Teme vezane uz nacionalnu ligu Srbije
Korisnikov avatar
By skeske
Nisam nacisto sa Barnom. Da li je toliko dobar ili ima neogranicenu slobodu ili i jedno i drugo. Momak radi sve, ali ima velike padove, cesto nestane, gubi lopte, promasuje.... Moze li nastaviti tradiciju dobrih role igraca u Zvezdi (posto imam info da je kaparisan za KKCZ)?
Korisnikov avatar
By Karaburac
Barna je dobar, ali mislim da mu treba sloboda koju u Zvezdi nece dobiti.

Prvi deo sezone kao igrac uloge u FMP nije mogao da se snadje, tako da ce u Zvezdi to biti jos teze, a da li je bas kapacitet da u Zbezdi dobije slobodu sumnjam.

Mislim da je steta sto je otisao iz Spartaka, mogli su tu zajedno dacrastu i on i Spartak.
Korisnikov avatar
By Salvatore Guliano
Karaburac napisao: Uto Maj 20, 2025 9:56 am Barna je dobar, ali mislim da mu treba sloboda koju u Zvezdi nece dobiti.

Prvi deo sezone kao igrac uloge u FMP nije mogao da se snadje, tako da ce u Zvezdi to biti jos teze, a da li je bas kapacitet da u Zbezdi dobije slobodu sumnjam.

Mislim da je steta sto je otisao iz Spartaka, mogli su tu zajedno dacrastu i on i Spartak.
Malo me podseća ova priča na "malog" Lazarevića, koji kad god je bio u Zvezdi, a to je bilo u 3 navrata ako se ne varam, nije pokazao skoro pa ništa, dok bi se kad god siđe stepenicu niže u FMP bio glavni igrač i lider ekipe. Bilo je još takvih primera, eno Uskoković i Radanov Aleksa, Kuzmić itd. Nije malo taj jedan korak gore/dole. Videli smo i na primeru Luke Božića u Budućnosti/Zadru.

Klasični primer je ova sezona gde je Lazarević iz CZ sišao u FMP i bio na MVP nivou...

Za Barnu mi je čudno, on napravi ceo krug dečko, od Partizana, preko Mladosti i Spartaka, do FMP-a i sad Zvezde. Nisam ga nikad gledao iskreno da kažem, ali mi je malo čudan taj put u najmanju ruku govoreći. Na kraju se i on može strpati u isti koš sa svim propuštenim mladim igračima koji su u KKP bili u nekom trenutku a nisu dobili šansu.

Meni je zanimljivo da Šaranović Nikola (2003) nije dobio neku veću ulogu u FMP-u, on je u vreme trenera Nenada Stefanovića bio projektovan za jednog od najvećih prospekta. Još je i bio "trpan" na spisak kod Karija za OI letos, nekako mi je bilo logično da pređe u CZ ovog leta. A onda je od toga ispala sezona u ABA gde je blago rečeno imao slab učinak na 22 minuta prosečno, umesto njega gurani Voja i Lazarević, kao i Barna koji je '99.
Korisnikov avatar
By Karaburac
Ove sezone nam se smeši jedna jako zanimljiva KLS sezona i posle dužeg vremena jednu takvu željno iščekujem.
Ono što je jako važno i što mislim da će najviše podići interesovanje jesu ugovorene saradnje Partizana sa Metalcem, FMP sa Dinamikom i Zvezde sa BKK Radničkim, uz već postojeću saradnju Mege sa OKK to su četiri ekipe koje će dominantno imati mlađe interesantne talentovane prospekte u svojim sastavima i biće zadovoljstvo pratiti ih.

Uz njih tu su Čačak 94, koji takođe dosta prilike daje mlađima iz svojih juniorskih pa i kadetskih selekcija, potom DŽoker iz Sombora koji takođe uvek izbaci nekog novog klinca kada to niko ne očekuje.

Sa druge strane Vojvodina i Zlatibor se spremaju da napadnu ABA 1, pogotovo Vojvodina.
Vršac kao aktuelni šampion izvršio remont cele ekipe pa ćemo da vidimo kako će to da izgleda.
Novajlije iz Gajdobre i Zemuna mi deluje da su ozbiljno pristupili.
Radnički KG isto povukao neke zanimljive poteze na tržištu.
Mladost Zemun uvek standardno solidna ulaganja.

Biće zanimljivo, dosta interesantnih transfera se desilo, pre svega mlađih igrača.

Čekam još malo da se završi prelazni rok definitivno i da se kompletiraju sastavi pa ću probati da napravim pregled cele lige i da izdvojim neke momke na koje treba obratiti pažnju.
Korisnikov avatar
By Karaburac
Evo stiže pregled timova. Zbog veličine moraću da seckam u delove. Danas objavljujem otprilike pola, sutra ću nadam se ostatak.

Sloboda Užice

Trener Vladimir Đokić
Ostali: Luka Aksentijević, Đorđe Božić, Milan Šuškavčević, Stefan Simić, Filip Ćitić, Petar Bogićević i Petar Milosavčević (U19), Vasilije Jovanović (U19)
Otišli: Toma Vasiljević, Nikola Malešević, Aleksa Ilić
Došli: Devin Eke, Stefan Dabović, Dimitrije Kondić

