Kure napisao:Postavio bih jedno pitanje u vezi priče od neki dan da li se tehnika i šut mogu navežbati ako ti nisu bogom dani i posle 15-16 godine, tj. onda kad već naučiš pogrešno?
Ako je stav da ne mogu (zastupao ga Kole, čije mišljenje jako cenim), onda je moje pitanje čemu se Ameri nadaju sa ovom generacijom? Ja nisam video grupu manje tehnički obučenih igrača. Onaj Smarts, Salimon, onaj džanki mršavi bela kafa crnjo, i Pejton još đene-đene, vidi da znaju nešto, ali ovi ostali su sirovine do bola... Njihove trojke, četvorke i petice ne znaju apsolutno ništa (bili bi dobri za nameštaj nosi't)... Ajde Okafor je jako mlad ima već 208, jak je pa da kažemo da je on NBA potencijal, ali čemu se nadaju ona dva "centra" od 202-203 koji guraju kao bizoni, nabacuju loptu na tablu, pa šta se uradi... Ok hemudža će uraditi svoje, izrašće joc cm ili dva, i još su na pozicijama gde ih je lakše tehnički obučiti (igra leđima)... Ali kako npr. obučiti Gordona, koji osim skoka nema ništa. Preslikani buraz. Mršav, undersize za svoju poziciju, bez tehnike i šuta, a sa divljačkim fizikalijama...
Baš me zanima kako ameri misle da ove obuče, pošto je fakat da su ovi naši (sa čijom tehnikom i šutem nismo zadovoljni, jer je realno prosečna) od ovih pobrojanih duplo školovaniji...
Ne kažem bilo je više primera da neki igrač uspeli da poprave tehniku i šut i sa 25 godina, npr. Vins i McGrejdi, koji su u godinama kada nisu mogli toliko eksploatisati samo fizikalije, opasno poradili i na šutu... Ok moguće je da su oni taj skil oduvek imali, ali da im nije bio potreban jer su bili fizički frikovi...
Baš me zanima šta mislite... Ja nekako ipak mislim da su fizikalije temelj, a da tehnika i šut mogu radom da se dovedu na pristojan nivo i posle mladih dana, što će Ameri sa ovom generacijom i uraditi...
Sut i tehnika mogu sigurno da se izbruse, samo sto su neki manje ili vise nadareni. Majkl Dzordan, Dimitris Dijamantidis, Igor Rakocevic, to su sve igraci koji su imali ozbiljnih problema sa sutem sve do na primer 23-24 godine. Sut je prefinjena stvar. Trenutno su fizikalije prioritet zato sto je kosarka u krizi, ali sirova snaga bez tehnike ne znaci nista, verovatno se slazes. Mi smo godinama skolovaniji od Amerikanaca, ali nas oni presisaju tamo posle dvadesete godine. Nemojmo se cuditi da neki iz ove generacije Amerikanaca postanu standardni NBA igraci, dok sa druge strane neki nasi zavrse u Turskoj i Ruskoj ligi. Bez uvrede.
Pri moru uprav srpskih strana,
u pržinah pusta žala
leži Troja ukopana,
od grčkoga ognja pala
///////////////////////////////////////////////////////
CIMANJE NASILJE
SIPURSKE LIVADE