NBA, NCAA & High School Basketball, NBDL
Korisnikov avatar
By Antoine
#631
Pa ajd neka nam je sa srećom sa koledž košarkom i na novom forumu. :dance:
Mala zamerka je razdvajanje srednjoškolske i univerzitetske košarke, jer mislim da prva tema neće imati mnogo materijala.
Ako se slažete, kopiraću post sa prethodnog foruma, oko march madness-a, mrzi me da ga ponovo pišem, a mislim da može biti koristan.
Korisnikov avatar
By Antoine
#632
Neko čeka mart zbog temperatura u plusu, neko zbog ljubavi (mačke, npr.) a ja zbog košarke. March Madness, baby!. Za one koji su oduvek hteli da znaju kako NCAA turnir funkcioniše, a nisu smeli da pitaju:
Na završnom NCAA turniru (čiji se format menja češće nego trener u KKCZ :) učestvuje 68 ekipa. Mnogi možda ne znaju da u NCAA postoji 31 konferencija (!) i pobednici konferencijskih turnira se kvalifikuju za turnir (sve konferencije imaju kvalifikacione turnire osim Ivy League, gde ekipa sa najboljim skorom u regularnom delu ide na turnir). To je ok. A sad kreće ludilo za koje mnogi krive komuniste. Ostalih 37 ekipa bira takozvani Selection Committee ("Komitet" ;) ), odnosno sama NCAA liga. To je ono što mnogi zameraju sistemu takmičenja jer mnoge ekipe (ne)zasluženo igraju po pozivu.
Ekipe učesnice se dele u 4 geografska regiona, svaki sa minimum 16 ekipa, gde se "Komitet" trudi da na regionalnim turnirima učestvuju lokalne ekipe, odnosno poštuje se "geografski kodeks". Ove godine regioni su East (domaćin regionalnog turnira je Boston), South (Atlanta), West (Phoenix) i Midwest (St. Louis). E sad opet "komitet" stupa na scenu: svim timovima se dodeljuju statusi nosilaca, od 1 pa do 68. NCAA ne objavljuje listu nosilaca po brojevima, već deli timove na sledeći način: prva četiri tima se raspoređuju u 4 formirana regiona i dobijaju status regionalnih #1. Zatim se sledeća 4 tima raspoređuju u regione i postaju regionalni #2, i tako sve dok se ne rasporede svi timovi. Tako se u stvari dobijaju i četiri regiona rangirana po jačini. U polufinalu turnira se sastaje pobednik regiona u kojem su bili najbolje plasirani timovi (tj. regularni #1, #5, #9,...) protiv pobednika "najslabijeg" regiona (u koji su smešteni regularni #4, #8, ...), a u drugom polufinalu naravno "drugi" region po jačini protiv "trećeg". Navodnici su neophodni što zbog ljudskog faktora koji određuje nosioce, to zbog veoma male razlike u kvalitetu vrhunskih NCAA ekipa. "komitet" se trudi da se na turnirima, ako je moguće, ne sastaju timovi iz istih konferencja sve do regionalnih finala, takođe i da se izbegnu "revanši" prošlogodišnjih mečeva. Komplikovano? Verujem da i u NCAA imaju u kancelariji stiker sa svim ovim pravilima, da se i oni ne pogube...
Format takmičenja:
- The First Four: svrha ovog "predturnira" je da se 68 ekipa svede na 64 (4 regiona po 16 ekipa). Da ne bi sve bilo jednostavno, ovde se ne takmiči uvek 8 najslabijih ekipa, već 4 najslabija pobednika konferencijskih turnira i 4 najslabije ekipe koje je "komitet" pozvao. Ovde otpadaju prve 4 ekipe na turniru (u USA ove timove nazivaju "4 debele sestre" koje dobiju poziv na bal, ali niko ne želi da pleše sa njima)
- The Second Round ("Runda 64"): regionalni #1 igra protiv regionalnog #16, #2 vs #15, ... Time se dobija 8 ekipa po regionu, ukupno 32
- The Third Round ("Runda 32"): pobednik meča #1-#16 iga protiv pobednika #8-#9, i tako u krug... Ostaje 16 ekipa.
- The Regional Semi-finals ("Sweet Sixteen) i Regional Finals ("Elite Eight"): analogno prethodnoj rundi, ovi mečevi se igraju sve do regionalnih finala koji se igraju u gradu domaćinu regionalnog turnira (ovde se vodi računa o neutralnosti terena). Pobednici regionalnih turnira odlaze na veliki F4.
- The Final Four: e ovo je već svima poznato. Ogromne arene ispunjene studentima (i studentkinjama), roditeljima, komšijama, menadžerima, najobičnijim navijačima... i ludilo na terenu. Superbowl u američkom fudbalu je najgledaniji sportski događaj u USA kad je u pitanju jedan meč, ali NCAA turnir nema premca kada su turniri u pitanju. Ove godine, F4 se igra u Lousiana Superdome u New Orleansu. Evo i termina odigravanja turnira: http://sports.espn.go.com/ncb/news/story?id=6310874. Evo i sajta na kojem možete videti potencijalne učesnike turnira prema prognozi ESPN-a: http://espn.go.com/mens-college-basketball/bracketology
Uživajte!