Sloboda je jedna od meni lično jako dragih ekipa u KLS. Prve sezone kada sam se zainteresovao za KLS, pre više od 10 godina Sloboda mi je bila jedna od omiljenih ekipa. Imali su jako zanimljiv tim i ono što mi se najviše dopadalo, imali su ogromnu podršku svojih sugrađana koju su nagrađivali time što su kod kuće bili ekipa sa najvećim brojem pobeda te godine.
Od tada, pa na dalje gajim simpatije prema njima. Trener Đokić se već ustalio kao trener Slobode, Raša Radovanović vodi klub kao funkcioner. Juniorska i kadetska ekipa su prošle godine bili učesnici jedinstvene lige. Klub ima skromne finansije, ali odiše nekom zdravom sportskom pričom. Ta sportska priča se nekako ogleda i u promenama rostera jer Sloboda je tim koja je ove godine verovatno najmanje promenila roster u odnosu na prošlu sezonu kada su bili možda i iznenađenje lige jer su imali isti broj pobeda i poraza kao drugoplasirani Zlatibor i trećeplasirana Vojvodina.
E sad, činjenica je da su momci koji su otišli imali veliki uticaj na ekipu i da će neki mlađi momci morati da uskoče u njihove cipele kako bi Sloboda nastavila dobre igre iz prošle sezone. Nikola Malešević kao verovatno najbolji igrač koji je svojim iskustvom (sećamo ga se još u Mutinom Radničkom) i odličnim šutem bio snaga i na terenu i van njega. Toma Vasiljević sa petice i Aleksa Ilić sa četvorke su davali čvrstinu pod košem.
Međutim Aksentijević ’02 kao najbolji kradljivac lige prošle sezone, Božić, Bogićević ’02, Šuškavčević ’97 i Stefan Simić ’96 su dobra osnova koja treba da apsorbuje momke koji pristižu.
Stefan Dabović treba da pokrije rezervnu peticu kao igrač koji dolazi iz IBC iz druge lige, a kao mlađi prolazio je kroz mlađe kategorije reprezentacije (U16 i U20).
Odlazak Maleševića trebali bi da pokriju Devin Eke, kao reprezentativac Nigerije i moj omiljeni junior iz prošlogodišnjeg U19 Spartaka Dimitrije Kondić ’06 na kojeg treba obratiti pažnju. Dečko nije akcelerant, tek treba da se popuni, ali ima odličan odraz, odlično trči, pogađa teške šuteve i iako je mlad, nikako nije divljak. Igra rezonsku, dobru timsku košarku i očekujem da će nakon početnog privikavanja na seniorsku košarku pokazati puno u ovoj ligi. Što se Ekea tiče, u pitanju je iskusan igrač, 29godina, prošao NCAA sistem, nakon toga igrao u Portugalu, Senegalu, Holandiji i najbolju sezonu imao je pretpošle sezone kada je igrao u Slobodi iz Tuzle i drugi deo sezone u Africi, sa 15,8 poena, 8,9 skokova i 2,2 asistencije i ukradene lopte u proseku.
Takođe, skrećem pažnju na Milosavčevića ’06 i Vasilija Jovanovića ’07 koji su nosili ekipu Slobode prošle sezone u JJLS. Milosavčević ima iskustvo igranja i u Megi gde je nastupao i na nekim juniorskim turnirima evrolige. Mislim da će nakon početnog privikavanja i oni imati šta da pokažu, mada je meni Kondić i dalje najzanimljiviji. Do duše, Radovanović je u intervjuu istakao Jovanovića kao mladog od kog najviše očekuje. Videćemo. Ne treba smetnuti sa uma da su i Aksentijević i Bogićević momci od 23 godine, Božić 24 godine i da bi i njih valjalo ispratiti, pogotovo Aksentijavića kao najboljeg kradljivca lige prošle sezone.

Po pozicijama:
1) Stefan Simić, Filip Ćitić
2) Luka Aksentijević, Petar Milosavčević, Vasilije Jovanović
3) Devin Eke, Đorđe Božić, Dimitrije Kondić, Petar Bogićević
4)
5) Milan Šuškavčević, Stefan Dabović

Sloboda trenutno ima prilično nizak sastav bez prave četvorke. Kako će tačno to da kombinuju, da li će se pojačavati na poziciji 4 kao što su najavili ili će igrati neke atipične petorke videćemo.

Vršac

Trener Vladimir Lučić
Ostali: Slobodan Jovanović, Vanja Tašlić (U19), Nikola Nedeljković (U19)
Otišli: Nemanja Popović, Jovan Šljivančanin, Đorđe Dimitrijević, Miloš Dugalić, Kane Milling, Carrington Wiggins, Luka Šuster, Stevan Jovanović, Bratislav Jeković, Marko Bajić,
Došli: Igor Stokić, Lazar Drezgić, Aleksa Rudić, Branislav Terzić, Đorđe Pažin, Julan Clifton Hammond, Marko Travica,
Ognjen Petronijević, Petar Živojinović, Filip Slijepčević, Tyzhaun Claude

