Одмах да напишем да сам овај пост, сместио у ову рубрику јер је везан за клуб из КЛС, но могао је ићи и у неку другу.
Четвртопласирани тим СЛ Србије, ФМП, се огласио саопштењем администрацији ФИБА (
http://mondo.rs/a916731/Sport/Kosarka/F ... dovic.html) и скрвили на извесног Кизу Радовића, који наводно по њима, сплеткари против српске кошарке.
У овом саопштењу или отвореном писму (које је ипак саставио један лик, извесни Небојша Човић), ФМП је у доста ствари у праву, и има покриће за неке своје ставове. У доста ствари нису у праву.
КСС је предложио или пријавио (не знам како би то назвао) ФИБИ 2 клуба (Мега и ФМП) који би играли ФИБА ЛШ. Једног су прихватили, а један је извисио, ФМП. Ми сами смо овде доста допринели рђавом статусу у који смо дошли, често смо игнорисали ФИБУ и њена такмичења (која су руку на срце задњих година била доста ослабљена), тако да и нисмо можда заслужили неки посебно повољан третман у тој новој ФИБА ЛШ и третман који би српска кошарка сходно репутацији, морала имати. Но ако погледамо формат ФИБА ЛШ и (
https://en.wikipedia.org/wiki/2016%E2%8 ... ons_League, узео сам сајт са Википедије јер је прегледнији од званичног Фиба сајта) и 48 клубова (од којих ће 16 запети у квалификацијама) приметићемо да Србија има једно место, а рецимо Румунија, Бугарска и Португал по 2. Уз пуно уважавање румунске лиге која опасно јача задњих година, али ставити овим земљама више места него Србији у премијерном издању ФИБА ЛШ је прилично безобразно подцењивање српске кошарке и свега што је постигла. И ту ови из ФМП-а заиста јесу у праву.
Никако у том саопштењу нису смели написати да се њима ето није играла та ФИБА ЛШ али су ето пристали (па извисили) ради добробити српске кошарке. Та ФИБА ЛШ биће по снази заиста тек треће такмичење, али и не пуно слабије од УЛЕБ ЕК (где ће од 24, чак 16 клубва бити из тек 4 земље, Шпаније, Италије, Русије и Немачке, и где неће бити рецимо турских клубова који све више улажу у кошарку). И у тој ФИБА ЛШ биће више од половине заиста јако квалитетних екипа. Ту ће бити заиста добре екипе из Турске (4), Француске (такође 4), Немачке (3), Италије, Грчке, а биће ту и по један руски (Автодор) и шпански (Тенерифе) клуб. Има ту још добрих екипа, рецимо Нептунас, и Нимбирк није лош, и ту саопштити да се ФМП-у (посебно што ће КСС покрити део трошкова) таква ЛШ није играла (оно, ма то нас не занима) је прилично неозбиљно. Ако ништа, плејади младих играча у ФМП-у би било непроцењива корист играње у таквој лиги (која је узгред 10ак пута јача од ове АБА за коју се се толико борили да уђу, и још увек се боре, и треба), а и прилика да се промовиошу.
Такође овде ови из ФМП-а у причу увлаче сукоб ФИБА-ЕКА, и мало трљају нос овима из ФИБЕ како су у том сукобу испали доњи. Мислим стварно, шта има ФМП (који не игра ЕКА такмичења) да паметује ФИБИ шта им је било чинити, и подсећати их како су се избламирали. Добро сад, знамо ко је саставио ово писмо, али требало је ипак мало прикрити праве науме.
На крају, наводно су добили понуду да играју 4,по снази такмичење, ФИБА ЕК, где би требало играти 16 екипа које запну у ФИБА ЛШ и још неки број екипа. Замишљен је и формат са 48 клубова.
И одбили су ову понуду, јер им је превисока котизација (10.000 €), и из још неких разлога. Но, ми за сада не знамо да ли ће клубови са Косова бити укључени тај ФИБА ЕК, тако да овде мало и провоцирају даљњи след догађаја.
Некако у оваквим ситуацијама увек тражим неке према којима би се могли равнати. То су у овом случају Литванци (они кудикамо богатији и нису баш добра адреса према којима би се равнали). А Литванци ће имати један клуб у УЛЕБ ЕЛ (наравно Жалгирис), па 1 у УЛЕБ ЕК (Ритас), па још 2 у ФИБА ЛШ (Нептунас, Јувентус), и већ су међу првима пријавили чак 3 клуба за тај ФИБА ЕК. Тако ће Литванци имати наредне године чак 7 клубова у евр.такмичењима. Србија тек 3. У реду, јесте ту пуно трошкова, котизација, путовања, стварно је велико оптерећење, и клубови заиста требају гледати себе, видети колико имају вајде од тога и да ли то могу издржати. Но, могао би неки клуб из Србије играти и тај, какав год да је, ФИБА ЕК. Могуће прилика и да се анимирају јавност и спонзори у неким срединама, а и КСС би требао финансијски припомоћи. И од играња у том ФИБА ЕК (које неће бити посебно јако, али ни слабо, и јаче него што ми то мислимо) би било користи за младе играче. Наравно треба бити и опрезан и не дозволити да нас увуку у ситуацију (да игра наш клуб званичан меч са клубов са Косова) која би била прилика за провокацију и могући блам.
Како год, сваки клуб, па и ФМП. треба да гледа себе, да види шта му је најбоље чинити, али и није добра идеја тражити непријатеље и повод за сукобе са онима (ФИБА) код којих је топуз.