Ne treba podsećati da je najveća draž turnira tzv. Cinderella (Pepeljuga) sistem, odnosno svi mečevi se igraju bez serija, na jednu dobijenu.
Korisnikov avatar
By Antoine
#3860
[BBvideo 560,340][/BBvideo]
Korisnikov avatar
By zola
#5738
Zanima me kome idu tolike pare od ulaznica i tv prava ako se koledz igraci ne isplacuju i sta sve presudjuje kod jednog srednjoskolca prilikom odabira koledza. Jesu li ceste one pojave iz filma sa Shekom i Nikom Noltijem?

Bilo mi je cudno da prosle godine na zavrsni turnir nije pozvan Washington (ako se dobro secam), a imali su dva igraca (Terensa Rosa i Tonija Rotena) u prvoj rundi drafta. Ne znam kakav im je bio rezultat tokom sezone i znam da su iz losije divizije, ali sam ocekivao da ce biti pozvani zbog tih igraca. Ima li to veze?

Sta mislis, gde ce Endru Vigins i Dzulijus Rendl? Dzabari Parker ode u Djuk
By Knofler
#5805
Dzabari Parker izabrao Krizevskog i Djuk.
Viginsa izmedju ostalih traze S. Karolina, Micigen i Konektikat (valjda ce junac odabrati Haskise) :D
Korisnikov avatar
By Antoine
#5871
zola napisao:Zanima me kome idu tolike pare od ulaznica i tv prava ako se koledz igraci ne isplacuju i sta sve presudjuje kod jednog srednjoskolca prilikom odabira koledza. Jesu li ceste one pojave iz filma sa Shekom i Nikom Noltijem?

Bilo mi je cudno da prosle godine na zavrsni turnir nije pozvan Washington (ako se dobro secam), a imali su dva igraca (Terensa Rosa i Tonija Rotena) u prvoj rundi drafta. Ne znam kakav im je bio rezultat tokom sezone i znam da su iz losije divizije, ali sam ocekivao da ce biti pozvani zbog tih igraca. Ima li to veze?

Sta mislis, gde ce Endru Vigins i Dzulijus Rendl? Dzabari Parker ode u Djuk
Aaaa, Blue Chips, odličan film. :clap:

Pare od ulaznica idu NCAA ligi. Ne zovu ih džabe NC$$. Deo ulaznica pripadne univerzitetima, koji ih obično podele studentima. Novac od tv prava i reklama u halama takođe. Oko 60% svojih prihoda NCAA distribuira univerzitetima, ne znam tačno način na koji se deli kolač. Od ostatka se plaćaju sudije, zvaničnici, ostali zaposleni, organizovanje turnira, putovanja, održavanje hala... Bob Huggins, trener West Virginie je optužio početkom prošle godine NCAA da u tim transakcijama nestane oko 200 miliona godišnje, tako da tu nisu čista posla...

