Henri-Lloyd novi partner Lotus F1 tima
Pred novu sezonu, Lotus F1 tim je udružio snage sa Henri-Lloyd-om, britanskom kompanijom za proizvodnju odeće, specijalizovanu za proizvodnju mornaričke i lifestyle odeće.
Osoblje Lotus F1 tima će dobiti putnu garderobu za celu godinu, dok će fanovi moći da kupe brendovanu robu u prodavnicama širom Velike Britanije.
Henri-Lloyd je bio i zvaničan odevni pratner Brwn GP-a u 2009. godini.

"On je za mene i dalje najbolji vozač na gridu".
Timske kolege iz McLarena 2007. godine su u poslednjim godinama sve više poštovali jedan drugog i jedan drugom daju sve veću podršku.
Ali iako su njih dvojica trebali da osvoje po makar još jednu titulu, Sebastian Vettel je taj koji je u poslednje tri godine osvojio tri titule šampiona.
Ali uprkos tome što je Nemac osvojio tri titule šampiona, ALonso i dalje smatra da je Hamilton najbolji vozač na gridu trenunot, ali da ove sezone verovatno neće biti njegov glavni rival za titulu.
"Ne znam ko će mi biti glavni konkurent za titulu ove godine, koji će tim doći najbolje pripremljen i koji će tim imati najmanje grešaka tokom sezone, kao i koliko će ko imati sreće"., izjavio je Alonso za Autosport.
"Ali, ako me pitate ko je najbolji vozač, najbrži, onda je moj odgovor definitivno Hamilton. To je bila istina prošle godine, i biće istina i ove godine".
"On je najbolji vozač i to nekažem politički, nego stvarno tako mislim".
"Ko je najteži protivnik,najbrži vozač na gridu?Ko je taj na koga morate stalno da pazite tokom trkačkog vikenda? Naravno, Hamilton, i biće to i sledeće godine".
Hamilton će biti u teškoj situaciji ove godine, jer je Mercedes od svog povratka u F1 pobedio samo na jednoj trci i osvojio samo jendu pol poziciju.
Ali Alonso ipak smatra da Hamilton ima ono što je potrebno da Mecredes pretvori u pobednički tim.
"Ja sam siguran da će on biti u mogućnosti da pobedjuje. On je superdobar vozač jer je pobedio svake godine u svakom bolidu koji je vozio. 2007 i 2008. godine je bio gotovo perfektan za volanom. 2009. godine je počeo sezonu sa 2 sekunde zaostatka za vodećima, ali je ipak pobedio i te godine, kao i godinu posle toga".
"Prošle godine smo vvideli Rosberga kako pobedjuje u Mercedesu, tako da bi i Hamilton mogao da pobedi makar na dve trke".
Kada se osvrnuo na svoju sezonu, Alonso jeizjavio da u novu sezonu ulazi sa više samopouzdanja.
"Pravila za ovu sezonu su manje-više ostala ista što se tiče aerodinamike. Na zimskim testiranjima prošle godine smo kompletno izmenili izduvni sistem u odnosu na onaj iz 2011.- godine, tako da je cela sezona prošla bila u nagadjanju šta možemo da uradimo u datom trenutku".
"Ove godine bi sve trebalo da bude normalno i imam puno poverenje u tim".
"Mi možemo biti brži ili sporiji od ostalih, ali ne za 1.5 sekundi od tempa, jer prošle godine smo maltene postavili rekord po zaostatku za vodećima, ali nemože biti gore od toga, tako da sam veoma opušten i miran pre početka sezone".