Vršac je promenio i trenera, jer je Lazara Spasića nasledio Vladimir Lučić koji uz podršku tim menadžera Mute Nikolića treba da proba da ponovi uspeh iz prošle sezone, a pritom treba da nastupi i u ABA 2 ligi. Prošlogodišnji šampion je u potpunom remontu. Otišao im je ceo tim, uključujući i MVP-a lige Nemanju Popovića. U ekipi su ostali samo Sloba Jovanović i klinci koji nisu ni igrali Tašlić i Nikola Nedeljković
Igor Stokić ’99, zanimljiv košarkaški put. Krilni igrač, završio Dalton State College, NAIA univerzitet gde je proveo četiri godine i osvojio titulu konferencije 2020. godine. U seniorskoj seozni imao u proseku 5 poena i 7 skokova. Naredne dve godine igrao za London Lions 2 i Thames Valley Cavaliers-e u Engleskoj. Naredna odrednica bio mu je Portugal i Illiabum Clube, sa kojim se takmičio u portugalskoj Proligi, odakle se, nakon osam godina provedenih u inostranstvu i vratio u Srbiju.
Lazar Drezgić ’04, kombo bek, je prošao sve mlađe kategorije Partizana, da bi 2019. godine prešao u OKK Beograd, a potom otišao u Ameriku, gde je u Pitsburgu završio srednju školu. Pohađao je koledže Majami i Džeksonvil. Prošle sezone vratio se u ekipu OKK Beograda, ali je zbog povrede malo igrao.
Aleksa Rudić, pokriva obe krilne pozicije i dolazi iz Novog Pazara u kojem je prošle seozne u najgoroj ekipi lige imao prosek od 5 poena i 4 skoka. Inače pohađao je North Platte Community College u NJCAA D1 gde je za dve godine imao mizeran učinak.
Branislav Terzić ’97 pokriva poziciju 3, završio je American International College, a nastupao je za Tamiš gde je pretprošle sezone beležio 12,6 poena i 4,9 skokova i Zlatibor gde je prošle sezone beležio 6,5 poena i 4,4 skoka. Pretpostavljam da se u Vršcu nadaju da će dobiti verziju iz Tamiša, a ne prošlogodišnju. Ostaje da se vidi.
Đorđe Pažin ’01 je možda i najzanimljiviji potpis u Vršcu ovde godine, nekada bronzani kadetski reprezentativac Srbije. Radi se o momku koji je igrao za mlađe kategorije StellaAzure u Italiji, a potom po dolasku u Srbiju igrao za Partizan, zemunsku Mladost, FMP, užičku Slobodu, kao i banjalučki Borac. Prošlu sezonu igrao je u drugoj ligi Italije, gde je imao skroman učinak od 5 poena i jedan skok. Videćemo da li može da oživi karijeru u Vršcu.
Julan Clifton Hammond ima 23 godine, visok je 188 cm i završio je univerzitet u Koloradu. U seniorskoj sezoni imao je prosek 12,5 poena, 2,5 skokova i 3,2 asistencije.
Marko Travica je prošle sezone igrao za beogradski Rivers u drugoj ligi. Osim da je ’04 i da su na ABA ligi stavili da igra poziciju 4 sa 192cm, nisam ništa više uspeo da pronađem o njemu.
Ognjen Petronijević, bek ’00.godine, je prošle godine nastupao za Dunav iz Starih Banovaca. Petronijević je prošao mlađe kategorije Mege.
Petar Živojinović ’02. Pokriva poziciju krila sa svojih 201cm, prošao je mlađe kategorije Partizana, nakon čega je godinama igrao u Mladosti iz Zemuna, a poslednju sezonu proveo je u Tamišu gde je beležio 8,6 poena i 6,1 skok.
Filip Slijepčević ’05 godine, igra na spoljnim pozicijama i došao je iz ekipe Dinama, ali nisam uspeo ništa više o njemu da pronađem.
Muta ima nos da nanjuši klince u zaletu i da skocka ekipu. Ja sam pomalo skeptičan da ovaj tim bez nekih jačih pojačanja, pogotovo na petici, može kvalitetno da se bori i u KLS, a kamo li u ABA 2, ali videćemo još kako će se stvari odvijati. Zanimljivih momaka ima, da li će to biti dovoljno, da li će ponovo sve kliknuti kao prošle godine, videćemo.
Što se njihovih juniora tiče o Nikoli Nedeljkoviću ne znam puno, a o Vanji Tašliću se pišu jako lepe stvari, ali nisam ga gledao. Momak ima 180cm i igra pleja, na nekim utakmicama regionalne juniorske lige je beležio po 50+ poena, to je za sad sve što znam.
Poslednje pojačanje Vršca je krilo Tyzhaun Claude koji dolazi iz NCAA 1 gde je nastupao za Morehead State, Western Carolinu, Georgia Tech i North Carolinu. Najbolje partije pružao je dok je u svojoj junior sezoni igrao za Western Carolinu, kada je u proseku beležio 15 poena i osam skokova po utakmici. Međutim, treba istaći da je u seniorskoj sezoni (do duše na jačim programima) imao značajno manju ulogu i produkciju na terenu. Videćemo kako će se adaptirati kao igrač koji nema iskustvo igranja u Evropi.

Po pozicijama:
1) Julan Clifton Hammond, Lazar Drezgić, Vanja Tašlić
2) Slobodan Jovanović, Ognjen Petronijević, Filip Slijepčević
3) Đorđe Pažin, Branislav Terzić, Petar Živojinović, Nikola Nedeljković
4) Aleksa Rudić, Igor Stokić, Marko Travica, Tyzhaun Claude
5)
Trenutno zjapi rupa na petici. Da li će igrati small ball ili će potražiti neko rešenje na tržištu, ostaje još da se vidi. Na turniru u Zemunu su lagano izgubili obe utakmice.

BKK Radnički

Trener Marko Boltić
Ostali: Vuk Dobrašinović, Marko Tofoski, Milivoje Mijović, Lazar Stojković (Zvezdin igrač), Petar Perović (propustiće celu sezonu zbog povrede), Marko Stojadinović, Petar Dilparić, Ognjen Lukić, Aleksandar Jovčić
Otišli: Savo Lešić (penzija), Stefan Peno, Koča Jovović, Aleksej Obućina, Jakša Mićković,
Došli: Mateja Todorić, Dimitrije Đorđević, Janko Dukić, Filip Škobalj (Zvezdin igrač), Jovan Vojinović, Stefan Gaković

BKK Radnički je jedan klub koji mi je tokom prošle sezone dao onako baš pomešana osećanja. Sa jedne strane jako zanimljivi zbog angažovanja Pena i davanja šanse Marku Tofoskom, sa druge strane Lazar Stojković je dobio manje prilike nego što je mogao, Luka Jovanović nije ni dobio krštenu priliku pa je prešao u FMP juniore (odatle na koledž produžio ove sezone) itd. Ove sezone sa ugovorenom saradnjom sa Crvenom Zvezdom, sa koju se nadam da će biti dugoročna, posebno svetlo pada na njih jer je za očekivati da mlađi igrači budu u fokusu.
Zbog toga, u fokusu za ovu godinu će sigurno biti Filip Škobalj ’02, krupna stretch četvorka i Lazar Stojković ’07 kao 210+ mršava 4/5, koji su Zvezdini igrači i od kojih očekujemo da se kroz KLS izbore za priliku u Zvezdi. O njima se već pričalo na Zvzedinoj temi, tako da ne bih tu previše trošio reči. Takođe, tu je Janko Dukić ’07, visoka vižljasta četvorka koji je Zvezdin junior, meni lično nije toliko zapao za oko pored Lučića i Marjanovića iz juniorskog tima Zvezde, ali videćemo kako će izgledati. Naravno, možda i najzanimljiviji trenutno momak je Marko Tofoski ’06, koji je prošle sezone uz Pena bio najbolji igrač ove ekipe iako je sezonu završio sa tek napunjenih 19 godina. Tofoski je prošao U18 i U19 ekipe, malo kuburi sa šutom, ali fizika, fokus, ulaz, odbrana je sve na prilično dobrom nivou i mislim da bi već mogao da igra na ABA nivou u nekim slabijim ekipama.
Osim ovih momaka koji će biti u fokusu, kao mladi momci se izdvajaju centar Ognjen Lukić ’05 koji je takođe prošao mlađe kategorije Crvene Zvezde, pa donekle i Vuk Dobrašinović ’02 koji je takođe prošao mlađe kategorije Crvene Zvezde nakon čega je izmenjao u KLS ekipe Dunava, Mladosti iz Zemuna, Radničkog iz KG i sada prvi put ostaje u jednoj ekipi drugu godinu za redom. Tu je i 2/3 Petar Dilparić ’02.
Osim ovih mlađih momaka, snagu timu bi trebali da pruže iskusniji igrači koji su obnovili ugovor kao Marko Stojadinović ’89 i Milivoje Mijović ’91. Dosta se očekuje i od pojačanja Jovana Vojinovića ’98 koji dolazi iz Sutjeske koji donosi šuta za tri poena od 47% iz prošle sezone! I ima iskustvo igranja ABA 2 lige.
Pojačanje iz Beovuka (treća liga) Stefan Gaković ima 20 godina i igra na poziciji pleja, nisam uspeo da pronađem više stvari o ovom momku.
Pojačanje na poziciji beka Dimitrije Đorđević ima 25 godina i u Nemačkoj je sa Leverkuzenom osvojio Pro B ligu. Nažalost nisam uspeo da pronađem statistiku.
Mateja Todorić na poziciji pleja je pojačanje iz Mladosti iz Zemuna i verovatno treba da bude podrška Tofoskom kao rezerva.

