Teme vezane uz regionalnu ligu
Korisnikov avatar
By Salvatore Guliano
Evo može ovde da se baci tema skautinga na nivou EL, konkretno na primeru naša dva kluba u protekle 4 sezone od kad je Žoc u KKP npr.

Šta me je navelo na ovo razmišljanje, to da sam gledajući Tursku ligu uvideo da dva bivša igrača KKP Entoni Braun i Brajan Angola, koji skoro pa nikada nisu dobili šansu u KKP, iz raznih okolnosti, igraju već 3 godine odlične EK sezone. Pored toga, oni su značajno blizu EL nivoa, te me ne bi čudilo da svakog trenutka završe u nekom EL klubu, za šta smatram da imaju kvaliteta i kapaciteta.

Kada uzmemo u obzir da su u pitanju dva EL kluba sa relativno velikim budžetima, kao i sa visokim ciljevima, međutim opet i ekipe koje ne mogu sebi da priušte više od recimo 2 jaka imena i jaka ugovora. Dakle, logično je da ovi timovi treba da izbunare neke igrače ispod radara jer nisu u mogućnosti da plate 9 EL igrača. Imamo primere gde najveći EL klubovi daju šansu igračima iz domaćih liga ili dovode igrače koji nisu nikad igrali EL nivo košarke. Real Madrid dovede Feliza iz Badalone i Mejsa iz Zenita u trenutku kada treba da prave restart rostera odlaskom u penziju Ćaća i Rudija, onda Barselona koja dovodi Brizuelu i Paru koji su po svemu EK igrači, čupa Andersona iz Valensije nakon skoro pa nikakve sezone u EL, uzima Nunjeza iz Ulma, PAO koji dovodi prošle godine Grenta kao MVP EK, OLI koji dovodi Mozesa Rajta iz Merkefezendija, MekKisika iz Bešiktaša, Fener koji dovodi Birča iz Đirone i Mekaluma iz Karšijake...O otpacima iz NBA u vidu Nana, Maledona, Parkera, Metua, Bruna Fernandesa, Jurcevena, Nwore, Lunija Vokera, i sličnih ne bih preterano...

Nameće se pitanje kako radi skauting služba u KKP i KKCZ u prethodne 4 godine...

Ako uzmemo KKP, po mom mišljenju u prvoj sezoni Željka 2021/2022. dovedeni su :Smajlagić, Madar i Kuruc iz NBA, Ledej, Panter i Lesor iz EL, Aleksa iz Španije i Mur iz Kine. Od svih njih širim narodnim masama na Balkanu poznati nisu bili samo Madar i Kuruc, od čega se ispostavilo da su obojica promašaj - manje/više, pored toga može se reći da je Lesor "dobar posao" jer je dobio ulogu kakva mu treba.
Sledeće sezone kada se igrača EL, dovedeni su na taj roster još: Naneli, Exum, Anđušić, Papapetru kao EL igrači, kao i Tristan Vukčević iz Real Madrida domaći mladi igrač, plus u doselekciji Brodžiansky iz Baškerčehira. Od svih njih, koji su realno poznati igrači svakom ko iole prati košarku, možemo reći da je Exum "dobar posao" jer je čovek prebačen na adekvatnu poziciju i data mu je sva sloboda.
U trećoj sezoni dovedeni iz EL: Jaramaz, Ponjitka, Smit, dovedeni iz NBA Kaminski i PJ, kao i Kaboklo iz EK kao praktično otkrovenje SP. Od njih jedini nepoznat je bio PJ, koji se ok pokazao, može se reći ni promašaj ni pogodak, solidno pojačanje.
U ovoj poslednjoj sezoni dovedeni: Marinković, Braun, Bonga, Tajrik, Lunberg, Dejvis, iz NBA dovedeni Frenk, DW i Poku, iz Kine Karlik, iz EK Majk, iz ABA Lakić i Nakić. Od njih sem DW i Majka svi poznati široj javnosti, kao "dobar posao" mogu se svrstati Braun i Tarjik, kojima su data sloboda i adekvatna pozicija, Karlik je opšte poznat igrač i na SP i OI pokazivao šta ume.

