- Pet Jul 26, 2019 1:30 am
Cccc, nema me tri godine i šta vi uradite - dozvolite maleru da nam otvori temu! I to da bude najaktivniji na njoj!!! Moramo malo da okadimo..
E, neću da se zadržavam, bio sam u blizini pa samo svratio da vas vidim. Pa kad sam već tu... Obećao sam Liki da ću da bacim par reči o novim igračima, nema to veze sa smeštajem na Jadranu, to mi onako drugarski... Pa da počnemo. Trilogija "Znam šta radimo ovog leta"
P.S: Nisam se vratio, ovo je samo incident. Napisaću tri posta za tri igrača. Pišite na PP ako nešto treba. I meni je drago što vas vidim.
RASHAWN THOMAS
Thomas je imao zapaženu srednjoškolsku karijeru, odrastao je u Oklahoma Sitiju i 2013.g. je došao do najboljeg srednjoškolskog tima države Oklahoma. Čak je nominovan za McDonalds All-American-a u širom izboru. U prevelikoj konkurenciji, desilo se nešto što će mu se još nekoliko puta dešavati u karijeri - provukao se ispod radara i potpisao za univerzitet živopisnog imena The Texas Agricultural and Mechanical University Corpus Christi, najpoznatiji po tome što ga apsolutno niko poznat nije završio. Od starta je Thomas imao zapaženu ulogu, što možda i nije toliko teško s obzirom na to da su vam konferencijski rivali McNeese State, Abilene Christian ili Sam Houston State.
Otkriću vam nešto jako važno, kada pratite statističke podatke bilo kog koledž igrača obratite pažnju na kolonu SOS (strength of schedule) kako biste mogli da poredite statistiku. SOS u najkraćem pokazuje sa kakvim protivnicima je igrač igrao, 0 je prosek na nivou NCAA, što je SOS veći, protivnici su teži. Thomas je u proseku imao SOS oko -6. Što će reći, malo naduvane brojke. Ali opet, veoma respektabilna statistika. Rashawn je na koledžu oborio ukupno 18 školskih rekorda, uključujući i najviše poena u istoriji, najviše skokova, blokada i dabl-dablova. Poslednju sezonu je završio sa 22.5 poena, 9 skokova, 3 asistencije, 2 blokade, 1.5 asistencije. Kako tvrde ažurni ljudi sa Sports-reference-a, samo tri igrača u istoriji NCAA su sezonu završila sa 22 poena, 8.5 skokova, 2 blokade i 1.5 asistencije - prvi je dugogodišnji NBA igrač Kurt Thomas, a treći je naš Rashawn. Drugi igrač koji je isto uspeo je posebno zanimljiv, možda ga se neko i seća - Tunji Awojobi. Rashawn je seniorsku godinu završio kao najbolji defanzivac i igrač konferencije i finalista Lou Henson nagrade za najboljeg igrača NCAA u mid-major konferenciji. Ponovo se provukao ispod radara na NBA draftu 2017.g i zaigrao je u rodnom Oklahoma Sitiju za franšizu Thundera OKC Blue. Dobre igre u razvojnoj ligi i kasnije u Italiji donele su mu i zvanje reprezentativca USA u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.
Sad nešto što vas verovatno najviše zanima. Ako ste zaboravili ili nikad niste čitali moje „analize“, kompletno mišljenje o igračima je zasnovano na njihovim koledž karijerama, svi elementi koje su kasnije dodali u svojoj igri mogu biti falinka ovog predstavljanja. Da krenemo od mana.
Šta nam Rashawn ne donosi:
Stretch četvorku. Ako gledate highlightse, a gledate ih sigurno, videćete sigurno gomilu šuteva za tri poena i, neverovatno, svaki put pogodi! Oni racionalni među vama shvataju da su highlightsi najveća zamka za formiranje realnog utiska o igraču. Rashawn nije šuter. Broj njegovih šuteva van linije za tri poena po meču na koledž nivou meri se prstima jedne ruke, i to one u kojoj držite konzervu piva. To doprinosi i solidnom procentu od oko 40%, ali razlog je jednostavan - velika većina tih šuteva je onda kada je defanzivac udaljen od njega barem za dužinu senke. Po tome, ni procenti nisu najbolji. Može da pogodi, nije to preterano loša mehanika, ali ne očekujte rafalnu paljbu. Pre svega, previše mu treba vremena da se uopšte namesti na šut, čitavo podizanje lopte je proces koji traje, predugo za bilo kakav šut preko ruke. Ne daj bože iz driblinga.