Po pozicijama:
1) Marko Tofoski, Mateja Todorić, Stefan Gaković
2) Jovan Vojinović, Aleksandar Jovičić, Vuk Dobrašinović, Dimitrije Đorđević
3) Marko Stojadinović, Milivoje Mijović, Petar Dilparić
4) Filip Škobalj, Janko Dukić
5) Lazar Stojković, Ognjen Lukić
Slično kao i u Vršcu, BKK nema klasičnu peticu. Iako Lazar Stojković može da pokrije 5, on je još uvek tanan, a i svojom igrom u napadu više podseća na 4 nego na 5. Dobar je bloker, pa može sigurno dosta toga da zatvori u reketu. Ne bi me iznenadilo da Škobalj igra odbranu na najčvršćim protivničkim igračima.

ZLATIBOR

Trener Strajin Nedović
Ostali: Ivan Smiljanić, Boško Čorbić, Lazar Joksimović, Luka Kulundžić, Jovan Marjanović
Otišli: Uroš Paunović, Brano Đukanović, Branislav Terzić, Petar Vujačić, Marko Kovačević, Marko Kljajević
Došli: Nemanja Protić, Radivoj Stanojčić, Matej Čibej, Branden Jenkins, Terens Hunter Vitfild, Stefan Savić, Vuk Đorđević, Mario Lacy Jr

Ekipa koja je već nekoliko godina u samom vrhu KLS sa 2 prva mesta u prethodne 3 sezone definitivno su u redu favorita. Zlatibor će ove godine sigurno jurišati i na što bolji plasman u ABA 2 i pokušati da osvoji takmičenje ponovo kao što su to uradili u sezoni 2021/2022.
Ekipa je pretrpela udarac u vidu odlazaka pre svega bekovske linije gde su Paunović, Vujačić i pogotovo Đukanović kao prvi strelac ekipe, nosili ekipu poenterski prošle sezone. Takođe odlasci Kovačevića i Kljajevića koji bi na svakoj utakmici koketirali sa dvocifrenim brojem poena će sigurno pogoditi ekipu.
Zlatibor je angažovao preiskusnog pleja Nemanju Protića koji je povratnik u Zlatibor sa svojih 39 godina sada probaće da ponovi uspeh koji je u prvom mandatu imao kada je osvojio ABA 2 ligu i KLS. Protić je na zalasku karijere, prošla sezona u Dinamiku mu je najslabija u karijeri i sigurno je da već ulazi u godine kada više svojim savetima i iskustvom treba da pomogne ekipi, a manje na samom terenu.
O mladom Radivoju Stanojčiću ne znam ništa. Pretpostavljam da će biti na ivici prvog tima i loviti svoje minute tokom sezone.
Prvi plej ekipe bi trebao da bude slovenački plejmejker Matej Čibej ’02 koji je prošle sezone igrao za Šenčur u kojem je imao jako dobru sezonu sa 11,9 poena, 3,9 asistencije i 2,2 ukradene lopte prosečno po utakmici.
Veliko pojačanje Zlatibor je doveo iz Mornara iz Bara u vidu amerikanca Brendona Dženkinsa koji sa svojim iskustvom igranja ABA 1 i već zašvrenom adaptacijom na način igre na ovim prostorima treba puno da doprinese sa poezicije beka i da bude jedan od primarnih skorera. Prošle sezone za Mornar postizao 14,4 poena u proseku uz 2,8 skokova i 2,2 asistencije.
Drugi Amerikanac u Čajetini, takođe na poziciji beka je Terens Hanter Vitfild koji je završio koledž Catawba u NCAA 2, odakle je krenuo da gradi internacionalnu karijeru po egzotičnim destinacijama tipa Azerbejdžan i Iran odakle i stiže u Zlatibor.
Stefan Savić, treba da pojača ekipu na poziciji krila. Iskusni igrač ’95 prošle 2 sezone je igrao za Vojvodinu. Prošle godine je imao pad svih brojki u odnosu na pretprošlu sezonu, mada je Vojvodina u celosti imala slabiju sezonu pa to možda i nije čudno. U svakom slučaju igrač sa iskustvom igranja ABA 2 lige je pre svega sigurno rešenje na poziciji krila za Zlatibor.
Očekuje se da ozbiljno pojačanje bude i Vuk Đorđević, igrač koji igra 4 i 5, koji je prošao mlađe kategorije Crvene Zvezde i Beovuka, sa iskustvom igranja juniorske Evrolige na čijim turnirima je imao zapaženu ulogu, preko građenja svoje karijere kroz Vršac, Slobodu, Kolubaru i Dinamik kroz KLS, odnosno internacionalno u Makedoniji, Grčkoj i Rumuniji. Poslednju sezonu je proveo u Slovačkoj gde je imao u proseku 16,3 poena 9,8 skokova i 2,8 asistencije.
Mario Lacy Jr igra na poziciji krilnog centra sa svojih 203 cm dolazi iz NCAA 2 gde je u seniorskoj sezoni imao 10,9 poena i 8 skokova u proseku.
U ekipi su ostali od prošle sezone iskusni Ivan Smiljanić ’89 koji je na početku karijere imao odlične partije u FMP-u, sada pri kraju karijere ovo mu je treća sezona u Zlatiboru gde je prošle godine postizao oko 7 poena, sa sigurnih 39% šuta za 3 poena.
Igrač na kojeg bi valjalo obratiti pažnju je Lazar Joksimović ’02 koji je prošao mlađe kategorije Crvene Zvezde nakon čega je igrao godinama za Zlatibor, sa jednom godinom prekida koju je proveo u Dinamiku. Prošle godine je imao najbolju sezonu u karijeri sa 10 poena i 5,9 skokova po utakmici, igrač koji ulazi tek u najbolje godine trebao bi dosta da pomogne ovoj ekipi.
Poslednja pojačanja Zlatibora za ovu sezonu su Trevor Moore koji dolazi iz Tamiša i Konstantin Karapetrović, sin Branka Karapetrovića, koji dolazi iz Itlaije. Trevor Mur igra beka, prošle sezone je imao dobre brojke u Tamišu, bio je i MVP jednog kola. Konstantin Karapetrović ’04 igra beka sa svojih 198cm. Karijeru je počeo u Slobodi iz Užica, a naredne tri sezone je igrao u nižim ligama Italije za Basket Todi, Pistoju i Jadran iz Trsta.
Zlatibor je pre svega iskusnija ekipa gde je jedini tinejdžer Radivoj Stanojčić. Interesantan sastav koji treba da pomogne napad na ABA 1. Mlađe snage uz Radivoja Stanojčića su Lazar Joksimović ’02, Jovan Marjanović ’03 i Luka Kulundžić ’04 uz već pomenutog Stanojčića. Trenutno mi deluju pretrpani bekovima, a slabi na visokim pozicijama, ali moguće da planiraju neki small ball.

