Valderama napisao: ↑Pon Dec 30, 2024 6:29 pm Čudi me da se sve finansije vrte oko ta 2 kluba. Grci se ne dele samo prema zelenima i crveno-belima, tu su još AEK i solunski Aris i PAOK.Pa vidi kada pričamo o košarci jedina dva relevantna kluba u Grčkoj su PAO i Oli, ostali su za zanemariti... Što se tiče fudbala, tu je drugačija situacija. Naravno, ogromna razlika sa nama je ta što su to privatni klubovi i što gazde sipaju svoj novac koliko hoće i za šta hoće kada hoće, a oba košarkaška kluba o kojima pričamo vode čuvene porodice, tako da istorija mržnje među porodicama koje vode, ali i navijačima je ogromna. Naravno, ne kao pre 15ak godina kada su Hajnsa spucali signalnom raketom u rame u sred dvorane na neutralnom terenu...
Dodatna stvar jeste ta podela između Atine i Soluna, ali s obzirom da je Atina glavni grad i da broji oko 4 miliona stanovnika, mislim da je isuvišno pričati o podeli i koliko je ta gradska podela bitnija i jača. Naravno da je i AEK faktor, svaki derbi u Atini je na krv i nož bukvalno... Ono što krasi Grčku, a što mi nemamo, je to da tamo postoje i lokalni klubovi i lokalpatriotizam. Nisu svi podeljeni na PAO-OLI, već imaš ljude u Solunu, logično, koji ne jebu živu silu i mrze oba kluba, ali imaš i ljude koji navijaju za druge manje klubove po manjim mestima, što je sasvim normalno i što nama fali u svim sportovima.
Sve u svemu, mislim da su PAO i OLY najveći favoriti i da ih praktično niko ne može izbaciti u PO seriji na 3 dobijene, pogotovo kad imaju prednost domaćeg terena.