Nova tehnička pravila za sezonu 2014
22.07.2011., 17:06 | Piše: Ivan Šeperić-Grdiša | Sve o temi: 1.6L, ERS, KERS, pravila, Sezona 2014, Tehnoloski kutak, turbo, V6
Proteklih godina tehnička pravila u F1 su često bila mijenjana, iz ovih ili onih razloga. Neka su bila opravdavana smanjenjem troškova, poput povećanja trajnosti motora i mjenjača, druga su pak mijenjana u cilju poboljšanja iskustva navijača. DRS je zadnji primjer takvih promjena. Dodajmo tome i promjene koje Formulu 1 čine zelenijom, poput KERS-a, te nužne promjene ukoliko neka momčad naiđe na rupu u pravilima, vrlo brzo shvatimo kako se pravila prebrzo mijenjaju. Time se šteti sportu, odvraća navijače i često se momčadima stvaraju dodatni troškovi.
Nedavno je FIA odlučila uvesti nove promjene pravila, koja bi vrijedila od 2013. godine. Prvotni prijedlog je bio uvesti četverocilindrične 1.6 turbo motore sa nekoliko sustava obnavljanja energije. No to je neslavno propalo nakon pobune proizvođača motora. Ferrari je bio najglasniji, zahtijevajući barem V6 motore, pošto njihovi cestovni automobili nemaju nikakve koristi od rednih četverocilindričnih motora. Mercedes-Benz i Cosworth su bili poprilično rezervirani dok je jedino Renault bio za takve motore.
Zadnji prijedlog, koji je sada i službeno prihvaćen, govori kako nas tek od 2014 čekaju novi motori zapremine 1.6 litara, no radit će se o V6 motorima i 15 000 okretaja. Sve momčadi i proizvođači motora su prihvatili ovaj prijedlog no niti to nije prošlo bez kontroverzi.
Ovaj puta pobunu su povele staze, na osnovu zvuka motora. Boje se da će ti motori biti pretihi i da će navijači prestati dolaziti na utrke, čime bi se njihova zarada uvelike smanjila. Ono što su zaboravili, osamdesetih su bolidi bili pogonjeni sličnim turbo motorima i navijači su svejedno dolazili. Navijači su uživali prije, tokom a i poslije turbo ere osamdesetih. Ista stvar će biti i s ovom turbo erom, navijači samo mogu dobiti ovakvom promjenom pravila.
Usko vezano uz motor su mjenjač i ERS (modificirana verzija KERS-a). Od 2014. godine, mjenjači će imati osam brzina, jednu više nego do sada a ERS će, sada biti snažniji. Snaga sustava će biti povećana na 120 kW (u odnosu na današnjih 60 kW) ali bitnije, vozač će na raspolaganju imati 4 MJ energije (danas je to 400 kJ), dakle dvostruko više snage ali kroz mnogo duži period.
Bolidi će morati biti opremljeni i svjetlosnom oznakom statusa ERS sustava, koje će svjetliti zeleno kada je ERS sustav ugašen i mora ostati upaljeno barem 15 minuta nakon gašenja motora bolida. Ta svjetlosna oznaka se mora nalaziti povrh kokpita, na mjestu određenom pravilnikom.
Od ostalih bitnih promjena tu je ograničenje protoka goriva na 100 kilograma po satu (što je puno manje nego danas, iako ne postoje točni podaci), povećanje minimalne mase bolida na 660 kilograma ali i mogućnost da vozač iz kokpita starta svoj bolid, bez ikakve vanjske pomoći. Time bi se omogućilo vozaču da, ukoliko mu se negdje na stazi ugasi motor, jednostavno pritisne gumb, upali motor i nastavi dalje.
Članak 5.18 pravilnika kaže: “Vozač mora moći pokrenuti motor u bilo koje vrijeme, sjedeći za volanom bolida i bez ikakve vanjske pomoći.”
Zadnje, vrlo zanimljivo pravilo, a vezano uz prethodno, stavlja dodatnu važnost na sustave alternativne energije, bolidi će kroz bokseve morati voziti isključivo na električni pogon. Ukoliko nismo krivo interpretirali članak 5.19, ovo će biti krajnje neobično. Tada će vozač kod ulaska u bokseve gasiti motor i voziti na snagu ERS-a i paliti motor kod izlaska, vrlo vjerojatno kroz gumb za ograničavanje brzine kroz bokseve.
Prema članku 5.19: “Bolid mora biti pogonjen na električni pogon (bez paljenja i dovoda goriva u motor) cijelo vrijeme vožnje kroz bokseve.”
Ostaje za vidjeti kako će ova nova pravila promijeniti lice Formule 1, no sigurno je da će biti zanimljivo. Jedva čekamo.

Domenicali smatra da sa novim pravilima, treba da postoji i više testiranja
Šef Ferrarija, Stefano Domenicali, predložio je Formuli 1 da razmilsi o tome da malo „olakša“ pravila koja se tiču testiranja u toku sezone, zbog uvodjenja novih V6 motora u 2014.
On kaže da je veoma rizično to što je proizvodjačima motora dozvoljeno da testiraju njihove nove V6 motore, samo par nedelja pre početka sezone 2014.
„Hajde da se sastanemo da popričamo o problemu“ ,rekao je Domenicali: „Potrebno nam je više testova.“
Novinar Livio Oricchio je naveo da se Ferrarijev novi bolid, najverovatnije, neće zvati F2013, zbog sujeverja.
Sergio Perez tvrdi da je Nico Rosberg brži od aktuelnog šampiona
Novi Mclarenov pilot, Sergio Perez, izjavio je za Sport Bild da smatra da je Nico Rosberg, koji iza sebe ima samo jednu pobedu u F1, brži vozač od trostrukog svetskog šampiona, Sebastiana Vettela.
„Što se tiče čiste brzine, Nico Rosberg je brži Nemac“, rekao je Perez: „Ali, Sebastian je kompletniji vozač i veliki šampion.“
Perez je takodje rekao da ima nameru da pobedi Vettela i druge protivnike u borbi za vozačku titulu, ove godine.
„100 posto sam siguran da će Mclaren biti bolji od mog Saubera“, rekao je Perez: „I zbog toga moram da postavim više ciljeve.“
„McLaren ima novac, i ima ljude.“
On dodaje da je već sada bolji, u odnosu na start prošle godine, kada ga je samo vozačka greška sprečila u tome da pobedi u Maleziji.
„Da mogu ponovo da vozim tu trku, pobedio bih.“
Sauber još uvek ne zna od koga će kupovati motore
Pre izvesnog vremena, izveštaji u novinama su pisali da će Force India i Sauber zameniti dobavljače motora od 2014. godine, od kada kreće era V6 turbo agregata, pa će tako tim iz Švajcarske preći na Mercedesove agregate.
Ali, potparol Saubera tvrdi drugačije: „Mi još uvek nemamo dobavljača motora za 2014., jer su još uvek nejasne činjenice oko troškova.“
„Činjenica je da smo saradjivali sa Ferrarijem više od deset godina, i prirodno je da nam je Scuderia prvi izbor“, rekao je potparol Saubera.
Sauber je, sa Mercedesom, osvojio Le Mans 1989. godine, i pobedio u World Sportcar Championshipu, 1990. godine.
Ferrari će svoj novi izazivač predstaviti u februaru, a imaju i novog vozača
Ferrari je danas potvrdio da će svoj novi izazivač, za 2013. godinu F2013. predstaviti javnosti 01. februara u svojoj bazi u Maranellu.
U medjuvremenu, Ferrari je potvrdio da imaju novog vozača u timu, i to Pedra de la Rosu, koji će raditi na razvoju bolida.