Po pozicijama:
1) Nemanja Protić, Matej Čibej, Trevor Moore, Jovan Marjanović
2) Branden Jenkins, Terens Hanter Vitfild, Konstantin Karapetrović, Luka Kulundžić, Radivoj Stanojčić
3) Stefan Savić, Ivan Smiljanić, Boško Čorbić
4) Vuk Đorđević, Mario Lacy JR,
5) Lazar Joksimović

Vojvodina

Trener Marko Dimitrijević
Ostali: Luka Savanović, Miloš Stajčić, Ivan Cimbaljević (U19), Mihailo Stoiljković (U19)
Otišli: Dayshon Smith, Jordan Dingle, Tyrell Johnson, Uroš Banjac, Stefan Savić, Boško Bumbić, Filip Rebrača, Luka Ašćerić, Marko Ljubičić, Marko Jagodić Kuridža
Došli: Jordan Session, Demarkus Stuckey, Aleksandar Stoimenov, Marko Kljajević, Ranko Simović, Miloš Milisavljević

Vojvodina je prošle sezone dosta lutala i sigurno bila najveće razočaranje sezone kao treći u KLS i nakon što su ispali u polufinalu ABA 2 od Bosne. Imali su problem sa trenerom koji je bolestan, nakon toga su lutali ko da preuzme kormilo i sad su se odlučili za Marka Dimitrijevića trenera koji dolazi iz zemunske Mladosti i sledi im ozbiljan remont. Tim su napustili svi stranci, uključujući i ’’stranca’’ Luku Ašćerića, kao i Filip Rebrača i Uroš Banjac koji su prešli u abaligaše FMP, odnosno Spartak. Takođe, klub su napustili i iskusni Marko Ljubičić i Marko Jagodić Kuridža.
Prvo ozbiljno pojačanje za Novosađane je 4/5 Jordan Session u KLS dolazi iz bugarskog Rilskog, sa kojim se takmičio i u FIBA Evro kupu. Sezonu pre nego je otišao u Bugarsku, Session je nastupao za Rogašku Slatinu, kada je proglašen za najboljeg centra slovenačke lige. Karijeru je započeo na univerzitetu Georgia State, sa kojim je osvojio dva konferencijska prvenstva. U poslednjoj sezoni postizao je 8,7 poena i 4,9 poena u proseku.
Demarkus Stuckey dolazi iz rumuskog CSM Petrolul Pioiesti i igra na poziciji pleja. U Evropi je pre Rumunije karijeru gradio na Kosovu, Crnoj Gori, Slovačkoj, Kipru i verovatno najteža liga u kojoj je do sada nastupao je bila Nemačka, gde je i imao najslabije brojke. Istorijski je igrač koji je u proseku uvek na 15+ poena.
Aleksandar Stoimenov je bugarski reprezentativac koji stiže iz slovenačke Terme Olimia Podčetrtek, gde je izabran za najboljeg stranog igrača i našao se u idealnoj petorci i defanzivnom timu prvenstva gde je sa pozicije beka u proseku isporučivao 16,9 poena, 3,8 skokova, 4,5 asistencija, 1,1
Luka Savanović je jedan od retkih igrača iz prošle sezone koji je pod ugovorom i ja se iskreno nadam da će konačno ove sezone dobiti više prostora u Vojvodini, pogotovo nakon odličnog U20 prvenstva gde je uz Pavla Nikolića, Viktora Mikića i Aleksu Ristića bio naš vodeći igrač. U pitanju je atletski izuzetno potentan bek, brz, skočan, ekspolozivan, veoma atraktivan na zakucavanju, jako dobar u odbrani. Mnogo liči na Milisavljevića kada je bio mlad i nadam se da bi on mogao da mu bude dobar mentor kako da unapredi svoju igru pre svega u pozicionom napadu.
Marko Kljajević je pojačanje na poziciji 4 iz ekipe Zlatibora gde je imao solidnu sezonu kako u KLS tako i u ABA 2.
Ranko Simović nekada član U18 i U20 reprezentacije Srbije novo je pojačanje na poziciji 3 iz ekipe FMP koji treba da pruži iskustvo i stabilnost ekipi Vojvodine. Prošle sezone nije imao sjajnu sezonu u FMP, ali ipak je igrao na više nivou. Vojvodini treba igrač sa iskustvom iz jačeg takmičenja, Simoviću treba da se spusti nivo nižo i oživi karijeru. Deluje kao dobar posao za obe strane.
Miloš Milisavljević bivši kapiten Spartaka iz Subotice, igrao je u svojoj karijeri i za Megu, Dinamik, Manresu kao i Santa Cruz Warriors-e u razvojnoj NBA ligi. Zabeležio je i nastup za seniorsku reprezentaciju. Bio je član ekipe Spartaka koja je izborila ulazak u ABA 1. Svojim iskustvom će sigurno značiti Vojvodini, a kao što sam ranije napisao mislim da može biti jako koristan mladom Savanoviću da ga usmeri kako najbolje da iskoristi svoje fizičke predispozicije.