Dakle, za 4 godine "ispod radara" dovedeno ukupno 4 igrača (Majk, Kuruc, Madar, DW), EL igrači koji su dobili novi život Exum, Lesor, Tajrik, Braun.

S druge strane u KKCZ u sezoni 2021/22. dovedeni su: Nikola Kalinić, Aron Vajt, Ostin Holins iz EL, onda Volters, Luka Mitrović, Nikola Ivanović, Pefi Marković iz EK. Dakle nije bilo nekog rudarskog posla, poznati igrači, poznati sistem, praktinčno bez novih imena. Kao "dobar posao" može se reći Kalinić, mada je to suludo reći, uz njega Holins i Volters.
U sledećoj sezoni dovede se Kampaco i Vildoza iz NBA, Nedović, Petrušev, Martin, Bentil iz EL, Holand iz EK, Adams iz Australije, Ilić iz Igokee i Raduljica iz Kine. Jedini igrač ispod radara je tu bio Adams, koji je dobio šut kartu posle 2 meseca, pa ga zamenio Vildoza. Ako možemo da kažemo da je neko tu bio "dobar posao" je Vildoza i Petrušev koji su dobili glavne uloge u timu CZ.
Prošle sezone klasično kupljenje škartova po EL, veterani dovođeni Bolomboj, Tobi, Gedraitis, Šabaz, Hanga, Tompkins, Gilespi, Teodosić, iz NBA došao Simonović, kao i Džavonte Smart, vraćen Davidovac iz Rusije, doveden Jago kao MVP EK. Dakle od svih njih ni jedan nepoznat sem Smarta, koji ne možemo reći da je nešto pokazao, ali ni da nije pokazao... Od "dobrog posla" imamo tu Bolomboja i Jaga .
Ove sezone iz EL stigli Kalinić, Petrušev, Kenen, Braun, Kodi i Daum, dakle sve poznata lica, Fića se može podvesti pod "dobar posao".

Dakle, za 4 godine "ispod radara" dovedeno ukupno 3 igrača (Smart, Adams, Jago), EL igrači koji su dobili novi život Petrušev, Bolomboj, Kalinić plus Jago koji je uspeo da pređe stepenik sa EK na EL, kao i Volters.

Mišljenja sam da bi naši skauti mogli da malo i rade svoj posao, da izbunare nekog igrača, da kažem da CZ ima više alibija, jer je u zadnje 4 sezone promenila puno trenera, ali opet...

Kada pogledamo period i sezone pre korone, kad je KKP igrao EK, a CZ EL sa nižim apetitima, možemo videti da se skauting dosta bolje radio. U KKCZ konkretno ona sezona gde je Milan Tomić pravio tim i sa druge strane kada je Trinkijeri pravio tim u KKP, to su sezone kada su dovođeni Lorenco Braun, Panter, Lendejl, Pejdž, Beron...
Korisnikov avatar
By Karaburac
Salvatore, sve opservacije su ti na mestu.

Mislim da je to prokletstvo velikog budzeta. Moras da opravdas pare i onda se zentas da mnogo eksperimentises.

Obema ekipama treba da bude imperativ da uhvate igrace na uzlazu karijere. To je jedino Zvezda donekle uspela sa Petrusevim.

Dakle mora se malo rizikovati. Ja se nadam da ce sa trogodisnjim licencama obe ekipe imati malo vise herca da rizikuju sa igracima 22-25 godina da ih uhvatimo u uzletu.

