Gaja napisao: ↑Pon Okt 20, 2025 10:28 am
Nasi top top EL igraci ne zele da se vracaju u Partizan i Zvezdu a sa domacom osnovom (mladi potencijalni top EL igraci) ocigledno ne moze da se napravi ekstra rezultat kao sto se pokazalo zadnjih 25 godina, tj osim Partizan sto usao u F4. Znaci jednom u 25 godina...
Kada bi Zvezda ili Partizan osvojili EL mozda bi se posle vratili na model sa domacom osnovom. Samo nagadjam...
Npr imamo Zalgiris koji i dalje gura taj fazon ali pored toliko prejakih timova to ocigledno nema uspeha.
Jednostavno ovo je moranje ako se hoce znacajan uspeh u EL.
Slažem se donekle...
Uzmimo taj Žalgiris kao primer, bez obzira na političku pozadinu i slično u to ne bih sada da ulazim, ali meni se jako sviđa šta oni rade, tehnički gledano zadnjih 10 godina prepisuju od nas taj koncept. S tim da oni imaju neuporedivo manje igrača koji su domaći i koji mogu da igraju neku ulogu na EL nivou. Mada je i to ko može i kakvu ulogu da igra na EL nivou vrlo diskutabilno, jer smo videli prošle godine primer Pariza, koji je okrenuo sve naopačke u EL i sa sastavom tima i sa načinom igre. No, vratimo se na Žalgiris, dakle i oni imaju sličan primer kao mi da imaju "endemske vrste" igrače, koji mogu da igraju samo u Litvaniji, koji su probali preko negde, na višem nivou, nisu uspeli i vratili se ( primer Ulanovas, Brezdaikis itd.), to isto smo imali i mi i komšije (Davidovac, Dobrić, pa nekad davno i taj Kecman...). Onda imamo situaciju da u klubu mora da se radi ozbiljan skauting i da se rupe koje imaš na određenim pozicijama moraš da popuniš sa strancima, koji moraju biti nosioci, koji moraju da budu "dobro" plaćeni za Žalgiris nivo, što je neretko ispod proseka za EL nivo, pa tako igrači neretko završavaju kao 3. opcija u PAO, Realu i slično, nego da igraju prvu violinu u Žalgirisu. Ako se promaši sa tim pojačanjima, praktično nema nazad, nema novca za doselekciju, (bukvalno CZ i KKP pre 10 godina) i onda je veliki pritisak na upravu, trenera i igrače. Ali imaš igrače koji će da igraju i daju sve od sebe, koji će da se postovete sa navijačima i koji će da napune dvoranu na svakoj utakmici, nebitno da li su 4. na tabeli ili 19.
Uzmimo primer Bajerna, evo samo ove dve godine, od kako ih je bivši selektor Nemačke, Herbert preuzeo. Oni konstantno dovode domaće igrače, u godini pre Herberta, imali su u sastavu 5 domaćih igrača (Bonga, Obst, Gifaj, Haris i Vimberg), onda su prošle godine doveli: Holaca, Fojtmana i Oskara Da Silvu, otišao je Bonga. Sada su doveli još Leona Kraceva iz Pariza. Dakle imaju 7 domaćih igrača, od kojih iskreno ne znam da li sem Obsta bilo ko može da nađe ulogu u nekom EL klubu, a da to nije Bajern, možda Da Silva... Dakle, nisu to neki igrači vau, to su igrači uloge, koji se znaju iz sistema repke, koji su lokalci i kojima je lakše da sede i budu treća opcija u Bajernu, nego da gule neku FIBA LŠ.
Dakle, poenta je da domaće igrače koristiš za uloge koje su preostale, da s njima popunjavaš broj, nekog možda i lansiraš, kao Obsta. Ali s druge strane naši klubovi su u mogućnosti da plate igrača i 2 miliona, otud da CZ juri Guduru i Micića, KKP Milutinova i Lučića, ali kad je takva situacija, ne možemo se porediti sa Žalgirisom i Bajernom, jer oni nemaju za bacanje para, jer su privatni klub, a ne mašina za pranje novca.
Kod nas je problem što strani igrač nema više tu "težinu" da mora da bude najbolji igrač ekipe, da mora da doprinosi, da mora da strepi da li će ga otpustiti ako veže 3 loše utakmice (setite se Lafajeta, Ejsi Loa, Tori Tomasa i sličnih...).
Ne slažem se oko onoga da ni kod nas nije to davalo rezultata, Partizan je godinama bio jako zeznut protivnik svima u EL, redovno u eliminacionim fazama, Zvezda je u ovih zadnjih 15 godina bila u par sezona dosta konkurenta, imala čak i TOP8. Ako se uzme nivo ulaganja i uporedi sa budžetima konkurenata u EL u tom periodu, mislim da je jasno da su to ozbiljni uspesi. E druga stvar je to što se kod nas dosta toga relativizuje i što se postavljaju nerealni ciljevi.
Meni je užasno teško što se manipuliše sa Željkom, što kada je došao nije rekao, evo ovako dolazim na X godina, plan za ovih X godina je da se dođe do F4 i to u godini Y. Ove godine igramo samo ABA ili ABA i FIBA LŠ, uzeću Avrama, Smajlija, Tristana, Vanju, Đušu, Jareta, Dangu, Zagora od domaćih, videćemo nekog od stranih mladih prospekata, pa ćemo da gradimo tim kroz godine, u godini Z planiram da igramo EL. Budžet će se kroz godine povećavati, svestan sam da ovo ne može preko noći i to moramo svi da budemo svesni, jer ni u Feneru nisam uzeo odmah, iako sam imao skoro pa neograničen budžet. Da se to uradilo bio bih u fazonu, super, ajde, može idemo...
Ali jbg mi smo seoska nacilja, užasnog mentaliteta, to nešto što se zadnjih 20 godina servira je totalno zlo i zatrovalo je sve što valja, uz nedostak novca s jedne strane i pregršt novca sa druge, dolazimo da ništa sem naj naj nije dovoljno dobro, dolazimo do paradoksa i dolazimo u ozbiljan problem društva, no za bolje i nismo... Košarka je postala veš mašina, a ovaj narod koji su ovce i treba da vodi i šiša neki seljak iz Prislonice, neki autolimar da prodaje priču o brendiranju Partizana, onima koji mozga nemaju, da im uzima iz džepa preko poreza novac za dovođenje igrača, da im uzima novac iz džepa za karte koje su najskuplje u Evropi, da im uzima novac iz džepa za plaćanje poreskog duga koji je on napravio. I treba da nas šiša još više i svaka mu čast, ali samo on zna kako uveče legne da spava i tako nešto nikome od vas ne želim...