao ove igrace? Znam osnovne karakteristike ovih igraca, a pretpostavljam da ih ti znas bolje, pa bih voleo da mi napises sta mislis o njima? Ko je po tebi najbolji medju njima? Ko je bolji za Partizanov stil igre? Sta mislis da li bi dolazili u Evropu i da li bi Partizan mogao da ih priusti?

Na dvojci bih voleo da vidim mog omiljenog igraca Partizana Milenka Tepica (Ne znam zasto, ali Tepica gotivim vise od svih nasih bivsih igraca, i od Pekmena i od Novice).

Oprosti sto ti dosadjujem, odgovori kad budes mogao. Napisi nekog igraca za koga ti smatras da bi bio dobar za nas. Pozdrav, druze

P.S. Covece, 12000 godisnje je bash malo. Bio sam proslog leta u Americi, sa tim parama jedva moze da se prezivi
Korisnikov avatar
By Karaburac
@Zola sta mu se izvinjavas, Antoine jedva ceka da zarazi jos nekog da ima sa kim da raspravlja :)
Korisnikov avatar
By Antoine
Taj rad Karabu :lol:
Nego, na pokojnom forumu sam već pisao o nekim igračima, i prošle i ove sezone. Kad ugrabim malo vremena, ispisaću ponovo neke od najdominantnijih igrača iz razvojne lige. Pozdrav za tebe Zola, piši češće na ovoj temi, šta god da ti padne na pamet, i onako je niko ne čita :D
Korisnikov avatar
By zola
Nisam ni znao da postoji ta tema, pogledacu ako jos funkcionire stari sajt. Znaj da ima citalaca i na ovoj temi.
Korisnikov avatar
By Antoine
Zbog velikog interesovanja :D , još jednom pišem post o nekim od kvalitetnijih igrača u razvojnoj ligi koji bi možda mogli da figurišu i kao potencijalna pojačanja naših i ostalih evropskih klubova.

U prethodnom postu na ovu temu, koji je kao i pokojni forum, završio negde u sajber prostoru u koji odlaze izbrisana slova sa virtualnog papira (miamiflorida, vrati se! :pray: ), sam počeo sa igračem za kojeg sam, ispostavilo se sa pravom, tvrdio da neće dugo vremena provesti u razvojnoj ligi, što su prepoznali i Dallas Mavericsi, pa je Chris Douglas-Roberts od pre neki dan ponovo NBA igrač. Evo nekih koji bi možda mogli da mu se pridruže:

Slika
Ben Uzoh (Springfield Armor, SG/PG, 191 cm, 24 god) Trenutno jedan od boljih bekova u ligi. Mlad igrač sa pozamašnim igračkim iskustvom, 4 godine u NCAA, iskustvo u NBA ligi i evropskoj košarci. Naslovno lice igrice NCAA Basketbal 10. Kompletan igrač, igra zapaženu ulogu na obe strane terena. Solidan šuter, odličan defanzivac, jako dobar u kreiranju sopstvenog šuta, fantastičan atleta sa eksplozivnim prvim korakom. Glavni adut u napadu mu je prodor, uglavnom je brži i eksplozivniji od čuvara i napada sam obruč. Zna da pogodi za tri, ali je ubitačan sa poludistance, što postaje pomalo zaboravljen šut u današnjoj košarci. Dobar osećaj za asistenciju, pregled igre i kontrola lopte mu omogućavaju da igra i na poziciji plejmejkera. Nesebičan je i odlično upošljava slobodne saigrače. Mana mu je što možda ponekad izgleda letargično i bezvoljno. Ako upadne u lošu seriju zna da se izgubi, isto kao što, ako ga krene, može da napuni bilo koju odbranu. Ove sezone beleži 16 poena, 6 skokova i 5 asistencija po meču. Klip je malo stariji ali pokazuje suštinu:
http://www.youtube.com/watch?v=i4tWgL3Zxfw

Slika
Chris Wright (Maine Red Claws, SF/PF, 203 cm, 24 god) Još jedan fantastičan atleta. Čovek koji više vremena provede u vazduhu nego na parketu. U NCAA je dobio nadimak „Top Flight“. Još kada se uzme u obzir da je igrao za Daytona Flyerse, simbolika je kompletna.I on se pojavio na omotu igrice, College Hoops 2k9. Dominantan pod oba koša, postao rekorder univerziteta po broju zakucavanja i blokada. Zahvaljujući odličnom skoku može da odigra i na poziciji četvorke, iako je undersized. Veoma je brz i eksplozivan i odlično građen za poziciju krila. Izuzetno snažan uz to pa predstavlja mismatch za skoro svaku trojku. Kuca ko nezdrav. Igra dosta požrtvovano i u odbrani i u napadu, bori se za svaku loptu. Odličan u tranziciji. U odbrani može da brani sve igrače od dvojke do četvorke. Odličan iz drugog plana, skuplja dosta ofanzivnih skokova iz kojih postiže lake poene. Slab je šuter sa distance, veliku cećinu poena postiže ispod samog obruča. Tačnije, iznad njega. Sličan tip igrača kao Jan Vesely, samo snažniji. 16 poena i 9 skokova po meču ove sezone.
http://www.youtube.com/watch?v=L9HIv-iRZbk