EDIT: meni je zanimljivo da na primer ni Spartak nije bio rad da malo rizikuje. Sva pojacanua su mahom bili relativno poznati iskusni igraci.
Korisnikov avatar
By skeske
Steta je sto se sada, kada su se dobile licence, ne proba sa nekim igracima ispod radara. Evo izgleda da ce Zvezda probati Izundua, ali nije on nepoznat, tako da nije to neka skauting senzacija.
Ali ok, bolje i to nego da se dovode igraci na zalasku karijere koji vise nemaju gdje ubosti jak ugovor. Za sada Miljenovic i Izundu, mislim da je MIljenovic dobar pokusaj, ne mora znaciti da ce prenijeti kvalitet na visi nivo ali rezonski je probati.
Kod Partizana se spominje Karter, nije nepoznat ali eto, nije iz EL pa se moze posmatrati da je rizik.
Korisnikov avatar
By Salvatore Guliano
Karaburac napisao: Pet Jun 06, 2025 8:09 pm Salvatore, sve opservacije su ti na mestu.

Mislim da je to prokletstvo velikog budzeta. Moras da opravdas pare i onda se zentas da mnogo eksperimentises.

Obema ekipama treba da bude imperativ da uhvate igrace na uzlazu karijere. To je jedino Zvezda donekle uspela sa Petrusevim.

Dakle mora se malo rizikovati. Ja se nadam da ce sa trogodisnjim licencama obe ekipe imati malo vise herca da rizikuju sa igracima 22-25 godina da ih uhvatimo u uzletu.
Upravo zato i pričam, mora se raditi skauting, sada kada je došlo do toga da imaš sigurnost za naredne 3 godine, mora se izaći sa nekom strategijom i pred trenera i pred sponzore i pred navijače. Imaš slobodu da istrpiš igrača, imaš slobodu da sagradiš sistem da baciš još jednu godinu ako treba...

S jedne strane date su druge šanse mnogim EL igračima koji su bili na nekoj rubnoj poziciji u svom klubu u našim ekipama kroz ove godine, ali retko kome se to isplatilo. Da kažem da su sva tri igrača iz Baskonije Vanja, CMM i Rokas imali daleko bolje partije u Španiji nego u našim timovima... S druge strane, evo na primeru Partizana ti uzmeš Alena, Tristana, Kuruca i Madara kao mlade prospekte i pustiš ih da idu posle godinu-dve dana.

Karaburac napisao: Pet Jun 06, 2025 8:09 pm EDIT: meni je zanimljivo da na primer ni Spartak nije bio rad da malo rizikuje. Sva pojacanua su mahom bili relativno poznati iskusni igraci.
Što se ovoga tiče, ne bih se baš složio, izbunarili su Boltona koji je imao baš dobru sezonu iz Antrepa (Belgija), Gibsona su iz Kine doveli, Kina iz druge Nemačke lige, tu je bio i Denijels iz Poljske koji je otišao na pola sezone u Panionios. Po mom mišljenju sasvim dobar skauting odrađen. Doduše koliko sam ispratio sve su Davorovi igrači-Octagon agencija. Dok se sa druge strane opredelili za ABA nivo iskusne domaće/regionalne igrače Gordić, Ilić, Cerovina, Momirov, Rudan, Nikolić, uz to Miletić doveden kao jedan od najboljih centara EK. To je tačno klasa ili dve ispod onoga što večiti traže za igrače rotacije u svom sastavu...

@Ske koji Karter? iz Unikahe?
Korisnikov avatar
By Antoine
Salvatore Guliano napisao: Pet Jun 06, 2025 11:58 am
Kada pogledamo period i sezone pre korone, kad je KKP igrao EK, a CZ EL sa nižim apetitima, možemo videti da se skauting dosta bolje radio. U KKCZ konkretno ona sezona gde je Milan Tomić pravio tim i sa druge strane kada je Trinkijeri pravio tim u KKP, to su sezone kada su dovođeni Lorenco Braun, Panter, Lendejl, Pejdž, Beron...
Samo da ljubim stare kajle na ovoj "mojoj" temi.