Po pozicijama:
1) Demarcus Stuckey, Miloš Milisavljević, Ivan Cimbaljević
2) Luka Savanović, Aleksandar Stoimenov
3) Ranko Simović, Mihailo Stoiljković
4) Marko Kljajević, Jordan Session
5) Miloš Stajčić,
Deluje da roster Vojvodine definitivno nije zatvoren. Nekoliko jakih pojačanja, ali fali dubine. Registrovali su dosta juniora, ali videćemo da li će ostati pri toj odluci, lično bi me iznenadilo. Čudi me da među registrovanima nema centra Zečevića. Ne uspevam da nađem šta se sa njim dogodilo, da li je otišao na koledž ili šta. Podsećao me je na mladog Đorđa Gagića, imao je zapaženu ulogu u prošlogodišnjoj JJLS.

BORAC ZEMUN

Trener Pavle Trifunović
Ostali: Omer Derdemez, Miloje Šušić, Milivoje Božović, Aleksandar Ilić, Marko Ekmedžić
Otišli: Viktor Blagovčanin, Marko Đorđević, Luka Ivković, Marko Andrić
Došli: Aleksandar Nikolić, Vuk Višnjić, Vuk Gugović, Nemanja Kapetanović, Joey Baker, Nino Čelebić

Meni lično Borac kao ekipa koja je ušla iz druge lige je potpuna nepoznanica i biće mi zanimljivo da vidim šta možemo da očekujemo od njih. Na pripremnom turniru ’’trofej Zemuna’’ pružili su jako dobru igru i osvojili turnir pobedivši u finalu Mladost sa 20 razlike, dok su prvi meč dobili BKK Radnički u neizvesnoj završnici.
Od momaka koji su ostali Milivoje Božović je sigurno najveće ime, iako sad već u godinama, čovek koji je bio deo praktično najbolje generacije koju je Hemofarm iznedrio i svojevremeno sa njima igrao finale Evrokupa. Sigurno se od njega očekuje da pruži stabilnost i iskustvo pod obručima.
Omer Derdemez je 200cm trojka ’03 koji je mahom igrao u drugoj ligi i basket 3x3, tako da ćemo videti šta od njega možemo da očekujemo u višem rangu.
Miloje Šušić je visoki kombo bek rođen u Čačku koji je u svojoj karijeri već igrao u KLS u Tamišu i Vršcu.
Što se tiče Aleksandra Ilića nisam siguran koji je u pitanju. Pretragom bih rekao da je to momak, trojka, koji je mahom igrao u BiH pre nego što je stigao u Borac.
O Marku Ekmedžiću isto ništa nisam uspeo da pronađem, osim da je već neko vreme u Borcu i da je bio u timu kada je Borac u kupu igrao protiv Partizana pre 3 sezone.
Aleksandar Nikolić je protekle sezone na poziciji centra u dresu Mladosti SP beležio 12 poena i 6,5 skokova po utakmici i bio je retka svetla tačka u generalno lošem nastupu Mladosti iz SP u prošlogodišnjoj KLS, pošto je Mladost uz Novi Pazar ispala iz lige.
Vuk Višnjić dolazi iz treće lige, gde je prošlu godinu završio kao četvrti strelac braneći boje Zemuna, tako da se sad seli u komšiluk na viši nivo.
Vuku Gugoviću – Krilo koje dolazi iz Mladosti Mrkonjić Grad, a pre toga igrao za Čačak 94. ’98 godište, 198cm, prošle sezone 6,5 poena u proseku.
Nemanja Kapetanović je jedan jako zanimljiv momak koji je skrenuo pažnju na sebe kao junior. Naime, svojevremeno u finalu JJLS-a kao igrač Partizana postigao je trojku za pobedu protiv ekipe Zvezde. Sledeće sezone prelazi u Zvezdu i radi apsolutno isto protiv Partizana. Nikad nije važio za lidera svojih ekipa, ali je od juniora clutch. Borcu sigurno donosi iskustvo jer je posle juniorskog staža igrao za Jagodinu, Beovuk, Megu, Vršac, Tamiš, Slobodu i Joker, kao i za gruzijski Batumi. Poslednju sezonu proveo je u Rabotničkom iz Skoplja gde je beležio 9,3 poena uz 2,6 skokova u proseku. Igra na poziciji beka, ’97 i visok 196cm.
Joey Baker je bivši kapiten čuvenog Duke univerziteta, a u Evropi, je nastupao za ekipu Piena iz Litvanije gde je za oko 14 minuta u proseku postizao 5,5 poena. Prošlu sezonu igrao je u razvojnoj NBA ligi, za filijalu Denver Nuggetsa, Grand Rapids Gold gde je igrao oko 8 minuta u proseku i postizao 3,9 poena. U pitanju je 25-godišnji 201cm visok koji pokriva obe krilne pozicije, mada primarno trojka.
Nino Čelebić se po peti put u karijeri vratio u Zemun. Bek, ’90, 188cm visok, igrao je u Megi, Radničkom iz Obrenovca, zemunskoj Mladosti, Sremu i Jokeru. U inostranstvu je igrao u Nemačkoj, Hrvatskoj i Brazilu. U Borac dolazi iz ekipe Hercegovca, sa kojim je prošle sezone osvojio prvo mesto u drugoj ligi.