Slika
Shelvin Mack (Maine Red Claws, PG/SG, 191 cm, 22 god) Jedan od ličnih favorita. Nekada je bio vođa Butlera u dva od nekoliko njegovih „pepeljuga“ učešća na NCAA turnirima, prvo finale su izgubili od Duke-a Kyle Singlera, drugo od Connecticut-a Kembe Walkera. Nakon toga su mu mnogi predviđali solidnu NBA karijeru. Draftovan je od strane Wizardsa, ali nije uspeo da se snađe najbolje u „velikoj ligi“. Odličan strelac. Smiren, organizovan, ne srlja u napadu i odlično diktira tempo. Igra pametno, sa dosta košarkaške inteligencije. Fantastičan igrač 1na1, sposoban da sam sebi napravi poziciju. Dobra selekcija šuta i šut iz driblinga. Dobar trojkaš. Jako lep skok šut. Dosta dobar u prodoru, snažan za svoju poziciju i zna da istrpi kontakt i završi akciju uz faul. Dobar odbrambeni igrač, dosta dobro podnosi agresivan tempo u odbrani i napadu. Dobar pregled igre, ali ipak pre svega score first tip pleja. Ove sezone ipak pokazuje da sazreva kao plejmejker, 20 poena i preko 7 asistencija po meču.
http://www.youtube.com/watch?v=lA1db5xcGEY

Slika
Andrew Goudelock (Sioux Falls Skyforce, PG/SG, 191 cm, 24 godine) Još jedan strelac na poziciji kombo beka. Fantastičan šuter. Na koledžu je bio jedan od najboljih strelaca NCAA sa skoro 24 poena po meču. Izuzetno agresivan napadač, šutira čim mu se ukaže obruč u vidnom polju. Izuzetno brz skok-šut. Jako dobro se kreće bez lopte, u stanju je da koristi blokove slično Ray Allenu, na koledžu je trojke šutirao preko 40% i to na dosta velikom uzorku, prosečno je pogađao oko 4 trojke po meču. Slabiji u prodoru, uglavnom sve rešava šutem. Solidan odbrambeni igra, ali mu je napad ipak glavno odličje. Drastičan primer score first plejmejkera. Upravo zbog toga nije uspeo u NBA: nije pravi plejmejker, a ni dovoljno visok, snažan i atletski tip za NBA dvojku. U Evropi bi to bilo drugačije. Dok je bio u Lakersima, Kobe mu je dao nadimak „Mini Mamba“. Ove sezone 22 poena i 4 asistencije po meču.
http://www.youtube.com/watch?v=Mwk5afKFt_Y

Slika
Travis Leslie (Santa Cruz Warriors, SG, 193 cm, 22 godine) Atleta. Izuzetno atraktivan igrač, fantastičnih fizikalija. Velika većina poena dolazi iz zakucavanja. Ubitačan igrač ako mu date bar malo prostora do koša. Ako mu ne date, naćiće ga sam i zakucati vam u lice. Dobar u prodoru, eksplozivan na prvom koraku i težak za čuvanje. Dobro zna šta su mu prednosti pa neće trošiti previše lopti na šuteve. Odličan defanzivac, fizikalije i duge ruke mu omogućuju da sačuva većinu protivnika. Ne predstavlja opasnost sa perimetra što mu je najveća mana. Sposoban da iznudi faul prodorom i dobar sa penala. 17 poena po meču ove sezone.
http://www.youtube.com/watch?v=ZJugWCLHuCc

Slika
D.J. Kennedy (Erie Bayhawks, SG/SF, 198 cm, 23 godine) Još jedan tweener. Jedan od najkorisnijih igrača u razvojnoj ligi. Izuzetno agresivan, požrtvovan, veliki radnik i borac. Imao par zapaženih partija u NBA u dresu Cavsa, ali je ipak završio u NBADL-u. Jako koristan u skoku i u odbrani. Solidan napadač. Jadan od onih igrača koji sve radi dobro a ništa spektakularno dobro. Izuzetan timski igrač, ove sezone postiže 20 poena, 9 skokova i preko 5 asistencija po meču.
http://www.youtube.com/watch?v=2e0xbis7DDI