Pejdža i Lendejla je doveo Čanak, ne Trinki. Markus je došao kao zamena za Gosa. Trinki je imao epske promašaje poput Parahuskog i Peinersa, neiskorišćenog Angole i donekle Mekadua i pogodak u vidu Mozlija i Voldena.

Prokletstvo Marcusa Page-a. Zapamtite razlog zašto pod Željkom ništa od možda dve ABA nećemo uzeti. Markus je prvi odstranjen igrač iz tima po dolasku Željka, iako je pre toga potpisao novi ugovor, odbio Zvezdu kad Volden nije i postao stranac sa najdužim stažom kod nas. Oteran je iz tima samo zato što je Miškov igrač i od tada je sve krenulo kako je krenulo.

Mi skauting nemamo. I nećemo ga ni imati dok god je nesposobni Savić na poziciji. Ove godine ćemo još više preplaćivati istrošene EL igrače, kao ove Dejvisa, ne bi me čudilo da podelimo jake ugovore npr Kalatesu, Klajburnu ili npr polupanom Šanliju. Domet će nam biti igrači poput Nene Dimitrijevića. Domaću bazu nemamo, nećemo je ni imati, ulaskom novih klubova u EL izgubili smo još 30-ak igrača sa tržišta, NIL je doveo do toga da niko neće moći da računa na kvalitetne mlade igrače, a da ih ne preplati, što znači da smo dobili ligu u kojoj će se vrteti gomila istih igrača. Solventniji klubovi će pokupiti kajmak, mi ćemo preplatiti ostale, dovesti NGA ili G-league škartove, nećemo smeti da rizikujemo sa seniorima sa koledža, trebaće nam bar 5 godina da napravimo igrača iz mlađih kategorija, a nismo sposobni da namirišemo igrača u Evrokupu, Ligi šampiona ili Turskoj i Letonskoj ligi.

Čeka nas još 3 godine tavorenja u EL uz ogromne troškove, velikih ambicija kada treba da se prodaju sezonske i još većih opravdanja kada se sezona završi. Posle tri godine će dosaditi i Željku i Evroligi i vratićemo se na novi restart, moljakanje za vajldkard i vađenje na tradiciju i atmosferu u Areni. Ništa bolje ne čeka ni komšije. Naravno, može ovo trajati i kraće od tri godine, promenom vlasti i KKP i KKCZ će ostati bez ogromnih sredstava, iskreno se nadam da će tako i biti, pa ćemo konačno morati da trošimo ono što zaradimo. U takvoj situaciji, Angola i Braun će nam biti premije, a Bošnjaković će odavno biti u nekoj Albi.

Prokletstvo Markusa Pejdža. Budite zdravi, sve će ovo proći. Toine out.
Korisnikov avatar
By Salvatore Guliano
Antoine napisao: Pon Jun 09, 2025 9:48 am
Salvatore Guliano napisao: Pet Jun 06, 2025 11:58 am
Samo da ljubim stare kajle na ovoj "mojoj" temi.

Pejdža i Lendejla je doveo Čanak, ne Trinki. Markus je došao kao zamena za Gosa. Trinki je imao epske promašaje poput Parahuskog i Peinersa, neiskorišćenog Angole i donekle Mekadua i pogodak u vidu Mozlija i Voldena.

Prokletstvo Marcusa Page-a. Zapamtite razlog zašto pod Željkom ništa od možda dve ABA nećemo uzeti. Markus je prvi odstranjen igrač iz tima po dolasku Željka, iako je pre toga potpisao novi ugovor, odbio Zvezdu kad Volden nije i postao stranac sa najdužim stažom kod nas. Oteran je iz tima samo zato što je Miškov igrač i od tada je sve krenulo kako je krenulo.