Po pozicijama:
1) Miloje Šušić, Vuk Višnjić,
2) Nino Čelebić, Nemanja Kapetanović, Aleksandar Ilić, Marko Ekmedžić
3) Omer Derdemez, Matija Stamenić, Vuk Gugović
4) Joseph Baker, Miloš Savković,
5) Aleksandar Nikolić, Milivoje Božović

HERCEGOVAC

Trener: Aleksandar Komnenić
Ostali: Aleksa Zarić, Luka Nedeljković, Stojan Dodić, Dušan Stojičić, Filip Stanojević, Bogdan Zagrađanin, Strahinja Savić (u19), Luka Dutina (U19), Aleksa Gašparević (U19)
Otišli: Nino Čelebić, Bojan Bogdanović, Luka Stefanović, Nikola Gaćeša, Risto Dangubić (prešao u stručni štab)
Došli: Žiga Jurček, Koča Jovović, Stefan Mitrović, Stevan Jovanović, Miloš Grubor, Lazar Martinović, Pavle Stepanović

Ekipa Hercegovca, slično i Borcu mi je donekle nepoznanica. Pretprošle sezone su se lepo prikazali na kupu Radivoja Koraća gde su i pored poraza meni lično bili simpatični. O momcima koji su ostali u ekipi nisam uspeo puno podataka da pronađem, sem godišta i visine. Sa pojačanjima sam prošao malo bolje.
Žiga Jurček, slovenac koji u Hercegovac dolazi iz italijanskog San Antima. U karijeri je nastupao sa Olimpiju, Šentjur, Šenčur i Hopsi, a u Srbiji je branio boje Vršca i Jokera. Igra na poziciji beka šutera, ’98 godište i visok 198cm. Prošle sezone je prvi deo sezone počeo u Jokeru gde je u proseku postizao 4,8 poena i 3,1 skokom po utakmici.
Koča Jovović je pojačanja iz BKK Radničkog gde je bio jedan od boljih igrača prošle sezone sa 11,8 poena, 4 skoka i 6,2 asistencije na 12 odigranih utakmica. Iskusni plejmejker u Srbiji je igrao za Hemofarm, Vršac i Vojvodinu, a takođe je igrao u Švedskoj, Bosni i Hercegovini i Bugarskoj.
Stefan Mitrović, igrač sa abaligaškim iskustvom, igrao je Vršac, Mladost iz Mrkonjić Grada, slovački Handlov, slovenački Šentjur, Koroivos iz Grčke i rumunsku Lagunu. Prošlu sezonu je igrao u Sutjesci gde je beležio 8 poena, 3,1 skok i 4,9 asistencija po utakmici. Igra na poziciji beka, visok 196cm i ima 28 godina.
Stevan Jovanović prošle sezone bio je igrač Vršca gde je bio rezervni centar MVP-u lige Nemanji Popoviću, pre toga nastupao je i za Zdravlje iz Leskovca, Smederevo i kragujevački Radnički.
Miloš Grubor 91’ igra na poziciji četvorke. Prošle sezone u dresu mađarskog Honveda beležio je prosečno 13,3 poena i 5 skokova, sa prilično dobrih 39% šuta za tri poena za svoju poziciju. U karijeri je još igrao za Napredak, Vojvodinu, Vršac, Krajovu, Slobodu iz Tuzle, Bosnu, Strugu, Metalac Valjevo....
Lazar Martinović ’06 180cm visoki plejmejker, je prošle sezone debitovao u seniorskoj košarci u dresu Proletera iz Zrenjanina u drugoj ligi. Sada će kroz Hercegovac dobiti priliku da krene korak dalje.
Strahinja Savić, je igrač kojeg je Hercegovac sam najavio kao izdanak sopstvene škole košarke koji će dobiti priliku u ovoj sezoni. U pitanju je dete, rođeno 2010.g. trenutno je visok 188cm i igra na poziciji beka.
Pavle Stepanović je možda i najzvučnije pojačanje Hercegovca. Rođeni nišlija, ’02, visok 206cm koji pokriva pozicije četiri i pet dolazi iz subotičkog Spartaka, a prošle sezone je na pozajmicu igrao u KLS za Mladost Maxbet. Svojevremeno je važio za jednog od talentovanijih igrača u svom godištu, pisalo se o njemu i ovde na forumu na temi mlađih kategorija dok je nastupao za Sparse, tako da se nadam da će opravdati očekivanja.

Po pozicijama:
1) Koča Jovović, Lazar Martinović, Stefan Mitrović
2) Žiga Jurček, Luka Nedeljkov, Aleksa Zarić Strahinja Savić,
3) Stojan Dodić, Bogdan Zagrađanin,
4) Miloš Grubor
5) Pavle Stepanović, Stevan Jovanović, Dušan Stojičić

ČAČAK 94 Quantox

Trener: Željko Bugarčić
Ostali: Filip Dumić, Nemanja Todorović, Bogdan Zekavica (u19), Vukašin Zekavica (u19), Stefan Jerkić (u19), Lazar Maksić (u19), Matej Janković (u19)
Otišli: Mikey Nichols, Kevin Osawe, Nemanja Đorđević, Vuk Radojičić i Dušan Erić
Došli: Boško Bumbić, Srđan Krsmanović, Stefan Lakić, Stefan Janković, Đorđe Bugarčić, Aleksa Matić, Vuk Dmitrović, Božidar Ćurčić

