zola napisao:Citao sam da je Konektikatu ove godine zabranjeno ucesce na finalnom turniru zbog loseg akademskog uspeha. Kakvo je to pravilo?To je stara vest, još od pre godinu dana. UConn-u je po tzv. APR (Academic Progress Rate) pravilu zabranjeno učešće na post-sezonskim turnirima, prethodno im je smanjen procenat dozvoljene školarine koje mogu dati stipendistima, smanjen im je broj pripremnih i sezonskih utakmica,... UConn se žalio, ali je odluka potvrđena letos. Još 9 timova je u istoj situaciji, ali je UConn jedini iz best six konferencija u I diviziji.
Ako si gledao film Coach Carter sa Samuelom L. Jacksonom imaš otprilike ideju kakvo je to pravilo. APR u stvari predstavlja koeficijent akademskog uspeha NCAA tima (u svim sportovima). Ne znam tačno kako se računa, ali maksimum je 1000 (ako svi studenti upišu sledeću godinu ili diplomiraju), a granica za uspeh je 925 (što odgovara situaciji u kojoj 50% igrača dobije akademsku dozvolu da igraju, odnosno, pojednostavljeno, ne padnu godinu). Pravilo koje je ustanovljeno početkom prošle sezone kaže da svaki univerzitet mora da ima prosečan dvogodišnji skor APR-a 930 ili četvorogodišnji 900 i veći da bi dobio dozvolu da igra završne turnire. Caka je u tome što se ne uzimaju najsvežiji rezultati, već oni koji kasne jednu sezonu, odnosno, za sezonu 2012/13 gledaju se dvogodišnji rezultati iz sezona 2009/10 i 2010/11, ali ne i 2011/12. UConn se žalio zbog toga, jer da su im se računali rezultati iz sezone 2011/12 imali bi dovoljno bodova, ali je žalba odbijena.
Dakle, poenta je da se insistira na akademskom razvoju igrača, a ne samo na sportskom, jer su, na kraju krajeva, ipak su u pitanju univerziteti. Postoje kazne i za igrače koji propuste više od tri predavanja u sezoni neopravdano, timovima se može umanjiti školarina (čiji maksimum propisuje NCAA, nešto kao salary cap za univerzitete), izbacivanje sa završnog turnira ili čak izbacivanje iz divizije I. Syracuse je recimo letos kažnjen sa smanjenjem stipendija, pa neki igrači koji su trebali da pristupe timu ipak nisu došli.
To bi otprilike bilo to. Ne znam koliko je jasno i koliko konfuzno izgleda post, verovatno sam još nešto zaaboravio da napišem, ali ne zamerite mi, ipak 36 sati nisam oka sklopio zbog Super Bowl-a...