Univerziteti kao što znaš ne plaćaju igrače, ali im obezbeđuju stipendije za školovanje, što nije mala stavka. Tu je i boravak u kampusu, koji je pravi mali grad, plate profesora, zaposlenih, hrana, održavanje, oprema,... Ima tu troškova. Znaš kako, igrači uglavnom sami moraju da procene gde će im karijera najviše napredovati. Da li su u pitanju uslovi, sastav tima, trener, blizina rodnom gradu, akademski program ili koliko dobro se pokažu "ubeđivačice" kao u Filmu He Got Game, to sve zavisi od ličnosti samog igrača. Pri tom je najstrože zabranjeno dobijanje bilo kakvog stimulansa u vidu novca ili poklona. Kada se odluči za tim, igrač potpisuje pismo namere (National Letter of Intent) i tu se priča završava.

Što se tiče pozivanja timova na NCAA turnir, kao što sam već pisao, tu nema nikakvih pravila. Obično se zadovolje glavne "zverke" odnosno istorijski najuspešniji i najveći timovi, a potom i što je moguće više različitih konferencija. Redovno se dešavaju propusti i nepravde, ali je sistem takav da to dopušta. Huskiesi su prošle sezone imali nekoliko fenomenalnih igrača, osim pomenutih tu je bio i C.J. Wilcox koji je ove sezone glavni igrač, bili su i najbolji u Pac 12 konferenciji, ali su generalno imali lošiji skor od California Eaglesa, Oregon Ducksa i Stanforda (na kraju su samo Eaglesi otišli na turnir po pozivu i Colorado kao pobednik konferencijskog turnira). Ni UCLA nije pozvana zbog lošeg skora.

Duke je napravio odličan posao sa Parkerom, ali po meni Calipari ponovo ima priliku da napravi neverovatnu generaciju. Već je potpisao blizance Andrewa i Aarona Harisona (#3 i #5 na ESPN listi recruita) i Jamesa Younga (#6). Uz to su baš zagrizli za Wigginsa, Randlea, Gordona i Dakari Johnsona, pa je moguće da će još neko od njih u UK. Na short listi Wigginsa su Kansas, UK, UNC, Ohio St., Syracuse i Florida St. E sad, ako bude hteo da igra u fenomenalnom timu, izabraće UK, Ako bude hteo da ima fenomenalnu statistiku, izabraće Floridu. Ako bude hteo nešto između, izabraće ostale pomenute. Po onome što sam ja čuo, trenutno je možda i najbliži FSU, skoro mu je najbolji prijatelj i saigrač iz osnovne i srednje škole Xavier Rathan-Mayes potpisao za FSU, pa može biti veliki adut. Inače, on je bio planiran za klasu 2014, ali se "reklasifikovao" pa su i univerziteti pomalo ostali nepripremljeni. Da se ja pitam, zna se, Kansas. Ali je to malo verovatno. Lično mislim, FSU ili UK.
Julius Randle je po meni najbliži Kentucky-ju, i ako Calipari izgubi Wigginsa, sigurno neće dozvoliti da ostane i bez Randle-a. A i lično mislim da bi se odlično uklopio u igru Wildcatsa. Bilo je dosta flerta među njima, videćemo.
By Knofler
#5873
Zbilja limitirani Toine nisi nam rekao za koji koledz navijas? I za koji NBA tim, mada pretpostavljam za Boston.
Korisnikov avatar
By Antoine
#5875
Moraću da otvorim nalog na twitteru da bi mogao da me pratiš, Knofler. Sve sam to već pisao, Jayhawks i Celtics. Osim njih i za Michigan, KU, Louisville, Notre Dame, Vanderbilt, Butler,... ma, sve su to moja deca, sve ih podjednako volim.
By Knofler
#5879
UConn i UNLV nista, a?
A za NBA da ne pricam, ja za Detroit a ti za Boston, najveci rivali na Istoku.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 227
ABA fantasy

Borac vs Cibona, utakmica pomjerena za sutra u 18h

NBA

Ocekivao sam da ode kod Lebrona kako bi najbolj[…]

Fudbal

O kakvom stadionu pričamo, kada još pijacu […]