Čačak 94 je meni jedna od najinterasntnijih ekipa i jedna od lepših košarkaških priča koje su nam se desile u poslednje vreme. Uz odličan rad sa mlađim kategorijama, privatnog vlasnika koji je zaljubljenik u košarku i kojeg mi je uvek zadovoljstvo da poslušam kad odvoji vreme u nekom podcastu do pružanja šanse deci u prvom timu, Čačak 94 ima potencijal da bude jedna od najboljih stvari za našu košarku u narednom periodu. Ove godine su ojačali stručni štab Vladimirom Zlatanovićem, koji će biti savetnik u prvom timu, ali i koordinator za mlađe kategorije. Bio je selektor U16 reprezentacije srbije, kao i član stručnog štaba Vlade Jovanovića u Megi. U Čačak94 dolazi nakon dugogodišnjeg rada u Borcu.
Ekipu su napustili stranci, gde je Osave sa svojim poenima i skokovima bio posebno značajan za ekipu, a takođe su tim napustili i centar Nemanja Đorđević, plej Vuk Radojičić koji je prešao u Megi i vodeći junior iz prošlosezonskog JJLS koji je dobijao prilike i u seniorima Dušan Erić koji je produžio na koledž.
U ekipi su ostali kapiten Filip Dumić koji već godinama igra pleja u KLS na visokom nivou iako možda na prvi pogled ne deluje tako, kao i Nemanja Todorović, koji iako u poznijim godinama, na poziciji 4 i dalje predstavlja jednog od boljih igrača za domaće uslove i koji je 7 sezona proveo u Borcu iz Čačka.
Boško Bumbić ’01, 191cm, nakon dve sezone provedene u Vojvodini, sa kojima je igrao KLS i ABA 2 ligu, vraća se u svoj rodni grad. Prošle sezone postizao je 4,5 poena, 1,6 skokova i 1,7 asistencija po utakmici.
Srđan Krsmanović ’00, 206cm, prošle sezone u Mladosti SP postizao 7 poena i 4,3 skoka po utakmici. Takođe je u pitanju momak koji se vraća u svoj rodni grad.
Stefan Lakić, 30 godina, 201cm visoka trojka se vratio u Čačku94. Bio je član najuspešnije generacije čačanskog prvoligaša i jedan od najzaslužnijih za istorijski uspeh i plasman kluba u polufinale Kupa Radivoja Koraća pre dve sezone. Prošle sezone u Dinamiku je odigrao odličnu sezonu sa 12,7 poena i 5,1 skokom po utakmici.
Stefan Janković ’04, 204cm je pojačanje iz redova Borca iz Čačka gde nije dobio pravu priliku u seniorima nakon završenog juniorskog staža. U pitanju je undersize energični centar koji je željan dokazivanja, pa ćemo videti kako će to izgledati.
Đorđe Bugarčić ’06, 187cm, jedan od najboljih juniorskih igrača i član prve petorke juniorske lige prethodne sezone. Prošle sezone je dobio na kašičicu priliku i u prvom timu Borca. Igra na poziciji beka i u mlađim kategorijama je predstavljao napadačku udarnu iglu Borca. Undersize, brz, sa dobrim šutom. Veoma zanimljiv momak. Za neku zaista ozbiljnu karijeru će mu visina verovatno predstavljati problem, ali u perspektivi može igrati ABA i evrokup/fiba liga šampiona nivo takmičenja ako se ispravno bude razvijao.
Aleksa Matić bek šuter ’99, 193cm, igrao za mlađe kategorije Mege, pa potom u NCAA 1 igrao za koledž North Alabama University sa ne baš zapaženom ulogom. Vratio se u Srbiju, gde je u KLS branio boje Mladosti SP i Mladosti iz Zemuna. Bio je član U18 i U20 reprezentacije Srbije. Prošle sezone beležio 10,4 poena, 3,4 skoka i 1,7 asistencija.
Vuk Dmitrović ’01, 201cm. Nekada mladi reprezentativac Srbije, u seniorskoj karijeri nastupao je za Vrijednosnice iz Osijeka, gde se takmičio i u regionalnoj ABA 2 ligi. Prošlu sezonu proveo je u OKK Ivanjica.
Božidar Čurćić ’06, 206cm je momak za kojeg još uvek čekam zvaničnu potvrdu jer sam njegov transfer video u listi septembarskih transfera, ali nigde nije zvanično objavljen od strane kluba, pa ne znam da li postoji nekih problema ili ne. U svakom slučaju ako se realizuje u pitanju je jako zanimljivo pojačanje, možda i najbolje defanzivac u prošlosezonskoj JJLS, odličan bloker, skočan i pokretljiv centar koji može da opali i za tri poena. Meni se prilično dopao i mislim da ima dosta prostora za napredak, pa se nadam da je ova informacija da je potpisao definitivna i da će dobiti priliku da pokaže šta zna.
O mladim igračima Čačka 94 koji su prošle sezone dobili priliku da igraju u kadetima, juniorima i seniorima ću verovatno i ove sezone više pisati na temi mlađih kategorija nego na ovoj temi, ali se nadam da će im se uloga u seniorima sve više povećavati pogotovo sada kada nemaju više pravo nastupa za kadete. To su braća blizanci Zekavice, Vukašin i Bogdan. Bogdan je bio najbolji kadet cele JKLS prošle sezone gde je sa pozicije beka bio najbolji strelac, najbolji skakač i jedan od najboljih blokera takmičenja. Vukašin je malo manje skorer od brata, a više igra za ekipu. Lazar Maksić je treći igrač iz ove generacije ’08 koju treba ispratiti gde je sa pozicije pleja bio važan šraf i u kadetima i u juniorima, a dobijao je, pogotovo pred kraj sezone, priliku i u seniorima. Tu takođe treba izdvojiti i Stefana Jerkića koji je godinu dana stariji od Zekavica i Maksića, U pitanju je 210+ klasični, teški školovani centar. Još uvek ima malo problema sa motorikom, ali to se da srediti. Ove godine klub ga je slao u Ameriku na individualno usavršavanje. I za kraj tu je momak koji je takođe prošle godine dobio malo prilike i u seniorima, to je Matej Janković ’09 koji igra na poziciji pleja.

Po pozicijama:
1) Filip Dumić, Boško Bumbić, Lazar Maksić, Matej Janković
2) Aleksa Matić, Đorđe Bugarčić, Bogdan Zekavica, Vukašin Zekavica
3) Stefan Lakić, Vuk Dmitrović
4) Nemanja Todorović,
5) Srđan Krsmanović, Stefan Janković, Stefan Jerkić

Ova ekipa osim Nemanje Todorovića nema klasičnu četvorku, pa pretpostavljam da će se krpiti ili sa nekim nižim petorkama, ili će možda pokušavati da igraju sa 2 petice. U svakom slučaju gomila mladih momaka od kadeta do momaka koji tek ulaze u najbolje igračke godine i biće zanimljivo ispratiti ko će koliko prilike dobiti i kako će je iskoristiti.
Korisnikov avatar
By The Answer
Samo na trenutak da uletim između ovih sjajnih najava da kažem da će Arena prenositi 2 meča po kolu.

Jer smo onomad pričali na tu temu kad ljudi nisu bili upućeni da se kls prenosi.
Korisnikov avatar
By Karaburac
Na konto toga, prva utakmica sezone koja ce se prenositi je veceras u 19h na Areni 9 igrace Tamis i Dinamik u Strelistu. Ko za klinac, njihove preglede nisam objavio u prvoj turi, moram da pozurim :lol:

EDIT: sutra od 20h prenos Vojvodina-Sloboda
Korisnikov avatar
By Zex88
Ја чекам извештај за ОКК Београд.
Свака част Карабу :)

Послато са SM-A725F помоћу Тапатока

• 1
  • 213
  • 214
  • 215
  • 216
  • 217