Sigurnost. Rashawn je igrač energije, a takvi znaju da zbrzaju, mnogo više nego što bismo želeli. Pisaću još o napadačkom arsenalu, što mu je u koloni „+“, ali videćete već gomilu situacija u kojima se zabija na dva igrača i baca loptu u aut.
Smirenost. Ne, Rashawn nije Duncan, daleko od toga. Kao što rekoh, igrač velike energije koji je u isto tako velikom problemu ako je ne kanališe na najbolji način. U odbrani će često poleteti da preseče pas i ostaviti svog čoveka, zaleteće se na blokadu i napraviti bespotreban faul, jednostavno, to je ono što od njega možete i morate očekivati.
Šta nam Rashawn donosi:
Energiju. Mnogo, mnogo energije. U odbrani, igrač koji će se podjednako energično gurati sa centrom pod košem i skakati na floutere bekova. Bacanje po parketu, atraktivna zakucavanja, energične skokove, proslavljanje svakog koša sa kopom, sve to očekujte od Thomasa.
Raznovrsnost u napadu. Rashawn je fantastičan napadač. Ono što je meni recimo bitno, veoma je sklon improvizaciji u najboljem mogućem smislu - „read-react“ tip igrača koji ne forsira po svaku cenu plan A, već oportunistički koristi svaku prednost. Jako brzo razmišlja, jako brzo se prilagođava situaciji i reaguje. Koristi apsolutno svoje prednosti. Više i jače će napasti licem, vrlo dobrim driglingom za poziciju, eksplozivnošću i nizom različitih načina za napadanje obruča. Niže će napasti direktno na obruču, dovoljno je snažan, energičan i dugačak za to. Leva ruka, desna ruka, horog, poluhorog, poludistanca, pivot, zidanje - sve zna mali.
Atletiku i tranziciju. Thomas je jako dobar atleta, usudio bih se reći i odličan za naš nivo. U odbrani može da pokrije više pozicija, neće biti rupa ako ostane na poziciji ispod ili iznad njegove u preuzimanju. Brz je i snažan, skočan i eksplozivan. Izuzetan je u odbrani pika. U tranziciji je fenomenalan, ne samo kada treba da se istrči, nego i kad treba da se povuče driblingom. Blokade i zakucavanja sam već najavio. Nešto kao recimo Drew Gordon, sa slabijim osećajem za skok ali mnogo boljim napadačkim arsenalom.
P&R. Možda i najvažnija stavka, s obzirom na to ko nam je trener. Thomas je odličan u igri 2 na dva. Veoma dobro sarađuje sa bekovima, odlično se otvara, čita reakciju čuvara, diže se na pop, spušta na rol ili slip-uje po potrebi. Dobra je meta za lob pasove, dobro se snalazi kada se spusti pod sam obruč. Lično mislim da je igra u napadu i odbrani P&R bila ključna za njegovo angažovanje.
Konačno mišljenje je svakako pozitivno. Da se ne lažemo, da ima dobar šut, Rashawn bi bio u NBA. Mislim da je već zreo za evroligaški nivo i veoma sam zadovoljan njegovim potpisom i pre svega činjenicom da čitave karijere nije preskakao stepenice nego je išao korak po korak. Mali znak pitanja može biti njegova fizička sprema, jer je na koledžu u jednoj od pauza nabacio skoro 20 kilograma, ali je uspeo vrlo brzo da se dovede u red. Nikada nije imao problema sa radnom etikom, želi da uči i napreduje, nije egoista i mislim da će biti pravo osveženje za tim.
Poslednja izmena od Antoine u Pet Jul 26, 2019 6:38 am, izmenjeno 3 puta ukupno.
Doviđenja i hvala na svim ribama.