Slika
JaJuan Johnson (Fort Wayne Mad Ants, PF, 208 cm, 23 godine) Bivši pik prve runde i igrač koji je obećavao solidnu NBA karijeru još dok je igrao za Purdue. Tamo je i zaradi zvanje All-American igrača. Dobro je počeo u Celticsima, ali nije uspeo da uhvati ritam dobrih partija, pa je izgubio minutažu. Izuzetno dominantan u reketu pod oba koša. Solidan skakač i odličan bloker, dobro zatvara reket i pokazuje prisustvo. Nije spektakularan u igri leđima, ali ume da „izmisli“ koš. Izuzetno pokretjiv za visokog igrača. Na koledžu igrao i na poziciji centra. Dobra meta za lob dodavanja i alley-oop pasove. Zahvaljujući mobilnosti, može da sačuva i trojku prilikom preuzimanja. Može da pogodi sa poludistance. Odličan ofanzivni skakač. U odbrani se slabije snalazi protiv dominantnih, snažnijih i težih igrača, ali predstavlja odličog defanzivca iz drugog plana zbog fantastičnog osećaja za blokadu. 12 poena i 9 skokova po meču ove sezone.
http://www.youtube.com/watch?v=et3-0QpkwLM

Slika
Arinze Onuaku (Canton Charge, C, 206 cm, 25 godina) Jedan od igrača koji su mogli mnogo bolje da prođu u karijeri da nisu imali problema sa povredama. To prokletstvo ga prati od Syracuse-a preko litvanskog Neptunasa, sve do danas. Zbog problema sa kolenima ne može u žestokom tempu da odigra 40 minuta. Ali 20 može i više nego solidno. Ove sezone za 20 min po meču postiže double-double: 14 poena i 11 skokova. Dobar post igrač, odličan u tranziciji za svoju visinu. Jako dobar skakač. Snažan u odbrani i u napadu, može solidno da „zazida“ protivnika. Nije primarno napadačko oružje, korisniji je iz drugog plana, posle ofanzivnih skokova.
http://www.youtube.com/watch?v=rpfSSHztuNQ

Slika
Courtney Fortson (Los Angeles Defenders, PG, 181 cm, 24 godine) Solida plejmejker. Prošle godine dobio priliku u Clippersima kad im je falio plej. Previše nizak da bi igrao u najjačoj ligi, ali je u razvojnoj ligi dominantan. Veliki borac i pravi vođa ekipe. Dobar dodavač. Solidan šuter ali bolji u prodoru gde koristi brzinu i nisko težište za prodor. Solidan šuter sa distance. Jako dobar skakač za svoju visinu i poziciju. Požrtvovan u odbrani, ali ima problem sa fizički jačim igračima. Dobar pregled igre i organizatorske sposobnosti. Ove sezone beleži 19 poena, 5 skokova i 6 asistencija po meču.
http://www.youtube.com/watch?v=V3iOg3XsiPI

Slika
Justin Dentmon (Austin Toros, PG, 183 cm, 27 godina) Izuzetno iskusan igrač. Već nekoliko godina među najboljim plejmejkerima razvojne lige. Odličan napadač, svojevremeno najbolji strelac izraelskog prvenstva. Nekoliko puta dobijao šansu na kašičicu u Spursima. Prošle godine MVP razvojne lige. Score-first plejmejker. Odličan šuter i dobar u prodoru. High volume šuter, ali uglavnom sa dosta dobrim procentima. Desi se da ne može ništa da pogodi celo veče, ali i tada pokušava. Ne plaši se da preuzme odgovornost. Dosta dobar defanzivac. Dobar dodavač, ali pre svega igrač koji sam završava akcije. 20 poena, 5 skokova i 4 asistencije ove sezone.
http://www.youtube.com/watch?v=H164DZzSXrk

Slika
Keith Benson (Erie BayHawks, C/PF, 211 cm, 24 godine) Još jedan lični favorit. Benson je bio glavni igrač svog, do duše minor, Oakland univerziteta. Ovog leta je igrao letnju ligu za Atlantu i pružio nekoliko zapaženih partija, ali ipak ostao bez ugovora. Ima iskustvo igranja u Evropi, u Sassariju, za vreme prošlogodišnjeg lokauta. Pokretan centar, dobro trči, dobar skakač i solidan defanzivac. Dosta dobar šuter sa poludistance, s obzirom na visinu. Dobar u igri na niskom postu. Solidna leđna tehnika i horog i poluhorog. Dobar odbrambeni igrač, ali u problemu kada treba da sačuva snažnijeg od sebe. Dobar i u igri licem i u igri leđima. Dobar pick&roll igrač, potencijalno dobra pick&pop pretnja. Ove sezone beleži 11 poena i 8 skokova po meču.
http://www.youtube.com/watch?v=ekNfbYNNswU
Korisnikov avatar
By Antoine
familija napisao:Iako sam na mobilnom aparatu... Pazljivo sam procitao ovaj post i samo jedno mogu da kazem
@antoine SVAKA CAST MAJSTORE!!!!
Hvala druže.
Korisnikov avatar
By MilosNS
Ma nema... Doktor... Objasnio... I sad se ja pitam zasto neko ne cita ovo iz KKP?????
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Fudbal

Sve mi bude jasno čim vidim Vujadina Savića u stru[…]

KK Crvena Zvezda 24/25

Ovo je teška bruka. Prvo izvikani Dubai, s[…]

ABA fantasy

https://youtu.be/3SwkdakEGDI?feature=shared