Mi skauting nemamo. I nećemo ga ni imati dok god je nesposobni Savić na poziciji. Ove godine ćemo još više preplaćivati istrošene EL igrače, kao ove Dejvisa, ne bi me čudilo da podelimo jake ugovore npr Kalatesu, Klajburnu ili npr polupanom Šanliju. Domet će nam biti igrači poput Nene Dimitrijevića. Domaću bazu nemamo, nećemo je ni imati, ulaskom novih klubova u EL izgubili smo još 30-ak igrača sa tržišta, NIL je doveo do toga da niko neće moći da računa na kvalitetne mlade igrače, a da ih ne preplati, što znači da smo dobili ligu u kojoj će se vrteti gomila istih igrača. Solventniji klubovi će pokupiti kajmak, mi ćemo preplatiti ostale, dovesti NGA ili G-league škartove, nećemo smeti da rizikujemo sa seniorima sa koledža, trebaće nam bar 5 godina da napravimo igrača iz mlađih kategorija, a nismo sposobni da namirišemo igrača u Evrokupu, Ligi šampiona ili Turskoj i Letonskoj ligi.

Čeka nas još 3 godine tavorenja u EL uz ogromne troškove, velikih ambicija kada treba da se prodaju sezonske i još većih opravdanja kada se sezona završi. Posle tri godine će dosaditi i Željku i Evroligi i vratićemo se na novi restart, moljakanje za vajldkard i vađenje na tradiciju i atmosferu u Areni. Ništa bolje ne čeka ni komšije. Naravno, može ovo trajati i kraće od tri godine, promenom vlasti i KKP i KKCZ će ostati bez ogromnih sredstava, iskreno se nadam da će tako i biti, pa ćemo konačno morati da trošimo ono što zaradimo. U takvoj situaciji, Angola i Braun će nam biti premije, a Bošnjaković će odavno biti u nekoj Albi.

Prokletstvo Markusa Pejdža. Budite zdravi, sve će ovo proći. Toine out.
Де си кућо?! Какво пријатно изненађење :D

Па то нисам најбоље испратио, али ако је тако било онда је могуће да имамо проклетство, мада бих ја то назвао нерадом скаутинг службе.

Добро, да у том периоду смо имали пар добрих погодака, наравно и промашаја, али тада се није имао претерани буџет па се све осети... Да да, наравно Чанак је био ту на почетку сезоне, али ето тих година имали смо Госа, Милера, Сиа, Лендејла, Мозлија, Томаса, Пејџа, добар посао се ту урадио у суштини.

Све у свему, треба сад узети пар играча из испод радара и са њима радити дати им шансу да се развију у наредне две године да буду корисни ЕЛ играчи. Мада ми је невероватно ако се ишло ка тој лиценци и ако је била обећана, да ми прошлог лета онда нисмо одрадили бољи посао. Сулудо ми је да је једино Поку од домаћих играча добио неку шансу ове године, мада је и то смешно танко. Митар је требао, ако не ове, онда следеће године да има 25-30 минута у АБА.
Korisnikov avatar
By Karaburac
Toine brate mnogo si me obradovao :dance:

Nazalost delim tvoja crna predvidjanja. Imam neku blagu nadu da ce Tepic i Novica uspeti malo da promene razmisljanje uprave. Svestan sam da je potpuno neutemeljeno.

Jedva cekam kls gde tmurno predosecam da cak ni prinudno, mladi igraci nece dobiti 10 minuta na terenu iako je lepa prilika za to.

EDIT: ima li sta od domacih koledz seniora koji nas mogu iznenaditi ove godine?
Korisnikov avatar
By Antoine
Karaburac napisao: Uto Jun 10, 2025 5:01 pm ima li sta od domacih koledz seniora koji nas mogu iznenaditi ove godine?
Gde si kuko karaburska.

Ne pratim koledž sport otkad se obrće lova. :)

Nisam optimista za naše seniore. Možda za neku Igokeu ili Čačak, ali za EL nivo nikako. Jedno ime se svakako izdvaja, da se pitam ko što se ne pitam, vratio bih naše dete, Stefan Todorovića koji je eksplodirao na poslednjoj sezoni na Pepperdine-u, 18.5 poena 6 skokova, krilo oko 2m visine sa odličnim šutem, malo sporija mehanika do duše, bio je blizo 50-40-90 procenata (dvojke, trojke bacanja) u sezoni, malo posustao pred kraj sezone, 22 god, low risk low reward, njega bih pojurio.

Dobru sezonu imao je Miloš Ilić na Loyoli, 14.5 poena 7.5 skokova, može da pogodi spolja, pokazuje naznake unutrašnje igre, mogao bi biti dobar materijal za rad.

Iskreno sam mnogo očekivao od našeg deteta Lazara Stefanovića koji je vezao dve dobre sezone na UCLA, ali je u seniorskoj podbacio. Verovatno si ga pratio ovde pa znaš da je dobar šuter u pitanju, ali sa pune 23 godine nije još formiran kao igrač.

Bosanac Dušan Nešković sa Richmonda je rođen za Igokeu, solidne poslednje 2 sezone, ali sa 25 punih godina kad počne sezona malo mesta za neko iznenašenje.

Vukašin Mašić sa Portlanda, nah, onako, solidan šuter, ništa posebno, 10 poena po meču na miki maus univerzitetu, neki KLS nivo maksimum.

Filip Skobalj sa UIC-a, prelep šut, nažalost i ne mnogo više od toga.

Nada za buduće dane su mi Milan Momčilović sa Iowe, imao je dobru prvu i drugu sezonu, krilo sa dobrim šutem, videćemo. ali dosta očekujem od ovogodišnjih freshmana sa jako dobrih programa, Petar Majstorović je na Syracuse-u, Andrija Vuković na Oklahoma State-u, a Viktor Mikić je u prvoj godini uzeo titulu sa Floridom, ovi momci su imali prve sezone privikavanja, sad je na njima da iskoriste odlične uslove za razvoj. Uz gomilu novih freshmana, biće zanimljivo pratiti razvoj naših.

Ono dobro što je NIL doneo je sigurno skok kvaliteta, sada će zaista i na koledžu mladi igrači imati jaču konkurenciju, samim tim i bolju šansu za razvoj. Uz i onako najbolje uslove za individualni rad, kao i ostajanje na koledžima duže od 1 godine, očekujem serijsku proizvodnju zaista kompletnih igrača. Pitanje je ko će to znati da iskoristi. Odgovor je da KKP neće sigurno.

Ne navikavajte se, samo sam svratio. :*
Korisnikov avatar
By Salvatore Guliano
PJ Doužer je još jedan primer kako treba istrpeti igrača nekada... doveli smo igrača iz NBA, koji je imao tešku povredu, dali mu ulogu prvog plejmejkera tima, tražili od njega da kreira i da radi nešto (što sada kada smo ga odgledali pola sezone u Efesu) možemo da kažemo da ne ume i ne treba da radi. Jasno, u Efesu je dobio više slobode i tu nije prva opcija na svojoj poziciji, 4. je bek u rotaciji ima pored sebe Larkina, Tomsona i Brajanta, pored kojih je sigurno mnogo lakše igrati. Dakle, sad smo videli šta on to najbolje može da radi u Efesu, igra na veoma visokom nivou, zaključao je u 4 od 5 utakmica PO EL lažnog MVP-a Nana, sa druge strane igra u napadu ono što je i kod nas igrao,izolacija, prodor, poludistanca, neka trojka...

Eto još jednog primera igrača kojeg smo doveli za pogrešnu ulogu, naravno ne radimo to samo mi, Exum je u Barsi igrao krilo, tako da ništa novo, samo još jedna opaska na ono moje pisanje od pre nekog dana o našem skautingu...
  • 1
  • 499
  • 500
  • 501
  • 502
  • 503

https://x.com/wojespn/status/2062868497529487644/m[…]